Download

Εξετάσεις Ιστορίας 2024

  • Το Κίνημα του Διαφωτισμού

    Το Κίνημα του Διαφωτισμού
    Σε εκείνη την εποχή είχαν συγκεκριμένες γνώμες. Κάποιες από αυτές ήταν η απόρριψη την αρχοντίας, η αναρώτηση εάν όλα όσα ξέρανε ήταν αληθινά και βασισμένα στην λογική. Επίσης, εμπιστοσύνη δίνανε μόνο στην λογική (όλα ήταν βασισμένα πάνω της) και πιστεύανε πως ο άνθρωπος μπορεί να προοδεύει διαρκώς.
  • Διαφωτισμός και πολιτική

    Διαφωτισμός και πολιτική
    Στην εποχή του διαφωτισμού δημιουργήθηκαν κείμενα που μιλούσαν για τα "Φυσικά Δικαιώματα". Αυτά είναι τα δικαιώματα που όλοι οι άνθρωποι, με βαση τους διαφωτιστές θα έπρεπε να έχουν. Αυτά τα δικαιώματα μιλάνε για την ζωή, την ιδιοκτησία, την ισότητα απέναντι στον νόμο και για την ελευθερία έκφρασης και σκέψης. Αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί καμία εξουσία να τα καταργήσει και υπάρχυν (και καλά) ακόμα στις μέρες μας.
  • θρησκεία και εκπαίδευση στον Διαφωτισμό

    θρησκεία και εκπαίδευση στον Διαφωτισμό
    Οι άνθρωποι στην εποχή του Διαφωτισμού είχαν διάφορες γνώμες σε σχέση με την Θρησκεία. Πολλοί όμως πίστευαν πως η Καθολική εκκλησία ήταν φανατική και παλεύανε για την ανεξιθρησκεία. Επίσης, πιστεύανε πως η εκμάθηση είναι πολύ σημαντικό για την πρόοδο ενός ανθρώπου και πως ένας δάσκαλος δεν πρέπει να λαιτουργεί ως αυθεντία αλλά πρέπει να βοηθήσει τον μαθητή να λαμβάνει απαντήσεις στα ερωτήματα που φέρνει ζωή.
  • Εγκυκλοπαίδεια

    Εγκυκλοπαίδεια
    Ο Ντιντερό και ο Ντ' Αλαμπέρ ήταν οι πρωτεργάτες της Εγκυκλοπαίδειας, στην οποία ήταν γραμμένες όλες τις ιδέες του Διαφωτισμού (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά κλπ)
  • Η Γαλλική κοινωνία και οι αιτίες της επανάστασης.

    Η Γαλλική κοινωνία και οι αιτίες της επανάστασης.
    Στην εποχή της Γαλλικής επανάστασης στην Γαλλία υπήρχαν τρεις κατηγορίες ανθρώπων (τάξεις). Η πρώτη (και πιο πλούσια) ήταν οι κλήροι (0,5% του πληθυσμού). Η αμέσως επόμενη ήταν οι ευγενείς (1,5%) και τέλος, ήταν η τρίτη τάξη (80%). Ενώ οι κλήροι και οι ευγενείς καλοπερνούσαν χωρίς να πληρώνουν για οτιδήποτε, η τρίτη ταξη πλήρωνε για όλα. Όλοι στην τρίτη τάξη ζούσαν φτωχά και όσο πέρναγε ο καιρός η συνθήκες ζωής των κατο΄κων επιδεινώνονταν συνεχώς.
  • Συνέδριο της Βιέννης

    Συνέδριο της Βιέννης
    Με το συνέδριο της Βιέννης δόθηκαν πίσω τα εδάφη της Γαλλίας αλλά επέστρεψε η βασιλεία.
  • Φιλική Εταιρεία

    Φιλική Εταιρεία
    Η φιλική εταιρεία ήταν μία οργάνωση που δημιουργήθηκε στην Οδυσσό (Ρωσία) για να βοηθήσει τον ένοπλο αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία. Οι πρωτεργάτες της ήταν οι Νικόλαος Σκουφάς, Αλέξανδρος Τσακάλωφ, Εμμανουήλ Ξάνθος, Παναγιώτης Αναγνωστώπουλος. Η γυναίκες γινόνταν δεκτές μόνο κατ εξαίρεση. Ο ηγέτης της Φιλικής Εταιρείας, ανατέθηκε στον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
  • Α' Εθνοσυνέλευση

    Α' Εθνοσυνέλευση
    Μέσα στον πόλεμο χρειάστηκε να δημιουργηθεί κεντρική δύναμη και να καταργηθούν οι τοπικοι οργανισμοί. Το κείμενο της Εθνοσυνέλευσης ήταν επηρεασμένο από τα συντάγματα της Γαλλικής Επανάστασης. Στο τέλος αποφασίστηκε πως η κυβέρνηση θα διοικείται από 2 σώματα, το Εκτελεστικό (5 μέλη) και το Κοινοβουλευτικό (70 μέλη). Στο πρώτο κυρήχθηκε πρόεδρος ο Αλ. Μαυροκορδάτος και τυ δεύτερου ο Δ. Υψηλάντης.
  • Η ευνοϊκή συγκυρία

    Η ευνοϊκή συγκυρία
    Στον Νότιο Ελλαδικό χώρο οι Έλληνες πολεμιστές είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, εξαιτίας της πυκνότητας του πλυθησμού αλλά και τη εμπειρία των στρατιωτών. Επίσης, ο Ελληνικός στρατός είχε βοήθεια και από τους κλέφτες. Η φιλική εταιρεία ήταν σε ετοιμότητα να ξεσηκώθει.
  • Γ' Εθνοσυνέλευση

    Γ' Εθνοσυνέλευση
    Η Γ' Εθνοσυνέλευση δημιουργήθηκε το 1826, αλλά σύντομα διαλύθηκε εξαιτίας της πτώσης του Μεσολογγίου. Επανήλθε το 1827 όρισε ωσ Κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια. Επίσης, ψήφισε το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδας,
  • Μεγάλη Ιδέα και αλυτρωτισμός

    Μεγάλη Ιδέα και αλυτρωτισμός
    Οι Έλληνες κατάλαβαν ένα τόσο μικρό κράτος δεν τους χώραγε όλους, οπότε έβαλαν έναν στόχο να το μεγαλώσουν. Αυτό ονομάστηκε Μεγάλη Ιδέα από τον Κωλέττη. Ονομάστηκε "Μεγάλη", επειδή άξιζε να παλέψουνε για αυτήν. Ο αλυτρωτισμός πήρε αυυό το όνομα επειδή οι άνθρωποι ήταν "αλύτρωτοι¨(δεν έιχαν ελευθερία)
  • Το σύνταγμα το 1864

    Το σύνταγμα το 1864
    Με το σύνταγμα του 1864 στην Ελλάδα άρχισε βασιλευόμενη δημοκρατία. Επίσης καταργήθηκε η γερουσία, η ανδρες ψηφιζαν από τον 21ο τους χρόνο και μετά, ο βασιλιάς ήταν ο ανώτατος άρχοντας, έχοντας την εκτελεστική και την δικαστική εξουσία. Ο λαός θεωρούταν το κυρίαρχο πολίτευμα
  • Χαρίλαος Τρικούπης

    Χαρίλαος Τρικούπης
    Ο Χαρίλαος Τρικούπης ήρθε σε αντίθεση με τα σκεπτικά του βασιλιά Γεωργίου, λέγοντας πως τον πρωθυπουργό θα έπρεπε να τον διαλέγει με βάση τις γνώμες της Βουλής για αυτόν. Ο βασιλιάς διόρισε τον Χαρίλαο για προσωρινό πρωθυπουργό, για να πραγματοποιήση τις εκλογές (1875). Ο Τροκούπης έκανε λόγο (Λόγος του Θρόνου) που μιλούσε για την αρχή της δεδηλομένης.
  • Το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη

