0304 europa humanisme reinaixement

HUMANISME I RENAIXEMENT

  • 1450

    Impremta de Gutemberg

    Impremta de Gutemberg
    Johannes Gutemberg fue un alemán que, tras fracasar en varios negocios, inventó la imprenta en el siglo XV. La imprenta consiste en una plancha de impresión en la que se sujetan unos tipos móviles (letras) a los que se les aplica tinta y se presiona sobre un papel, obteniendo así múltiples copias rápidamente.
  • 1456

    Acadèmia Platonica de Marsili Ficino

    Acadèmia Platonica de Marsili Ficino
    En 1459 funda l'Acadèmia platònica florentina amb Cosme de Mèdici i es va dedicar amb intensitat a aprendre el grec. En 1473 és ordenat sacerdot. Rep després a dues comunitats a manera de prebendes per part de Lorenzo de Mèdici i després és nomenat canonge de la catedral de Florència. Marcilio Facino va ser a més l'artífex de la renaixença de l'neoplatonisme i va encapçalar la famosa Acadèmia platònica florentina.
  • 1511

    Elogi de la bogeria (Erasme)

    Elogi de la bogeria (Erasme)
    Elogi de la follia és un escrit del 1509 d'Erasme de Rotterdam de gran influència posterior. Va ser ideat en una estada de l'autor amb el seu amic Thomas More, a qui lloa al text com a defensor crític del catolicisme enfront de Luter. Segueix el gènere de la sàtira de Llucià, a qui Erasme havia traduït.
    Data original de publicació: juny de 1511
  • 1513

    El princep (Maquiavel)

    El princep (Maquiavel)
    El príncep és un tractat de política escrit per Nicolau Maquiavel, el qual ha estat traduït al català per Jordi Moners i Sinyol, i Carme Arenas.
  • 1516

    Utopía (Tomás More)

    Utopía (Tomás More)
    Utopia és un llibre del pensador i home d'estat anglès Thomas More que va ser publicat l'any 1516. Es tracta d'una obra de filosofia política en què es descriu el funcionament d'una societat fictícia que viu en una illa anomenada per l'autor Utopia, terme que inauguraria el gènere de la utopia.
  • 1516

    95 tesis (Luter). Biblia pologlota

    95 tesis (Luter). Biblia pologlota
    La difusió de les Diferències de Martí Luter sobre el poder de les indulgències, més conegut com Les noranta-cinc tesis o també Tesis de Wittenberg, va provocar la Reforma Protestant a Alemanya. El document hauria estat enganxat a la porta de l'església de Wittenberg el 31 d'octubre del 1517
  • 1534

    Anglicanisme A Anglaterra

    Anglicanisme A Anglaterra
    Inglaterra estuvo junto a Roma durante casi mil años, antes de que ambas iglesias se separaran en 1534, durante el reinado de Enrique VIII.
  • 1536

    Calví a Suïssa

    Calví a Suïssa
    El creixement de la importància de les esglésies reformades, i de Calví, pertanyen a la segona fase de la Reforma Protestant, període en el qual es van conformar les esglésies evangèliques després de l'excomunió de Martí Luter de l'Església Catòlica. Calví, d'origen francès, es va exiliar a Suïssa.
  • 1545

    Concili de Trento

    Concili de Trento
    El concili de Trento va ser un concili ecumènic de l'Església Catòlica celebrat en períodes discontinuats entre 13 de desembre de 1545 i 4 de desembre de 1563. Es va celebrar a Trento, una ciutat del nord de la península Itàlica, actualment Itàlia que llavors era una ciutat lliure regida per un príncep-bisbe.