Αμαλια

1821-1862

  • Επανάσταση (1821-1829)

     Επανάσταση (1821-1829)
    Η ελληνική επανάσταση ξέσπασε το 1821 με στόχο την απελευθέρωση από την μαθηματική κυριαρχία. παρά τις αρχικές δυσκολίες οι Έλληνες κατάφεραν τελικά να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους.
    Η ανεξαρτησία επισημοποιήθηκε με το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 όπου η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος.
  • Period: to

    Η άφιξη του Όθωνα και ίδρυση του βασιλείου της Ελλάδας. (1832)

    Μετά την ανεξαρτησία το 1832 Όθωνας δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Ά ανέλαβε ως πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας.
    Η διακυβέρνηση του Όθωνα βασίστηκε αρχικά σε αυταρχικό σύστημα χωρίς σύνταγμα γεγονός που προκάλεσε πολιτική δυσαρέσκεια στον πληθυσμό.
  • Period: to

    Ο ρόλος της Βασίλισσας Αμαλίας

    Η Αμαλία της Ολδεμβούργης ήταν σύζυγος του βασιλιά Όθωνα και βασίλισσα της Ελλάδας από το 1836 έως το 1862.
    Αρχικά για Αμαλία υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής λόγω της ομορφιάς της κομψότητας και της νεότητας της. Ανέπτυξε έντονη δράση στα κοινωνικά ζητήματα καθώς προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα ενισχύοντας στη γεωργία και προωθώντας τον καλλωπισμό των πόλεων.
  • Εκθρόνιση του Όθωνα και της Αμαλίας (1862)

    Η εγκατάσταση στην Ελλάδα έγινε εκρηκτική η έλλειψη των απογόνων και η συνεχής επεμβάσεις του βασιλιά στην πολιτική ζωή οδήγησαν σε μεγάλη αντίδραση.
    Το 1862 ξέσπασε επανάσταση που ανάγκασε τον Όθωνα και την Αμαλία να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να φύγουν για την Βαυαρία.
    Έτσι, έκλεισε η περίοδος της βασιλείας του στην Ελλάδα, και λίγο αργότερα το 1863 ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τον Γεώργιο Ά από την Δανία να αναλάβει το θρόνο.
  • Period: to

    Εκθρόνιση του Όθωνα και της Αμαλίας (1862)

    Η κατάσταση στην Ελλάδα έγινε εκρηκτική. Η έλλειψη απόγονων και συνεχής επεμβάσεις του βασιλιά στην πολιτική ζωή οδήγησαν σε μεγάλη αντίδραση.
    Το 1862 ξέσπασε επανάσταση που ανάγκασε τον Όθωνα και την Αμαλία να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να φύγουν.
    Έτσι έκλεισε η περίοδος της βασιλείας του στην Ελλάδα, και λίγο αργότερα, το 1863, ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τον Γεώργιο Ά από τη Δανία να αναλάβει τον θρόνο.