Den kalde krigen

By Emidan
  • Tyskland delt i fire.

    Tyskland delt i fire.
    Mellom 1945 og 1949 var Tyskland delt i 4 deler, mellom USA, Storbritannia og Frankrike, som var i vestblokken, og Sovjetunionen, som var i østblokken. Vestblokken ville at Tyskland skulle vokse økonomisk for å forsterke Europa og for å være en buffersone mellom blokkene, men Sovjetunionen ville straffe Tyskland økonomisk og ville at de skulle betale krigserstatninger.
  • Korea fritt fra Japan

    Korea fritt fra Japan
    Korea var styrt av Japan siden 1910, men Japan mistet Korea da Japan overga seg i andre verdenskrig. Etter krigen var Korea delt av den 38. breddegrad. Kort etter krigen ble Nord-Korea styrt av Sovjetunionen, mens Sør-Korea ble styrt av USA. Kim Il-Sung ble lederen for Nord-Korea, som var kommunistisk, mens Syngman Rhee ble lederen for Sør-Korea, som var kapitalistisk. Begge lederne var diktatorer, og begge mente at de var de rettmessige lederene av Korea.
  • Slutten av andre verdenskrig

    Slutten av andre verdenskrig
    Andre verdenskrig sluttet 2. september 1945 da Japan formelt overga seg om bord på et amerikansk krigsskip. Japan overga seg både på grunn av atombombene som traff Hiroshima og Nagasaki og på grunn av at Sovjetunionen, som de hadde å prøvd å gjøre forhandlinger med, ble med i krigen mot dem. Krigen i Europa ble slutt 8. Mai 1945 da Tyskland kapitulerte.
  • Begynnelsen på den kalde krigen.

    Begynnelsen på den kalde krigen.
    Kort etter slutten av andre verdenskrig begynte den kalde krigen på grunn av at USA og Sovjetunionen hadde blitt de mektigste stormaktene og hadde forskjellige ideologier. Det var en intens rivalisering, hvor stormaktene kjempet om å ha innflytelse på andre land og å spre sin ideologi. På grunn av atomvåpen, kunne ikke de krige direkte mot hverandre fordi det ville ha ødelagt begge landene. Istedenfor kriget de indirekte med trusler og ved å støtte forskjellige sider i andre lands kriger.
  • Trumandoktrinen

    Trumandoktrinen
    "Trumandoktrinen" var en Amerikansk utenrikspolitikk som ble annonsert i kongressen av Presidenten Harry S. Truman 12. mars 1947 . Den blir ofte regnet som starten av den kalde krigen. Truman sa at han ville hjelpe Hellas og Tyrkia motstå kommunistrevolusjoner. Mer generelt betydde Trumandoktrinen at USA ville støtte enhver nasjon som de trodde var truet av sovjetisk kommunisme, for å hindre Sovjetunionen fra å spre kommunismen. Trumandoktrinen ble basisen for amerikansk utenrikspolitikk.
  • Marshallplanen

    Marshallplanen
    Marshallplanen var et amerikansk program for å gjenoppreise Europa etter andre verdenskrig. USA sendte økonomisk bistand til land i Vest-Europa, og Hellas og Tyrkia for å gjenoppbygge dem etter ødeleggelsene fra andre verdenskrig, og for å sikre innflytelse i Europa. Marshallplanen fremmet samarbeid I Vest-Europa og USA, og var en viktig forløper til NATO. USA tilbød også bistand til Sovjetunionen, men Sovjetunionen godtok ikke bistand og nektet andre land i østblokken å ta imot bistand.
  • Berlinblokaden

    Berlinblokaden
    For å forhindre at Vest-Tyskland skulle vokse økonomisk, blokkerte Sovjetunionen all adgang til Vest-Berlin på land, i respons til at Vestblokken planla å forene Vest-Tyskland og introdusere en stabil valuta kalt Tyske Mark. Vestblokken måtte derfor levere forsyninger med fly til Vest-Berlin. Sovjetunionen forlangte at de sluttet å bruke Tyske Mark hvis de skulle slutte blokaden, men lufttransporten var en suksess og Sovjetunionen ga opp blokaden etter litt over ett år.
  • Etablering av NATO

    Etablering av NATO
    NATO er en forsvarsorganisasjon som ble etablert av USA, Canada og land i Vest-Europa i 1949. Hvis et land i NATO ble angrepet ville alle de andre medlemmene erklære krig mot den som angrep landet, og medlemslandene ville hjelpe hverandre. Nato ble etablert i 1949 for å opprettholde fred og motstå trusselen fra Sovjetunionen. Berlinblokaden og kommunistrevolusjoner og partier rundt om i Europa var grunner til at NATO ble etablert, for å beskytte seg mot Sovjetunionen.
  • Kina og Mao Zedong