    Το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη
    Ο Τρικούπης ήθελε να δημιουργήσει ένα σύχρονο και πιο τεχνολογικά εξελιγμένο κράτος και για αυτό έκανε πολλά έργα που όχι μόνο θα ομόρφαιναν την Ελλάδα, αλλά θα βοηθούσαν σε πολλά, όπως την ειρηνική συμβίωση με τους Οθωμανούς. Αυτό όμως για να γίνε βάρυνε η φορολογία και δανείστηκε από τράπεζες του εξωτερικού
  • Τα αιτία των Βαλκανικών πολέμων

    Τα αιτία των Βαλκανικών πολέμων
    Οι Νεοτούρκοι ήταν φανερό πως προπαθούσαν να εκτουρκίσουν τους πάντες στην Οθωμανική Αυτοκατορία, δηλαδή διώχνανε αλλοεθνής ανθρώπους για να μείνουν μόνο Τούρκοι. Αυτό ενόχλησε τους λαούς όπου ζούσαν εκεί. Τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα όταν άλλες χώρες άρχισαν να δίνουν χρήματα στους Τούρκους όπως η Ιταλία. Όλα αυτά δεν βόλευαν τις άλλες δυνάμεις (Αγγλια, Γαλλία και Ρωσσία) και προκάλεσε προβλήματα.
  • Μετά από τους Βαλκανικούς

    Μετά από τους Βαλκανικούς
    Αναγνωρίστηκαν τα εργατκά σωματεία, βγήκαν μέτρα για την ασφάλιση των εργαζομένων, καθιερώθηκαν 8 ώρες εργασίας και ιδρύθηκαν αγροτικοί συνεταιρισμοί. Η Ελλάδα απέκτησε πολλά πλεονεκτήματα από της Νεες Χώρες που κέρδισε στους Βαλκανικούς, ένα από αυτά ήταν η πολύ καλή οικονομική κατάσταση.
  • Διωγμοί του Μικρασιατικού ελληνισμού

    Διωγμοί  του Μικρασιατικού ελληνισμού
    Οι Τούρκοι ήθελαν λόγο εθνικισμού να διώξουν όλους τους Έλληνες, Αρμένιους και τους Εβραίους. Στους Βαλκανικούς και στον Παγόσμιο λέγανε πως ήταν επικίνδυνο για Έλληνες να ήταν εκεί άρα τους έδιωχναν. Επίσης, Έλληνες άντρες άνω των 45 τους πηγαίνανε σε τάγματα εργασίας.
  • Συνθήκη Βουκουρεστίου

    Συνθήκη Βουκουρεστίου
    Με την συνθήκη του Βουκουρεστίου, μετά τον πόλεμο, η Ελλάδα κέρδισε ένα μέγαλο μέρος της Μακεδονίας, μαζί με πολλά νησιά του Αιγαίου και τη νότια Ήπειρο. Η Μακεδονία χωρίστηκε και στις υπόλοιπες χώρες του πολέμου, σε αυτές που δόθηκαν μικρότερο μέρος της Μακεδονίας, δόθηκαν μέρη της Θράκης.
  • Τα αίτια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου

    Τα αίτια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου
    Ο ιμπεριαλίσμος, ο μιλιταρισμός και ο εθνικισμός είναι οι τρεις αιτίες του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Ο ιμπεριαλισμός είναι όταν ένα κράτος εξελίσεται βιομηχανικά για κακό άλλων κρατών. Ο μιλιταρισμός είναι όταν ενισχύεται ο στρατός συνεχώς, το οποίο μπορεί να είναι εις βάρος μίας άλλης χώρας. Τέλος ο εθνικισμός είναι η φανατικότητα απέναντι στο έθνος μας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.
  • Η σύγκρουση Κωνσταντίνου και Βενιζέλου

    Η σύγκρουση Κωνσταντίνου και Βενιζέλου
    Ο Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος είχανε δύο τελείως διαφορετικές γνώμες για τον πόλεμο. Ο Βενιζέλος ήθελε να πάει με το μέρος της Αντάντ, σε αντίθεση με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, που πίστευε πως έπρεπε να πάρουν μέρος με τις Κεντρικές δυνάμεις, νομίζωντας πως αυτοί θα κέρδιζαν, αλλά υπήρχε το πρόβλημα πως στις Κεντρικές Δυνάμεις ήταν η Βουλγαρία και οι Οθωμανοί που είναι δύο χώρες αντίπαλοι της Ελλάδας. Για αυτό το λόγο ο Κωνσταντίνος ήθελε η Ελλάδα να μείνει ουδέτερη.
  • Βενιζέλος - Κωνσταντίνος

