La línia del temps de 10 fets històrics

  • 1 BCE

    Desenvolupament de sistemes d'irrigació (Les primeres civilitzacions hidràuliques)

    Una de les característiques més importants de les primeres civilitzacions hidràuliques va ser el desenvolupament de sistemes d'irrigació sofisticats per a l'agricultura. Això va permetre l'ús eficient de l'aigua per regar els camps de cultiu, augmentant la productivitat i permetent el creixement de poblacions més grans i estables. Exemples notables inclouen els sistemes d'irrigació dels antics sumeris a la vall dels rius Tigris i Eufrates i els sistemes de canals del Nil a l'antic Egipte.
  • 1 CE

    El Codi d'Hammurabi (Mesopotàmia)

    (1.754 aC) Aquest codi de lleis, promulgat pel rei Hammurabi de Babilònia al voltant del 1754 aC, és un dels textos legals més antics i complets que es coneixen. Va establir una sèrie de lleis i normes que regulaven diversos aspectes de la vida quotidiana, incloent-hi el comerç, la propietat i la família.
  • 1 CE

    Les fonts històriques

    Les fonts històriques són les fonts d'informació utilitzades pels historiadors per reconstruir i entendre el passat. Poden ser de diverses formes i tipus, i s'utilitzen per obtenir informació sobre els esdeveniments, les persones i les societats del passat.
  • 1 CE

    Les tombes reials de la Vall dels Reis (Les fonts històriques)

    (descobertes XIX i XX): És una necròpoli situada a prop de Luxor, on es van enterrar molts faraons de l'Imperi Nou, incloent-hi figures famoses com Ramsès II i Tutankamon. El descobriment de la tomba intacta de Tutankamon per l'arqueòleg britànic Howard Carter el 1922 va ser un esdeveniment monumental. La tomba contenia una gran quantitat de tresors i artefactes que van proporcionar una visió sense precedents de la vida, les creences i les pràctiques funeràries de l'Antic Egipte.
  • 1 CE

    Intercanvis comercials i culturals (La presència dels grecs a Catalunya)(

    La presència grega a Empúries i altres punts de la costa catalana va afavorir els intercanvis comercials i culturals entre els grecs i els pobles indígenes de la regió, com els ibers. Aquests intercanvis van influir en diversos aspectes de la societat i la cultura catalanes, com l'art, la ceràmica, la tecnologia i fins i tot la llengua.
  • 1 CE

    L'establiment de l'Imperi Nou (L'antic Egipte)

    (al voltant del 1550 aC): Amb l'expulsió dels hikses i la reunificació d'Egipte sota el faraó Ahmose I, es va iniciar l'Imperi Nou, una època de gran prosperitat, expansió territorial i esplendor cultural. Durant aquest període, Egipte va assolir el màxim del seu poder i influència.
  • 1 CE

    La campanya de Ramsès II a la batalla de Qadesh (L'Antic Egipte)

    (al voltant del 1274 aC): Ramsès II va liderar una de les batalles més famoses de l'Antic Egipte contra els hitites a Qadesh. Aquesta batalla, tot i ser indecisa, va portar a la signatura del primer tractat de pau conegut de la història. Ramsès II és també conegut per les seves impressionants projectes de construcció, com els temples d'Abu Simbel.
  • 1 CE

    La pedra de Rosetta (Les fonts històriques)

    (descoberta el 1799): La pedra de Rosetta és una estela de granit que conté un decret del faraó Ptolemeu V escrit en tres escriptures diferents: jeroglífics egipcis, demòtic i grec antic. El seu descobriment va ser crucial perquè va permetre al lingüista francès Jean-François Champollion desxifrar els jeroglífics egipcis el 1822. Això va obrir la porta a la comprensió de molts textos antics egipcis i va revolucionar l'estudi de l'egiptologia.
  • 1 CE

    Creixement de ciutats i civilizacions urbanes (Les primeres civilitzacions hidràuliques)

    Els sistemes d'irrigació eficients van permetre el desenvolupament de ciutats i civilitzacions urbanes. Els excedents agrícoles generats per l'ús de l'aigua per a l'agricultura van permetre l'aparició d'una classe de treballadors no agrícoles, incloent-hi artesans, comerciants i buròcrates. Això va portar a la formació de ciutats grans i complexes, com Uruk a Mesopotàmia i Tebas a l'antic Egipte.
  • 1 CE

    Colonització grega a Empúries (com van arribar els grecs a C1atalunya)

