Mar i Cel

  • Period: 1100 to 1200

    Literatura medieval

    Poesia trobadoresca:
    Guillem de Cabestany: fou un trobador especialment famós per la seva vida literària, tot i que no es coneixen gaires detalls contrastables de la seva vida real.
    Guillem de Berguedà: senyor feudal i trobador català. ens ofereix la vida de Guillem de Berguedà, que es troba en els cançoners
    Cerverí de Girona: trobador vinculat a la casa reial en temps de Jaume I i del seu fill Pere el Gran.
  • Period: 1200 to 1300

    Literatura medieval

    Literatura religiosa i moralitzant:
    Ramon Llul: va ser un escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner mallorquí del segle xiii. Conegut per la seva extensa obra escrita, redactada en català, occità, llatí i àrab.
  • Period: 1200 to 1300

    Literatura medieval

    Narrativa històrica: Les cròniques.
    Jaume I: fou sobirà de la Corona d'Aragó amb títols de rei d'Aragó, Mallorca, València, comte de Barcelona, Urgell.
    Bernat Desclot: historiador conegut per haver escrit una de les cròniques.
    Ramon Muntaner: militar, administrador, polític i cronista, ciutadà de València i Mallorca. Conegut per ser el redactor d'una les cròniques.
    Pere III el Cerimoniós: fou sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols de rei d'Aragó, València, Sardenya i comte de Barcelona.
  • Period: 1300 to 1400

    Literatura medieval

    Narrativa humanista:
    Bernat Metge, Lo somni: és la primera manifestació de prosa humanística en català.
  • 1400

    Literatura medieval

    Novel·la cavalleresca:
    Anònim: Curial e Güelfa: escrita en un català elegant i supradialectal atribuïda a Enyego d'Àvalos.
    Joanot Martorell: Tirant lo blanc: és l'obra més important de l'escriptor. És considerada un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua valenciana i del segle d'or valencià.
    Poesia medieval:
    Ausiàs March: fou poeta i cavaller valencià medieval, originari d'una família de la petita noblesa amb aficions poètiques.
  • 1500

    Literatura moderna

    Renaixement:
    Poesia: fou un poeta i pintor català del Renaixement.
    Narrativa: Cristòfor Despuig: Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa: El text fou recuperat per Fidel Fita i publicat durant la Renaixença a partir d'un exemplar manuscrit del segle xvii localitzat per aquest editor a la ciutat de Tortosa.
  • Literatura moderna

    Barroc:
    Poesia: Francesc Vicent Garcia: és el primer gran escriptor de la literatura catalana barroca.
  • Literatura moderna

    Neoclassicisme:
    Teatre: Joan Ramis, Lucrècia: és una obra de teatre del neoclassicisme català, de caràcter tràgic, escrita l'any 1769.
  • Literatura contemporània

    Romanticisme:
    Poesia: Jacint Verdaguer: fou prevere i poeta en llengua catalana. És de les grans figures de la Catalunya moderna.
    Teatre: Àngel Guimerà: fou dramaturg, polític i poeta en llengua catalana. Va convertir en un dels màxims exponents de la Renaixença de les lletres catalanes XIX.
    Narrativa: Narcís Oller: va ser un advocat i escriptor català que va cultivar el realisme i el naturalisme, va acabant sent un dels escriptors més reconeguts del XIX.
  • Period: to

    Literatura contemporània

    Modernisme:
    Poesia: Joan Maragall: fou un poeta i escriptor català, figura cabdal dins la poesia modernista. La obra manuscrita es conserva a l'Arxiu Joan Maragall de Barcelona.
    Narrativa: Víctor Català: fou una escriptora catalana, autora de la novel·la Solitud. va desenvolupar una carrera com a pintora, escultora i dibuixant.
    Teatre: Santiago Rusiñol: va ser un pintor, escriptor, col·leccionista, periodista i dramaturg català. Fou artista polifacètic i dels líders del modernisme a Catalunya.
  • Literatura contemporènia

    Avantguardisme:
    Poesia: Joan Salvat- Papasseit: va ser un escriptor barceloní d'extracció humil, esperit rebel i altament autodidacte. Va tenir una prolífica activitat com a redactor d'articles de crítica social en català i castellà, simpatitzant amb els corrents anarquistes i socialistes de l'època.
  • Literatura contemporènia

    Postguerra:
    Teatre: Joan oliver: fou un poeta, dramaturg, narrador, traductor, director literari i periodista català, considerat un dels poetes i dramaturgs més destacats de la literatura catalana
  • Literatura contemporènia

    Postguerra:
    Poesia: Salvador Espriu: fou un poeta, dramaturg i novel·lista català, considerat un dels renovadors.
    Pere Quart: fou un poeta, dramaturg, narrador, traductor, director literari i periodista català, considerat un dels poetes i dramaturgs més destacats de la literatura catalana.
    Carles Riba: va ser un escriptor i poeta català. Casat amb la poeta Clementina Arderiu.
  • Literatura contemporània

    Narrativa: Mercè Rodoreda: fou una escriptora catalana que va rebre, entre altres guardons, el Premi Honor de les Lletres Catalanes de 1980.
    Josep Pla: fou un escriptor i periodista català, figura referent de la literatura catalana de tots els temps.
  • Literatura contemporània

    Noucentisme:
    Poesia: Josep Carner: fou un poeta, periodista, autor de teatre i traductor català. Conegut com el príncep dels poetes catalans i el màxim representant de la poesia del Noucentisme.
    Teatre: J.M. de Sagarra: va ser poeta, novel·lista, dramaturg, periodista i traductor català. Fou l'autor d'obres dramàtiques molt populars i membre destacat de l'Institut d'Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres.