AL-ÀNDALUS

  • 711

    BATALLA DE GUADALETE

    Un petit exèrcit musulmà, comandat pel berber Tariq, va travessar l'estret de Gibraltar i va vèncer a Roderic. Aprofitant que el regne visigòtic estava en crisi, els musulmans van avançar cap al nord de la Península i la van conquerir.
  • Period: 711 to 718

    CONQUESTA DEL REGNE VISIGOT

    Els musulmans es van instal·lar a la Península Ibèrica al segle VIII.
  • Period: 718 to 756

    EMIRAT DEPENDENT DEL CALIFAT DE DAMASC

    El califat omeia de Damasc va establir un emirat (província), anomenat al-Àndalus amb capital a Córdova i governat per un valí.
  • 722

    BATALLA DE COVADONGA

    Va ser una batalla entre astures i omeies a Covadonga (Asturies). L'exèrcit asture era dirigit per Pelai (noble visigot) i l'exèrcit omeia era dirigit per AI Qama (enviat pel governador musulmà de Còrdova). Els musulmans van ser derrotats llavors Munuza (governador musulmà de Còrdova) va abandonar Asturies.
  • 732

    BATALLA DE POITIERS

    En aquesta batalla es van enfrontar el califat omeia (governats per AI-Gafiqi) i el regne dels francs (governats per Carles Martell). La batalla va ser a la Gàl·lia central. Els francs van guanyar, llavors els musulmans van ser obligats a retirar-se al sur dels Pirineus.
  • 756

    ABDERRAMAN I ES PROCLAMA EMIR DE CÒRDOVA

    Abderraman reuneix un exèrcit format per berbers,sirians i iemenites i derrota a l'emir Yusuf, despres d'una breu guerra. I així, Abderraman entra a Còrdova i es converteix en el primer emir independent d'al-Àndalus.
  • Period: 756 to 929

    EMIRAT INDEPENDENT

    A mitjans del segle VIII, els califes de Damasc van ser vençuts pels Abàssides de Bagdad. L'únic membre de la família omeia salvat va ser Abd al-Rahman I, que va fugir cap al-Àndalus. Va establir l'emirat independent . Es va trencar la unitat política però no religiosa.
  • 929

    ABDERRAMAN III S'AUTOPROCLAMA CALIFA

    Abderraman III es va proclamar califa amb l'objectiu de reforçar el seu poder i imposar l'autoritat sobre les diferents famílies rivals andalusines. Va obtenir el poder religiós. Els califes van acabar amb les rebel·lions internes i amb l'avanç dels cristians gràcies a les expedicions militars (ràtzies) d'Almansor, amb això va imposar el pagament d'impostos (pàries) als regnes cristians ,per obtenir la pau.
  • Period: 929 to 1031

    CALIFAT DE CÒRDOVA

    El Califat de Còrdova va ser l'època de més esplendor cultural i econòmica d'al-Àndalus. Còrdova es va convertir en la ciutat més poblada d'Europa.
  • 985

    ALMANSOR SAQUEJA BARCELONA

    Almansor arriba a Barcelona i derrota a Borell II i saqueja la ciutat de Barcelona. Borell abandona la ciutat.
  • Period: 1031 to 1238

    REGNES DE TAIFES

    El Califat de Còrdova es va separar en 25 regnes. Aquests regnes funcionaven molt bé econòmicament però a nivell polític i militar eren molt febles. El comte de Barcelona era mésfort militarment i van aprofitar demanant les pàries a canvi de no ser atacats. Això va provocar un llarg període de pau a la frontera. En conseqüència a això, la colonització de la població cristiana es va aturar.
  • 1086

    ELS ALMORÀVITS ARRIBEN A LA PENÍNSULA

    Per frenar l'avanç cristià van arribar a la península els almohades un poble musulmà del nord d'Àfrica que va passar a controlar la majoria de les taifes.
  • 1147

    ELS ALMOHADES ARRIBEN A LA PENÍNSULA

    Per frenar l'avanç cristià van arribar a la península els almohades, un poble musulmà del nord d'Àfrica que va passar a controlar la majoria de les taifes.
  • 1212

    BATALLA DE LAS NAVAS DE TOLOSA

    Els musulmans van ser derrotats, i això va suposar la conquesta cristiana de la majoria de les taifes.
  • Period: 1238 to 1492

    REGNE NASSARITA DE GRANADA

    Va ser l'últim enclavament musulmà, fundat per la dinastia dels nassarites.
  • 1492

    ELS REIS CATÒLICS CONQUEREIXEN GRANADA

    Boabdil(l'últim rei nassarita) va rendir Granada i va acabar amb la conquesta musulmana de la Península Ibèrica durant gairebé 800 anys i així els Reis Catòlics van conquerir el regne .