ht4-ht8 wisdom luboya 3HW-a

  • 1 CE

    Geboorte Jezus Christus

    Geboorte Jezus Christus
    De geboorte van Jezus Christus wordt traditioneel op 25 december met Kerst gevierd. De christelijke Messias zou op 25 december in het jaar 1 geboren zijn. Bewijs dat hij op deze datum is geboren is echter nooit gevonden.
  • Period: 313 to 393

    Romeinen zijn polytheïstisch, Christendom is verboden fase1

    Begin 4de eeuw, keizer constantijn,Godsdienst vrijheid.
  • 378

    Christendom wordt een Staatsreligie

    Christendom wordt een Staatsreligie
    In ongeveer honderd jaar tijd veranderde het christendom in het Romeinse Rijk van zondebok in staatsreligie. Een van de laatste stappen in dat proces was het Edict van Thessaloniki, dat op 27 februari 380 werd afgekondigd.
  • Period: 394 to 476

    Romeinen krijgen staatsvrijheid (fase 2)

    Eind 4de eeuw, keizer Theodosius, staatsgodsdienst van de romeinen
  • 476

    begin middeleeuwen

    begin middeleeuwen
    Val van West-Romeinse Rijk
  • Period: 476 to 1492

    Middeleeuwen

    476: val van het W.R.R.
    1492: Colobus "ontdekt" van Amerika
  • Period: 481 to 751

    Merovingers

    De Merovingische dynastie dankt haar naam aan Merovech, een min of meer legendarische koning van de Salische Franken omstreeks 480. Zijn kleinzoon, Chlodovech, ook bekend als Clovis, verenigde het grootste deel van Gallië ten noorden van de Loire onder een gezag. Clovis liet zich in 496 dopen, waardoor het katholieke christendom de staatsgodsdienst van het Frankische Rijk werd. Het rijk van Clovis werd na zijn dood overeenkomstig de Salische wetten over zijn vier zonen verdeeld.
  • Period: 570 to 622

    De Arabische wereld voor 622

    belangrijkste stam: Koeraisj central gelegen op hendelsroutes openbaring van Mohammed weigeren islam aan te nemen bedevaartsoord Kaaba
  • 610

    Openbaring Mohammed

    Openbaring Mohammed
    In 610 vertelde mohammed dat hij bezocht werd door de engel dijbriel (gabriel) die hem gods wil onthulden in de grot van hira. mohammed begon zijn nieuwe geloof te verkondigen. de mekkanen aanvaardden dit niet en mohammed vluchtte in 622 naar medina. dit werd de eerste islamitische stad.
  • Period: 658 to 754

    De kerstening van West-Europa vanuit Engeland

    Rond het jaar 700 staken Willibrord (658-739) en Bonifatius (672-754) vanuit Engeland over naar het huidige Nederland om de heidenen hier te kerstenen.
  • Period: 750 to 1250

    Het gouden tijdperk

    Het gouden tijdsperk van de arabische wereld situeerd zich tussen 750 en 1250. in deze tijd kenden de kunst, cultuur, theologie, filosofie, wiskunde en wetenschap een enorme bloei. de islamitische wereld en haar steden, zoals bagdad, waren het centrum van het wetenschappelijke vooruitgang.
  • Period: 751 to 987

    Karolingers

    De Karolingen waren een dynastie die het Frankische Rijk regeerde van de 8e tot de 10e eeuw. De dynastie nam het Frankische rijk over van de Merovingen in 751, door Pepijn de Korte. De naam van de dynastie is afgeleid van Karel Martel (die als bastaardzoon niet als volwaardig lid van de Pepiniden werd aanvaard).[1] Lodewijk IV van Chiny (1173-1226) was tot aan het begin van de 13e eeuw de laatste telg mannelijke lijn van de Karolingen.
  • 962

    Otto 1: heilig Roomse Rijk

    Otto 1: heilig Roomse Rijk
    Het Heilige Roomse Rijkwas een rijk in Centraal-Europa en omringende gebieden. 'Rooms' betekent in dit verband zowel 'romeins' (het zou een voortzetting zijn van het West-Romeinse Rijk) als 'gelegitimeerd door het hoogste kerkelijke gezag in Rome'.
  • Period: 987 to 1328

    Capetingers

    Capetingers, heerste over het koninkrijk Frankrijk van 987 tot 1328, was de hoofdlijn van de Capetingische dynastie, zelf afkomstig van de dynastie der Robertijnen. Als heersers van Frankrijk volgde de dynastie de Karolingische dynastie op. De naam 'Capet' - capet betekent "mantel dragend" - is afgeleid van de bijnaam van Hugo Capet, 'die een bilaterale afstammeling van de Karolingen was.
  • Period: 1001 to 1122

    investituurstrijd

    een strijd tussen kerk en staat (paus en keizer) om het meest macht
  • 1054

    Het Grote Schisma

    Het Grote Schisma
    Het Grote Schisma is de tragische kloof die bestaat tussen de Latijnse (katholieke) en de Byzantijnse (orthodoxe) Kerk. Officieel dateert deze kerkscheuring van 1054, maar ze bestond eigenlijk al veel langer.
  • 1066