    Βενιζέλος - Κωνσταντίνος
    Η Αντάντ ήθελε να καταλάβει τα Δαρδανέλια και ο Βενιζέλος ήθελε να βοηθήσει. Ο Κωνσταντίνος όμως ήτανε κατά αυτής της ιδέας και έτσι ο Βενιζέλος παραιτήθηκε από πρωυπουργός. Τον Μάιο του 1915 ο Βενιζέλος ξαναεκλέχθηκε πρωθυπουργός. Όταν όμως προσπάθησε να πάει με το μέρος της Αντάντ και ο Κωνσταντίνος αρνηθηκε, ξαναπαραιτήθηκε. Τον Δεκέμβριο του 1915 οι Φιλελεύθεροι απείχαν.
  • Εθνικός Διχασμός

    Εθνικός Διχασμός
    Η κρίση που εμφανίστηκε εξαιτίας του Κωνσταντινου και του Βενιζέλου ήταν τόσο μεγάλη που η Ελλάδα χωρίστηκε σε δύο αντίπαλες ομάδες. Ο Βενιζέλος έφτιαξε το "Κράτος της Θεσσαλονίκης" και ο Κωνσταντίνος το "Κράτος των Αθηνών"
  • Συνθήκη Βερσαλιών

    Συνθήκη Βερσαλιών
    Η Γερμανία μετά τον πόλεμο αναγκάστηκε να αφοπλιστεί, να παραδώσει τα εδάφη της σε πολλές χώρες που πήραν μέρος στον πόλεμο (Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Τσεχοσλοβακία και Πολωνία), να πληρώσει βαριες πολεμικές αοζημιώσεις, να δώσει πίσω τα εδάφη που είχε πάρει από την Ρωσία στη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ. Τέλος, αναγκάστηκαν να αφοπλιστούν.
  • Συνθήκη του Νεϊγύ

    Συνθήκη του Νεϊγύ
    Η Βουλγαρία αναγκάστηκε να δώσει τα εδάφη που είχε κερδίσει στους Βαλκανικούς (Μακεδονία και Θράκη) στην Ελλάδα και να παραχωρίσει τα εδάφη της στην Ρουμανία και τη Σερβία.
  • Κοινωνία των Εθνών

    Κοινωνία των Εθνών
    Η κοινωνία των εθνών ήταν μία οργάνωση που δημιουργήθηκε για να βοηθάει ανθρώπους να λύσουν προβλήματα μεταξύ τους χωρίς πόλεμο.
  • Συνθήκη Σεβρών

    Συνθήκη Σεβρών
    Η Οθωμανική Αυτοκρατορία έδωσε την Παλαιστίνη και την Υπεριορδανία στη Βρετανία, την Συρία και το Λίβανο στην Γαλλία, το Κουρδιστάν και η Αρμενία έγιναν αυτόνομα κράτη, η Ίμβρος, Τένεδος και η Θράκη (μέχρι Κωνσταντινούπολη) δώθηκαν στην Ελλάδα. Η Ιταλία παρέδωσε τα Δωδεκάνησα εκτώς της Ρόδου στην Ελλάδα και η Αντάντ έδωσε την Σμύρνη στην ελλάδα για πέντε χρόνια.
  • Η συνθήκη της Λοζάνης

    Η συνθήκη της Λοζάνης
    Με την συνθήκη της λοζάνης η Τουρκία πήρα την Μικρά Ασία και την Α. Θράκη. Επίσης τους δόθηκε η Ίμβρος και η Τένεδος και ζητήθηκε ανταλλαγή πληθυσμών. Όλοι οι ορθόδοξοι έπρεπε να φύγουν και να πάνε στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι μουσουλμάνοι να πάνε στην Τουρκία. Οι μόνοι που δεν μετακινήθηκαν ήταν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου.
  • Φασισμός στην Ιταλία

