Els reis Catòlics i els descobriments geogràfics

  • 1469

    Matrimoni d'Isabel de Castella i Ferran d'Aragó.

    Matrimoni d'Isabel de Castella i Ferran d'Aragó.
    l 19 de octubre de 1469 Isabel de Castella i Ferran d'Aragó van contreure matrimoni, formant així una parella que passaria a la història com els Reis Catòlics. En 1474 Isabel va accedir al tron de Castella, després de la defunció del seu germà Enric IV. Les moltes dubtes que havia sobre si Juana "la Beltraneja" era la filla legítima d'Enric IV, van jugar a favor que Isabel es convertís en reina.
  • 1478

    Creació de la Inquisició de Castella

    Creació de la Inquisició de Castella
    La Inquisició espanyola va ser fundada l'any 1478 pels Reis Catòlics a Espanya. El coneixement d'aquesta institució és fonamental per conèixer la problemàtica dels jueus i dels conversos que existia en els regnes peninsulars en la Baixa Edat Mitjana i per conèixer com es va desenvolupar la societat espanyola durant l'Edat Moderna. La Inquisició espanyola va investigar a conversos, moriscos, protestants i totes aquelles pràctiques que anaven en contra de l'ortodòxia de l'Església catòlica.
  • 1488

    Bartolomeu arriba

     Bartolomeu arriba
    Esperonat per l’èxit, l’any següent una expedició comandada per Bartolomeu Dias va aconseguir el que feia temps que buscaven, arribar al punt on Àfrica acabava. Dias va descobrir el Cap de bona Esperança tot i que, de fet, el va descobrir a la tornada, ja que a l’anada una tempesta el va desviar tant cap el sud i l’est que se’l va passar de llarg sense adonar-se.
  • 1492

    Expúlsio dels Jueus

    Expúlsio dels Jueus
    Ferran d'Aragó i Isabel de Castella signaven a Granada el decret de conversió o expulsió de totes les persones de religió jueva que vivien en els seus dominis. D'aquesta manera es posava fi a una convivència que remuntava al segle II (sota dominació romana), amb la presència documentada de comunitats israelites a Tarraco -Tarragona- i a Dertusa -Tortosa-. Durant més de 1.000 anys els jueus havien format part del paisatge social i cultural peninsular
  • 1492

    Arribada de Colom de Amèrica.

    Arribada de Colom de Amèrica.
    Colom era una mariner del qual no es coneix l’origen exacte que creia poder arribar a la Índia travessant l’oceà basant-se en la teoria que la terra era rodona (teoria correcta però amb certs errors, ja que Colom creia que la terra era més petita). Els reis catòlics, especialment Isabel, van donar-li suport i li van finançar el viatge.
  • 1492

    Conquesta de Granada.

    Conquesta de Granada.
    L’any 1492 tanca un llarg cicle de la història castellana, una etapa oberta el 711 amb la invasió musulmana de la Península Ibèrica. I és que la necessitat de conquerir el regne de Granada, el regne musulmà dels nassarites, formava part de la cultura política de la corona de Castella. Des de la memòria de la Hispània dels visigots, amb el mite de la pèrdua d’Espanya, Castella va articular una cultura política fonamentada en la conquesta d’unes terres que considerava de la seva propietat.
  • 1494

    Tractat de Tordesillas

    Tractat de Tordesillas
    El Tractat de Tordesillas va ser un tractat internacional signat a la ciutat de Tordesillas el 1494 entre el Regne de Portugal i els Regnes de les Espanyes, per tal de donar legalitat a l'ocupació dels territoris que anaven explorant i descobrint. Posteriorment va ser avalat per la Santa Seu.
  • 1496

    Domini de les Illes Canàries

    Domini de les Illes Canàries
    La conquesta de les Illes Canàries per part de la Corona de Castella es va portar a terme entre 1402 i 1496. Es poden distingir dos períodes en aquest procés: la Conquesta senyorial, portada a terme per la noblesa en canvi d'un pacte de vassallatge, i la Conquesta realenga, portada a terme directament per la Corona, durant el regnat dels Reis Catòlics.
  • 1515

    Vasco Núñez de Balboa descobreix l’Oceà Pacífic.

    Vasco Núñez de Balboa descobreix l’Oceà Pacífic.
    Vasco Núñez de Balboa va ser un explorador, governant i conqueridor espanyol. És famós per haver estat el primer europeu a arribar a les aigües de l'oceà Pacífic al que va anomenar mar del sud i el primer a fundar una ciutat en el territori continental d'Amèrica. Va arribar a confirmar que Amèrica no era Àsia.
  • 1515

    Incorporació de Navarra a Castella.

    Incorporació de Navarra a Castella.
    El 23 de septiembre de 1461, el príncipe de Viana, heredero de las Coronas de Aragón y de Navarra, moría en Barcelona" Con este fallecimiento, la heredera de Navarra pasó a ser doña Blanca, hermana mayor del príncipe fallecido. Sin embargo, Blanca tampoco llegó a ejercer su derecho, pues su padre, Juan II, rey de Aragón, siguió detentando el título de rey de Navarra hasta su muerte en 1479.
  • 1519

    Primera volta al món.

    Primera volta al món.
    Els antecedents de la volta al món es remunten gairebé 500 cents anys, quan Juan Sebastián Elcano va vorejar el sud del nou continent, tot i seguint la ruta contrària dels nostres navegants. Així, el primer vaixell que va donar la volta al món era espanyol: la nao Victoria. Cinc segles després, aquest vaixell va ser reconstruït i va tornat a voltar la terra amb la col·laboració d’un regatista solitari de prestigi internacional: José Luís Ugarte.
  • 1521

    Conquesta de l’Imperi asteca.

    Conquesta de l’Imperi asteca.
    La conquesta de Mèxic és l'episodi històric, dins de la Conquesta d'Amèrica, que conclogué amb l'esfondrament de l'estat asteca i el sotmetiment del seu poble, aconseguit per Hernán Cortés en nom de l'Emperador Carles V, entre 1519 i 1521. El 13 d'agost de 1521, la ciutat de Tenochtitlan va caure en poder dels conquistadors, després de dos anys d'intents bèl·lics, polítics i conspiratius, i de la revolta dels pobles mesoamericans oprimits pels asteques que s’aliaren amb els nouvinguts invasors.