History Events

By foudix
  • Jan 1, 1054

    Το Σχίσμα

    Το Σχίσμα του 1054, γνωστό επίσης ως Μεγάλο Σχίσμα, ήταν το γεγονός που διαίρεσε το Χριστιανισμό σε Δυτικό Καθολικισμό και Ανατολική Ορθοδοξία. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/East%E2%80%93West_Schism)
  • Jan 1, 1337

    Έναρξη Εκατονταετή Πολέμου

    Εκατονταετής Πόλεμος χαρακτηρίστηκε ίσως ο μακροβιότερος πόλεμος που έγινε ποτέ μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας με πραγματική διάρκεια 116 χρόνων. Αφορμή του πολέμου αυτού ήταν ο ταυτόχρονος ανταγωνισμός δύο απαιτητών του θρόνου της Γαλλία, του Φίλιππου Βαλουά και του Εδουάρδου του Γ΄ ήδη Βασιλιάς της Αγγλίας. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Hundred_Years%27_War)
  • May 29, 1453

    Άλωση της Κωνσταντινούπολης

    Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαϊου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Fall_of_Constantinople)
  • Jul 17, 1453

    Λήξη Εκατονταετή Πολέμου

    Μάχη της Καστιγιόν, η οποία λήγει με ξεκάθαρη νίκη των Γάλλων και σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Castillon)
  • Jan 1, 1568

    Έναρξη Ογδοηκονταετή Πολέμου

    Ο Ογδοηκονταετής πόλεμος ή Ολλανδικός πόλεμος της ανεξαρτησίας ήταν πόλεμος που διεξήχθη ανάμεσα στις 17 επαρχίες των Κάτω Χωρών και στην Ισπανία. Η κατάληξή του ήταν η δημιουργία του Ολλανδικού κράτους. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Eighty_Years%27_War)
  • Έναρξη Τριακονταετή Πολέμου

    Ο Τριακονταετής Πόλεμος έλαβε χώρα κυρίως στα εδάφη της σημερινής Γερμανίας και έφερε σε σύγκρουση τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως τις Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Αγγλία κλπ. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Thirty_Years%27_War)
  • Λήξη Ογδοηκονταετή Πολέμου

    Υπογραφή της Συνθήκης του Μουνστερ (μέρος της Συνθήκης της Βεστφαλίας), η οποία σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου όπου οι Ισπανοί αποδέχονται την ανεξαρτησία της Ολλανδίας και σχηματίζεται το Ολλανδικό Κράτος. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Peace_of_M%C3%BCnster)
  • Λήξη Τριακονταετή Πολέμου

    Ο πόλεμος έληξε με την συνθήκη της Βεστφαλίας η οποία συνομολογήθηκε το 1648, μεταξύ της Σουηδίας και της Γαλλίας από τη μία πλευρά και της Αγίας Ρωμαϊκής (Γερμανικής) Αυτοκρατορίας, της Ισπανίας και των Κάτω Χωρών από την άλλη. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Peace_of_Westphalia)
  • Έναρξη Επταετή Πολέμου

    Ο Επταετής Πόλεμος (1756-1763) έφερε αντιμέτωπες την Πρωσία και την Μεγάλη Βρετανία από την μια πλευρά, με την Γαλλία, την Αυστρία και την Ρωσία από την άλλη. Πολλά άλλα μικρότερα κράτη συμμετείχαν στον πόλεμο. Ο Επταετής Πόλεμος εξελίχτηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, στην Βόρεια Αμερική, την Κεντρική Ευρώπη, την Καραϊβική, την Ινδία καθώς και στις παγκόσμιες θάλασσες. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Years%27_War)
  • Λήξη Επταετή Πολέμου

    Ο επταετής πόλεμος έληξε με την Συνθήκη του Παρισιού, την οποία υπέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ισπανία με την συνέναιση της Πορτογαλίας, μετά την νίκη της Βρετανίας κατά της Γαλλίας και της Ισπανίας στον πόλεμο. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/1763_Treaty_of_Paris)
  • Έναρξη Γαλλικής Επανάστασης