    Un dels esdeveniments més rellevants en la relació dels grecs amb Catalunya és l'establiment de la colònia grega de Emporion (Empúries) al segle VI aC. Aquesta colònia va ser fundada pels foceus, un grup de grecs procedents de la ciutat de Fòcia, a l'actual costa nord-oriental de Catalunya. Empúries va esdevenir un important centre comercial i cultural que va connectar la Mediterrània occidental amb el món grec.
  • Period: 1 CE to 1 CE

    Baixa Edat Mitjana

    (1.000 dC - 1.492 dC) És el terme utilitzat per descriure la història europea dels segles xi a xv. Aquest període va ser precedit per l'alta edat mitjana, i va ser succeït per l'edat moderna. Podem dividir aquest període entre una edat mitjana central i una edat mitjana tardana.
  • Period: 1 CE to 1 CE

    Edat Moderna

    (1.492 dC — 1.789 dC) L'edat moderna és la quarta de les etapes en què es divideix tradicionalment la història a Occident segons la historiografia francesa.
  • Period: 1 CE to 1 CE

    Les primeres civilitzacions hidràuliques

    Les primeres civilitzacions hidràuliques són aquelles civilitzacions antigues que es van desenvolupar en regions on l'aigua era un recurs clau per al seu creixement i prosperitat. Aquestes civilitzacions van dependre en gran mesura de la gestió de l'aigua per al seu èxit econòmic i social.
  • Period: 1 CE to 2

    Edat Contemporània

    (1.789 dC - fins als dies d'ara) L'edat contemporània és el nom convencional que la historiografia occidental, principalment europea i nord-americana, aplica al període històric que comprèn des de la Revolució Francesa l'any 1789 fins a la nostra actualitat.
  • Period: 2 to 8

    Paleolític

    (2.000.000 aC— 8.000 aC) El paleolític és una etapa de la prehistòria dels humans caracteritzada per l'ús d'instruments de pedra tallada, encara que també s'utilitzaven altres matèries primeres orgàniques per construir diversos estris: os, banya, fusta, cuir, fibres vegetals, etc.
  • 3

    La invenció de l'escriptura cuneïforme (Mesopotàmia)

    (3.500 aC) Els sumèris van desenvolupar una de les primeres formes d'escriptura conegudes, l'escriptura cuneïforme, al voltant del 3500 aC. Aquesta invenció va permetre l'enregistrament d'informació, administració de ciutats-estat i preservació de textos literaris i jurídics.
  • Period: 3 to 539

    Mesopotàmia

    (3.500 aC - 539 aC) L'edat Mesopotàmica es refereix al període històric en què van sorgir les primeres civilitzacions a la regió de Mesopotàmia, situada entre els rius Tigris i Eufrates, en l'actual Iraq i parts de Síria, Turquia i Iran.
  • Period: 3 to 476

    L'edat Antiga

    ( 3.500 aC - 476 dC) És el període de la història entre el naixement de l'escriptura i la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident el 476, que marca l'inici de l'edat mitjana. És, per tant, el primer període pròpiament històric.
  • Period: 3 to 30

    L'Antic Egipte

    (3100 aC fins al 30 aC.) L'antic Egipte fou una civilització del nord-est d'Àfrica que es desenvolupà al voltant del curs mitjà i inferior del riu Nil, en el territori que avui en dia correspon a Egipte i el nord del Sudan.
  • Period: 5 to 3

    Edat dels metalls

    ( 5.000 aC — 3.500 aC) L'edat dels metalls és l'etapa de la prehistòria on es va descobrir el metall, les eines ja estaven molt més elaborades i les cases, etc.
  • Period: 8 to 5

    Neolític

    ( 8.000 aC— 5.000 aC) El neolític és un període de la prehistòria i molt més llarga, el paleolític. El nom fa referència a la forma novella de treballar els estris de pedra, no sols percudits, sinó també polits.
  • 10

    Els avenços en l'agricultura (Mesopotàmia)

    (10.000 aC al 4.000 aC) Els mesopotàmics van desenvolupar tècniques avançades d'irrigació que van permetre una agricultura eficient en una regió amb pluges escasses. Això va contribuir a la formació de societats sedentàries i a l'augment de la productivitat agrícola, assegurant el creixement de les ciutats i la complexitat social.
  • Period: 27 to 476

    Imperio

    (27 aC - 476 dC) L'Imperi Romà, successor de la República Romana, va controlar el món mediterrani i bona part de l'Europa occidental a partir del segle i. L'últim emperador de la part occidental de l'imperi va ser deposat el 480.
  • 313

    L'edicte de Milà (L'imperi Romà)

