Cronologia segle 19 a Espanya

  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    Tractat entre França i Espanya per l'invasió francesa a Portugal, que era un tradicional aliat de Gran Bretanya. En aquest acord s'estipulava el permís d'Espanya a la França napoleònica per poder arribar a Portugal sense cap problema. França va acabar trencant el tractat i va decidir invaïr el territori Espanyol apart del Portuguès. El germà de Napoleó, Josep Bonaparte o més conegut com "Pepe Botella", va ocupar el tron.
  • Ferran VII

    Més conegut com a "el deseado" o posteriorment com a "Rey Felón", va regnar durant vint-i-cinc anys a Espanya. El seu reinat es divideix en tres parts: el Sexenni absolutista, el trienni liberal i la decàda ominosa.
  • Period: to

    JOSEP I BONAPARTE

    Després de que la França de Napoleó conquerís Espanya, van decidir posa com a rei hispànic a Josep Bonaparte. Dins del territori era conegut com a "Pepe Botella", ja que es deia que tenia una gran adicció amb l'alcohol. Els seus partidaris eren els "afrancesats". Durant el seu regnat va haver-hi el major espoli de tota la història hispànics d'obres d'art. Obres de Velázquez, Goya, el Greco, etc...
  • GUERRA DEL FRANCÈS

    GUERRA DEL FRANCÈS
    La França Napoleonica tenia com a objectiu conquerir Portugal. Espanya i França eren aliats, per tant França li va demanar que si podien entrar amb totes les forçes. Hem de recordar que França i Espanya tenien un enemic en comú, Gran Bretanya. El problema era que França no tenia medis nàutics per arribar fins allà amb possiblitats. França, un cop dins de la península, decideix traïr a Espanya i comença la guerra del Françès o de d'independència. Guanya Espanya per la guerra de guerrillas.
  • Corts de Cadis

    Corts de Cadis
    Es coneix com l'assemblea constituent inaugurada a San Fernando, un poble d'Andalusía, el setembre de l'any 1810. Durant la guerra del Francès es crean juntes locals per defensar-se de l'invasió Francesa. Estaven compostes per militars, professors, membres de l'alt clergat, funcionaris...tots els conservadors. Per culpa dels avenços Napoleònics, vàren haver de convocar una junta extraudinària a San Fernando, el que aleshores estava a Isla de León.
  • La constitució de Cadis

    La constitució de Cadis
    Més coneguda com "la Pepa", ja que es va proclamar el dia de Sant Josep, va ser una de les constitucions més liberals del moment. Va establir la sobirania nacional i una monarquia hereditària, però limitada per el sistema parlamentari i la divisió de poders. Per molt que reconeixia als ciutadans davant de la llei, els drets polítics de les dones, els esclaus i els indígenes eren excluits.
  • PRAGMÀTICA SANCIÓ

    PRAGMÀTICA SANCIÓ
    La pragmàtica sanció del 1830 va ser una prolongació de la de l'any 1789. Aquesta, acordada per el rei Carles IV, cancel·lava el que en el seu moment el rei Felip V escrit, que si no era per un cas molt extrem, les dones no podien ocupar el tron. Com he dit, es va aprobar el 1789, però van haver de passar quaranta anys perquè el seu fill, Carles IV, les fés pública.
  • Isabel II

    Isabel II
    La reina Isabel II va néixer l'any 1830 a Madrid, Espanya. El seu regnat es va caracteritzar per una corrupció generalitzada i per escàndols amb els seus amants. Entre els seus escàndols més famosos destacaríem que va tenir molts amants. Va arribar a tenir dotze fills, tot i que només sis van sobreviure el primer any. També se sap que va tenir molts amants, de fet ella mateixa va dir, abans de morir, que, després de "la Gloriosa", l'havien fet fora d'Espanya per tenir masses amants.
  • DESAMORTITZACIÓ

    DESAMORTITZACIÓ
    La desamortització de 1836 va ser un procés en el qual es van emitir decrets de expropiació i venta de terrenys i altres propietats de l'església catòlica. Va ser promulgada per Juan Álvarez de Mendizábal, ministre de la Reina Isabel II d'Espanya. Aquests decrets consistien en vendre terrenys de l'església per obtenir capital per fer front als Carlistes. Després d'això, els espanyols van començar a veure a l'Ésglesia amb uns altres ulls, fet que va impactar negativament a l'institució.
  • Espartero

    Espartero
    Baldomero Espartero fou un militar i polític espanyol molt important del segle XIX. Ell era borbó, fill de Isabel II. Després de la seva època com a militar, on va ser recompensat amb premis molt importants per les seves grans actuacions, va arribar al poder l'any 1840. Ell era partidari d'una monarquia parlamentària liberal i a més tenia un sistema econòmic democràtic. Mai va abandonar el camí del liberalisme. Va haver de marxar quan un moviment militar progressista el va fer marxar a l'exili.
  • LIBERALISME

