COSMOLOGIA A TRAVÉS DE LA HISTÒRIA

  • 2500 BCE

    Egipcis

    Els egipcis van utilitzar l¡obrevació dels astres amb objectius pràctics, com per exemple, preveure la crescuda del riu Nil i, així, poder tindre un calendari organitzat entorn d'aquest fenomen.
    També van relacionar diferents constelacions i el cel en general amb la seva mitologia, formant la primera teogonia o mite creador. Creien que el cel era la panxa d'una deesa, Nut, i que la terra en si també era un déu.
  • 2000 BCE

    Babilònis

    Babilònia va ser la primera civilització que va estudiar el Sol i la Lluna per a perfeccionar el seu calendari, al igual que van dividir el dia en 24 hores. L'eclipci més antic està datat a Babilònia (763 a.C.). Van mesurar amb presició el mes i les constelacions. Van veure una periodicitat en els eclipsis i van crear un calendari lunar.
    També van introduir el zodiac en la seva religió. Aquesta va ser la primera vegada que es va dividir el cel, concebut com a una bòveda gegant.
  • 500 BCE

    Grecs

    Els grecs, amb la introducció de la filosofia, van ser els primers en utilitzar el logos (raó, lògica) per sobre del mite (religió) i van ser els precursors de la ciència i la investigació.
    Aristòtil va proposar un model geocèntric i va defensar els quatre elements primordials. També va defesnar la teoria de que la terra era plana, finita i que descansava a sobre d'un gran oceà.
    Arrsitarc de Samos, en canvi, va postular que el centre del univers era el Sol (model heliocèntric).
  • 200

    Ptolomeu

    Ptolomeu va proposar un model cosmològic geocentrista, és a dir, creia que la Terra estaba immóvil y ocupava el centre de l'Univers y que el Sol, la Lluna, els planetes i les estrelles giraven al seu voltant.
  • Oct 17, 1549

    Nicolau Copèrnic

    Nicolau Copèrnic va proposar la teoria heliocèntirca del Sistema Solar. El seu llibre, De revolutionibus orbium coelestium, sol se considerat com el punt inicial de la astronomia moderna, a més de ser una peça clau en la Revolució científica del renaixement.
  • Oct 17, 1572

    Tycho Brahe

    Tycho Brahe proposa un sistema cosmològic "híbrid", agafant la teoria geocèntrica de Ptolomeu i la teoria heliocèntrica de Copèrnic. En el seu sistema, el Sol i la Lluna giren al voltamt de la Terra, immòvil, mentre les "errants" giren al voltant del Sol.
  • Giordino Pruno

    Giorgio Pruno y les seves teories cosmològiques van superar el model de Copèrnic al proposar que el Sol era només una estrella y que a l'Univers hi haurien d'haver-hi infinits mons habitats per animals i éssers intel.ligents.
  • Johannes Kepler

    Johannes Kepler va proposar unes lleis sobre el moviment dels planetes en la seva pròpia òrbita al voltant del Sol.
    Primera llei de Kepler: "Els planetes ne moviments elíptics al voltant del Sol, estan aquest situat en una dels dos focus que conté la elipsi."
  • Galileo Galilei

    Galileo Galilei, considerat el pare de l'astronomia moderna, la física moderna i de la ciència, va perfeccionar el telescopi i va defensar i millorar el model heliocèntric.
  • Isaac Newton

    Isaac Newton proposa la llei de gravitació universal. A més, també proposa les tres lleis de la dinàmica, que portarien el seu nom.
    Primera llei: "Tot cosa romandrà en el seu estat de repós o moviment uniforme i rectilini al no ser que sigui obligat per forçes externes a canviar el seu estat."
  • Albert Einstein (I)

    Albert Einstein va postular la teoria de la relativitat especial (el famós E=mc2) per a explicar la equivalència entre massa i energia. Gràcies a questa fòrmula, va guanyar el Premi Nobel de Física al 1921.
  • Albert Einstein (II)

    Una de les seves xerrades va concloure amb la presentació de l'equació que reemplaça a la llei de gravetat de Newton. En aquesta teoria tots els observadors són considerats equivalents. La gravetat no és ja una força o acció a distància, com era en la gravetat newtoniana, sinó una conseqüència de la curvatura de l'espai-temps. La teoria proporcionava les bases per a l'estudi de la cosmologia i permetia comprendre les característiques essencials de l'Univers.
  • Aleksander Friedmann

    Aleksander Friedmann va postular la teoria de l'univers en expansió,és a dir, que l'univers, des del Big Bang està en expansió i se segueix fent gran.
  • Georges Lemaltre

    Georges Lemaître va ser el primer acadèmic conegut a proposar la teoria de l'expansió de l'univers, mal atribuïda a Edwin Hubble. També va ser el primer a derivar el que es coneix com la llei d'Hubble i va fer la primera estimació del que ara es diu constant de Hubble, la qual va publicar dos anys abans de l'article de Hubble. Lemaître també va proposar el que es coneixeria com la teoria del Big Bang de l'origen de l'univers, a la qual va anomenar«hipòtesi de l'àtom primigeni» o el «ou còsmic».
  • Edwin Hubble

    Edwin Hubble es comunment conegut per la creença de que va demostrar la expansió de l'univers mesurant el corriment al vermell de galaxies distants.
  • Penzias i Wilson

    Aquests dos científics van descobrir la radiació de fons de microones. Aquest experiment va fer vàlid el pensament expansionista del Univers alhora de fer més verídica la teoria del Big Bang.
  • Dicke, Peebles, Roll i Wilkinson

    Dicke i els seus col·legues van raonar que el Big Bang ha d'haver dispersat no només la matèria que condensa en les galàxies, sinó també deu haver llançat una tremenda ràfega de radiació. Amb la instrumentació adequada, aquesta radiació ha de ser detectable, encara que com microones, a causa d'un desplaçament.
  • Alan Guth

    Alan Guth va fer la primera formulació de la teoria de univers inflacionari, és a dir, un univers en expansió molt ràpida.
  • Missió COBE (NASA)

    Les sigles de COBE responen a Cosmic Background Explorer, també conegut com a Explorer 66. Va ser el primer satél.lit construit especialment per a estudis de cosmologia. El seu objectiu va ser investigar la radiació de fins de microones i obtenir mesures de la mateixa que ajudarien a ampliar la nostra compresió del cosmos. Els resultats obtinguts van confirmar la majoria dels postulats de la Teoria del Big Bang.
  • Supernoves de tipus Ia

    Desrés del descobriment i estudi de les supernoves de tipus Ia, es demostra que la Teoria del Big Bang era correcta.