Eix cronològic de la Guerra Freda

  • Els orígens de la tensió i ruptura.

    És la primera fase de la guerra freda que s'inicia al 1945 i finalitza al 1948. Trobem la Doctrina Truman, el Pla Marshall, la Cacera de Bruixes, el Cop de Praga, l'informe Djànov, el pacte de Varsòvia, la creació de la OTAN..
  • Conferència de Yalta

    Conferència de Yalta
    Conferència de Yalta
    La conferència de Yalta creada després de la Segona Guerra Mundial. Es van reunir Churchill, Roosevelt i Stalin per dividir Europa en dues zones d’ocupació i influència.
  • Conferència de Postdam

    Conferència de Postdam
    Conferència que va ser creada després de la Segona Guerra Mundial, on es van reunir Stalin, Churchill i Roosevelt a Potsdam, als afores de Berlín per establir la divisió d'Alemanya i Àustria en quatre zones d'ocupació
  • Conferència de Sant Francisco

    Conferència de Sant Francisco
    Va ser creada després de la Segona Guerra Mundial per Edward Stettinius. Van ser convidades quaranta-sis nacions, totes elles havien declarat la guerra a Alemanya i a Japó i havien subscrit la Declaració de les Nacions Unides. Va finalitzar amb l'aprovació d'un document que marcava el començament de la cooperació internacional, aquest document és conegut com la Carta de les Nacions Unides.
  • Guerres de Vietnam

    Guerres de Vietnam
    Les guerres de Vietnam (1946-1954) i (1957-1975), van ser un conflicte de descolonització típic a la guerra freda.
  • Kominform

    Kominform
    Es va crear el Kominform, una organització que havia d’assenyalar als partits comunistes europeus la seva estratègia. A Alemanya, bloquejà la resta de zones d’ocupació (1948).
  • Doctrina Jdànov

    Doctrina Jdànov
    La Doctrina Jdànov, que dividia el món en dos sectors irreconciliables, va ser impulsada per Stalin.
  • Cacera de Bruixes

    Cacera de Bruixes
    Al mateix temps que es va fer el Pla Marshall, als EUA s’inicià la “Cacera de Bruixes” del 1947 fins al 1954. Va ser una persecució dels comunistes organitzada per el Senador McCarthy.
  • 1947

    1947
    Els americans van posar en marxa el Pla Marshall amb el doble objectiu d'aturar el comunisme i obrir nous mercats als productes nord-americans.
    Amb aquest pla hi nvan sortir beneficiats Europa occidental, els països escandinaus, Grècia i Turquia.
  • Doctrina Truman

    Doctrina Truman
    Els EUA podien donar suport a "persones lliures que estan resistint els intents de domini per minories armades o per pressions exteriors".
  • Tensió màxima

    Màxima tensió, hi passen una sèrie de fets com el Blocatge de Berlí, el conflicte de Corea, la Pau de Panmunjom, l'aliança entre EUA i el Japó.
  • Cop de Praga

    Cop de Praga
    L’URSS va impulsar en les seves zones “alliberades” règims que política i econòmicament seguien el seu model.
    En aquells països que no ho acceptaren, es va utilitzar la força: Cop de Praga.
  • Bloqueig de Berlin

    Bloqueig de Berlin
    El primer escenari d’enfrontament entre els dos blocs va tenir lloc a Alemanya. EUA, Gran Bretanya i França van unir les seves zones d’ocupació i la resposta soviètica va ser el “Bloqueig de Berlín”. Per abastir Berlin, els americans van crear un pont aeri.
  • Revolució xinesa

    Revolució xinesa
    Al 1949 va néixer la Xina comunista, es retiraren les tropes soviètiques i nord-americanes. Al 1950 el nord envaeix el sud. Hi van intervenir les tropes coreanes, les nord-americanes, a banda de xineses i soviètiques.
  • OTAN

    OTAN
    Creació de dues grans aliances militars, entre elles OTAN (bloc capitalista), originades per la tensió entre els dos grans blocs.
  • Creació de la RFA i la DDR

    Creació de la RFA i la DDR
    Tensió molt evident que podria provocar l'esclat de la Tercera Guerra Mundial. Per això es va crear l’Alemanya Federal (RFA) al Maig del 1949, la seva capital era Bonn.
    També es va crear la República Democràtica Alemanys (RDA) a l'Octubre de 1949 i la capital era Capital Berlín.
  • La coexistència pacífica. Equilibri del terror

    La coexistència pacífica. Equilibri del terror
    És la tercera fase de la Guerra Freda, es va iniciar al 1953 i va finalitzar al 1979.
  • Pacte de Varsòvia

    Pacte de Varsòvia
    Acord de cooperació militar entre els països comunistes per tal de garantir la seva defensa davant un possible atac occidental, en el marc de la Guerra Freda. Fou constituït el 14 de maig de 1955 a Varsòvia i es va desintegrar oficialment l'any 1991.
  • Insurrecció d'Hongria

    Insurrecció d'Hongria
    Esdeveniments al 1956, mitjançant els quals el poble va intentar deslliurar-se de l'opressió soviètica.
  • Crisi de Suez

    Crisi de Suez
    Atac militar contra Egipte per part del Regne Unit.
  • Creació de la comunitat econòmica europea. Tractat de Roma

    Creació de la comunitat econòmica europea. Tractat de Roma
    La Comunitat Econòmica Europea (CEE) fou una organització internacional creada pel tractat de Roma del 1957 (en vigor des de l'1 de gener del 1958) amb la finalitat de crear unes tarifes i mercats comuns, elaborar una política conjunta per a l'agricultura, per al moviment de mà d'obra, els transports i fundar institucions comunes per al desenvolupament econòmic. Els estats signataris foren Bèlgica, França, Països Baixos, la República Federal d'Alemanya, Itàlia i Luxemburg.
  • Revolució cubana