    Slag bij Hastings, tapijt van Bayeux

    Slag bij Hastings, tapijt van Bayeux
    Het tapijt van Bayeux is een borduurwerk van 70 meter lang en 50 cm hoog, dat de geschiedenis uitbeeldt van de Slag bij Hastings in 1066. Hierbij viel Willem de Veroveraar vanuit Normandië Engeland binnen en versloeg hij de Angelsaksische koning Harold. Het tapijt is vernoemd naar de stad Bayeux in Frankrijk en werd vermoedelijk vervaardigd in 1068.
  • 1094

    Begin van de kruistochten

    Begin van de kruistochten
    Boeiende studie inclusief een jaartallenoverzicht en typering van de belangrijkste personen die bij de geschiedenis van de kruistochten van belang waren. Portner laat de kruistochten beginnen op 27 november 1095 met de oproep van paus Urbanus en eindigen op 20 september 1187 met het begin van het beleg van Jeruzalem en daarmee het einde van de christelijke heerschappij in het Heilige Land
  • Period: 1095 to 1291

    kruistochten

    De Kruistochten zijn belangrijke middeleeuwse gebeurtenissen waarbij christenen en moslims vochten om de controle over het Midden-Oosten, vooral Jeruzalem. Bekend zijn de confrontaties tussen Saladin en Richard Leeuwenhart. Tussen 1095 en 1291 vonden acht, soms negen, kruistochten plaats. Minder bekend zijn de kruistochten in Europa zelf, zoals tegen de katharen, Joden, de omstreden ‘kinderkruistocht’, en kruistochten naar Noord-Duitsland en de Baltische staten.
  • 1122

    Het concordaat van Worms

    Het concordaat van Worms
    Het Concordaat van Worms was een concordaat dat op 23 september 1122 werd gesloten tussen paus Calixtus II en keizer Hendrik V, in een poging om een eind aan de Investituurstrijd te maken.
  • 1214

    Slag bij Bouvines

    Slag bij Bouvines
    In 1214 vond bij het Noord-Franse plaatsje Bouvines een grote veldslag plaats tussen Filips IV van Frankrijk en de bondgenoten van Jan Platagenet van Engeland. Het ging om niets minder dan het behoud van de Engelse gebieden op het vasteland. Er kwam één grote winnaar uit de bus... Mike Harmsen licht de achtergrond toe en volgt de slag.
  • 1215

    Magna Carta

    Magna Carta
    De Magna Carta (1215) – ook wel ‘het Grote Charter’ geheten – is een van de bekendste grondwettelijke documenten ter wereld. De Magna Carta is een politiek handvest waarin vrijheden voor de Engelse leenmannen en geestelijken, evenals nieuwe regels voor de rechtspraak werden vastgelegd. Op 15 juni 1215 ondertekende de Engelse koning Jan zonder Land (1167-1216) dit document bij Runnymede.
  • 1302

    Guldensporenslag

    Guldensporenslag
    De Guldensporenslag of de Slag bij Kortrijk is een veldslag die plaatsvond op 11 juli 1302 te Kortrijk. De slag was het gevolg van de Vlaamse Opstand, een conflict tussen het graafschap Vlaanderen en het Franse koninkrijk.
  • 1304

    Slag bij pevelenberg

    Slag bij pevelenberg
    De Slag bij Pevelenberg werd op 18 augustus 1304 geleverd nabij Pevelenberg (nu het Noord-Franse Mons-en-Pévèle) tussen een strijdmacht uit de Vlaamse gewesten en een Frans leger onder koning Filips IV.
  • 1453

    Val van Constantinopel door de Seltsjoeken.

    Val van Constantinopel door de Seltsjoeken.
    De Val van Constantinopel in 1453 door sultan Mehmet II van het Ottomaanse Rijk betekende het einde van het Oost-Romeinse Rijk. Op 29 mei 1453 viel de stad. Deze overwinning stelde de Ottomanen in staat hun macht in het oostelijke Middellandse Zeegebied en de Balkan uit te breiden. De dood van Constantijn XI Paleologus, de laatste Byzantijnse keizer, markeerde het formele einde van het Romeinse Rijk. Historici zien deze gebeurtenis vaak als het einde van de middeleeuwen.
  • 1492

    einddatum middeleeuwen

    het begin van de renaissance, eind 14e, begin 15e eeuw