Història del Català

  • 218 BCE

    Els romans arriben a les nostres terres.

    Els romans arriben a les nostres terres.
    Es va començar a parlar el llatí, el més difós en les nostres terres era el llatí vulgar, que temps més tard va evolucionar al català.
  • 410

    La caiguda del imperi romà.

    La caiguda del imperi romà.
    Els pobles bàrbars van saquejar Roma suposant la fi de l'imperi després una època de crisi i d'esquerdament en diferents regnes gòtics, un dels quals seria la futura Catalunya.
  • 711

    Invasió musulmana de la península

    La invasió musulmana de la península va suposar la fi dels regnes visigòtics. Davant aquest avanç els francs van reaccionar expulsant-los de Girona i Barcelona establint la frontera entre el món cristià i el món musulmà al riu Llobregat. Durant aquesta època el català encara en formació rep mots d'origen germànic.
  • 878

    L'unificació dels comtats catalans

    L'unificació dels comtats catalans
    Guifré el Pilós va aconseguir unificar tots els comtats catalans però la Catalunya inferior al riu Llobregat encara és controlada pels àrabs. Durant aquesta època van continuar convivint entre els catalans, fet que va sumar paraules d'origen àrab al català.
  • Period: 1000 to 1500

    Dels primers textos a la plenitud medieval

    L'any 998 els comtats catalans esdevenen un Estat independent gràcies al comte de Barcelona Borrell. Al segle xii van ser escrits els primers textos coneguts en català.
  • 1324

    El català fora de Catalunya

    El català fora de Catalunya
    El català arriba a Sardenya i anys més tard ho fa a Sicília i fins i tot a Atenes. Durant aquesta etapa el català esdevé una llengua de cultura superant fins i tot al llatí. Durant aquesta època va viure el primer gran autor català Ramon Llull, que va publicar obres científiques i filosòfiques.
  • Period: 1500 to

    La persecució del català

    Al final de l'edat mitjana hi ha indicis d'una decadència en la llengua, els factors causants són: -La desaparició de la corona de Catalunya i Aragó.
    -L'empobriment de Catalunya I una gran davallada demogràfica.
    -La imposició de la inquisició, que vetllava de manera implacable per la fe catòlica.
  • La situació empitjora

    La situació empitjora
    Durant la guerra dels segadors la derrota catalana té com a conseqüència la divisió territorial de Catalunya, la Catalunya del Nord va passar sota control francès, que van imposar la seva llengua. Mentrestant el català a la resta del país va ser l'idioma popular, però no oficial, la llengua de l'administració era el castellà.
  • La guerra de succesió

    La guerra de succesió
    En morir Carles II la corona espanyola va quedar sense descendència, els dos candidats principals eren Carles d'Àustria recolzat pels territoris de l'antiga corona d'Aragó i Felip de Borbó. Carles d'Àustria va deixar de costat les seves pretensions de ser rei causant la derrota dels seus fidels. Poc temps després Felip de Borbó va fer el Decret de Nova Planta que abolia totes les institucions de Catalunya. En l'àmbit lingüístic es va prohibir l'ús oficial del Català.
  • Period: to

    La reinaxença

    Desprès d'un llarg període de repressió cap a la llengua va sorgir un moviment de recuperació de la llengua i de la identitat catalana. Aquest moviment va comportar la resurrecció de la llengua catalana en la literatura i el naixement de la filologia catalana i la introducció del català en mitjans de comunicació com per exemple el Diari Català, el primer escrit en aquesta llengua.
  • La normalització de la llengua

    La normalització de la llengua
    Després d'aquest moviment de recuperació de la llengua es pensa que cal normalitzar-la i regular-la amb normes com qualsevol altra llengua moderna. La Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans va ser fundada l'any 1907 amb l'objectiu de codificar la llengua.
  • L'ortografía del català

    L'ortografía del català
    L'any 1913 Pompeu Fabra va promulgar les normes ortogràfiques i anys més tard, concretament al 1917 va publicar el Diccionari Ortogràfic.
  • El català torna a ser oficial

    El català torna a ser oficial
    L'any 1932 s'estableix a l'estatut de Núria que el català torna a ser una llengua oficial de l'estat en el context de la Segona República.
    Durant el període de la República el català va viure una ràpida recuperació i de normalització de la llengua.
  • Period: to

    La dictadura franquista

    Després de tres anys de guerra civil la Segona República va ser derrotada per les tropes del general Franco imposant quasi quaranta anys de dictadura i una forta persecució del català, abolició dels estatuts i practica desaparició de la identitat catalana.
  • Un raig de llibertat

    Un raig de llibertat
    A partir de la dècada dels seixanta el català recupera força a passos de tortuga amb l'aparició d'organismes com Òmnium Cultural, que promou l'ensenyament del català, editorials com ara Edicions 62 que publicaven llibres exclusivament en català o revistes com Cavall Fort o Serra d'Or.
  • Period: to

    El present

    Després de l'any 1975 i amb la nova constitució el català va tornar a ser llengua oficial establint que el català és la llengua oficial de Catalunya i per això els seus ciutadans tenen el dret i obligació de conèixer la llengua.