M&M: 20ste eeuw

  • Oorzaak Eerste Wereldoorlog

    Gravilo Princip wou dat Bosnië niet meer bij het Oostenrijkse-Hongaarse rijk zou horen, maar dat Bosnië samen met Horzoqovina zich zou aansluiten bij Servië. Hierom bedacht hij samen met zijn terroristenclub "De Zwarte Hand" een plan om de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand te vermoorden.
  • Modern imperialisme

    In deze tijd was Engeland de grootste macht op zee, met een grote vloot en veel koloniën. Duitsland was hier jaloers op en wou z'n macht op het water ook uitbreiden. Zo werd in de Vlootwet van 1898 de Duitse vloot uitgebreid. Het is uiteindelijk toch niet gelukt om Duitsland overzees uit te breiden, daarom richtte Duitsland zich op het vasteland in Europa. Er ontstond een race om het grootste koloniale wereldrijk. Het modern imperialisme was één van de oorzaken voor de Eerste Wereldoorlog.
  • Startschoten Eerste Wereldoorlog

    De dag van het bezoek reed er een stoet van zes auto's met de troonopvolger en zijn vrouw voorop. De route is naar het stadhuis, daarna weer terug. De weg erheen is het Princips partners niet gelukt om Ferdinand en zijn vrouw te vermoorden, want de meesten raakten in paniek en deden niets en één andere schoot mis en liet de auto achter Ferdinand ontploffen. Door deze fout is de route voor de terugweg veranderd, maar de chauffeur had dit niet meegekregen en Princip schoot 2 keer. Missie voltooid.
  • Begin Eerste Wereldoorlog

    Na de moord op de troonopvolger stelt Oostenrijk-Hongarije Servië eisen. De Serviërs moeten de verantwoordelijkheid van de aanslag op zich nemen en Oostenrijkse politieagenten op haar grondgebied toestaan om de moord te onderzoeken. Servië accepteert de eisen, maar wil geen buitenlandse politieagenten op haar territorium. Oostenrijk-Hongarije gaat daar niet mee akkoord en verklaart op 28 juli 1914 Servië de oorlog.
  • De Centralen & de Geallieerden

    Dat de crisis tot een Wereldoorlog leidt, is omdat de staten onderling afspraken en bondgenoten hebben gemaakt als er in geval van oorlog militaire hulp nodig was. Er ontstonden twee kampen: de Centralen (Oostenrijk-Hongarije en Duitsland) tegen de Geallieerden (Frankrijk, Rusland en Engeland). Er was sprake van Nationalisme: allebei de kampen dachten dat ze beter waren en dat ze voor de kerst van 1914 thuis zouden zijn.
  • Militarisme & wapenwedloop

    De Duitse ambities en het nationalisme in Europa gingen ook hand in hand met groeiend militarisme. Er kwam een voorliefde voor militair vertoon, om de andere landen te laten zien hoe sterk en machtig het land was. Zo begon er ook een wapenwedloop in Europa.
  • Period: to

    Eerste Wereldoorlog

  • Het Von Schlieffenplan

    In 1891 hadden Frankrijk en Rusland een alliantie gesloten, waardoor Duitsland zich bedreigt voelde. Duitsland verwachtte een toekomstige tweefrontenoorlog: een front in het oosten tegen Rusland en een front in het westen tegen Frankrijk. Het Duitse leger zou hier niet sterk genoeg voor zijn, dus was het Von Schlieffenplan bedacht. Ze verwachtten dat Rusland nog niet klaar zou zijn voor de oorlog, dus zouden ze eerst Frankrijk uitschakelen. Het plan was mislukt en toen kwam de loopgravenoorlog.
  • Loopgravenoorlog

    De Eerste Wereldoorlog werd ook wel de "loopgravenoorlog" genoemd, omdat 4 jaar lang Duitsers, Belgen, Fransen en Britten elkaar vanuit hun loopgraven bestookten. Na de slag aan de Marne in september 1914 stopte de aanval van de Duitse troepen in Noord-Frankrijk. Ook in België verliep de strijd niet als gepland. Er volgde een eindeloze loopgravenoorlog die aan miljoenen soldaten het leven kostte. Er waren loopgraven van wel 40 000 km lang.