kalde krigen

  • andreverdenskrig slutter

    andreverdenskrig slutter
    Andre verdenskrig tok slutt da USA slapp to atombomber over Japan høsten 1945. Tidligere det året hadde de allierte klart å bekjempe Tyskland. Med Europa gjenerobret og aksemaktene slått sto de allierte igjen som seierherrer etter krigen.
  • Trumandoktrinen

    Trumandoktrinen
    Økonomisk program av USAs president Harry Truman i 1947 for å støtte land som ønsket å kjempe mot undertrykkende krefter. Spesielt kommunismen i fra øst.
  • Marshallplan

    Marshallplan
    I 1947 lanserte USA den såkalte Marshallplanen. Den skulle sikre lån og amerikanske varer til de europeiske landene. I bytte, skulle europeerne samarbeide seg imellom om gjenoppbyggingen etter krigen. Mange land i Europa var helt ødelagte etter andre verdenskrig, og trengte hjelp.
  • Period: to

    Berlinblokaden

    Storbritannia og Frankrike enige om å slå sine soner sammen til en vesttysk stat. Det likte Sovjetunionen dårlig, de synes ikke at det var riktig å dele Tyskland, og ønsket å få vestmaktene bort fra denne politikken. Sovjetunionen startet etter dette en blokade av Berlin. Byen ble isolert, alle veier, kanaler og jernbaner inn til byen ble stengt. Ten forsyninger ville innbyggerne i vest-Berlin sulte og fryse i hjel. Hvordan skulle vestmaktene forsyninger til vest-Berlin uten krig.
  • Etablering NATO

    Etablering NATO
    NATO er en militærallianse som består av 30 nord-amerikanske og europeiske land. Norge har vært medlem av NATO siden alliansen ble grunnlagt i 1949.
  • Period: to

    Koreakrigen

    Hvis det brøt ut krig mellom de to sidene, sendte supermaktene enda flere våpen. Dette skjedde for eksempel i både Koreakrigen. I juni 1950 gikk de til angrep. Flere land sendte tropper for å hjelpe landet, men det var USA som førte krigen. USA styrte i sør mens sovejetunionen rykket inn i nord. Nord-Korea ble kommunistisk, mens USA støttet en diktator som fikk makta i Sør-Korea. Nordkoreanerne ble drevet ut av Sør-Korea og langt inn i sitt eget land.
  • Etablering Warszawapakten

    Etablering Warszawapakten
    Warszawapakten er en tidligere militærallianse som besto av Sovjetunionen og flere europeiske land. Alliansen ble grunnlagt i 1955 og oppløst i 1991.
  • Period: to

    Romkappløpet

    Romkappløpet:
    De to supermaktene USA og Sovjetunionen, konkurrerte om å være først ute med utforskning i verdensrommet. De ønsket å vise at de hadde teknologisk overtak. Konkurransen varte helt til 1975. Da ble et amerikansk og sovjetisk romfartøy koblet sammen i bane rundt jorda. Romkappløpet endte ett ganske bra til slutt, i 1975 russere og amerikanere koplet seg sammen og begynte å samarbeida med å utvikle den internasjonale romsiuasjon sammen.
  • Laika

    Laika
    Sovjetunionen sendte første levende pattedyr ut i rommet. Det var i rommet i 2 tima og døde.
  • Sputiksjokket

    Sputiksjokket
    Det første menneskeskapte objektet i bane rundt jorda ble sendt opp av Sovjetunionen. Skapte stor frykt i verden for at de nå kunne sende raketter over lange distanser. Sputnik var en metallkule som veide 80 kilo. Sputnik er russisk og betyr både reisevenn og satellitt. Russland sendte opp metallkulen i 1957.
  • Period: to

    Vietnamkrigen

    Nord-Vietnam var en kommunistisk stat som fikk støtte fra Sovjetunionen og Kina. Sør-Vietnam hadde et vestligvendt regime, og var alliert med USA. USA støttet Sør-Vietnam for å hindre at landet ble kommunistisk. Først sendte den amerikanske regjeringen våpen og penger for å hjelpe Sør-Vietnam, men utover på 1960-tallet økte de den militære støtten. Innen 1969 var mer enn 500 000 amerikanske soldater på plass i Vietnam, og amerikanske fly slapp regelmessig tusen tonn med bomber over Nord-Vietnam.
  • Period: to

    Mao zedong

    Mao Zedong var en kinesisk statsmann og partileder for Kinas kommunistparti. Mao var med på å etablere Folkerepublikken Kina i 1949. Han var partiets formann og frem til 1959 og landets de facto leder frem til sin død i 1976.
  • Jurij Gagarin

    Jurij Gagarin
    Sovjetisk kosmonaut som ble historiens første menneske i verdensrommet. Han kom ned i live.
  • Berlinmuren- delinga av Tyskland

