Κατεστραμένο βερολίνο με το τέλος του β΄παγκοσμίου πολέμου

Οι πολιτικές εξελίξεις από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου πολέμου μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών

  • Η εμφύλια σύγκρουση στην Ελλάδα - Δεκεμβριανά

    Η εμφύλια σύγκρουση στην Ελλάδα - Δεκεμβριανά
    Αμέσως μετά την απελευθέρωση, η απόφαση της κυβέρνησης για αφοπλισμό μόνο του ΕΛΑΣ προκάλεσε την αντίδραση του ΕΑΜ. Διοργανώνεται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές δέχονται πυρά και ξεκινούν μάχες ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και την κυβέρνηση. Οι συγκρούσεις ήταν πολύνεκρες και διήρκησαν έναν μήνα. Έληξαν με την ήττα του ΕΑΜ και την αποχώρηση του από την Αθήνα.
  • Οι σύμμαχοι διασπάστηκαν

    Η Σοβιετική Ένωση για να εξασφαλίσει ότι δεν θα ξαναγινόταν εισβολή στα εδάφη της, προσπάθησε να ελέγξει τα γειτονικά κράτη. Από την άλλη, και τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη αισθάνονται να απειλούνται από τον σοβιετικό στρατό. Έτσι, ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και τη δυτική ευρώπη εμφανίστηκε ξανά η εχθρότητα που υπήρχε στο μεσοπόλεμο και είχε παραμεριστεί μπροστά στον κίνδυνο του ναζισμού.
  • Η διάσκεψη της Γιάλτας στην Ουκρανία

    Η διάσκεψη της Γιάλτας στην Ουκρανία
    Ήδη κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 1944, ο Στάλιν και ο Τσόρτσιλ, ερήμην του Ρούσβελτ, είχαν κατανείμει την επιρροή τους στη Νότια Βαλκανική Χερσόνησο: Ελλάδα, Βουλγαρία και Γιουγκοσλαβία. Η Ελλάδα τέθηκε υπό την επιρροή της Βρετανίας, η Βουλγαρία υπό την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης και η Γιουγκοσλαβία κατά ισομεροία.
    Τελικά, τον Νοέμβριο του 1945 πραγματοποιήθηκε διάσκεψη στη Γιάλτα της Ουκρανίας μεταξύ Τσόρστιλ, Στάλιν και Ρούσβελτ.
  • Η ίδρυση του ΟΗΕ

    Η ίδρυση του ΟΗΕ
    Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έχει έδρα τη Ν. Υόρκη και οι βασικοί του στόχοι είναι να διατηρεί την παγκόσμια ειρήνη και να εξασφαλίζει ότι:
    (α) τα προβλήματα ανάμεσα στα κράτη θα λύνονται με τη διπλωματία και όχι με τον πόλεμο,
    (β) προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους σε ολόκληρο τον κόσμο,
    (γ) βελτιώνει το βιωτικό επίπεδο των ανθρώπων παντού.
    Μια από τις πρώτες ενέργειες του ΟΗΕ ήταν να στείλει βοήθεια στους πληθυσμούς που είχαν υποφέρει από τον πόλεμο.
  • Ψυχρός πόλεμος

    Ψυχρός πόλεμος
    Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ (1947 - 1989): ο ανταγωνισμός τους χώρισε στην αρχή την Ευρώπη και στη συνέχεια ολόκληρο τον κόσμο σε δύο σφάιρες επιρροής. Ο συνεχής ανταγωνισμός τους για 45 χρόνια επηρέασε την παγκόσμια πολιτική και ονομάστηκε ψυχρός πόλεμος. Ονομάστηκε έτσι γιατί δεν προκάλεσε στρατιωτική σύγκρουση μέσα στην Ευρώπη.
  • Οι σύμμαχοι διασπάστηκαν

    Οι σύμμαχοι διασπάστηκαν
    Η Σοβιετική Ένωση, για να εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνονταν εισβολή στα εδάφη της προσπάθησε να ελέγξει τα γειτονικά της κράτη.
    Ταυτόχρονα και τα δυτικά κράτη αισθάνονταν να απειλούνται από την ΕΣΣΔ. Έτσι, εμφανίστηκε ξανά η εχθρότητα που υπήρχε στο Μεσοπόλεμο και είχε παραμεριστεί μπροστά στον κοινό κίνδυνο του Ναζισμού.
  • Σχέδιο Μάρσαλ

    Σχέδιο Μάρσαλ
    Οι ΗΠΑ βοήθησαν την κατεστραμμένη Ευρώπη με το σχέδιο Μάρσαλ. Πίστευαν ότι, εάν δεν βοηθούσαν την ευρωπαϊκή οικονομία να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα, μπορεί να κινδύνευε και η δική τους οικονομία.
    Ο Στάλιν πίστευε ότι με αυτό τον τρόπο η Αμερική θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη, γι αυτό δεν δέχτηκε τη βοήθεια της και απαγόρεψε και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να τη δεχτούν.
  • Η δημιουργία του Ισραήλ

    Η δημιουργία του Ισραήλ
    Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου πολλοί από τους Εβραίους μεταναστεύουν στην Παλαιστίνη και ενώνονται με όσους ζητουν να δημιουργηθεί εκεί εβραϊκό κράτος. Τα ισχυρά κράτη αρχίζουν να αντιμετωπίσουν θετικά το αίτημα αυτό. Οι Άραβες που ζουν στην Παλαιστίνη δεν βλέπουν θετικά το αίτημα αυτό. Με την αποχώρηση της Βρετανίας από την περιοχή, τίθεται υπό την προστασία του ΟΗΕ το οποίο χωρίζει την περιοχή σε δύο κράτη: ένα εβραϊκό, το Ισραήλ, και ένα αραβικό, το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.