Practica: Eix cronòlogic

  • El descobriment de l'electró

    El descobriment de l'electró
    L'electró va ser descobert el 1897 per Joseph John Thomson. Thomson va realitzar una sèrie d'experiments amb tubs de raigs catòdics, això li va permetre observar que hi havia partícules carregades negativament que eren molt més petites que els àtoms coneguts en aquell moment. Es va referir a aquestes partícules com a
    “electrons”. (Fotografia de l'experiment de rajos catòdics) Bibliografia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Electr%C3%B3
  • El model atòmic de Thomson

    El model atòmic de Thomson
    El model atòmic de Thomson, va ser proposat el 1904. Thomson va suggerir que l'àtom estava compost per una esfera de càrrega positiva en què s'incrustaven electrons de càrrega negativa. (Fotagrafia del model atòmic de Thomson) Bibliografia:
    https://es.wikipedia.org/wiki/Modelo_at%C3%B3mico_de_Thomson
  • Model atòmic de Rutherford

    Model atòmic de Rutherford
    El model atòmic de Rutherford va ser proposat el 1911 per Ernest Rutherford. Rutherford va dur a terme experiments de dispersió de partícules alfa, cosa que el va portar a concloure que l'àtom té un nucli petit i dens, envoltat per un gran espai on es troben els electrons. (Fotografia del model atòmic de Rutherford) Bibliografia:
    https://es.wikipedia.org/wiki/Modelo_at%C3%B3mico_de_Rutherford
  • Model atòmic de Bohr

    Model atòmic de Bohr
    El model atòmic de Bohr va ser proposat pel físic Bohr el 1913. Aquest model va introduir la idea que els electrons es mouen en òrbites fixes al voltant del nucli i que només poden ocupar certs nivells d'energia. (Fotografia del model atòmic de Bohr) Bibliografia:
    https://es.wikipedia.org/wiki/Modelo_at%C3%B3mico_de_Bohr
  • Publicació de la teoria de la relativitat

    Publicació de la teoria de la relativitat
    La teoria de la relativitat, creada per Albert Einstein, es compon de dues parts: la relativitat especial (1905) i la relativitat general (1915). La primera diu que les lleis de la física són les mateixes a tots els sistemes en moviment uniforme i que la velocitat de la llum és constant. La segona, en canvi, descriu la gravetat com la curvatura de l'espai-temps provocada per la massa. (Fotografia d'Albert Einstein) Bibliografia:
    https://es.wikipedia.org/wiki/Teor%C3%ADa_de_la_relatividad
  • Descobriment del protó

    Descobriment del protó
    El protó va ser descobert el 1918 per Ernest Rutherford. Encara que anteriorment s'havien fet observacions relacionades, va ser Rutherford qui, a través d'experiments amb nitrogen i partícules alfa, va demostrar l'existència d'una partícula amb càrrega positiva al nucli atòmic. (Fotografia del físic britànic Ernest Rutherford) Bibliografia:
    https://es.wikipedia.org/wiki/Prot%C3%B3n
  • Descobriment del positró

    Descobriment del positró
    Els positrons van ser descoberts el 1932 pel físic Carl Anderson. Durant els seus experiments amb raigs còsmics, Anderson va observar partícules que tenien la mateixa massa que els electrons però amb càrrega positiva, cosa que va portar a la confirmació de l'existència de l'antimatèria. (Fotografia en una cambra de boira del primer positró identificat.) Bibliografia:
    https://es.wikipedia.org/wiki/Positr%C3%B3n
  • El descobriment del neutró

    El descobriment del neutró
    El neutró va ser descobert el 1932 per James Chadwick. Chadwick va fer experiments col·lisionant àtoms de beril·li amb partícules alfa i va observar que s'emetia una radiació sense càrrega, complementant així el model de l'àtom d'aquella època. (Fotografia d'un diagrama esquemàtic de l'experiment utilitzat per descobrir el neutró) Bibliografia:
    https://es.wikipedia.org/wiki/Descubrimiento_del_neutr%C3%B3n
  • Formació del CERN

    Formació del CERN
    El CERN (Organització Europea per a la Recerca Nuclear) va ser fundat per dotze països el 1954. La seva creació va ser resultat de la col·laboració de diversos països europeus amb l'objectiu de fer investigacions en física de partícules. (Fotografia del CERN per fora) Bibliografia:
    https://ca.wikipedia.org/wiki/Organitzaci%C3%B3_Europea_per_a_la_Recerca_Nuclear
  • Descobriment del neutrí

    Descobriment del neutrí
    El neutrí va ser proposat el 1930 per Wolfgang Pauli per explicar la conservació de l'energia en la desintegració beta. No va ser detectat fins al 1956, quan els físics Clyde Cowan i Frederick Reines van aconseguir observar-ho en un reactor nuclear. (Fotografia de la primera observació d'un neutrí en una cambra de bombolles) Bibliografia:
    https://es.wikipedia.org/wiki/Neutrino
  • Descobriments dels quarks

    Descobriments dels quarks
    El quark va ser proposat teòricament el 1964 per Murray Gell-Mann i George Zweig com una partícula fonamental que componia protons i neutrons. Encara que no es va observar directament en aquell moment, experiments el 1968 al SLAC van donar evidència indirecta que confirmava la seva existència. (Fotografia representant una partícula formada pels quarks) Bibliografia:
    https://es.wikipedia.org/wiki/Cuark
  • Posada en funcionament de l’LHC

    Posada en funcionament de l’LHC
    El Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC, per les sigles en anglès) es va posar en funcionament el 10 de setembre de 2008. Després d'un període de proves va començar a fer col·lisions de protons el 2009. L'LHC és l'accelerador de partícules més gran i poderós del món, i ha estat fonamental en investigacions sobre la física de partícules, inclús la cerca del bosó de Higgs. (Fotografia de les instal·lacions del LHC) Bibliografia:
    https://ca.wikipedia.org/wiki/Gran_Col%C2%B7lisionador_d%27Hadrons
  • Inauguració del Sincrotró Alba

    Inauguració del Sincrotró Alba
    El Sincrotró ALBA, inaugurat el 22 de març del 2010 a Cerdanyola del Vallès, és una instal·lació que produeix radiació molt intensa per a investigacions en física, química i biologia. Amb la radiació que genera l'ALBA fent accelerar electrons a la velocitat de la llum, permet estudis avançats en tots els àmbits de la ciència que es requereixi observar elements microscòpics. (Fotografia de les instal·lacions d'ALBA) Bibliografia:
    https://blocfiq.ub.edu/2010/03/19/inauguracio-del-sincrotro-alba/