Evolució Històrica del Turisme

  • Edad Antigua (1)

    Edad Antigua (1)
    Els viatgers estaven units al comerç, a la recerca de materials per subsistir, millorar les condicions de vida i als desitjos polítics per expandir els seus territoris, coneguts els viatges de la Bíblia, dels Egipcis, Grecs i Romans.
  • Grecs

    Grecs
    Tenien gran afició a viatjar anant a festes de caràcter religiós en les que se celebraven competicions atlètiques a ciutats com Atenes, Delfos, Corint i Olimpia.
    Inici Olimpiades.
  • Imperi Romà

    Imperi Romà
    Els romans realitzaven activitats com el Turisme, disposaven d'itineraris i guies on s'especificaven les rutes, els noms dels camins i les distàncies. Aquestes activitats van decaure amb la caiguda de l'imperi Romà fins l'Edat mitjana quan el Cristianisme s'expandia s'iniciaren les peregrinacions o turisme religiós.
  • Aparicio de la Guia del viatger S.XIV

    Aparicio de la Guia del viatger S.XIV
    Aquesta guia oferia als peregrins informació d'interès sobre els països i regions per on pasaven. També informaven sobre l'allotjament que es podien trobar pel camí.
  • S. XIV-XVI

    S. XIV-XVI
    Es comencen a emprendre viatges per raons diferents a les peregrinacions. Es van fer grans expedicions marítimes entre elles el descobriment d'Amèrica
  • S.XVII

    S.XVII
    S'aconsella als joves de la noblesa anglesa viatjar al continent per complementar els seus coneixements i guanyar experiencia personal, amb una durada d'1 a 3 anys
  • S. XVIII - XIX

    S. XVIII - XIX
    Revolució industrial afavoreix el desenvolupament del ferrocarril i la navegació. James Watt inventa la màquina de vapor , l'any 1825 Stephenson inventa la locomotora de vapor a Anglaterra. A finals del segle XIX s'incorporen luxosos creuers que gaudien les clases socials altes. 1841 Començen les seves activitats Thomas Cook i Henry Wells.
  • Thomas Cock (1)

    Thomas Cock (1)
    Va nèixer al 1808 a Anglaterra considerat el primer agent de viatges profesional. El 5 de Juliol del 1841 Cook va organitzar el primer viatge organitzat de la història sense obtenir cap benefici personal però es va adonar del potencial de negoci que existia en l'organització de viatges.
    El 1845 deixà de treballar per dedicar-se per complert a l'organització d'excursions. La innovació fou que tot estava inclós en el preu del bitllet.
    El 1846 organitzà un viatge amb guies de turisme a Escòcia.
  • Thomas Cock (2)

    Thomas Cock (2)
    L'any 1872 fa la volta al món amb 222 dies de durada i les seves cròniques van ser publicades pel ''Times''.
    La major aportació de Cook al turisme es el concepte d'excursior organitzada ( paquet turístic ) i va permetre a una gran massa de la població l'accès als viatges vocacionals.
    Va morir l'any 1892.
  • Henry Wells

    Henry Wells
    Va crear American Express vinculant-la al transport i es va convertir en una organització financera emisora de xecs de viatges.
    Al 1920 es va convertir en agencies de viatges.
  • César Ritz

    César Ritz
    És considerat el pare de l'hoteleria moderna. Va neixer l'any 1850 a Suïssa. Va canviar l'estil i la gestió d'organitzar i prestar els serveis hotelers.
    Va crear tot el procediment de servir menjars, disposició dels plats..
    Va crear els diferents càrrecs de servei dins el restaurant
    Va crear el mestre de cerimònies, el cap de menjador, el maître.
    Va construir el seu propi hotel: l'Hotel Ritz a París. Es diu que en l'hosteleria hi han dos etapes, abans i despres del Ritz
  • George Mortimer Pullman

    George Mortimer Pullman
    L'any 1860 va inventar el primer vagó de tren amb compartiments que es transformaven en dormitori. Pocs anys després va ser adoptada a Anglaterra amb l'inauguració del primer servei Pullman en la ruta de Londres a Brighton.
    Va promoure Wagons-lits a Europa que es va desenvolupar ocm a agència de viatges
  • Tendencies motivacions turístiques S.XIX

    Tendencies motivacions turístiques S.XIX
    -Turistes que prefereixen el sedentarisme (estades a platges o balnearis)
    -Turistes que prefereixen el desplaçament o itinerari
    -Finalment com a tendència turística hi ha el contacte amb la natura i la pràctica d'esports d'hivern a Suïssa i Itàlia
  • El Turisme al S.XX

    El Turisme al S.XX
    El fenòmen del "boom" del turisme es dóna al segle XX, després de la II Guerra Mundial, moment en el què sorgeixen les principals condicions per al desenvolupament massiu del turisme.
  • Period: to

    Turisme massiu de platja (1960-1980)

    Aparició de les vacances remunerades per una massiva crítica de ciutadans. S'inicia fonamentalment a dos llocs del món; EEUU i en els països social-demòcrates del Centre i Nord d'Europa.
    El 1978 es dóna la liberalització dels serveis aeris a EEUU i dos anys després a Canada, Gran Bretanya, Àustria i Nova Zelanda. A Europa, en canvi, no comença fins a principis de 1993.
  • Des de principis de segle fins la I Guerra Mundial.

