CATALANISME

  • Period: to

    1era etapa de la restauració

  • Bases de Manresa

    Un conjunt de principis polítics redactats per Unió Catalanista, que van establir les bases del catalanisme polític. Proposaven la creació d'una Generalitat de Catalunya i un sistema econòmic i cultural propi per a Catalunya d'Espanya.
  • Fundació de la Lliga Regionalista

    La creació de la Lliga Regionalista va marcar un punt d'inflexió en la política catalana, essent el primer partit que defensava l'autonomia de Catalunya dins d'Espanya, liderat per Francesc Cambó. El seu objectiu era conciliar el catalanisme amb el sistema polític espanyol.
  • Period: to

    2na etapa de la restauració

  • Memorial de Greuges

    Document dirigit al rei Alfons XIII, redactat per Enric Prat de la Riba, en què es denunciaven els greuges soferts per Catalunya sota el règim centralista espanyol. Va ser una protesta formal contra la manca d’autogovern i la marginació de les institucions catalanes.
  • Fets del cu-cut

    Els Fets del Cu-Cut es van produir després de la confiscació de la revista Cu-Cut, una publicació satírica catalana, per part del govern espanyol. La repressió va desencadenar una gran protesta a Catalunya i va unir les forces del catalanisme per defensar la llibertat d’expressió.
  • Creació del centre català

    El Centre Català va ser una organització política que va néixer amb l’objectiu de reunir els sectors més avançats del catalanisme en defensa dels drets polítics i econòmics de Catalunya. Va ser un dels motors de la Mancomunitat.
  • Naixement de Solidaritat Catalana

    Solidaritat Catalana va ser una coalició de partits catalanistes formada com a resposta a la Llei de Jurisdiccions i la repressió del catalanisme. Cercava la defensa dels interessos de Catalunya i l’autonomia política.
  • Naixement d’Unió Regionalista

    Unió Regionalista va ser un partit polític fundat per Francesc Cambó i Enric Prat de la Riba, amb l’objectiu de promoure el regionalisme i l’autonomia de Catalunya, intentant integrar la regió en una estructura política reformista.
  • Lo Catalanisme (llibre de Prat de la Riba)

    Lo Catalanisme és l'obra més important de Prat de la Riba, en què exposa la seva visió del catalanisme polític, argumentant la necessitat d’una Catalunya autònoma dins d’Espanya. Aquest llibre va ser fonamental per consolidar el moviment autonomista.
  • La Nacionalitat Catalana (llibre de Prat de la Riba)

    En aquesta obra, Prat de la Riba argumenta que Catalunya ha de ser reconeguda com una nació amb dret a l'autogovern. Va defensar la creació d'una Generalitat de Catalunya per garantir els drets polítics i culturals de la nació catalana.
  • Naixement del Centre Nacional Català

    Fundat per Prat de la Riba, el Centre Nacional Català va ser un moviment polític destinat a organitzar la burgesia catalana al voltant de la defensa dels drets polítics i socials de Catalunya. Va ser un dels precursors de la Mancomunitat.
  • Carta a la Reina Regent

    Carta enviada per Francesc Cambó a la Reina Regent Maria Cristina, sol·licitant una reforma del sistema polític espanyol, que era percebut com a centralista i opressor per a Catalunya. Representava un intent de diàleg amb la monarquia espanyola.
  • Naixement de la Lliga de Catalunya

    Moviment polític catalanista de caire regionalista, que defensava els interessos econòmics i socials de Catalunya. El seu objectiu era la creació d'un model polític autònom per a la regió i va ser clau en l’avanç del catalanisme polític de principis del segle XX.
  • Creació de la Mancomunitat

    La Mancomunitat de Catalunya va ser una institució autònoma creada pel govern espanyol, que va unir les quatre diputacions catalanes (Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida). Va ser presidida per Enric Prat de la Riba i va permetre a Catalunya gestionar certs aspectes de la seva autonomia, com l’educació, la cultura i les obres públiques.
  • Candidatura dels 4 Presidents

    Va ser una coalició dels principals partits catalanistes que van presentar una candidatura unificada a les eleccions de 1917, amb l'objectiu d’exigir més autonomia per a Catalunya dins del sistema polític espanyol. Va representar el punt àlgid de l'autonomisme català.