You are not authorized to access this page.

GUERRA FREDA

By mireeee
  • Period: to

    Els orígens de la tensió i ruptura

  • Conferència Ialta

    Conferència Ialta
    Va ser una reunió entre Roosevelt (president dels Estats Units), Winston Churchill (primer ministre del Regne Unit) i Joseph Stalin (secretari general de l'URSS). Els líders van discutir el futur d'Europa després de la Segona Guerra Mundial i van acordar la divisió d'Alemanya en quatre zones d'ocupació controlades pels Aliats. També van acordar l'establiment de les Nacions Unides i van discutir la forma en què s'hauria de tractar amb el Japó derrotat.
  • Conferència San Francisco

    Conferència San Francisco
    Els delegats de 50 països es van reunir per a redactar la Carta de les Nacions Unides, que establia els fonaments per a la creació de les Nacions Unides. Els objectius de la conferència eren establir una organització internacional per a mantenir la pau i la seguretat mundial, promoure la cooperació internacional en temes econòmics, socials i culturals, i garantir el respecte dels drets humans.
  • Pacte de Varsòvia

    Pacte de Varsòvia
    És una aliança militar defensiva que es va establir en resposta a la creixent amenaça del bloc comunista liderat per la Unió Soviètica després de la Segona Guerra Mundial.
  • Conferència Potsdam

    Conferència Potsdam
    Van assistir els líders dels països Aliats: Harry S. Truman (Estats Units), Winston Churchill (Regne Unit) i Joseph Stalin (URSS). Els líders van tractar temes com la continuació de la Segona Guerra Mundial amb el Japó, la desmilitarització d'Alemanya, la reparació de guerra, i la creació d'un govern provisional per a Alemanya. També van discutir la divisió de l'Europa de l'Est i van marcar el començament de la Guerra Freda.
  • Guerra de Vietnam

    Guerra de Vietnam
    La guerra es va lliurar entre el govern de Vietnam del Sud, secundat pels Estats Units i altres aliats occidentals, i el govern comunista de Vietnam del Nord, recolzat per la Unió Soviètica i la Xina. No va acabar fins l'any 1975.
  • Pla Marshall

    Pla Marshall
    va ser un programa d'ajuda econòmica dels Estats Units als països d'Europa occidental després de la Segona Guerra Mundial. Va ser llançat en 1947 i va estar en vigor fins a 1951.
  • Period: to

    Cacera de Bruixes

    Va tenir lloc a Europa i Amèrica del Nord. Durant aquest temps, es va acusar milers de persones, en la seva majoria dones, de practicar la bruixeria i la màgia negra, i es van dur a terme judicis en els quals s'utilitzaven confessions obtingudes baix tortura i proves poc fiables per a condemnar als acusats.
  • Doctrina Truman

    Doctrina Truman
    La Doctrina Truman va ser un discurs pronunciat pel president dels Estats Units, Harry S. Truman, en 1947. Aquesta doctrina va establir la política de contenció del comunisme com una prioritat per a la política exterior dels Estats Units.
  • Kominform

    Kominform
    Va ser una organització creada per la Unió Soviètica. El seu objectiu era establir una línia política unificada entre els partits comunistes d'Europa de l'Est i la Unió Soviètica, així com exercir un control més estricte sobre aquests partits.
  • Informe Djànov

    Informe Djànov
    L'Informe Djànov és un informe elaborat pel diputat soviètic Vasili Djànov en 1956, en el qual es criticava el culte a la personalitat del líder soviètic Joseph Stalin i es denunciaven els abusos i crims comesos pel seu règim.
  • Period: to

    La màxima tensió

  • Cop de Praga

    Cop de Praga
    Va ser un cop d'estat comunista que va portar al poder al Partit Comunista de Txecoslovàquia, liderat per Klement Gottwald.
  • Bloqueig de Berlín

    Bloqueig de Berlín
    La Unió Soviètica va bloquejar l'accés terrestre a Berlín Occidental, una ciutat que havia estat dividida en quatre zones d'ocupació després de la Segona Guerra Mundial.
  • OTAN

     OTAN
    És una aliança militar defensiva que es va establir en resposta a la creixent amenaça del bloc comunista liderat per la Unió Soviètica després de la Segona Guerra Mundial.
  • Creació RFA