    Η Γαλλική Επανάσταση του 1789 ήταν η κοινωνική επανάσταση που κατάργησε την απόλυτη μοναρχία στην Γαλλία γκρεμίζοντας το φεουδαρχικό σύστημα και αντικαθιστώντας το με το καπιταλιστικό, και ώθησε σε αναδιοργάνωση την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
    Στις 14 Ιουλίου του 1789 ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση με την κατάληψη της Βαστίλλης. Το 1793 αποκεφαλίζεται ο Λουδοβίκος ΣΤ' και η Μαρία Αντουανέτα. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/French_Revolution)
  • Λήξη Γαλλικής Επανάστασης

    Η λήξη της επανάστασης σημαίνεται όταν ο Ναπολέοντας ανατρέπει με πραξικόπημα την νύχτα το Διευθυντήριο, διαλύει τα νομοθετικά σώματα και αναλαμβάνει την εξουσία τριμελής Υπατεία με Πρώτο Ύπατο τον ίδιο.Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στέφεται αυτοκράτορας στην Παναγία των Παρισίων. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/French_Consulate)
  • Στέψη Ναπολέοντα ως Αυτοκράτορα

    Το 1804 μετά από τρία χρόνια ως Ισόβιος Ύπατος και ενώ συνεχιζόταν ο αδιέξοδος και αναποτελεσματικός πόλεμος με την Αγγλία, ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας. Στέφθηκε στην Παναγία των Παρισίων στις 2 Δεκεμβρίου 1804. Εκεί έλαβε όρκο διατήρησης των αρχών της Γαλλικής Επανάστασης και έστεψε Αυτοκράτειρα την Ιωσηφίνα ντε Μπωαρναί. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Napoleon)
  • Έναρξη Α' Παγκοσμίου Πολέμου

    Γνωστός και ως Μεγάλος Πόλεμος είχε τις εξής πλευρές: οι Ενωμένες Δυνάμεις, καλούμενες και Δυνάμεις της Αντάντ (κυρίως οι Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, ως τις αρχές του 1918 η Ρωσία και, από το 1917, οι ΗΠΑ) νίκησαν τις Κεντρικές Δυνάμεις καλούμενες και Τριπλή Συμμαχία, (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία). (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_I)
  • Λήξη Α' Παγκοσμίου Πολέμου

    Η ανακωχή των Συμμάχων με τη Γερμανία το 1918 έγινε με υπογραφή Συνθήκης στην Κομπιέν (Compiègne) της Γαλλίας. Η συνθήκη ήταν στην ουσία «άνευ όρων» συνθηκολόγηση της Γερμανίας και αποτέλεσε τη βάση των συνθηκών ειρήνης, που συντάχθηκαν από την Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης, η οποία συνήλθε στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 1919. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Armistice_with_Germany)
  • Έναρξη Β' Παγκοσμίου Πολέμου

    Η Γερμανία επιτίθεται στην Πολωνία και ξεκινά ο Β Παγκόσμιος. Σύμμαχοι: Πολωνία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σοβιετική Ένωση, Ελλάδα, Κίνα, ΗΠΑ
    Αρχηγοί: Ουίνστον Τσόρτσιλ, Ιωσήφ Στάλιν, Φραγκλίνος Ρούζβελτ Άξονας: Ναζιστική Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κροατία, Σλοβακία, Γαλλία του Βισύ
    Αρχηγοί: Αδόλφος Χίτλερ, Μπενίτο Μουσολίνι, Χιροχίτο (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II)
  • Λήξη Β' Παγκοσμίου Πολέμου

    Ο πόλεμος τερματίζεται επίσημα στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 με την επίσημη υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης της Ιαπωνίας, επάνω στο θωρηκτό "Μιζούρι". (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Missouri_(BB-63))
  • Έναρξη Ψυχρού Πολέμου

    Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν ο γεωπολιτικός, ιδεολογικός και οικονομικός αγώνας μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ονομαζόταν Ψυχρός Πόλεμος γιατί δεν διεξήχθη ποτέ ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_War)
  • Λήξη Ψυχρού Πολέμου

    Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989, η διάλυση της ΕΣΣΔ ήταν αυτή που σήμανε και επίσημα την λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Οι Πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν τις συμφωνίες Μπελοβέζα που κήρυξαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και σύστησαν την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Belavezha_Accords)
  • Ίδρυση Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Τέθηκε σε ισχύ με την συνθήκη του Μάαστριχτ και αυτή τη στιγμή αριθμεί 28 χώρες-μέλη. (Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union)