LA GUERRA FREDA

  • Conferència Potsdam

    Conferència Potsdam
    La conferència de Potsdam va ser una reunió duta a terme a Potsdam, Alemanya (prop de Berlín) entre el 17 de juliol i el 2 d'agost de 1945. Els participants van ser la Unió Soviètica, el Regne Unit i els Estats Units, els més poderosos dels aliats que van derrotar les potències de l'Eix en la Segona Guerra Mundial.
  • Conferència Ialta

    Conferència Ialta
    Va ser una reunió dels principals líders dels Aliats de la Segona Guerra Mundial que tingué lloc entre el 4 de febrer i l'11 de febrer de 1945 a Ialta (Ucraïna), concretament al palau de Livàdia. Junt amb la Conferència de Teheran, va ser l'única vegada que es van reunir Roosevelt, Stalin i Churchill, els tres grans líders aliats dels Estats Units, la Unió Soviètica i l'imperi Britànic respectivament.
  • Conferència San Francisco

    Conferència San Francisco
    La Conferència de les Nacions Unides sobre Organització Internacional, més coneguda com la Conferència de San Francisco, va ser una convenció de delegats de 50 nacions aliades durant la Segona Guerra Mundial, que va tenir lloc del 25 d'abril de 1945 al 26 de juny de 1945 a San Francisco, Estats Units.
  • 4 fases de la guerra freda

    4 fases de la guerra freda
    El terme Guerra Freda o Primera Guerra Freda va ser un model de relacions internacionals que va desenvolupar-se després de la Segona Guerra Mundial, fonamentat entre els blocs antagònics liderats pels Estats Units i la Unió Soviètica amb els seus respectius aliats. Aquest fenomen es va iniciar després de la Segona Guerra Mundial (1945).
  • Doctrina Truman

    Doctrina Truman
    Primera expressió important de la política nord-americana de "contenció" del comunisme durant la guerra freda.En un discurs davant el Congrés el 12 de març de 1947, Harry Truman va dir que els EUA havien de donar suport als pobles que estaven resistint als comunistes.
    Aquest discurs va tenir com a objectiu aconseguir un ajut de 400 milions de diners a Grècia i Turquia. A Grècia es desenvolupava una guerra civil entre capitalistes i comunistes i Turquia havia estat sota la pressió soviètica.
  • Pla Marshall

    Pla Marshall
    Programa de Reconstrucció Europeu anunciat pel secretari d'estat nord-americà George Marshall en el 5 de juny de a 1947. Moscú aviat va declinar l'oferiment i va obligar als seus països comunistes a fer el mateix .
    Tot i la campanya dels partits comunistes, setze països van acceptar l'ajuda i es van reunir en una Conferència a París al setembre de 1947. Es crea una estructura que afavoreix la implantació i el manteniment de règims democràtics.
  • Informe Djànov

    Informe Djànov
    Al setembre de 1947,l'informe Jdanov, que pren el nom d'Andréi Jdanov, tercer secretari del partit comunista de l'URSS, reconeix la divisió del món en dos camps: les forces imperialistes, dirigides pels Estats Units, i els antiimperialistes, liderats per l'URSS.
  • Kominform

    Kominform
    Es refereix a l'Oficina d'Informació dels Partits Comunistes i Obrers. Fou una organització per a l'intercanvi d'informació i experiències entre els partits comunistes. La Kominform va ser creada com a substituta de la Komintern entre el 22 i el 27 setembre de 1947, durant una conferència de dirigents de partits comunistes que tingué lloc a Szklarska Poręba (Polònia).
  • Cop de Praga

    Cop de Praga
    Benes presidia un govern de coalició amb els comunistes i demòcrates. Les tensions internacionals i l'evidència de que PC anava a perdre suport va precipitar el cop comunista.
    Amb la benedicció de Stalin, el 24 de febrer va haver un vaga general. El 25 de febrer, Benes va haver d'acceptar la constitució d'un govern dominat pels comunistes. Benes va abandonar la presidència al maig i al juny de 1948 els liberals van ser expulsats del govern. Txecoslovàquia era ja una "democràcia popular".
  • Bloqueig de Berlín

    Bloqueig de Berlín
    Després de la Segona Guerra Mundial, Alemanya i Berlín van quedar dividida en quatre àrees d'influència, dominades per: França, Gran Bretanya, els EUA i l'URSS. Els capitalistes van acabar amb el Reichsmark i posar el marc alemany.
    URSS va fer un bloqueig de la ciutat, sense deixar passar mercaderia al Berlín capitalista. Els EUA van crear un pont aeri, per tal de seguir avastint a la població. L'URSS va derogar el bloqueig de la ciutat el 1949, ja que aquest va ser inútil davant el Pont Aeri.
  • Creació RFA i RDA

    Creació RFA i RDA
    La República Democràtica Alemanya va ser un estat comunista d'Europa Central que es va establir al territori alemany ocupat per la Unió Soviètica a la finalització de la Segona Guerra Mundial, que va existir entre els anys 1949 i 1990, any en què els Länder que la formaven es van unificar amb els de la República Federal Alemanya (RFA). Per distingir-la de l'Alemanya capitalista, la RFA, sovint va ser anomenada Alemanya Oriental, de l'Est o Alemanya Democràtica.
  • Revolució Xinesa

