La Revolució Russa

  • Period: to

    Tsarisme

    El terme "tsarisme" es refereix al règim polític autocràtic que va caracteritzar el govern de l'Imperi Rus sota el poder absolut del tsar. Durant la Revolució Russa de 1905, el tsarisme va ser desafiat per una sèrie de moviments revolucionaris i vagues a gran escala que exigien canvis polítics i socials significatius. Aquest sistema polític va començar a Rússia des del 1547 fins a les revolucions del 1917.
    Comença en l'any 1547.
  • Period: to

    Primera Guerra Mundial

    La participació de Rússia en la guerra va ser molt costosa i va generar grans tensions socials i polítiques. Quan es va iniciar la guerra el 1914, Rússia va tenir dificultats per finançar la seva participació i per equipar i mantenir el seu exèrcit. Les condicions dels soldats eren molt precàries, amb manca d'alimentació i equipament, i la taxa de morts i ferides era molt alta. Això va provocar un augment del descontentament social i polític.
  • Period: to

    Guerra civil russa

    Aquesta guerra va enfrontar les forces bolxevics, que havien pres el poder a la Revolució d'Octubre, contra les forces oposades al nou règim socialista. El conflicte va ser extremadament violent i va tenir lloc en diferents parts del país. Les forces bolxevics van acabar imposant-se, consolidant el seu control sobre el territori rus i establint la Unió Soviètica.
  • Period: to

    Revolució i guerra civil

  • Revolució de febrer

    Revolució de febrer
    La Revolució de Febrer va ser impulsada per diversos factors, entre ells el descontentament popular amb el règim autocràtic del tsar, la participació de Rússia en la Primera Guerra Mundial i les condicions de vida precàries del poble rus. Aquesta revolució va portar a la caiguda de l'últim tsar de Rússia, Nicolau II, i a l'establiment d'un govern provisional que va prometre la celebració d'eleccions democràtiques i la implementació de reformes polítiques i socials.
  • Revolució d'octubre

    Revolució d'octubre
    La Revolució d'Octubre va ser impulsada per diversos factors, entre ells la frustració popular amb el govern provisional i les condicions socials i econòmiques difícils del moment. Aquesta revolució va ser liderada pel Partit Comunista de Rússia, conegut com a bolxevic, i va portar al poder el líder d'aquest partit, Vladimir Lenin. La Revolució d'Octubre va suposar la caiguda del govern provisional establert després de la Revolució de Febrer i la instauració d'un règim socialista a Rússia.
  • Period: to

    Comunisme de guerra

    El Comunisme de Guerra va suposar la nacionalització dels recursos i de les empreses més importants, així com la confiscació dels excedents agrícoles i la centralització dels serveis i recursos. Els objectius d'aquesta política eren proporcionar les necessitats bàsiques de la població, mantenir la maquinària industrial i aconseguir una victòria militar sobre les forces oposades. Les mesures del Comunisme de Guerra van tenir conseqüències negatives per a la població.
  • Period: to

    NEP

    La NEP (Nova Política Econòmica) va ser una política econòmica introduïda per Lenin a la Unió Soviètica el 1921, després de la Guerra Civil Russa i el fracàs del Comunisme de Guerra. La NEP va ser una política de relaxació temporal del control estatal sobre l'economia. Es van permetre certes llibertats econòmiques, com la lliure empresa i el comerç, per estimular la producció i el consum, amb l'objectiu de recuperar l'economia del país.
  • Period: to

    Creació de l'URSS

    L'Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) va ser creada el 30 de desembre de 1922, després de la Guerra Civil Russa i la consolidació del poder bolxevic liderat per Vladimir Lenin. La creació de l'URSS va suposar la formació d'un Estat amb una economia planificada, basada en l'expropiació de les terres i les empreses per part del govern.Després de la mort de Lenin, Joseph Stalin va liderar l'URSS durant la seva època de major esplendo
  • Period: to

    Pugna Stalin-Trotski

    La pugna Stalin-Trotski es la disputa política i ideològica entre Joseph Stalin i Lev Trotski pel control del Partit Comunista després de la mort de Lenin. La pugna va arribar al seu punt àlgid quan Stalin va acusar Trotski de ser un oponent del Partit Comunista i el va expulsar del partit i la Unió Soviètica el 1927. Després d'això, Stalin va començar una campanya de desprestigi contra Trotski i els seus seguidors, que van ser perseguits i condemnats per "desviacionistes" i "traïdors".