Kapodistrias2

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

By xrysvas
  • Γέννηση Ιωάννη Καποδίστρια

    Γέννηση Ιωάννη Καποδίστρια
    Γεννιέται στις 10 Φεβρουαρίου 1776 στην Κέρκυρα.
  • Σπουδές στην Ιατρική

    Σπουδές στην Ιατρική
    Ο Ιωάννης Καποδίστριας την περίοδο 1795 - 1797 σπουδάζει ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα της Ιταλίας.
  • Επτάνησος Πολιτεία

    Επτάνησος Πολιτεία
    Στις 27 Απριλίου 1801 αποβιβάστηκε μαζί με τον Σιγούρο στην Κεφαλονιά και με την ιδιότητα των αυτοκρατορικών επιτρόπων έπαυσαν τις τοπικές αρχές, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι προσωπικά την διοίκησή του νησιού.
  • Προέδρος της Επτανησιακής Γερουσίας

    Προέδρος της Επτανησιακής Γερουσίας
    Στις 24 Νοεμβρίου 1803 πεθαίνει ο πρόεδρος της Ιονίου Γερουσίας Σπυρίδων Θεοτόκης και την διακυβέρνηση του Κράτους ανέλαβε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
  • Επίτροπος στην Αγία Μαύρα

    Επίτροπος στην Αγία Μαύρα
    Στις 2 Ιουνίου 1807 η γερουσία τον διόρισε έκτακτο επίτροπο στην Αγία Μαύρα (Λευκάδα) με ουσιαστικό σκοπό την άμυνα του νησιού από τους Οθωμανούς.
  • Ο Ιωάννης Καποδίστριας παρασημοφορείται από τον Τσάρο

    Ο Ιωάννης Καποδίστριας παρασημοφορείται από τον Τσάρο
    Τον Μάιο του 1808 ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κόμης Ρομαντζώφ, με μια θερμή επιστολή, η οποία περιείχε το παράσημο του Ιππότη της Β΄ Τάξεως του Τάγματος της Αγίας Άννας, καλούσε τον Ιωάννη Καποδίστρια να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο διπλωματικό σώμα της Ρωσίας.
  • Γραμματέας στην πρεσβεία της Βιέννης

    Γραμματέας στην πρεσβεία της Βιέννης
    Την 1 Αυγούστου 1811 ο Τσάρος Αλέξανδρος Α' διόρισε τον Κερκυραίο διπλωμάτη ως Γραμματέα στην πρεσβεία της Βιέννης.
  • Διευθυντής του διπλωματικού σώματος στο Βουκουρέστι

    Διευθυντής του διπλωματικού σώματος στο Βουκουρέστι
    Στις 20 Μαΐου του 1812 ο Ιωάννης Καποδίστριας τοποθετήθηκε ως αρχηγός και διευθυντής της Γραμματείας του διπλωματικού τμήματος του ναυάρχου Τσιτσαγκώφ στο Βουκουρέστι.
  • Απεσταλμένος στην Ελβετία

    Απεσταλμένος στην Ελβετία
    Στις αρχές του 1814 ο Τσάρος Αλέξανδρος διόρισε τον Καποδίστρια έκτακτο απεσταλμένο του και πληρεξούσιο υπουργό για την Ελβετία. Από τη θέση αυτή έφτιαξε το ελβετικό Σύνταγμα και συνεισέφερε με προσωπικά προσχέδια στο ελβετικό πολιτειακό σύστημα, το οποίο προέβλεπε αυτόνομα κρατίδια, τα καντόνια, ως μέλη της ελβετικής ομοσπονδίας.
  • Φιλόμουσος εταιρεία

    Φιλόμουσος εταιρεία
    Το 1815 ίδρυσε τη Φιλόμουσο εταιρεία μαζί με τον μητροπολίτη Ιγνάτιο, τον Άνθιμο Γαζή, τον Στούρτζα κ.α. Σκοπός της ήταν να βοηθήσει νεαρούς Έλληνες να σπουδάσουν.
  • Υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας

    Υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας
    Ο Κόμης Karl Nesselrode κατείχε το αξίωμα του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας για περίπου 40 χρόνια, μια θέση που μοιράστηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια από το 1816 έως το 1822
  • Το συνέδριο του Λάιμπαχ