    Φασισμός στην Ιταλία
    Το 1921 δημιουργήθηκε το Εθνικό Φασιστικό κόμμα, με αρχηγό τον Μουσολίνι ο οποίος έλκυε ανθρώπους με αντικαπιταλιστικά συνθήματα. Παράλληλα ένοπλες φασιστικές ομάδες τρομοκρατούσαν κα δολοφωνούσαν κομμονιστές, σοσιαλιστές και συνδικαλιστές. Το 1922 ο Μουσολίνι έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας και μέχρι τα τέλη του 1926 κατάφερε να έχει έλεγχο όλης της Ιταλίας. Αυτό το έκανε με πολλούς τρόπους.
  • Οι τρόποι ελέγχου του Ντούτσε προς την Ιταλία

    Οι τρόποι ελέγχου του Ντούτσε προς την Ιταλία
    Πρώτων, ο Μουσολίνι απαγόρευσε την ύπαρξ άλλου κόμματος εκτός του φασιστικού. Επίσης, οι πιο επικίνδυνοι πολιτικοί φυλακίστηκαν ή δολοφονήθηκαν, έλεγχε την εκπαίδευση έτσι ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν μόνο αυτά που ήθελε και τα εβαζε στην φασιστική νεολαία υποχρεωτικά. Ακόμη, έλεγχε τα επαγγέλματα των ανθρώπων, τον Τύπο, τα ραδιόφωνα και τον αθλητισμό και έκανε "επιθετικό μαρκετινγκ" για τον φασισμό.
  • Τα αποτελέσματα του Α' Παγκόσμιου

    Τα αποτελέσματα του Α' Παγκόσμιου
    Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο έμεινε καταρρακωμένη. Εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πεθάνει και άλλοι είχαν μείνει ανάπηροι. Εκτός από αυτά έγιναν πολλές καταστροφές και αυτό ήταν προφανές.
  • Τ αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο

    Τ αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο
    Δύο από τις πιο σημαντικές δυνάμεις τότε, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία κατέλειξαν να δανείζονται χρήματα από τις ΗΠΑ, δίνοντας περισσότερη δύναμη και η διεθνή τους θέση έγινε καλύτερη
  • Τα αποτελέσματα σε κοινωνικό επίπεδο

    Τα αποτελέσματα σε κοινωνικό επίπεδο
    Οι άνθρωποι που πιο παλιά ήταν σε μεσαία κατάσταση οικονόμικα (π.χ ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί), τώρα καταστράφηκαν. Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες άρχισαν να έχουν δικαίωμα να δουλέψουν και σε κάποιες χώρες όπως την Σοβιετική Ένωση, την Γερμανία και την Βρετανία απέκτησαν δικαίωμα ψήφου.
  • Τα αποτελέσματα σε πολιτικό επίπεδο

    Τα αποτελέσματα σε πολιτικό επίπεδο
    Οι πρώιν βασικές δυνάμεις πλέον είναι αδύναμες πολιτικά, με την Μ Βρετανία και την Γαλλία σε σχετικά άσχημη κατάσταση. Επίσης πολλοί στρατιώτες που πήραν μέρος στον πόλεμο, γυρίζοντας στις χώρες τους, μοιράζωντας τις ιδέες των ανθρώπων της Ευρώπης (αντι-ιμπεριαλιστικές). Αυτές οι ιδέες βοήθησαν αυτές οι αποικίες να ανεξαρτητοποιηθούν.
  • Σοβιετική Ένωση με Στάλιν