    LIBERALISME
    Durant el segle XIX aquest concepte va ser molt popular. Aquesta idelogia anava totalment en contra de l'absolutisme, reclama una separació de poders. Per tant, el poble havia d'escollir els seus representants. Econòmicament permet que la gent pugui tenir iniciativa pròpia i lliure al mercat. La seva actitud més vital és la tolerància. Segons el liberanisme, tots els ciutadans son iguals davant de la llei i el estat.
  • Mateo Sagasta

    Mateo Sagasta
    Mateo Sagasta va ser un enginyer civil i polític espanyol. Va ser membre dels partits Progressista, Constitucional i Liberal-fusionista. Durant trenta anys va ser varies vegades president del consell de ministres, alternant-se amb el seu rival, Antonio de Cánovas. Va ser participi d'un pla, junt amb Joan Prim, per destronar a Isabel II. Per aquesta participació va ser detingut, jutjat i condemnat a mort, però va aconseguir exiliar-se a França.
  • La gloriosa

    La gloriosa
    La gloriosa va ser, l'any 1868, sublevació militar amb elements civils que tingué lloc al Regne constitucional d'Espanya. Durant aquell moment Espanya estava patint una gran crisi econòmica, social i política. Hi havien moltes desigualtats i el poble no volia a Isabel II com a reina. És per això que Prim, un militar i polític progressista, va iniciar una revolució que va fer Isabel II marxar a l'exili. Juan Prim va iniciar el Sexenni revolucionari, que és el període de la Restauració Borbònica.
  • Amadeu de Savoia

    Amadeu de Savoia
    Amadeu de Savoia va ser duc d'Acosa, escollit com a rei d'Espanya durant el sexenni revolucionari, per les corts Espanyoles després de la Gloriosa, que va explulsar la dinastia dels Borbons. El seu regnat va durar poc més de dos anys, això es deu a la inestabilitat política que patia Espanya, el rebrot Carlí, la guerra de Cuba i la mort del seu company, Joan Prim, qui va morir assassinat per un diputat.
  • Primera República espanyola

    Primera República espanyola
    La Primera República espanyola va ser el règim polític vigent a Espanya des de la seva proclamació l'any 1873 fins l'any 1874. Per culpa de vaires raons la república va durar només un any. Aquesta era caracteritzada per una gran inestabilitat política: durant els primers onze messos es van cessar fins a quatre presidents, tots ells del Partit Republicà Federal. La república va acabar quan Manuel Pavia, un general del partit constitucional va donar un cop d'estat general.
  • Alfons VIII

    Alfons VIII
    Alfons XII, o més conegut com "el Pacífico", va ser el rei d'Espanya durant els anys 1874 i 1885. Ell era el fill de Isabel II. Va ser el rei que va inciar la època coneguda com "la Restauració". Va morir de molt jove, als vint-i-set anys, a causa d'una tuberculosis. El seu fill li va agafar el tro, però al ser menor d'edat va haver de ser la Maria de Cristina, reina viuda. La seva monarquia va consistir bàsicament en consolidar la monarquia i la estabilitat institucional
  • Antonio Cánovas

    Antonio Cánovas
    Antonio Cánovas va ser el líder del partit conservador durant anys, que de fet, ell mateix va crear. Va exercir el càrrec de president del consell de ministres durant sis vegades, alternant-se amb el seu gran rival Mateo Sagasta. Ell volia un sistema liberal tradicional, sense fer gaires experiments. La seva idea s'assemblava a la del model britànic. Volia un monarca com a moderador, era creient del bipartidisme i la alternància de poder, tot i que també de la manipulació electoral.
  • Guerres Carlines

    Guerres Carlines
    Hi van haver-hi tres guerres carlines durant el segle XIX, però la més important, la de l'any 1876. S'enfrontaven els Isabelins, que eren partidaris del liberalisme, amb els Carlins, que eran partidaris de la monarquia. Els Isabelins donaven suport a la burgesia i volien un poder compartit entra la reina i les Corts. També volien més drets i més llibertats pel poble. En canvi els Carlins donaven a zones de Catalunya. Eren coneguts com a "antiliberals" o "tradicionalistes"
  • Guerra de cuba

    Guerra de cuba
    La guerra de la independència cubana va durar des de l'any 1895 fins al 1898. Aquesta va ser la última guerra d'independència cubana contra el imperi espanyol. El conflicte va començar en un petit poble, el famós Grito de Baire. Aquests van atacar, sense armes, les tropes espanyoles. La guera va finalitzar, amb derrota espanyola, després de l'entrada d'Estats Units. Aquests van entrar ja que, ells creuen, que els espanyols van explotar el Maine, un vaixell americà que estava atracat de La Habana