Fd33503c70d692ab7b484f409691a050

Norge og 2. verdenskrig

  • Altmark-saken

    Altmark-saken
    Det tyske, militære støtteskipet "Altmark" blir bordet av britiske marinefartøy i Jøssingfjorden i Sokndal kommune. 3000 britiske sjømenn blir frigitt fra tysk krigsfangenskap. Altmark-saken har vært brukt som argument eller påskudd for Tysklands beslutning om å angripe og okkupere Norge, fordi den norske regjeringen viste at landets nøytralitet ikke ble forsvart. Året etter ble betegnelsen "jøssing" brukt om engelskvennlige nordmenn.
  • Tyskland invaderer Norge

    Tyskland invaderer Norge
    Morgenen 9. april 1940 går tyske soldater i land i en rekke norske byer. Angrepet, også kalt operasjon Wesenbürg, skjer som et overraskelsesangrep på de fleste kystbyene. Norske styrker på Oscarsborg festning senker den tyske krysseren "Blücher" i Drøbaksundet. Dette forsinker ilandstigningen i Oslo og gir kongen, regjeringen og Stortinget tid til å unnslippe. På kvelden holder Vidkun Quisling tale over radioen og erklærer ny regjering og seg selv som statsminister.
  • Norge i eksil

    Norge i eksil
    Kongen og regjeringen bestemmer seg for å føre motstandslinjen videre i utlendighet. 7. juni drar kongen og regjeringen til London, der en norsk eksilregjering blir etablert. Dermed fikk man et dobbelt Norge under krigen, et krigførende ute-Norge og et okkupert hjemme-Norge.
  • Norge kapitulerer

    Norge kapitulerer
    Norge har kriget i 2 måneder. Tyskerne angriper Frankrike, som fører til at de allierte troppene drar sørover. Norge har ikke lenger noen sjanse og overgir seg til Tyskland.
  • Første sabotasjen

    Første sabotasjen
    Osvald-gruppa, en kommunistisk sabotasjeorganisasjon, foretar sin første sabotasjeaksjon på norsk jord. De sprenger et Wehrmacht-tog på Nyland stasjon, og skinnegangen får skader. Dette er starten på en serie av av aksjoner.
  • Statsakten

    Statsakten
    Under statsakten i Akershus blir Quisling utnevnt som ministerpresident. Han er fortsatt underlagt Reichkommisar Joseph Terboven.
  • Lærerstriden

    Lærerstriden
    Nasjonal Samling krever at alle landets lærere skal bli medlem av Norges Lærersamband. Tanken var at lærere skulle spre NS sin ideologi da skolen var en viktig påvirkningskanal som ville gi nazismen innpass på alle skoletrinn. Flere tusen lærere protesterer som fører til en massearrestasjon. Ca. 650 blir sendt på tvangsarbeid til Kirkenes.
  • Tungtvannsaksjonen

    Tungtvannsaksjonen
    Norske soldater utfører sabotasje på Norsk Hydros hydrogenfabrikk på Vemork. Fabrikken inneholdt verdens største elektrolyseanlegg, der tungtvann var et lett tilgjengelig biprodukt. Målet var å hindre at Tyskland skulle få tilgang til dette tungtvannet. Lokalkjente sabotører fester en ladning som ødelegger cellene som produserer den dyrebare væsken - helt uten å løsne et eneste skudd, og var derfor en svært vellykket operasjon.
  • Tvangsevakueringen i Finnmark

    Tvangsevakueringen i Finnmark
    Sovjetiske soldater fra den røde armé krysser grensen til Norge 18. oktober og tyske soldater tvinger befolkningen i Finnmark til å evakuere. De bruker den brente jords taktikk for å senke fremmarsjen til de sovjetiske soldatene. Store deler av Finnmark blir ødelagt.
  • Tyskland kapitulerer

    Tyskland kapitulerer
    Tyskland må se seg beseiret av de allierte og gir opp krigen. Norge er endelig fritt!