CRONOLOGIA DE LES CIMERES DEL CLIMA

  • Conferència científica de les Nacions Unides (Estocolm)

    Conferència científica de les Nacions Unides (Estocolm)
    És la primera conferència de l'ONU sobre temes mediambientals, internacionalment. Va marcar un punt d'inflexió entre els països industrialitzats i en desenvolupament sobre el vincle entre el creixement econòmic, la contaminació aèria, d'aigua...
    Es va acordar que l'home té dret a la llibertat, igualtat per poder gaudir d'un medi ambient de qualitat, per tal que li permeti portar una vida de benestar, i té l'obligació de protegir i millorar el medi ambient per generacions futures.
  • Conferència Mundial sobre el Clima (Ginebra)

    Conferència Mundial sobre el Clima (Ginebra)
    És una de les primeres reunions internacionals importants sobre el canvi climàtic. Es va acordar l'elaboració urgent d'una estratègia per una major comprensió del sistema climàtic i un ús racional de la informació climàtica.
  • S'adopta el Protocol de Montreal

    S'adopta el Protocol de Montreal
    S'adapta el protocol que restringeix l'ús de productes químics que puguin danyar la capa d'ozó.
  • S'adopta la Convenció sobre el Canvi Climàtic

    S'adopta la Convenció sobre el Canvi Climàtic
    És el tractat internacional clau per reduir l'escalfament global i ajudar a enfrontar les conseqüències del canvi climàtic. S'estableixen objectius per reduir les emissions de gasos pels països industrialitzats.
  • Celebració COP1 (Berlin)

    Celebració COP1 (Berlin)
    S'estableix un procés per negociar majors compromisos pels països desenvolupats, s'assenten les bases pel Protocol de Kyoto.
  • Protocol de Kyoto

    Protocol de Kyoto
    És el primer tractat de reducció d'emissió de gasos d'efecte hivernacle del món. Vincula legalment als països desenvolupats amb els objectius de reducció d'emissions.
  • Acords de Marrakech

    Acords de Marrakech
    Aquests acords s'adopten a la COP7. Posen normes per la implementació del Protocol de Kyoto, estableixen nous instruments de finançament i planificació per al Protocol. Per últim estableixen unes ajudes per als països en desenvolupament per batre el canvi climàtic.
  • COP17 a Durban

    COP17 a Durban
    A Durban, els governs es comprometen a un nou acord mundial pel canvi climàtic de cara a 2015 i que es posi en actuació en 2020. L'objectiu final és aconseguir beneficis conjunts.
  • COP18 a Doha

    COP18 a Doha
    El governs pretenen accelerar els treballs per aconseguir l'acord universal (canvi climàtic 2015). Adopten l'Esmena de Doha al Protocol de Kyoto, incorporant així, nous objectius de reducció d'emissions.
  • COP19 a Varsovia

    COP19 a Varsovia
    Adapten un calendari perquè els països presentin les seves contribucions al nou acord del canvi climàtic, i les seves propostes.
  • COP20 a Lima

    COP20 a Lima
    Es demana als països que exposin clarament les seves contribucions previstes per l'acord de 2015.
  • COP22 a Marrakech

    COP22 a Marrakech
    Es va adaptar un full de treball per aplicar l'Acord de París, s'aprova un full de ruta que conduirà a les normes de l'acord.
  • COP23 a Bonn

    COP23 a Bonn
    Avança cap a la implementació de directius clares per l'Acord de París. Els Estats Units es va presentar a la reunió després de què el president Donald Trump digués que volia deixar de participar en l'Acord de París.
  • COP24 a Katowice (Polonia)

    COP24 a Katowice (Polonia)
    Els països accepten que es posi en pràctica l'acord de París. Tot i que, hi ha qüestions que es queden sense resoldre (un sistema global de comerç de carboni i l'augment de la temperatura 1,5°, segons el cinquè informe de la IPCC).
  • Emergència climàtica

    Emergència climàtica
    El Parlament Europeu declara la emergència climàtica a tot el món. Els eurodiputats volen que es garanteixi per la Comissió totes les propostes legislatives que estiguin limitades amb l'objectiu de limitar l'ecalfament global per sota de 1,5 °C.
  • COP25 a Madrid

    COP25 a Madrid
    S'acaba amb l'acord que demana retallament de gasos, les decisions s'aplacen a la següent COP (disminució d'emissions, mercat global d'emissions de carboni, sistema per nous fondos per països vulnerables).
  • Pacte Verd Europeu

    Pacte Verd Europeu
    Es presenta el Pacte Verd Europeu. Amb la llei europea del clima, es té l'objectiu d'aconseguir que Europa sigui neutre climàticament el 2050.
  • Llei Europea del Clima

    Llei Europea del Clima
    El Parlament Europeu negocia la Llei del Clima i insisteix que la UE i els seus estats per separat han d'aconseguir neutralitzar les emissions el 2050.
    Es marca un objectiu més, reduir les emissions un 60% fins al 2030.
  • COP26 a Glasgow

    COP26 a Glasgow
    Els objectius d'aquesta COP van ser: assegurar zero emissions en tot el món cap a mitjans de segle, adaptar-se el més possible per protegir les comunitats i els hàbitats naturals, mobilitzar el finançament climàtic i treballar junts per aconseguir els objectius.
  • COP27 a Sharm el Sheikh

    COP27 a Sharm el Sheikh
    Els països van acordar crear un fons de pèrdues i danys per ajudar als països pobres a afrontar els desastres climàtics. No es van acordar noves mesures per la lenta disminució de combustibles fòssils i el limitament de l'escalfament global per sota de 1,5ºC.
  • COP28 a Dubai

    COP28 a Dubai
    S'aprova un full de ruta per l'abandonament de combustibles fòssils. Els negociadors d'aquesta COP també acorden triplicar la capacitat d'energies renovables. Marca la conclusió del primer Balanç Global.