La mascareta

By Quimco
  • 1347

    Pic d'ocell

    Pic d'ocell
    Una de les primeres mascaretes utilitzades es coneix com "pico de pájaro", inventada a Europa durant el segle XlV en època de l'epidèmia de la pesta. Aquestes mascaretes eren utilitzades pels metges que tractaven la malaltia bubònica, però tot i protegir de les olors, no era molt efectiva envers els contagis. La mascareta està feta de vellut, cuir i ulls de cristall, que eren acompanyats per una llarga peça de roba i uns guants dobles.
  • Màscara de fum Nealy

    Màscara de fum Nealy
    Fruit de la revolució industrial a Londres, es va inventar i patentar aquesta mascareta de fum, que pren origen en una proposta de De Vinci. Estava formada per una esponja mullada amb aigua col·locada damunt la boca i un dipòsit perquè aquesta pugés en estrènyer, remullant així la mascareta. Actuava com a filtre de gas i era utilitzada per alguns treballadors i per la gent benestant.
  • Respirador de Gibbs

    Respirador de Gibbs
    Mascareta creada com a defensa davant la inhalació de pols verinosa que va servir de model per les mascaretes futures respecte a la creació d'un respirador eficaç. Estava destinada fonamentalment als treballadors.
  • Mascareta quirúrgica

    Mascareta quirúrgica
    Resultat de la coneguda com a Gran Plaga de Manchurria, portadora de més de 60.000 morts a la zona nord-est de la Xina, va sorgir una mascareta quirúrgica creada amb capes de gasa i cotó, que protegien de la transmissió de la malaltia via respiratòria. Es va fer molt popular a Europa, els metges, soldats i gent del carrer la van començar a utilitzar; va suposar un gran avanç científic.
  • 1a Guerra Mundial

    1a Guerra Mundial
    Molt present en l'art, en els funerals i en les obres teatrals en representació dels déus, la gran guerra va obligar els soldats a adaptar la utilització de la mascareta per protegir-se dels nous gasos químics utilitzats com a arma. Vapors com el gas mostassa van provocar la mort de més de 90.000 persones, així que ambdós bàndols de la guerra van haver d'enginyar màscares protectores per salvar a les seves tropes de la mort.
  • Grip Espanyola

    Grip Espanyola
    Amb més morts que els soldats i civils de la 1a Guerra Mundial, aquesta grip va endur-se la vida de més de 50 milions de persones. La mascareta quirúrgica tant popular anys enrere va ajudar a fer baixar la taxa de mort, tot i que de poc va servir, ja que van deixar els carrers desolats com no ha passat fins temps actuals de coronavirus.
  • 2a Guerra mundial

    2a Guerra mundial
    L'arma més terrorífica de la Segona Guerra Mundial, va ser el gas Zyklon B, utilitzat pels nazis en els camps d'exterminis, tot i que a l'inrevés que en la Gran Guerra cap vapor tòxic va ser utilitzat contra els enemics en batalla. Tot i això els soldats es van dotar d'eines respiratòries molt més eficaces, com per exemple la millora del respirador de Gibbs modificada l'any 1920. Aquestes màscares no només eren utilitzades per les tropes, també els civils les utilitzaven.
  • Guerra Freda

    Guerra Freda
    Una nova potencial guerra nuclear entre occident i la URSS va amenaçar en produir-se durant la meitat del segle XX. Per protegir-se un prototip de la mascareta antigàs GP-5, feta a la unió soviètica, va repartir-se a la població a partir de 1962. L'efecte protector de la mascareta durava 24 hores i protegia de les partícules de la radiació.
  • Desastre de Txernòbil

    Desastre de Txernòbil
    Un accident que va fer esclatar un dels reactors de la central de Txernòbil el 26 d'abril de 1986 va alliberar tal quantitat de material radioactiu, que no va deixar més opció que evacuar la ciutat. Els primers bombers que hi van assistir, desconeixent la magnitud del problema i sense utilitzar cap mena de mascareta, van morir poques hores després. Als següents equips els hi van començar a donar mascaretes de gas, tot i que molts tampoc les van utilitzar, patint així les conseqüències.
  • Anys 2000

    Anys 2000
    A partir de l'any 2000 hi ha hagut diverses ocasions en les quals hem observat grans quantitats de persones duent mascareta, totes relacionades amb catàstrofes. La primera és a la caiguda de les torres bessones, després de l'atac terrorista molts dels bombers i equips de rescat utilitzaven mascareta com a element de protecció per no asfixiar-se en les restes. La segona té relació amb Fukushima, central nuclear que també va patir danys i va alliberar radiació a causa del gran tsunami l'any 2011.
  • La nova normalitat

    La nova normalitat
    Per sorpresa de tots, la utilització de la mascareta que semblava que havia quedat en el passat o per utilitzar només en casos concrets, va arribar a les nostres vides en forma de pandèmia mundial. Tot i que al principi no semblava un fet tan perillós, ràpidament ens vam haver de tancar a les nostres cases, podent sortir només amb la mascareta quirúrgica o amb la mascareta FFP2. Des d'aquell moment la mascareta va canviar les nostres vides, protegint-nos del gran perill, però a un preu molt alt.