    Creació RFA
    Després de la Segona Guerra Mundial, Alemanya va ser dividida en quatre zones d'ocupació controlades pels Aliats: els Estats Units, França, el Regne Unit i la Unió Soviètica. En 1949, les zones d'ocupació controlades pels tres països occidentals es van unir per a formar la República Federal d'Alemanya.
  • Revolució Xinesa

    Revolució Xinesa
    La Revolució Xinesa va ser un procés llarg i complex que es va desenvolupar al llarg de diverses dècades. Va tenir les seves arrels en la lluita contra l'ocupació estrangera i el conflicte intern a la Xina. Durant la Segona Guerra Mundial, el Partit Comunista de la Xina, liderat per Mao Zedong, va guanyar força i suport, aprofitant la feblesa del govern nacionalista de Chiang.
  • Creació RDA

    Creació RDA
    La zona d'ocupació soviètica d'Alemanya es va convertir en la RDA, que es va establir com un Estat socialista sota la influència de la Unió Soviètica.
  • Period: to

    La coexistència pacífica “L’equilibri del terror”

  • Period: to

    Eisenhover a EUA

    Un dels aspectes més destacats de la presidència d'Eisenhower va ser la seva política de contenció contra l'expansió del comunisme. Eisenhower va adoptar una postura ferma contra la Unió Soviètica i va buscar frenar la seva influència a través d'una combinació d'estratègies diplomàtiques, econòmiques i militars.
  • Kennedy i Khruixov a Viena

    Kennedy i Khruixov a Viena
    John F. Kennedy, president dels Estats Units, i Nikita Jrushchov, líder de la Unió Soviètica, es van reunir a Viena, Àustria, del 3 al 4 de juny de 1961. Aquesta reunió històrica es coneix com la Cimera de Viena. Va ser una trobada clau durant la Guerra Freda i es va dur a terme a penes uns mesos després de la construcció del Muro de Berlín a l'agost de 1961.
  • Míssils a Cuba

    Míssils a Cuba
    La crisi dels míssils a Cuba va començar el 16 d'octubre de 1962, quan el president dels Estats Units, John F. Kennedy, va ser informat de la presència de míssils nuclears soviètics a Cuba. Durant la crisi, es va descobrir que la Unió Soviètica estava instal·lant bases de míssils nuclears a Cuba, la qual cosa representava una amenaça directa per als Estats Units.
  • Telèfon vermell

    Telèfon vermell
    El telèfon vermell va ser una línia de comunicació establerta entre els Estats Units i la unió soviètica després de la crisi dels míssils de Cuba, en la qual la comunicació entre les dues potències va ser lenta i ineficaç.
  • Period: to

    SALT

    La SALT va ser una sèrie de negociacions entre els Estats Units i la Unió Soviètica durant la Guerra Freda, amb l'objectiu de limitar i controlar la carrera armamentista nuclear. Va haver-hi dues rondes principals de converses conegudes com a SALT I i SALT II.
  • Cambodja

    Cambodja
    En aquest dia, el primer ministre cambodjà, Lon Nol, va liderar un cop d'estat contra el govern de Norodom Sihanouk, que havia mantingut una posició neutral durant la Guerra de Vietnam. El cop d'estat va portar a una escalada de la violència i a la intervenció directa de les forces estatunidenques a Cambodja.
  • Period: to

    El rebrot

  • Olimpíades de Moscou

    Olimpíades de Moscou
    Els Jocs Olímpics de Moscou es van dur a terme del 19 de juliol al 3 d'agost de 1980. Aquests Jocs Olímpics es van veure fortament influenciats per la Guerra Freda, ja que la Unió Soviètica era el país amfitrió i es trobava en una intensa rivalitat amb els Estats Units i altres països occidentals.
  • Olimpíades de Los Ángeles

    Olimpíades de Los Ángeles
    A diferència dels Jocs Olímpics de Moscou en 1980, aquesta vegada va ser la Unió Soviètica i diversos països del bloc comunista els qui van boicotejar els Jocs de Los Angeles en resposta al boicot anterior. El boicot soviètic es va deure a raons polítiques i al·legacions de falta de seguretat per als seus atletes.
  • Period: to

    La fi de la Guerra Freda