    Revolució cubana
    La Revolució Cubana designa el moviment contra el govern del dictador Fulgencio Batista pel Moviment 26 de Juliol i l'establiment del nou govern cubà liderat per Fidel Castro a començaments de l'any 1959. La revolució s'inicià amb l'assalt de la Caserna Moncada el 26 de juliol de l'any 1953, i finalitzà l'1 de gener de 1959, quan Batista fuig del país, i les ciutats de Santa Clara i Santiago de Cuba van ser preses pels rebels, aquests liderats per Fidel Castro.
  • Nikita Jrushchov i Eisehnhower

     Nikita Jrushchov  i Eisehnhower
    Nikita Jrushchov s'entrevista amb Eisenhower a EEUU
  • Eisenhower a Espanya

    Eisenhower a Espanya
    La visita del president dels Estats Uniis Dwight D. Eisenhower a Espanya el 21 de desembre de 1959 va se un moment important del règim franquista per consolidar la seva sortida de l'ostracisme internacional.
  • Kennedy i Jrushchov a Viena

    Kennedy i Jrushchov a Viena
    Kennedy i Jrushchov acorden el següent:
    -L’URSS no instal·larà míssils nuclears a Cuba.
    -EUA no instal·laran míssils a Turquia.
    -Cuba mantindrà el seu règim comunista.
  • Mur de Berlín

    Mur de Berlín
    Formava part de la frontera interalemanya i separava el Berlín Oest del Berlín Est.
  • La crisi dels míssils a Cuba

    La crisi dels míssils a Cuba
    La crisi dels míssils cubans, va ser un incident internacional entre els Estats Units i la Unió Soviètica, es va convertir en una crisi internacional quan els desplegaments nord-americans de míssils a Itàlia i Turquia es van igualar amb els desplegaments soviètics de míssils balístics similars a Cuba. L'enfrontament es considera sovint el més proper durant la guerra freda per escalar en una guerra nuclear a gran escala.
  • Telèfon vermell

    Telèfon vermell
    El Telèfon vermell fou una línia de comunicació directa establerta entre els Estats Units i la Unió Soviètica després que la crisi dels míssils de Cuba dugués al món vora de la Tercera Guerra Mundial el 1962.
  • Conflicte de Cambotja

    Conflicte de Cambotja
    La Guerra Civil de Cambodja va ser un conflicte armat que es va donar en aquest país del Sud-est d'Àsia entre 1967-1975 pels guerrillers comunistes Khmers rojos encapçalats per Pol Pot contra el govern del President de la República Khmer, el mariscal Lon Nol.
  • Tractat de No proliferació Nuclear

    Tractat de No proliferació Nuclear
    Tractat internacional que té com a objectiu reduir l'ús d'armament nuclear al món.
  • Acord Salt

    Acord Salt
    Es van signar al final de cada una de les negociacions entre els Estats Units i l'URSS per a limitar les armes nuclears estratègiques i frenar la carrera armamentística.
  • Rebrot de la guerra

      Rebrot de la guerra
    Tensió enmig de la crisi del petroli
  • Invasió d'Afganistan per la URSS

    Invasió d'Afganistan per la URSS
    La guerra afgano-soviètica o invasió soviètica de l'Afganistan va ser el conflicte bèl·lic esdevingut a l'Afganistan entre 1979 i 1989.
  • Boicot olimpíades

    Boicot olimpíades
    Boicot a les olimpíades de Moscou
  • Boicot olimpíades

    Boicot olimpíades
    Boicot a les olimpíades de Los Ángeles
  • Perestroika

    Perestroika
    Nom comú per al procés de transformació del sistema socialista a la Unió Soviètica en els anys 1985-1991.La seva essència era la modernització de l'economia, en especial el seu vessant de comercialització, l'augment de les llibertats civils i la millora de les relacions amb els països occidentals.
  • Caiguda del mur

    Caiguda del mur
    La caiguda del mur de Berlín és l'esdeveniment que marca de forma material la fi d'un període d'aïllament de l'Alemanya Oriental. El mur de Berlín va començar a ser enderrocat primer de forma popular el dia 9 de novembre de 1989 i, posteriorment, amb mitjans industrials i de forma oficial, el 10 de novembre de 1989.
  • Fi de la Guerra Freda

    Fi de la Guerra Freda
    Els límits temporals de l'enfrontament s'ubiquen entre 1945 i 1947 (fi de la Segona Guerra Mundial i fi de la postguerra respectivament) fins a 1985 (inici de la Perestroika) i 1991 (dissolució de la Unió Soviètica). La fase posterior a 1991 seria coneguda més endavant com Segona Guerra Freda.
  • Fi Guerra Freda 1991

    Fi Guerra Freda 1991
    El període de la Guerra Freda de 1985-1991 va començar amb Mijail Gorbachov com a líder de la Unió Soviètica. Va se un líder revolucionari para la URSS. Després de una sèrie de revolucions en los estats del bloc soviètic, y un cop de Estat fallat per part d' elements conservadors, la Unión Soviètica va caure al 1991.
  • Desaparició de la URSS

    Desaparició de la URSS
    La dissolució de la Unió Soviètica o la dissolució de l'URSS va ser la desintegració de les estructures polítiques federals i del govern central de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), que va culminar amb la independència de les quinze Repúbliques de la Unió Soviètica entre l'11 de març de 1990 i el 25 de desembre de 1991.