-
Descobriment de l’electró
L'electró va ser descobert el 1897 per J.J. Thomson. A través d'experiments amb rajos catòdics i un tub de Crookes, va descobrir que existia una partícula subatòmica negativa. Això va ser fonamental per entendre l'estructura atòmica.
FOTO: Tub de Crookes (extreta de Viquipèdia)
FONT: Presentació Prezi.com -
Model atòmic de Thomson
J.J. Thomson va proposar que els àtoms estaven formats per una massa amb càrrega positiva contínua i tenia incrustats electrons amb càrrega negativa, com les panses en un pastís. Va ser primer model a proposar la idea de les partícules subatòmiques.
FOTO: J.J. Thompson i model atòmic de Thomson (extreta de geoenciclopedia.com)
FONT: Wikipedia.org -
Publicació de la teoria de la relativitat ESPECIAL (Part 1)
La teoria de la relativitat es divideix en 2 parts:
PART 1: L'ESPECIAL es va publicar per Albert Einstein i explica que no hi ha cap punt fix a l'Univers i les lleis de la física són les mateixes per a tots els observadors i que la velocitat de la llum és invariable.
FOTO: Albert Einstein i fórmula més famosa de la relativitat especial (extreta de tanmizhi.com)
FONT: -
Model atòmic de Rutherford
Ernest Rutherford va fer un experiment amb una làmina d'or i va descobrir que l'àtom té un nucli petit amb càrrega positiva al centre i electrons que giren al seu voltant. El model diu que la major part de l'àtom és espai buit i la major part de la massa està concentrada al nucli.
FOTO: Model atòmic de Rutherford (extreta de Concepto.com)
FONT: Wikipedia.org -
Model atòmic de Bohr
Niels Bohr va representar l'àtom amb un nucli atòmic molt petit amb càrrega positiva i al seu voltant electrons que giren en diferents òrbites circulars. En elles els electrons no emeten energia. Així va poder explicar les línies de colors de l'hidrogen, es veuen quan l'hidrogen emet o absorbeix llum.
FOTO: Niels Bohr i el seu model (extreta de YouTube)
FONT: Wikipedia.org -
Publicació de la teoria de la relativitat GENERAL (Part 2)
PART 2: La teoria de la relativitat general, també publicada per A. Einstein, és una extensió de la relativitat especial, a més afegeix que la gravetat no és una força sinó la corba de l'espai-temps causada per la massa.
FOTO: Corba de l'espai-temps (extreta de nationalgeographic.com)
FONT: Wikipedia.org / Energianuclear.net -
Descobriment del protó
El protó va ser descobert per Ernest Rutherford el 1919. En un experiment, Rutherford va bombardejar nitrogen amb partícules alfa i va observar que s'alliberaven partícules amb càrrega positiva.
FOTO: Experiment de dispersió de partícules alfa (extreta d'unprofesor.com)
FONT: Energianuclear.net -
Descobriment del neutró
James Chadwick va descobrir el neutró el 1932. Va bombardejar al bor radiacions alfa i va analitzar la interacció de les partícules neutres del nitrogen (massa coneguda)
FOTO: James Chadwick (extreta de RincónEducativo.org)
FONT: ROLscience.net -
Descobriment del positró
El positró va ser predicat per Paul Dirac i descobert per Carl D. Anderson mentre estudiava els raigs còsmics va observar una partícula contrària a l'electró. Tenen la mateixa massa, però el positró té càrrega positiva.
FOTO: Fotografia descobriment del positró (extreta de res.scientifica.com)
FONT: Enciclopedia.cat -
Formació del CERN
El CERN (Organització Europea per a la Investigació Nuclear) va ser una agrupació de països europeus per millorar la recerca en física de partícules, treballant amb acceleradors de partícules.
FOTO: CERN (extreta de Wikipedia.org)
FONT: Wikipedia.org -
Descobriment del neutrí
El neurtí és una partícula subatòmica que té una massa molt petita i una càrrega elèctrica neutre. Van ser descoberts per Clyde Cowan i Frederick Reines amb les anomalies de neutrins. Van ser proposat el 1930, però detectat el 1956. Els neutrins són claus pels processos nuclears i les reaccions del Sol i estrelles.
FOTO: El primer ús d'una cambra de bombolles d'hidrogen per a detectar neutrins. (extret de Viquipèdia) -
Descobriments dels quarks
Els quarks són partícules subatòmiques que componen els protons i els neutrons. Es van descobrir quan en Murray Gell-Mann va confirmar la seva existència gràcies a experiments en acceleradors de partícules.
FOTO: Dibuix dels quarks (extreta de Concepto.de)
FONT: Cosascuriosas.es -
Posada en funcionament de l’LHC
L'accelerador de partícules LHC (Large Hadron Collider) del CERN col·lideixen protons i nuclis a velocitats properes a les de la llum, això genera moltíssimes partícules que són detectades per 7 experiments.
FOTO: Gran Col·lisionador d'Hadrons (extreta de wikipedia.org)
FONT: Wikipedia.org -
Inauguració del Sincrotró Alba
El Sincrotró Alba situat a Barcelona és un centre que utilitzen la llum de sincrotró per fer experiments. La radiació obtinguda és útil tant en investigacions físiques com en camps de la ciència i la tecnologia.
FOTO: Centre Alba (extreta de wikipedia.com)
FONT: Wikipedia.org