Humanisme y Renaixement

  • 1450

    Imprenta de Gutenberg

    Imprenta de Gutenberg
    Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (Magúncia, c. 1400 - Magúncia, 3 de febrer de 1468) va ser un orfebre i inventor alemany, famós per les seves contribucions i la invenció de la impremta de tipus mòbils durant la dècada del 1450. El seu invent va fer possible la publicació de llibres en grans quantitats i va ser un dels factors més decisius per a la difusió de les idees del Renaixement a tot Europa.
  • 1456

    Acadadèmia de Marsili Ficino

    Acadadèmia de Marsili Ficino
    Marsilio Ficino (1433- 1499) va ser un humanista italià del Renaixement. Va ser el difusor de les teories neoplatòniques. Des de Florència, va traduir les obres completes de Plató i Plotí i va congregar en la seva Acadèmia una minoria aristocràtica. Ficino va intentar conciliar Plató amb Aristòtil en clau espiritualista en la seva obra Theologia platonica. Deixeble seu va ser Pico della Mirandola.
  • 1511

    Elogí de la bogeria

    Elogi de la follia (en grec: Morias Enkomion, en llatí: Stultitiae Laus, en neerlandès: Lof der Zotheid) és un escrit del 1509 d'Erasme de Rotterdam de gran influència posterior. Va ser ideat en una estada de l'autor amb el seu amic Thomas More, a qui lloa al text com a defensor crític del catolicisme enfront de Luter. Segueix el gènere de la sàtira de Llucià, a qui Erasme havia traduït.
  • 1513

    El príncep maquiavel

    El príncep maquiavel
    El príncep és un tractat de política escrit per Nicolau Maquiavel (1469-1527), el primer semestre de 1514; fou dedicada a Llorenç de Mèdici, a qui va adreçat també el darrer capítol (cap. 26), escrit versemblantment al mateix temps que la dedicatòria per exhortar-lo a alliberar i unificar políticament Itàlia.
  • 1516

    Utopia

    Utopia
    Utopia (títol original en llatí: De optimo reipublicae statu deque nova insula Vtopiae, 'De l'estat ideal d'una república a la nova illa d'Utopia') és un llibre del pensador i home d'estat anglès Thomas More (1478 - 1535) que va ser publicat l'any 1516.
  • 1517

    Las 95 tesis

    La difusió de les Diferències de Martí Luter sobre el poder de les indulgències (títol llatí Disputatio pro declaratione virtutis Indulgentiarum), més conegut com Les noranta-cinc tesis o també Tesis de Wittenberg, va provocar la Reforma Protestant a Alemanya. El document hauria estat enganxat a la porta de l'església de Wittenberg (en l'actualitat Saxònia-Anhalt) el 31 d'octubre del 1517.
  • 1534

    El angliscanisme

    El angliscanisme
    La difusió de les Diferències de Martí Luter sobre el poder de les indulgències (títol llatí Disputatio pro declaratione virtutis Indulgentiarum), més conegut com Les noranta-cinc tesis o també Tesis de Wittenberg, va provocar la Reforma Protestant a Alemanya. El document hauria estat enganxat a la porta de l'església de Wittenberg (en l'actualitat Saxònia-Anhalt) el 31 d'octubre del 1534.
  • 1545

    Concili de trento

    Concili de trento
    El concili de Trento va ser un concili ecumènic de l'Església Catòlica celebrat en períodes discontinuats entre 13 de desembre de 1545 i 4 de desembre de 1563.[1] Es va celebrar a Trento, una ciutat del nord de la península Itàlica, actualment Itàlia que llavors era una ciutat lliure regida per un príncep-bisbe. Encara que no va aconseguir reunificar la cristiandat, el concili de Trento va suposar per a l'Església Catòlica una profunda catarsi.