Μυκηναικοσ πολ

ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • Period: 1600 BCE to 1450 BCE

    ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ

    Την αρχή του μυκηναϊκού πολιτισμού σημαδεύουν οι πλούσιοι βασιλικοί τάφοι που μετά απο χιλιάδες χρόνια ανέσκαψε στην ακρόπολη των Μυκηνών ο Ερρίκος Σλήμαν, ξεκινόντας απο το 1876.
  • Period: 1600 BCE to 1100 BCE

    ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    Ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού ήταν ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός. Την ονομασία του επινόησαν οι αρχαιολόγοι από το σημαντικότερο κέντρο της εποχής, τις Μυκήνες.
  • 1450 BCE

    ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
    Μετά την κυριαρχία τους στην Κρήτη, οι Μυκηναίοι γίνονται θαλασσοκράτορες. Σε ολόκληρο τον χώρο του Αιγαίου και στα μικρασιατικά παράλια ιδρύουν αποικίες και εμπορικούς σταθμούς. Παράλληλα, για την αναζήτηση πρώτων υλών και αγορών ταξιδεύουν μέχρι την Εγγύς Ανατολή, τη νότια Ιταλία, τη Σικελία, την Ισπανία και φαίνεται να έχουν σποραδικές επαφές με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
  • 1400 BCE

    ΑΝΑΚΤΟΡΑ

    ΑΝΑΚΤΟΡΑ
    Τα πρώτα βεβαιωμένα ανακτορικά συγκροτήματα στη μυκηναϊκή Ελλάδα φαίνεται πως κτίζονται σχεδόν ταυτόχρονα γύρω στο 1400 π.Χ., όπως προκύπτει κυρίως από τις ανασκαφές στις Μυκήνες, την Τίρυνθα, την Πύλο και τη Θήβα.
  • 1350 BCE

    ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Β'

    ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Β'
    Χρησιμοποιήθηκε από ειδικευμένους γραφείς στα μυκηναϊκά ανάκτορα και είναι συλλαβική γραφή. οι πινακίδες έχουν λογιστικό περιεχόμενο, είναι δηλαδή κατάλογοι αντικειμένων και περιουσιακών στοιχείων ηγεμόνων ή εμπόρων της εποχής. Το 1952 οι Βρετανοί Μάικλ Βέντρις και Τζον Τσάντγουικ αποκρυπτογράφησαν τη γραφή των πινακίδων, τη Γραμμική Β. Τότε διαπιστώθηκε ότι η γλώσσα των πινακίδων ήταν ελληνική.
  • 1200 BCE

    ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
    Περίπου το 1200 π.Χ. παρατηρείται μια αιφνίδια κάμψη της μυκηναϊκής ισχύος. Ανάκτορα, ακροπόλεις και οικισμοί καταστρέφονται λόγω των εσωτερικών διενέξεων, τις δυναστικές έριδες και τις συγκρούσεις ανάμεσα στα
    μυκηναϊκά κέντρα. Επιπλέον, οι πολεμικές επιδρομές στις χώρες της Εγγύς Ανατολής οδήγησαν στην απώλεια των οικονομικών αγορών της Ανατολής και κλόνισαν την οικονομία των μυκηναϊκών ανακτόρων. Τα προαναφερθέντα είχαν ως συνέπεια την πτώση του εμπορίου και τη σταδιακή παρακμή των ανακτόρων.