Iphwepuigh

Història del món contemporani

  • Lluís XIV rei de frança (Antic Règim)

    L’Antic Règim era un sistema polític, econòmic i social existent a Europa abans de la Revolució Francesa. Eren monarquies absolutistes, el rei tenia tot el poder (el judicial dels tribunals, el legislatiu que fa les lleis, l'ordre públic…). La societat estava dividida per 3 estaments: noblesa, clergat i el poble. Les diferències entre estaments eren molt significatories. L'economia es basava en l’economia de subsistència que tenia una productivitat molt baixa i estava tècnicament endarrerida.
  • La Il·lustració

    Moviment cultural que sorgeix a Anglaterra i França a finals del s XVII i critica els principis de l’Antic Règim. Principis bàsics:
    Contra mentalitat medieval. Pensen que la raó i la intel·ligència humana són els únics mitjans per entendre el món.‘’ Les persones han nascut per ser felices’’ ‘El progrés científic milloraria la vida’’. Les relacions humanes han de basar-se en la tolerància. Deistes o ateus. NO societat estamental. Tots som lliures i iguals. En contra de la monarquia absoluta.
  • John Locke i Montesquieu

    John Locke:
    Al s XVII, a Anglaterra, dues revolucions van fer d’aquest país el primer a establir una monarquia limitada pel poder del parlament. En el desenvolupament del parlamentarisme anglès va tenir una gran influència del pensament polític de Locke.

    Necessitat d’un contracte entre governants i governats.
    Separació de poders. Montesquieu:
    Va definir un model polític basat en tres poders: legislatiu (fer lleis), judicial (jutja segons les lleis) i executiu (executa lleis).
  • En contra de la Il·lustració (Bossuet)

    Bossuet:
    Va ser un dels defensors de la teoria de l’origen diví per justificar l’absolutisme monàrquic. Llavors a diferència dels altres dos autors, Bossuet no tenia una ideologia liberal.
    Creu que qualsevol forma de govern tindrà algun inconvenient, i precisament per aquest motiu s’hauria de seguir amb el govern al qual el poble estigui més acostumat, en aquest cas la monarquia absolutista.
  • Jean-Jacques Rousseau i Voltaire

    Jean-Jacques Rousseau:
    “Discurs sobre la desigualtat” (1755), “El contracte social” (1762). Idea de la igualtat de tots els éssers humans i de la participació de tots, directament o a través de representants elegits. L’estat havia de ser una acord en el què participessin tots els ciutadans des de la llibertat i la igualtat (Contracte Social). Voltaire:
    Defensa de la llibertat de l’individu i de la tolerància (religiosa sobretot).
  • La revolució Americana

    Gran Bretanya tenia 13 colònies a Amèrica, però els colons que les habitaven estaven molt descontents i insatisfets amb la metròpolis. Finalment, les 13 colònies, a excepció de Geòrgia, es van reunir en el que seria el primer Congrés Continental, allà van redactar una Declaració que van enviar a la corona britànica. Aquesta declaració va ser rebutjada, i inevitablement va començar la guerra d’independència. Les colònies se'n van convertir en estats independents amb autonomia i autogovern.
  • Boston Tea Party

  • El liberalisme i nacionalisme

    Els sentiments nacionalistes: Després de les invasions napoleòniques, els pobles envaïts van desenvolupar un sentiment de pertinença a una nació. La defensa del liberalisme: El liberalisme és una doctrina política que estava totalment en contra de l’absolutisme. El que pretenia era recuperar els llibertats i drets que havien sigut reconegudes durant la Revolució Francesa.