    Des de principis de segle fins la I Guerra Mundial.
    El naixement de l'automòbil i l'autocar se situa entre els anys 1914-1921. Són anys de "boom" turístic de les classes acomodades burgeses, que viatgen a Suïssa, França, Noruega, Itàlia i Regne Unit. Les preferències són les platges, els balnearis, contacte amb la natura i la pràctica dels esports d'hivern. A causa de la I Guerra Mundial el turisme entra en recessió.
  • Període entre guerres (1918-1939)

    Període entre guerres (1918-1939)
    El turisme es comença a desenvolupar fins que l'any 1929 s'inicia una crisi econòmica a EEUU que s'estén per Europa i que repercuteix considerablement en el turisme. Just acabar aquesta crisi l'any següent comença la II Guerra Mundial. Aquest període es caracteritza pel desenvolupament de l'automòbil i l'avió. Entre 1919 i 1920 els anglesos van començar a fer excursions en autobús. L'any 1935 les excursions arribaven al nord d'Àfrica i Moscú
  • Segona Guerra Mundial (1939-1945)

    Segona Guerra Mundial (1939-1945)
    Durant els sis anys que va durar la II Guerra Mundial es va produir una paralització econòmica que va repercutir de forma total en la paralització del turisme. L'any 1950 comença altra vegada la corba ascendent del turisme. Amb el restabliment de la pau es crea l'ONU que possibilita la creació d'una sèrie d'organismes i associacions que contribuiran al posterior desenvolupament del turisme.
  • Període del "boom" turístic. (1)

    Període del "boom" turístic. (1)
    És el període de major expansió del turisme, va tenir un lleuger estancament entre 1967 i 1968 per la guerra àrab-israelí dels 6 dies que va afectar el corrent turístic del Mediterrani. Es conforma el mapa polític mundial, sobretot a Europa, on es forma el Bloc Occidental i els Països de l'Est. Hi ha molta inversió per part dels Estats Units i es reconstrueix Europa. És un estadi de benestar econòmic, les classes menys afavorides tenen accés a béns de consum que abans no tenien.
  • Període del "boom" turístic (2)

    Període del "boom" turístic (2)
    Factors que fan posible el turisme de masses:
    1) Factors polítics
    2) Factors econòmics
    3) Factors educacionals i culturals
    4) Factors sociològics i laborals
    5) Factors tècnics
    6) Factors psico-comercials 1945 neix IATA (Associació Internacional de Transport Aeri)
  • El turisme massiu de platja (1960-1980)

    El turisme massiu de platja (1960-1980)
    La major part de migracions turístiques intraeuropees de Nord a Sud es van concentrar en un període de temps molt curt inferior als 90 dies entre els mesos de Juny a Setembre.
    La liberalització de la política Aérea va potenciar l'elevada mobilitat nacional dels nord-americans. Al 1978 es va produir en efecte, la liberalització dels serveis aeris als EEUU i dos anys després a Canada, Gran Bretanya.. A Europa en canvi no començaria fins principis de 1993. Massificacions de baixa cualitat.
  • Des dels anys '80 (1)

    Des dels anys '80 (1)
    • Es produeix una internacionalització molt marcada de les grans empreses hoteleres, operadors turístics que busquen per una part una quota de mercat en la majoria de les grans àrees geogràfiques.
    • Entra en la fase de turistització mundial en la que el turisme s'implica profundament amb la economia dels països, convertint-se en molts d'eells en el motor econòmic.
    • Turisme contemporani: sol i platja, turisme interior, turisme de ciutat i turisme específic.
  • Des dels anys '80 (2)

    Des dels anys '80 (2)
    • Els destins llunyans apareixen com una proposta consistent en exotisme. recerca de noves cultures, arrels i sensacions.
    • Es consoliden les grans cadenes hoteleres, de restauració, operadors turístics..
    • Apareixen noves formes d'utilització del temps lliure
    • Els consumidors de turisme amb més experiència en l'ús del seu temps lliure en aquesta activitat, demanen cada vegada més els productes turístics i busquen nous destins, aquests entren en forta competència entre sí.
  • Dels anys 90

    Dels anys 90
    La caiguda del mur de Berlin, els canvis a l'Europa de l'Est, juntament amb l'ascens dels països fonamentalistes afecta significament al panorama turístic internacional.
    Creació i consolidació de noves zones turístiques com el Carib, Illes del Pacífic i algunes zones d'Asia.
    S'estenen per tot el món les companyies de low cost que revolucionen el mercat de les aerolinies.
    Al 1995 entra en vigor l'acord de Schengen que elimina els controls fronterers en bona part d'Europa.
  • A principis del S. XXI

    A principis del S. XXI
    Radicalització dels fonamentalismes islàmics que provoquen els atemptats del 11 de setembre del 2001 en els EEUU, els del 11 de març del 2004 a Madrid, 7 juliol del 2005 a Londres. Aquests fets provoquen un gran terror inicial i nombroses cancel·lacions de reserves, encara que el turisme continua creixent. Augment de les mesures de seguretat als transports publics
    Al 2002 es produeix l'entrada del € en 12 països de l'UE
    Als ultims anys de la dècada mostren un augment d'arribades de turistes.