Navasdetolosa

l'edat mitjana

  • 476

    Fi de l'imperi romà d'occident

    Fi de l'imperi romà d'occident
    El 476, Odoacre i els seus federats derrotaren l'exèrcit romà d'Occident a la batalla de Ravenna. I tambe van arribar a consegir conquista roma.
  • 622

    Aparició de l’islam

    Aparició de l’islam
    L'expansió de l'islam són les conquestes militars de la civilització àrab o musulmana que van fer caure l'Imperi Sassànida, el nord d'Àfrica, la península Ibèrica i parts de l'Imperi Romà d'Orient.
  • 711

    Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica

    Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica
    El precedent immediat a la conquesta omeia d'Hispània es produeix el 710 quan Mussa ibn Nussayr, valí d'Ifríqiya, va demanar a Tarif ibn Màlik, general amazic i governador de Tànger, de fer una petita expedició militar a la península Ibèrica, que va permetre comprovar que era fàcil arribar-hi. Els dos partits visigots que es disputaven el poder al Regne de Toledo.
  • 732

    Derrota dels musulmans a Poitiers

    Derrota dels musulmans a Poitiers
    La Batalla de Poitiers (moltes vegades anomenada Batalla de Tours, i coneguda en el món àrab com a Balat aix-Xuhadà o Calçada dels Màrtirs), va tenir lloc el 10 d'octubre de l'any 732 entre les forces comandades pel líder franc Carles Martell
  • 785

    Comencen les conquestes cristianes. Conquesta de Girona.

    Comencen les conquestes cristianes. Conquesta de Girona.
    La conquesta de Girona el 785 fou un episodi de la conquesta carolíngia del territori que es convertí en el comtat de Girona i que amb el temps passaria a formar part del Principat de Catalunya. La conquesta de Girona després de poc més de set dècades des de la invasió musulmana d'Hispània representà l'oportunitat dels descendents dels refugiats visigots.
  • 801

    Conquesta de Barcelona

    Conquesta de Barcelona
    La conquesta de Barxiluna va ser l'operació militar realitzada per un exèrcit franc amb tropes d'Aquitània, Bascònia, Borgonya i Gòtia amb l'objectiu de reconquerir Madínat Barxiluna (actual Barcelona) que havia estat vuitanta anys sota domini.
  • 1117

    Conquesta de Tarragona

    Conquesta de Tarragona
    No fou, en canvi, fins a l'any 1116 quan les tropes catalanes del comte de Barcelona, Ramon Berenguer III, prengueren la ciutat de Tarragona a les musulmanes. Això no obstant, quedaren petits reductes de resistència musulmana, que havien fugit a refugiar-se a poblacions de la Serra de Prades (com, per exemple, a Siurana). El 23 de gener de 1118, el comte Ramon Berenguer III donava "la ciutat i el camp de Tarragona" al bisbe Oleguer de Barcelona.
  • 1149

    Conquesta de Lleida

    Conquesta de Lleida
    durant la campanya contra la taifa de Lleida que acabà amb la conquesta de Ramon Berenguer IV per al casal de Barcelona.
  • 1162

    Es forma la Corona d’Aragó

    Es forma la Corona d’Aragó
    La Corona d'Aragó (en aragonès: Corona d'Aragón, en llatí: Corona Aragonum; coneguda també per altres denominacions) fou el conjunt de territoris que estigueren sota la jurisdicció del rei d'Aragó[8] des del 1162 fins al 1715. Aquest conjunt territorial estigué format inicialment pel Regne d'Aragó i el comtat de Barcelona
  • 1229

    1229-1232: Conquesta de Mallorca

    1229-1232: Conquesta de Mallorca
    La conquesta per als regnes cristians de l'illa de Mallorca va ser aconseguida definitivament pel rei Jaume I d'Aragó entre 1229 i 1231. La ciutat de Madîna Mayûrqa (actual Palma de Mallorca) va caure al desembre del primer any, però la resistència musulmana a les muntanyes va durar dos anys més.
  • 1230

    Es forma la Corona de Castella.

    Es forma la Corona de Castella.
    La Corona de Castella, com a entitat històrica, comença el 1230, any en el qual Ferran III de Castella es corona rei de Castella i rei de Lleó,[1] el qual incloïa els vells regnes de Galícia i Astúries. La unió entre els dos regnes ja s'havia produït en ocasions anteriors, el 1037 gràcies a Ferran I de Castella i el 1072 amb Alfons VI de Lleó per separar-se de nou el 1157.
  • 1232

    Conquesta de València

    Conquesta de València
    La conquesta. Es va realitzar entre 1232 i 1245. Fill de Pere II el Catòlic i Maria de Montpeller, Jaume I, va viure uns primers anys de vida difícils vivint juntament amb els cavallers templers al castell de Monzón.
  • 1348

    Peste Negra

    Peste Negra
    La pesta negra va acabar amb un terç de la població d'Europa i es va repetir en onades successives fins al 1490, va arribar finalment a matar uns 200 milions de persones. Cap dels brots posteriors va assolir la gravetat de l'epidèmia de 1348.
  • 1453

    Conquesta de Constantinoble per part dels turcs

    Conquesta de Constantinoble per part dels turcs
    La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans el 29 de maig de 1453[1] va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa
  • 1492

    Fi de l’últim regne musulmà, el de Granada. Descobriment d’Amèrica.

    Fi de l’últim regne musulmà, el de Granada. Descobriment d’Amèrica.
    L'Emirat, Taifa o Regne de Granada o Gharnata va ser un regne andalusí amb capital a Granada. El seu últim rei va ser Boabdil, que va perdre el tron davant els reis Catòlics el 2 de gener de 1492.
    El terme descobriment d'Amèrica (arribada a Amèrica) s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques Al segle xv, el terme descobriment era sinònim de cristianització.