Captura de pantalla (41)

L'època de les Revolucions liberals (1789-1871)

By Zafirah
  • La crisi econòmica

    Va a ser conseqüència de les males collites. L'alça del preu dels aliments, sobretot el pa, principal sosteniment popular, va generar un gran descontentament i un esperit de rebel·lia entre la població.
  • L'impacte de la il·lustració i la revolució americana

    L'impacte de la il·lustració i la revolució americana
    Declaració d'Independència del Estats Units d'Amèrica i la seva Constitució defensaven els drets inalienable del ciutadà, la separació de poders, els principis d'igulatat i llibertat i el dret d'elegir els governants.
    Aquests ideals coincidien amb els que la il·lustració difonia a Europa i que havien penetrat entre les elits i la nova burgesia.
  • La Revolució

    La Revolució va ser un procés llarg i complex que va superar els seus objectius inicials. El rei i els sectors privilegiats (noblesa i clero) es van negar a acceptar els canvis proposats per l'Assemblea Nacional, i les classes populars van lluitar per aconseguir una igualtat social més gran.
  • L'esclat revolucionari

    Els Estats Generals es van obrir a Versalles, presidits pel rei i formats per la noblesa, el clero i el Tercer Estat. La negativa dels privilegiats a acceptar una representació més gran del Tercer Estat i que el vot fos per persona va fer que els diputats decidissin abandonar la reunió. Reunits en un pavelló de Versalles, el Tercer Estat es van erigir en Assemblea Nacional i es van comprometre a elaborar una constitució que reflectís la voluntat dels francesos.
  • França, una monarquia constitucional

    Atemorit per la situació Lluís XVI va acceptar l'Assemblea Nacional, que havia de convertir França en una monarquia constitucional i posar fi a l'Antic Règim.
  • Per què va esclatar una revolució a França?

    La difusió dels nous ideals propugnats per la Il·lustració, el desenvolupament de la burgesia al segle XVIII i l'exemple de la revolució americana van estimular els anhels de canvi a Europa.
  • Factors perquè escletés una revolució

    Quins factors van coincidir a la França del 1789 perquè esclatés una revolució que es va convertir en un model per a la resta d'Europa? ·L'impacte de la Il·lustració i la revolució americana
    ·La crisi social i econòmica
  • La crisi social i econòmica

    A finals del segle XVIII, el Tercer Estat aspirava a profundes reformes socials. Els camperols s'oposaven a les feixugues càrregues feudals imposades pels senyors. Els burgesos aspiraven a la fi dels privilegis de què gaudien la noblesa i el clero, a la llibertat de comerç i de negocis i a poder participar en la vida política.
  • Els principis il·lustrats i l'exemple de la revolució americana.

    Van aportar a la burgesia les noves idees per enfrontar-se amb l'absolutisme i la societat estamental, i van proposar noves formes d'organització social i de govern a França.
  • La crisi financiera

    Va tenir l'origen en la manca de diners de la monarquia per sufragar les despeses de l'Estat. Per resoldre-ho, els ministres de Lluís XVI havien proposat que els privilegiats paguessin impostos, però aquests es van negar a acceptar-ho i van exigir a Lluís XVI que convoqués els Estats Generals, l'únic organisme que podia aprovar una reforma fiscal.
  • Period: to

    Les etapes de la revolució: La monarquia constitucional

    Impulsada per la burgesia moderada, que aspirava a abolir l'Antic Règim, elegir un parlament per sufragi censatari i establir una constitució (liberalisme moderat).
  • Presó de Bastilla

    El poble de París va secundar les propostes de l'Assemblea i va assaltar la presó de la Bastilla. La revolució es va estendre al camp, on es van cremar residències nobiliàries.
  • Period: to

    Les etapes de la revolució: La república social

    La burgesia radical, empesa per les classes populars, va proclamar la república i va emprendre una transformació de la societat en un sentit democràtic (sufragi universal masculí) i igualitari (lleis socials).
  • Period: to

    Les etapes de la revolució: La república conservadora

    Davant la radicalització de la Revolució, la burgesia moderada va arribar al poder i va tornar a implantar el liberalisme moderat.
  • Period: to

    República conservadora: Directori

    Cop d'Estat de Napoléo