    Kina og Mao Zedong
    I 1949 ble Folkerepublikken Kina skapt etter at kommunistpartiet som Mao Zedong ledet vant borgerkrigen mot nasjonalistpartiet. I årene etter slutten av borgerkrigen startet Mao en rekke reformer for å dele ut land til fattige bønder og for å gjøre livene deres enklere. Reformen for å dele ut land var voldelig, siden de henrettet store deler av landeierklassen. Mao hadde mye popularitet fordi han gjorde det bedre for småbønder, og pga økonomisk vekst og propaganda. Mao ledet landet til han døde.
  • Koreakrigen

    Koreakrigen
    Koreakrigen var en krig mellom Nord- og Sør-Korea som startet da Nord-Korea, støttet av Kina og Sovjetunionen, invaderte Sør-Korea. Sør-Korea var ikke klar for krigen og nesten alt unntatt byen Busan ble tatt over. Sør-Korea ble støttet av FN og Amerikanske styrker og klarte da å ta over mye av Nord-Korea, men ble så presset tilbake til den 38.breddegrad, og krigen sluttet i 1953 uten at grensa flyttet seg så mye. Krigen var den første stedfortrederkrigen mellom øst og vest i den kalde krigen.
  • Warszawapakten

    Warszawapakten
    Warszawapakten var en forsvarsallianse signert av Sovjetunionen, øst-europeiske land, og Øst-Tyskland som ble styrt av Sovjetunionen. Warszawapakten var Øst-Blokkens svar på NATO, siden medlemslandene ville hjelpe hverandre hvis det ble krig. Sovjetunionen hadde mest makt i Warszawapakten, og pakten ga Sovjetunionen mer kontroll over Øst-Blokken, og styrket forholdene mellom landene.
  • Romkappløpet og sputniksjokket

    Romkappløpet og sputniksjokket
    Romkappløpet var en rivalisering mellom USA og Sovjetunionen hvor de prøvde å være først til å utforske verdensrommet for å vise at de hadde et teknologisk overtak. Da Sovjetunionen sendte opp den første satellitten i 1957, og senere den første mannen opp til verdensrommet, ble vesten redde for at Sovjetunionen var mer utviklet enn vesten. USA ble senere først til månen og romkappløpet sluttet med et samarbeid mellom landene i 1975.
  • Vietnamkrigen

    Vietnamkrigen
    Vietnamkrigen var en borgerkrig mellom Nord-Vietnam, som var kommunistisk og ble støttet av Sovjetunionen og Kina, og Sør-Vietnam, som ble støttet av Vesten og USA. Krigen ble en stedfortrederkrig mellom Vesten og Østen, hvor de kriget gjennom et annet land, fordi en direkte krig ville ha vært katastrofal på grunn av atomvåpen. Mange i vesten var imot USAs rolle i krigen, og de trakk seg ut av krigen i 1973. Krigen var et nederlag for USA. I 1975 vant Nord-vietnam, og Vietnam ble kommunistisk.
  • Det store spranget

    Det store spranget
    "Det store spranget" var en politikk som ble ført i Kina fra 1958 til 1961. Målet var å industrialisere Kina raskt. Mao overførte mye arbeidskraft fra jordbruk til stålindustri og hadde for høye mål for produksjonen. Han tvang bønder til å kollektivisere landbruk og det var ulovlig å ha privat eiendom, siden Kina var kommunistisk. Det store spranget førte til hungersnød hvor det døde millioner på grunn av dårlige avgjørelser rundt jordbruk og industrialisering.
  • Berlinmuren - delinga av Tyskland

    Berlinmuren - delinga av Tyskland
    I årene etter krigen flyktet mange fra Øst-Berlin til Vest-Berlin. For å stoppe dette, reiste myndighetene i Øst-Tyskland en mur mellom Vest- og Øst-Berlin i 1961. Den var bevoktet av vakter som skjøt de som prøvde å flykte. Vest-Tyskland så på muren som at det betydde at folk i Øst-Tyskland var misfornøyd med regjeringen. Berlinmuren var et symbol på jernteppet som delte Europa i Vestblokken og Østblokken.
  • Cubakrisa

    Cubakrisa
    Cubakrisa var ei politisk krise som nesten førte til atomkrig. Etter et amerikansk mislykket forsøk på å styrte Fidel Castros kommunistiske regjering, sendte Sovjetunionen våpen til Cuba som de sa bare var for selvforsvar. I midten av oktober 1962 viste luftbilder at det ble bygd baser for atomvåpen. Det var svært anspent, og USA satte opp en blokade og forlangte at de tok vekk våpnene. Sovjetunionen nektet først, men trakk til slutt våpnene tilbake, hvis USA lovet å ikke invadere Cuba.
  • Kupp i Chile