    (313 dC): Aquest edicte, promulgat per l'emperador Constantí el Gran, va establir la llibertat de culte a tot l'imperi, posant fi a la persecució dels cristians. Va ser un pas crucial cap a la cristianització de l'imperi i va tenir profundes implicacions culturals i religioses per a Europa i més enllà.
  • 393

    a divisió de l'Imperi Romà

    (395 dC): Després de la mort de l'emperador Teodosi I, l'imperi va ser dividit en dues parts: l'Imperi Romà d'Occident i l'Imperi Romà d'Orient (també conegut com a Imperi Bizantí). Aquesta divisió va marcar el començament del declivi de l'Imperi Romà d'Occident, que finalment va caure el 476 dC, mentre que l'Imperi Romà d'Orient va continuar durant gairebé mil anys més fins a la caiguda de Constantinoble el 1453.
  • Period: 476 to 1492

    Edat Mitjana

    (476 dC — 1492 dC) És el període de la història d'Europa que va des del segle v fins al segle xv. Succeeix a l'edat antiga, que acaba amb la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident, i precedeix el Renaixement i l'era de l'exploració. L'Edat mitjana es divideix en dues etapes: l'Alta Edat Mitjana, que va des de finals del s. V fins al s. XII; i la Baixa Edat Mitjana, que s'inicia al s. XII i acaba al s.
  • Period: 476 to 1 CE

    l'Alta Edat Mitjana

    (476 dC - 1.000 dC)L'alta edat mitjana és una de les divisions convencionals de la historiografia europea que fa referència al període entre la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident i l'any 1000. El terme és una mala traducció de l'alemany, en el qual alt significa 'antic' (i després es posà Baixa com a oposició).
  • Period: 509 to 27

    Republica

    (509 aC — 27 aC) República Romana fou el període de la civilització romana en què la forma de govern era la república. Aquest període va començar amb l'expulsió de l'últim monarca el 510 aC, Tarquini el Superb, i va acabar amb la subversió, per mitjà de guerres civils, i la instauració de l'Imperi Romà.
  • Period: 753 to 509

    Monarquia

    (753 aC — 509 aC) La monarquia és la forma d'estat en què una persona té dret, generalment per via hereditària, a regnar com a cap d'estat. El títol amb què regnen els monarques varia segons les zones i l'estructura jurídica del seu estat. Es poden dir: reis, emperadors, tsars, kàisers, etc.
  • Period: 753 to 476

    L'Imperi Romà

    ( 753 aC - 476 dC) L'Imperi Romà, successor de la República Romana, va controlar el món mediterrani i bona part de l'Europa occidental a partir del segle i. L'últim emperador de la part occidental de l'imperi va ser deposat el 480.
  • Period: 800 to 600

    Com van arriba els grecs a Catalunya

    (Entre el segle VIII aC i el segle VI aC.) Els grecs van arribar a Catalunya i altres parts de la Mediterrània occidental a través dels seus esforços colonials durant els segles VIII i VI aC. Aquests viatges de colonització, coneguts com a colonització grega, van ser impulsats per diversos factors, com la pressió demogràfica, la cerca de nous recursos i rutes comercials, i fins i tot motivacions polítiques i religioses.
  • 1353

    El regnat d'Akenaton (l'Antic Egipte)

    (al voltant del 1353-1336 aC): El faraó Akenaton va introduir una revolució religiosa, centrant el culte en un únic déu, Aton, el déu del sol. Aquesta reforma monoteista va ser una desviació radical de la religió politeista tradicional egípcia. Després de la seva mort, el seu fill Tutankamon va restaurar el politeisme.
  • La construcció de les piràmides de Gizeh (L'Antic Egipte)

    (al voltant del 2580-2560 aC): Les piràmides de Gizeh, especialment la Gran Piràmide de Khufu, són una de les set meravelles del món antic. Van ser construïdes durant l'Antic Regne i són testimoni de l'enginyeria i la capacitat organitzativa dels antics egipcis.
  • L'arquitectura monumental (Mesopotàmia)

    (4000 aC al 3100 aC) Les cultures mesopotàmiques van construir impressionants estructures arquitectòniques, com els ziggurats. Aquests temples escalonats, dedicats als déus, eren centres religiosos i polítics de les ciutats. El Ziggurat d'Ur és un exemple famós d'aquesta arquitectura.
  • Period: to 3

    La prehistòria

    (2.000.000 aC— 3.500 aC) La prehistòria és el període de la història humana comprès des de l'aparició dels primers éssers humans fins a la invenció de l'escriptura, que marca l'inici de la història pròpiament dita. Aquest període es divideix en diverses etapes que es caracteritzen pels avenços tecnològics i culturals dels humans primitius.