Isabel zendal

Isabel Zendal, pionera en la vacunación de la viruela

  • Period: to

    L'epidèmia de la verola (s.XIX)

    La verola del segle XIX s'emportava la vida d'una de cada dotze persones, abans del descobriment de la vacuna, i als que no matava deixava marcats amb cicatrius de per vida o deixant-los cecs. És coneguda com la malaltia més infecciosa que més morts ha causat en la història de la humanitat. Durant el període d'incubació del virus, es presentava una febre alta, molta fatiga, malestar, i després la característica erupció de la verola.
  • Naixement

    Naixement
    La Isabel Zendal va néixer el 26 de febrer de 1771 a Ordes, a la parròquia de Santa Marinya de Parada, concretament a l'aldea de l'Agrela, segons indiquen les dades trobades. Eren nou germans, alguns dels quals van morir al naixement o durant els primers anys de vida. El seu pare, Jacobo Zendal procedia de la parròquia Santa Cruz de Montaos, i la seva mare, Ignacia Gómez de la parròquia Parada, tots dos eren agricultors pobres.
  • Period: to

    Infantesa i vida familiar

    De la seva infància se'n sap poc. Als 15 anys, després de la mort de la seva mare durant l'epidèmia del 1786 va marxar a A Corunya per treballar com a servei domèstic de Jerónimo Hijosa, un important home de negocis. L'Isabel sempre va mostrar ganes d'aprendre i estudiar. Als 20 anys va començar a treballar a l'Orfenat de la Caritat (A Corunya) primer com a ajudant i després com a rectora. El 31 de juliol de 1793 va néixer el seu fill Benito, del qual va ser mare soltera.
  • Formació laboral

    Formació laboral
    Per les condicions en què vivia, Isabel Zendal no va tenir la possibilitat de rebre cap formació especial. De totes maneres, va poder assistir a classes particulars del mossèn de la parròquia i va acumular experiència cuidant a la seva mare malalta de verola.
    És així com va anar adquirint des de jove els coneixements que li van permetre entrar en el món laboral.
  • Inici laboral

    Inici laboral
    Amb vint anys va començar la seva trajectòria laboral. Va treballar d'ajudant a L'Orfenat de la Caritat de La Corunya i el 24 de març de 1800 va arribar al càrrec de rectora. Més tard es va convertir en Rectora de La Casa d'Expòsitos, on es cuidaven nens orfes.
    De l'orfenat van sortir els 22 nens que portarien la vacuna de la verola a Amèrica anys després.
    La dedicació d'Isabel Zendal al cuidatge dels nens i les seves habilitats la van dur a ser la primera infermera cooperant de la història.
  • Per què viatja?

    Per què viatja?
    A causa de la verola, es va iniciar la Real Expedició Filantròpica de la vacuna per posar en marxa el procés d'erradicació de la malaltia globalment. Isabel Zendal en va formar part sent la primera infermera de la història en participar en una missió sanitària internacional. La seva gran vocació la va portar a endinsar-se en aquell viatge tan rellevant, ja que ella no buscava el reconeixement de la població. El seu objectiu era distribuir la vacuna mundialment, i així assegurar el benestar comú.
  • El viatge (1)

    El viatge (1)
    El 30 de novembre de l'any 1803, va iniciar l'expedició de portar la vacuna de la verola cap a Amèrica. La Isabel amb l'ajuda del doctor Balmis, van escollir 22 nens orfes (de 3 a 10 anys), entre ells el seu propi fill. Cada setmana vacunaven a dos nens que no havien estat en contacte amb la malaltia amb el pus extret de les pústules dels dos vacunats la setmana anterior per conservar l'antivirus fresc, ja que encara no se sabia com fer que la vacuna sobrevisqués tant temps.
  • Period: to

    El viatge (2)

    Van arribar a Puerto Rico el 9 de febrer de 1804. Des d'allà una part de l'expedició comandada per José Salvany (cirurgià), es va dirigir al sud del continent, i una altra, dirigida per Balmis, va partir des de Mèxic a Filipines. L'agost del 1805 ja havien vacunat més de 9.000 persones. El 1806, Balmis va iniciar sol el viatge de tornada a Espanya i el 1807 la Isabel es va quedar a viure a Mèxic (a Puebla), amb el seu fill i ja no van tornar a Espanya.
  • Repercussió de la vacuna

    Repercussió de la vacuna
    Abans de descobrir la vacuna com a tal s'utilitzava una tècnica anomenada variolació. La vacuna provenia de la verola vacuna (menys agressiva que la humana). Els resultats d'aquesta missió van ser fructífers perquè van aconseguir portar la vacuna fins les destinacions pactades.
    El descobriment de la vacuna va evitar moltes morts i va servir perquè anys després es considerés l'única malaltia humana erradicada. Una prova del que podem assolir quan totes les nacions treballem juntes.
  • Defunció

    Defunció
    Després dels seus últims viatges, va quedar-se a viure a Mèxic. Allà va treballar en un hospici de Puebla de Los Ángeles juntament amb el seu fill. No coneixem gaire sobre el final de la seva vida, l'únic que se sap és que l'any 1811 encara continuava sol·licitant una pensió de 3 reals mensuals que havien de donar al seu fill per ser un dels nens que va venir amb la vacuna. La doctora en història Susana Maria Ramírez afirma que es desconeix quan i on va morir Isabel Zendal.
  • Com van conèixer a la Isabel a Espanya?

    Com van conèixer a la Isabel a Espanya?
    Va ser gràcies al nou hospital construït a Madrid l’any 2020, l’Hospital d’Emergències Infermera Isabel Zendal, quan es va donar a conèixer el nom d’aquesta històrica infermera gallega. Aquest, es va dirigir per la pandèmia de la Covid-19 i va ser quan la gent va descobrir la seva història com a infermera, ja que Isabel es va convertir en la primera infermera a participar en una missió internacional per portar la vacuna de la verola fins a Amèrica.