    Revolució Xinesa
    Va ser la culminació dels objectius del Partit Comunista Xinès d'arribar al poder per primera vegada des de la seva fundació d'any 1921 i la victòria de la segona part de la Guerra civil xinesa. En els mitjans de comunicació oficials, aquest període és conegut com la Guerra de l'alliberament.
  • OTAN

    OTAN
    A Washington 4 abril 1949 el Tractat de l'Atlàntic Nord. El van signar EEUU, Canadà, R. Unit, França, Itàlia, Noruega, Dinamarca, Islàndia, Bèlgica, Països Baixos, Luxemburg i Portugal. El 1952 Turquia i Grècia van accedir al Pacte, la Rep. Fed. Alemanya el 1955 i,Espanya al 1982. El 1950 es va crear una estructura militar permanent de l’OTAN. Al 1999, Polònia, la República Txeca i Hongria es van adherir a l'Aliança. Al 2004 Romania, Bulgària, Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia i Eslovènia.
  • Cacera de Bruixes

    Cacera de Bruixes
    Joseph McCarthy, va comunicar al Senat nord americà, que posseïa unes llistes on sortien noms de comunistes americans.
    El terror pel contagi comunista fou tan gran, que aquestes llistes foren temudes per tota la població. La por al comunisme a casa es traduí a perseguir a qualsevol persona. Primer es va il•legalitzar el Partit Comunista dels EUA, després es perseguiren polítics, seguidament personatges públics, per acabar amb persones que tinguessin qualsevol tipus de relació amb el comunisme.
  • Guerra de Vietnam

    Guerra de Vietnam
    Conflicte bèl·lic entre la República Democràtica del Vietnam i el Front Nacional d'Alliberament del Vietnam, i els Estats Units d'Amèrica i el règim dictatorial de Vietnam del Sud, que va tenir lloc entre els anys 1954 a 1975, amb la intervenció directa i indirecta de diversos països estrangers.
  • Pacte de Varsòvia

    Pacte de Varsòvia
    En aquest pacte, es recollia ajudes militars entre els països comunistes, de cara a fer front a un possible atac durant la guerra freda. La seu es Moscou, on es va formar un Comitè Assessor per a vetllar per a les normes. Aquest comitè estava format per membres de cadascun dels països.
    Els membres que formaven part del pacte eren països socialistes excepte Iugoslàvia: Albània, Bulgària, Txecoslovàquia, Hongria, Polònia, La República Democràtica Alemanya, Romania, Unió Soviètica.
  • Eisenhover a EUA

    Eisenhover a EUA
    General de cinc estrelles de l'Exèrcit dels Estats Units durante la Segona Guerra Mundial, va ser comandant suprem aliada en el front de l'Europa occidental, responsable de la planificació i supervisió de la invasió de el nord d'Àfrica en l'Operació Torch entre 1942 i 1943 i de l'exitosa invasió de França i Alemanya entre 1944 i 1945.1 en 1951, es va convertir en el primer comandant suprem aliada a Europa de l'OTAN.
  • Revolució Cubana

    Revolució Cubana
    La Revolució cubana designa el moviment contra el govern del dictador Fulgencio Batista pel Moviment 26 de Juliol i l'establiment del nou govern cubà liderat per Fidel Castro a començaments de l'any 1959. La revolució s'inicià amb l'assalt de la Caserna Moncada el 26 de juliol de l'any 1953, i finalitzà l'1 de gener de 1959, quan Batista fuig del país, i les ciutats de Santa Clara i Santiago de Cuba van ser preses pels rebels, aquests liderats per Fidel Castro.
  • Kennedy i Khruixov a Viena

    Kennedy i Khruixov a Viena
  • Míssils a Cuba

    Míssils a Cuba
    La crisi dels míssils de Cuba és el nom amb què es coneix el conflicte que enfrontà la Unió Soviètica i els Estats Units entre els dies 14 d'octubre i el 20 de novembre de 1962, i que va representar un dels moments de major tensió entre ambdues potències durant la Guerra Freda.
  • Telèfon Vermell

    Telèfon Vermell
    El Telèfon vermell fou una línia de comunicació directa establerta entre els Estats Units i la Unió Soviètica després que la crisi dels míssils de Cuba dugués al món vora de la Tercera Guerra Mundial el 1962.
  • Cambodja

    Cambodja
    Conflicte armat que es va produir en aquest país de l'est d'Àsia entre 1967 i 1975. La guerra es va produir durant i va estar molt influïda per la guerra del Vietnam i l'enfrontament entre la Unió Soviètica, la Xina i els Estats Units durant la Guerra Freda .
  • SALT acords

    SALT acords
    Es van signar al final de cada una de les negociacions entre els Estats Units i l'URSS per a limitar les armes nuclears estratègiques i frenar la carrera armamentística.
  • Olimpíades de Moscou i Los Ángeles

    Olimpíades de Moscou i Los Ángeles
    Els Jocs Olímpics d'estiu de 1980, oficialment anomenats Jocs de la XXII Olimpíada, es van celebrar a la ciutat de Moscou (en aquell moment capital de la Unió Soviètica) entre el 19 de juliol i el 3 d'agost del 1980. En aquests Jocs hi van participar 5.179 atletes (4.064 homes i 1.115 dones) de 80 comitès nacionals diferents, competint en 203 proves de 23 esports.