Ff

Franquisme (1939-1975)

  • L'ONU rebutja admissió a Espanya

    L'ONU rebutja admissió a Espanya
    La resolució 1939 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, aprovada per unanimitat el 15 de setembre de 2010, va acordar prorrogar per última vegada el mandat de la Missió de les Nacions Unides a Nepal (UNMIN) fins al 15 de gener de 2011, autoritzant la seva retirada del país un cop expirat el mateix.
  • Primers acords amb els EUA

    Per als Estats Units d' Amèrica, els anys 1945 a 1964 van ser un període de gran creixement econòmic i prosperitat general. Va ser un temps de confrontació, atès que el seu sistema liberal i capitalista, , es trobaven políticament oposats a la Unió Soviètica i a altres països comunistes
  • Ingres d'Espanya a la ONU

    Espanya ingressa a l'OTAN 30 de maig de 1982 El 30 de maig de 1982 Espanya es va convertir en el membre número setze de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord. L'ingrés a l'OTAN va suposar la unió al sistema d'aliances defensiu encapçalat per Estats Units que havia cristal·litzat durant la Guerra Freda.
  • Incorporacio de tecnocràtes al govern

    És coneguda com el govern dels tecnòcrates. Els funcionaris que es troben en aquest tipus de govern utilitzen el mètode científic per brindar solucions a la població. Fonamenta la seva naturalesa en l' ús d' un mètode també per tractar assumptes de política, la societat i la gestió econòmica.
  • Pla d'estabilitzacio

    El Pla d' Estabilització de 1959 o Pla Nacional d' Estabilització Econòmica va ser un conjunt de mesures econòmiques aprovades pel govern d' Espanya el 1959. L'objectiu del pla va ser l'estabilització i liberalització de l'economia espanyola. Va suposar la ruptura amb la política d'autarquia del franquisme i va possibilitar l'inici d'una època de creixement econòmic al país durant els anys seixanta.
  • Constitucio de l'Assamblea de Catalunya

    L'Assemblea de Catalunya es va constituir el 7 de novembre de 1971 a l'església de Sant Agustí (Barcelona) i ràpidament va agrupar la gran majoria de partits, sindicats i organitzacions socials del país sota un programa de reivindicació de llibertat social i política, amnistia per als presos polítics i adopció d'un Estatut d'Autonomia per a Catalunya com a pas previ per a l'autodeterminació i la coordinació democràtica amb la resta de l'estat.
  • Assasinat de Carrero Blanco

    L'assassinat de Carrero Blanco, també conegut pel seu nom en clau «Operación Ogro», va ser perpetrat pel grup armat ETA el 20 de desembre de 1973 contra l'almirall Luis Carrero Blanco, el llavors president del govern d'Espanya durant la Dictadura franquista. L'assassinat va provocar un profund impacte en la societat espanyola de l'època, ja que suposava el major atac contra el règim franquista des del final de la Guerra civil espanyola el 1939.
  • Mort de Franco

    Mort de Franco Després d’un mes de llarga agonia, el 20 de novembre de l’any 1975, el cap de l’Estat Francisco Franco Bahamonde va morir a l’hospital de la Paz de Madrid.
  • Eleccións generals

    Les eleccions generals espanyoles de 1977 se celebraren el dimecres, 15 de juny de 1977, sent les primeres eleccions generals lliures després de la dictadura franquista. [1] Quaranta-un anys després de les últimes eleccions generals a Espanya, celebrades el 1936 hom tornava a decidir el seu destí a les urnes. El partit més votat fou la UCD i Adolfo Suárez serà nomenat president del govern. El PSOE es confirmà com a segona força més votada.
  • Aprovació de la Constitució

    El 31 d' octubre de 1978 la Constitució aprovada per les Corts i el 6 de desembre es convocava un referèndum per ratificar aquesta aprovació, amb un resultat clarament favorable. D'aquesta manera es tancava una etapa que assentava les bases d'un veritable Estat de Dret.
  • Aprovació de l'Estatut de Catalunya

    L' Estatut va ser aprovat en referèndum del poble català el 25 d' octubre de 1979.
  • Eleccions al Parlament de Catalunya

    El dijous, 20 de març de 1980 se celebraren les primeres eleccions al Parlament de Catalunya després de la recuperació de la democràcia a Espanya, i el restabliment de la Generalitat de Catalunya en 1979. Foren convocades a votar 4.436.459 persones majors de 18 anys i amb dret a vot a Catalunya. Les eleccions serviren per a escollir als 135 parlamentaris de la primera legislatura democràtica. Acudiren a votar 2.725.558 persones, amb una participació del 61,44 per cent.
  • Intent fallit de cop d'estat

    El cop d'estat del 23 de febrer normalment anomenat 23-F fou un intent fallit de cop d'estat militar contra el govern democràtic i legítim d'Espanya que es va produir el 23 de febrer de 1981. El dia 23 de febrer A les 14:20, un grup de guàrdies civils i vehicles camuflats liderats pel tinent Suárez Alonso inicia la Operació gàbia: es tanquen els accessos a la zona propera al Congrés dels Diputats i es comprova que es pot dur a terme l'assalt.
  • Eleccions generals

    Les eleccions generals espanyoles de 1982 se celebraren el dijous, 28 d'octubre de 1982. En aquesta votació històrica, el PSOE de Felipe González aconseguiria una amplíssima majoria absoluta, ocupant 202 escons dels 350 dels que consta el Congrés amb el seu compromís de canviar-ho tot sense revolucionar res dins d'un projecte de regeneració de l'Estat i de la societat. [1] Es va enfonsar la UCD i Alianza Popular ocupa el seu espai polític.
  • Ingres d'Espanya a la CEE

    L' Adhesió d'Espanya a la Comunitat Europea es va signar el 12 de juny de 1985 i va entrar en vigor l' 1 de gener de 1986 dia a partir del qual, Espanya es va convertir en membre de ple dret de la Comunitat Europea.
  • Nomenament de Joan Carles com a sucessor de Franco

    Tal dia com avui de 1969 el dictador feixista Francisco Franco va acudir a les Corts espanyoles per informar de la decisió de fer successor Juan Carlos de Borbó, sueccessió que havia de ser ratificada pels més de 500 procuradors. L'operació de continuïtat del franquisme va estar per l'almirall Carrero Blanco, (vicepresident del govern espanyol) i pel nucli de tecnòcrates de l'Opus Dei.