    Το συνέδριο του Λάιμπαχ
    Στο συνέδριο του Λάιμπαχ συμμετείχαν οι ηγεμόνες των κρατών μελών της Ιερής Συμμαχίας, καθώς και της Αγγλίας που συμμετείχε ως παρατηρητής. Σκοπός τους ήταν η επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν μετά τους Ναπολεοντείους πολέμους στην Ευρώπη και της διατήρησης της ειρήνης.
  • Απόσυρση από τη Ρωσική διπλωματία

    Απόσυρση από τη Ρωσική διπλωματία
    Ο Ιωάννης Καποδίστριας αποσύρεται από τη Ρωσική διπλωματία ύστερα από την άρνηση του Τσάρου Αλέξανδρου να στηρίξει την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εγκαθίσταται στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου ήδη έχει ανακυρηχτεί επίτιμος πολίτης. Στην Ελβετία θα παραμείνει έως το 1827 όπου και θα δραστηριοποιηθεί έντονα στην ενίσχυση του φιλελληνισμού στην Ευρώπη και την οικονομική στήριξη του Αγώνα.
  • Α΄ Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους

    Α΄ Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους
    Στις 30 Μαρτίου 1827 οι επαναστατημένοι Έλληνες συνέρχονται στην Τροιζίνα την άνοιξη του 1827 και εκλέγουν ομόφωνα τον Ιωάννη Καποδίστρια, Α' Κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, με επταετή θητεία.
  • Κυκλοφορία του Φοίνικα

    Κυκλοφορία του Φοίνικα
    Το 1828 ίδρυσε την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα και το Εθνικό Νομισματοκοπίο και καθιέρωσε τον φοίνικα ως εθνικό νόμισμα, αντικαθιστώντας το τουρκικό γρόσι.
  • Το Ναύπλιο πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους

    Το Ναύπλιο πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους
    Στις 18 Ιανουαρίου 1828, δέκα μήνες μετά την απόφαση της Γ' Εθνοσυνέλευσης της Τροιζίνας, έφτασε στο Ναύπλιο, όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής και τέσσερις μέρες αργότερα στην Αίγινα, πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Αποφασίστηκε το Ναύπλιο να ξαναγίνει πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και έδρα της κυβέρνησης.
  • Εκπαίδευση στην Ελλάδα

    Εκπαίδευση στην Ελλάδα
    Το 1829 στην Αίγινα ιδρύει το Α΄ ορφανοτροφείο της Ελλάδας, καθώς και το Κεντρικό Σχολείο. Ίδρυσε επίσης, αλληλοδιδακτικά σχολεία, την εκκλησιαστική σχολή στον Πόρο και το ελληνικό Γυμνάσιο.
  • Μάχη της Πέτρας

    Μάχη της Πέτρας
    Με τη νικηφόρα Μάχη της Πέτρας το Σεπτέμβριο του 1829, τερματίστηκαν τα πολεμικά γεγονότα της επανάστασης και εξασφαλίστηκε η ελληνική κυριαρχία στη Στερεά Ελλάδα, ενώ με τη γαλλική συνδρομή η Πελοπόννησος εκκαθαρίστηκε απ' τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.
  • Πρωτόκολλο του Λονδίνου

    Πρωτόκολλο του Λονδίνου
    Το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας υπογράφηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1830, από τις Αγγλία, Ρωσία και Γαλλία αναγνωρίζοντας το νεοσύστατο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και ορίζοντας τα σύνορα και το πολίτευμά του.
  • Δολοφονία Ιωάννη Καποδίστρια

    Δολοφονία Ιωάννη Καποδίστρια
    Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονείται από τους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη.
  • Κόμης Αυγουστίνος Καποδίστριας

    Κόμης Αυγουστίνος Καποδίστριας
    Ο Αυγουστίνος Καποδίστριας ήταν ο μικρότερος αδελφός του Ιωάννη Καποδίστρια. Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Καποδίστρια διετέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα κυβερνήτης του ελληνικού κράτους, μετά από ανάθεση της Γερουσίας, με συγκυβερνήτες τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιωάννη Κωλέττη.