Conceptes de la Guerra Freda

  • Coctrina Truman

    Coctrina Truman
    La Doctrina Truman establia que els Estats Units podien donar suport a "persones lliures que estan resistint els intents de domini per minories armades o per pressions exteriors". Aquestes directrius van acabar tenint una forta tendència anticomunista donat el context històric, fins a tal punt d'un fanatisme perseguidor de qualsevol moviment dins el mar de l'esquerra política.
  • Pla Marshall

    Pla Marshall
    El Pla Marshall era un pla dels Estats Units per a la reconstrucció dels països europeus després de la Segona Guerra Mundial. Fou dissenyat principalment pel Departament d'Estat, en especial per William L. Clayton i George F. Kennan.
  • Informe Djànov

    Informe Djànov
    Al 1947 s’aprova l’informe Djànova Polònia, pels partits comunistes. Divisió del món en parts irreconciliables. Governs comunistes als països d’Europa de l’Est. Crearen el Kominform per marcar l’estratègia als partits comunistes europeus.
  • Kominform

    Kominform
    Kominform fou una organització per a l'intercanvi d'informació i experiències entre els partits comunistes. La Kominform va ser creada com a substituta de la Komintern entre el 22 i el 27 setembre de 1947, durant una conferència de dirigents de partits comunistes que tingué lloc a Szklarska Poręba (Polònia). L'impulsor de la Kominform va ser el representant soviètic, Andrei Jdànov, que va pronunciar un discurs en què va establir les bases de la nova política internacional de la Unió Soviètica.
  • Cop de Praga

    Cop de Praga
    El Cop d'estat a Txecoslovàquia de 1948 va ser un esdeveniment de finals de febrer en què el Partit Comunista de Txecoslovàquia, amb el suport soviètic, va assumir el control indiscutible sobre el govern de Txecoslovàquia. El 25 de febrer de 1948, el president de la República de Txecoslovàquia, Edvard Beneš, va cedir tot el poder als comunistes Klement Gottwald i Rudolf Slansky. S'iniciarien així quatre dècades de dictadura sota el domini comunista.
  • Bloqueig de Berlín

    Bloqueig de Berlín
    Durant la nit del 23 al 24 de juny de 1948, es van apagar tots els llums de Berlín Oest. La central elèctrica de Golpa-Zschornewitz, que abastia d'electricitat Berlín des de feia dècades, va ser desconnectada. El bloqueig va impedir la circulació de mercaderies entre Berlín Oest i l'Alemanya occidental, però no la circulació de persones.
  • OTAN

    OTAN
    És una organització internacional establerta l'any 1949 amb l'objectiu de col·laborar en la defensa en els camps polític, econòmic i militar. Va néixer arran d'un acord denominat Tractat de l'Atlàntic Nord que va ser signat a Washington DC el 4 d'abril de 1949. Els països signants van ser els del Tractat de Brussel·les (Bèlgica, França, Luxemburg, Països Baixos i el Regne Unit), Estats Units i Canadà.
  • Cacera de Bruixes

    Cacera de Bruixes
    El context de la guerra freda era particularment tens en la mesura que l'URSS experimentava amb la bomba atòmica el 1949, Mao Zedong arribava al poder aquell mateix any i la guerra de Corea començava el juny de 1950.
  • Divisió de les 2 alemanyes

    Divisió de les 2 alemanyes
    Des de l'1 de juny de 1952, els berlinesos occidentals no podien viatjar lliurement a l'RDA. Després d'unes llargues negociacions, el 1963 es va arribar a un acord que permetia als berlinesos de l'Oest de visitar els seus familiars a Berlín Est.
  • Pacte de Varsòvia

    Pacte de Varsòvia
    El Pacte de Varsòvia fou un acord de cooperació militar entre els països comunistes per tal de garantir la seva defensa davant un possible atac occidental, en el marc de la Guerra Freda. Fou constituït el 14 d'abril de 1955 a Varsòvia i es va desintegrar oficialment en l'any 1991.