    Kupp i Chile
    I 1973 ble Presidenten av Chile, Salvador Allende styrtet i et kupp av militæret i Chile. USA støttet militæret som gjorde kuppet, fordi Allende, som var demokratisk valgt, var en Marxist, og de var redde for at han ville gjøre Chile kommunistisk. Augosto Picochet ledet kuppet, og ble diktator i Chile. Militærdiktaturet var undertrykkende, og politiske partier var ulovlig. Mange som hadde støttet Allendes regjering ble drept eller torturert.
  • Sovjetisk invasjon av Afghanistan

    Sovjetisk invasjon av Afghanistan
    I 1978 var det et kommunistisk kupp i Afghanistan. Det muslimske folket i Afghanistan likte ikke den kommunistiske regjeringen. Dette førte til at opprørergrupper som baserte seg på Islam, og som ble kalt Mujahedin oppsto og var imot regjeringen. Sovjetunionen invaderte i 1979 for å lage sin egen klientstat for å fikse problemene regjeringen hadde. Det ble en stedfortrederkrig fordi andre land, inkludert USA som ga dem luftvernmissiler, støttet mujahedin. Sovjetunionen trakk seg ut 10 år senere.
  • Kontrovers i Afghanistan

    Kontrovers i Afghanistan
    Invasjonen av Afghanistan var kontroversiell, og mange protesterte mot den. Invasjonen var en faktor i oppløsningen av Sovjetunionen i 1991, fordi den undergravde legitimiteten til Sovjetunionen. Hæren ble ikke sett på som like uovervinnelig som den var i andre verdenskrig, når den ble fastlåst i en krig mot afghanske opprørsgrupper. Det ble også protester i deler av Sovjetunionen, fordi folk sammenlignet det med russisk okkupasjon av sine egne land, og fordi de så på det som Moskvas krig.
  • Mikhail Gorbatsjov

    Mikhail Gorbatsjov
    Mikhail Gorbatsjov var den siste lederen av Sovjetunionen fra 1985. Han var opptatt av reform for å demokratisere unionen og reversere stagnasjonen i Sovjetunionen. Reformene var kjennetegnet av "perestroika", som handlet om å gjøre planøkonomien bedre ved å bruke element fra liberal økonomi, og "glasnost", som handlet om å ha mer åpenhet og gjennomsiktighet. Da han var leder, hadde flere land revolusjoner hvor de sluttet å være kommunistiske, men han valgte å ikke gripe inn.
  • INF-avtalen

    INF-avtalen
    I siste halvdel av den kalde krigen hadde det vært flere avtaler om begrensing av produksjon og utplassering av atomvåpen, men den første avtalen om nedrustning av atomvåpen var i 1987. INF-avtalen var en avtale mellom Gorbatsjov og Reagan, hvor de kom fram til at Sovjetunionen skulle fjerne 1846 raketter, og USA skulle fjerne 846. INF-avtalen var et gjennombrudd i nedrustningsavtalene og førte til flere forhandlinger om nedrustning.
  • Revolusjonene i 1989

    Revolusjonene i 1989
    Nært slutten av den kalde krigen gikk det en bølge av store protester gjennom flere kommunistiske stater i Warszawapakten, hvor flere av kommunistregimene kollapset. Dette var blant annet på grunn av reformene av Gorbatsjov og at Sovjetunionen sluttet å bruke Brezjnev-doktrinen, som handlet om at de sosialistiske statene, og særlig Sovjetunionen, skulle ha rett på å gripe inn i andre land hvis de trodde det sosialistiske systemet var truet.
  • Berlinmurens fall og gjenforeningen av Tyskland

    Berlinmurens fall og gjenforeningen av Tyskland
    I likhet med de andre landene i Øst-Blokken, var det store demonstrasjoner i Tyskland. 9. november 1989 samlet store mengder folk seg på begge sidene av muren. Noe av årsaken til dette var at en Øst-Tysk talsmann hadde ved en misforståelse sagt at permanent utreise fra Øst-Berlin var nå lov. Grensevaktene trakk seg tilbake, mens store mengder folk begynte å klatre over muren og rive den ned. Berlinmurens fall endte jernteppet mellom blokkene, og et år senere ble Tyskland gjenforent.
  • Oppløysinga av Sovjetunionen

    Oppløysinga av Sovjetunionen
    Den kalde krigen sluttet 25. Desember 1991 da Sovjetunionen gikk i oppløsning. Da signerte Gorbatsjov en avtale som oppløste Sovjetunionen og delte den opp i 15 land. Økonomien hadde vært i stagnasjon i flere år, og planøkonomien kunne ikke holde følge med USAs økonomi. Reformene hjalp ikke, men gjorde at sovjetrepublikkene ønsket selvstendighet. I tillegg tok ikke Sovjetunionen like mye kontroll over Øst-Blokken som den gjorde før, som førte til slutten på kommunisme i flere land.