Catalisme Politic Conservador 1901-1931

By rlloca
  • Creació de la Lliga Regionalista

    Fet clau: Fundada per Enric Prat de la Riba, Francesc Cambó i altres intel·lectuals i empresaris, la Lliga Regionalista es va convertir en el partit hegemònic del catalanisme conservador.
    Objectius: Defensar l’autonomia de Catalunya i promoure el desenvolupament econòmic i cultural.
  • Incident del Cu-Cut (1905)

    Context: El catalanisme polític creixia, liderat per la Lliga Regionalista, i criticava el militarisme espanyol, especialment després del fracàs colonial.
    Fet: La revista Cu-Cut! va publicar una caricatura burlesca sobre l'exèrcit. Com a resposta, oficials militars van assaltar-ne la redacció i també la de La Veu de Catalunya.
    Objectiu militar: Reprimir el catalanisme i protegir l'"honor" de l'exèrcit.
  • Llei de Jurisdiccions

    va establir que els insults o crítiques contra l'exèrcit, la corona o els símbols nacionals fossin jutjats per tribunals militars en lloc de tribunals civils. Va ser aprovada en un context de tensió entre la societat civil i l'exèrcit, especialment a Catalunya, on va generar oposició i va donar lloc a la creació de la Solidaritat Catalana. Aquesta llei va limitar la llibertat d'expressió i va reforçar l'autoritarisme de l'estat.
  • Centre Nacionalista Republicà (Cat.Esquerra)

    va ser una organització política catalana que pretenia unir els sectors republicans i catalanistes per defensar els drets nacionals de Catalunya. Va ser liderat per Francesc Macià i altres figures destacades del catalanisme d'esquerres. El CNR va advocar per la creació d'un Estat català dins d'una república federal i va ser una resposta a la necessitat de les forces republicanes de tenir una organització unificada. Tot i no aconseguir gran influència electoral
  • Solidaritat Catalana (1906-1909)

    Coalició de partits catalanistes que obté un gran èxit a les eleccions de 1907.
  • Unió Federal Nacionalista Republicana (Cat.esquerra)

    va ser una organització política creada a Catalunya amb l'objectiu de defensar l'autonomia de la regió dins d'un sistema federal i republicà. Va ser fundada per Francesc Macià i altres membres del catalanisme d'esquerres. El grup pretenia unificar els sectors republicans i nacionalistes per lluitar per un Estat català dins d'una república federal.
  • Aprovació de la Mancomunitat de Catalunya

    Primera institució d’autogovern català liderada per Enric Prat de la Riba.
  • Pacte de Sant Gervasi (Cat.esquerra)

    va ser un acord entre forces polítiques catalanes, liderades per Francesc Macià, per defensar l'autogovern de Catalunya dins d'Espanya. Va ser una resposta a la centralització de poder per part de l'Estat i va reforçar el nacionalisme català en un context de crisi política.
  • Partit republicà català (Cat.esquerra)

    formació política fundada per Francesc Macià amb l'objectiu de defensar els drets nacionals de Catalunya dins d'una república federal. Va advocar per un Estat català autònom i va ser una de les primeres organitzacions polítiques a combinar el republicanisme amb el catalanisme d'esquerres. El partit va jugar un paper important en la mobilització política de l'època, tot i que, posteriorment.
  • Campanya per l'Autonomia

    va ser un moviment a Catalunya que reclamava més autogovern. Va ser impulsada per la Mancomunitat de Catalunya i va culminar en la demanda d'un Estatut d'Autonomia. Tot i la mobilització popular, el govern central va bloquejar les demandes.
  • Federació Democràtica Nacionalista

    agrupació política de caràcter catalanista i republicà, creada per impulsar l'autogovern de Catalunya dins d'una república federal. Va ser fundada per Francesc Macià i altres dirigents del catalanisme d'esquerres, amb la finalitat de defensar els drets nacionals de Catalunya i combatre el centralisme espanyol. La federació va buscar una unió entre els sectors republicans i nacionalistes per aconseguir més autonomia per a Catalunya
  • Conferència Nacional Catalana

    esdeveniment polític on diferents forçes catalanes es van reunir per defensar l'autonomia i la cultura catalana davant l'opressió de l'Estat espanyol. Va ser convocada per l'Institut d'Estudis Catalans i va reunir polítics, intel·lectuals i representants de diversos sectors per reafirmar la unitat de Catalunya i exigir el reconeixement dels drets nacionals.
  • Acció Catalana

    va ser una organització política fundada per un grup d'intel·lectuals i polítics catalanistes que volien defensar els drets de Catalunya davant l'Estat espanyol. Va ser liderada per figures com Francesc Macià i Lluís Nicolau d'Olwer, va buscar un projecte d'autogovern i la creació d'un Estatut d'Autonomia per a Catalunya. Va representar un intent de consolidar el nacionalisme català, però va ser frenada per l'ambient polític repressiu de la dictadura de Primo de Rivera.
  • Estat Català (Cat.Esquerra)

    liderat per Francesc Macià, va ser un projecte per crear un Estat independent per a Catalunya dins d'una república. Va ser una resposta al centralisme espanyol i va ser defensat pel catalanisme d'esquerres, però no va aconseguir un gran suport. Macià continuaria lluitant per la independència, que es materialitzaria el 1931 dins de la Segona República.
  • Fets de Prats de Molló (Cat.Esquerra)

    van ser un intent d'insurrecció independentista liderat per Francesc Macià, que volia proclamar un Estat Català. Va intentar creuar la frontera des de Prats de Molló, però va ser derrotat per les forces espanyoles i detingut.
  • Fundació d'ERC

    va ser una resposta al canvi polític i social de l'època, amb l'objectiu de defensar la independència de Catalunya i promoure els valors republicans i d'esquerra. La figura de Francesc Macià va ser central en aquest procés, convertint-se en un dels líders més destacats de la política catalana de la primera meitat del segle XX.