    Berlinmuren- delinga av Tyskland
    I avtalen ble de enige om at Tyskland skulle deles i fire: en sovjetisk, en fransk, en amerikansk og en britisk sektor. Berlin, som var hovedstaden, lå egentlig et stykke inn i den sovjetiske sektoren, men ble også delt i fire. myndighetene bestemte seg for å ta drastiske grep. 13. august ble hele grensen mellom Øst- og Vest-Berlin sperret av med piggtrådgjerder og væpnede soldater. Muren ble etter hvert forsterket med vakttårn, elektriske gjerder og sperrer for kjøretøy.
  • Period: to

    Cubakrisa

    Nasjonaliseringen vakte sterke reaksjoner i USA, som satt i gang handelsblokaden, dette førte til at Castro gikk i nær allianse med Sovjetunionen. Sovjetiske våpen til selvforsvar og militært utstyr sendes til Cuba. 1962 Am. Overvåkning viser etablering av a-våpen på Cuba. USA svarer med blokkade av skipstrafikk. Tilspissing og opprustning på begge sider. En avtale blir inngått i siste sekund og stormaktene trekker seg tilbake og USA opphever blokkaden og trekker våpen ut av Tyrkia.
  • Månelandingen

    Månelandingen
    Apollo-programmet til USA ledet til den første månelandingen. Neil Armstrong blir det første mennesket til å gå på månen. Sammen med han var også Buzz Aldrin og Michael Collins. Dette ble direktesendt på TV over hele verden. USA viste sin overlegenhet.
  • Period: to

    Kupp i Chile

    Ett eksempel er USAs innblanding i Chile i 1973. I et demokratisk valg noen år tidligere var det blitt valgt en regjering der som USA ikke likte. USA gikk da inn med penger, våpen og etteretning til den chilenske hæren, som heller ikke likte den nye regjeringen. Hæren ville heller styre landet selv. Med støtte fra USA klarte hæren å gjennomføre et statskupp mot regjeringen og innføre militærdiktatur i stedet. Diktaturet i Chile varte fra 1973 til 1991
  • Period: to

    Afghanistan

    Sovjetunionen fryktet at landet kunne få et styre som USA ville støtte, og invaderte Afghanistan i 1979. Invasjonen vakte sterke reaksjoner i vest-Europa og USA. USA var ikke direkte involvert i krigen, men sendte utstyr og våpen til motstandere av regimet. Etter en lang og blodig krig trakk Sovjetunionen styrkene sine ut i 1989.
  • Mikhael Gorbatsjov

    Mikhael Gorbatsjov
    I 1985 ble Mikhail Gorbatsjov ny leder i Sovjetunionen. Han skjønte at landet ikke kunne holde følge i våpenkappløpet med USA. Gorbatsjov ville bruke mindre penger på militæret. I stedet ville han gjennomføre reformer som skulle gjøre økonomien bedre og livet lettere for innbyggerne i Sovjetunionen. Reformene ble kalt for «glasnost» og «perestrojka».
  • Nedrustningsavtale

    Nedrustningsavtale
    Forholdet mellom de to supermaktene endret seg på 1980 tallet. Sovjetunionen nye leder Mikhael møttes flere ganger. De ble enig om nedrustningsavtale. Dette innledet slutten på den kalde krigen.
  • Berlinmurens fall

    Berlinmurens fall
    1. november 1989 samlet store folkemengder seg på begge sider av Berlinmuren. Grensevaktene trakk seg tilbake, og flere tusen østtyskere begynte å krysse grensen til Vest-Berlin. Andre satte i gang med å rive ned muren, til vill jubel fra de frammøtte. I løpet av de neste dagene krysset hundretusener av østtyskere grensen. Jubelscenene fra Berlin ble direktesendt over hele verden. Et år senere ble Tyskland samlet til ett land igjen. Muren hadde falt, jernteppet var løftet.
  • Samlinga av Tyskland

    Samlinga av Tyskland
    Den 3. oktober 1990 ble DDRs territorium gjenforent med Forbundsrepublikken Tyskland, og DDR opphørte dermed å eksistere. «Den tyske enhetens dag» ble etter forslag fra Helmut Kohl gjort til ny nasjonaldag, og avløste da 17. juni, dagen for oppstanden mot okkupasjonen i DDR i 1953.
  • Oppløysinga av Sovjetunionen

    Oppløysinga av Sovjetunionen
    Da Sovjetunionen kollapset, kunne den amerikanske presidenten George H.W. Bush annonsere at USA hadde vunnet den kalde krigen. Slutten på den kalde krigen ble også drevet fram av et sterkt press for demokrati fra befolkningene utenfor Sovjetunionen. Etter at Gorbatsjov antydet at Sovjetunionen ikke kom til å blande seg, ble kommunistregimene avsatt av store folkebevegelser i land som Tyskland, Ungarn og Polen.