    Σοβιετική Ένωση με Στάλιν
    Ο Στάλιν ήταν ένας πολύ σκληρός ηγέτης. Προσπαθώντας να κάνει την Σοβιετική Ένωση μία πολύ αναπτυγμένη βιομηχανικά χώρα, έκανε πολλές διώξεις ανθρώπων που θεωρούσε "επικίνδυνους", έπαιρνε την γη αγρωτών και έκανε και άλλα σκληρά πράγματα για να εκβιομηχανίσει ρην Σοβιετική Ένωση.Από τπ 1936 μέχρι το 1938 εκτελέστικαν πάρα πολύ μπολσεβίκοι ηγέτες που πήραν μέρος στην επανάσταση του 1917. Η Σοβιετική Ένωση κατέληξε να είναι ένα κόμμα με άγαπη προς τον ηγέτη του,που κάνανε ό,τι τους ζητούσε.
  • New Deal

    New Deal
    Ο Φρανκλίνος Ρούζβελτ έκανε μεγάλες επενδύσεις για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρούνε δουλειά και έτσι να παίρνουν εισόδημα. (έφτιαξε εταιρείες για να δουλεύουν οι άνθρωποι και να παίρνουν χρήματα)
  • Ναζισμός στην Γερμανία

    Ναζισμός στην Γερμανία
    Το 1919 δημιουργήθηκε το ναζιστιό κόμμα του Χίτλερ το οποίο υποστήριξαν κάτι κεφαλαιούχοι Γερμανοί για να μην περάσουν στις εκλογές οι Κομμονιστές, σκεφτόμενοι πως άμα κάτι πάει λάθος με τον Χίτλερ θα τους είναι πιο εύκολο να το διαχειριστούν. Το 1933 οι ναζί κέρδισαν τις εκλογές και ο Χίτλερ έγινε πρωθυπουργός της Γεμανίας. Οι ναζί φυλάκισαν πολλούς κομμουνιστές και σοσιαλιστές. Η βουλή έβαλε τον Χίτλερ ως αρχηγό του κράτους και απόλυτο άρχοντα.
  • Οι τρόποι ελέγχου του Χίτλερ προς την Γερμανία

    Οι τρόποι ελέγχου του Χίτλερ προς την Γερμανία
    όπως και στην Ιταλία, οι ναζί απαγόρευσαν τα υπόλοιπα κόμματα εκτός του ναζιστικού και τα παιδιά εκπαιδευόντουσαν με συγκεκριμένους τρόπους έτσι ώστε να ακολουθήσουν τις ιδεολογίες των ναζί. Επίσης, τα βιβλία που δεν ήταν αρεστά καίγονταν δημόσια και πολλοί γνωστοί διώχθηκαν από την Γερμανία. Τέλος, οι ναζί ήταν επιθετικοί προς την διαφορετικότητα και όλους τους διαφορετικούς (εβραίοι, τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι κ.α.).
  • Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου (συνέχεια)

    Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου (συνέχεια)
    Δεν σταμάτησε να προσπαθεί όμως, πηγαίνοντας σε αγρότες και εξαπλώνοντας προπαγάνδα και πήρε κάποια κοινωνικά μέτρα (λιγόστεψε το αγροτικό χρέος και λειτούργησε το ΙΚΑ). Όσο και να προσπαθούσε δεν τα κατάφερε και άλλαξε γνώμη πιστεύοντας πως η Μ. Βρετανία θα κερδίσει τον πόλεμο.
  • Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου

    Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου
    Ο Ι. Μεταξάς ήταν φιλοναζί και ήθελε η Ελλάδα να γίνει όπως η ναζιστική Γερμανία ή η φασιστική Ιταλία. Το πρόβλημα του ήταν το γεγονός πως δεν υπήρχε ναζιστικό ή φασιστικό κόμμα στην Ελλάδα, άρα προσπάθησε να φτιάξει ένα (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας) όμως τον σταμάτησε ο πόλεμος.
  • Αίτια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου

    Αίτια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου
    Οι όροι του Α' παγκόσμιου ήταν τόσο ταπεινωτικοί που επιβάρυναν οικονομικά τις χώρε που έχασαν (Γερμανία), πως οι συνθήκες ειρήνης ήταν πιεστικές για κάποιες χώρες και ήταν μειονότητες (Ιταλία, Γερμανία). Επίσης, οι άνθρωποι σκεφτόντουσαν τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι ως σωτήρες για να σταμαήσουν την φτώχια και φοβόντουσαν την σοβιετική ένωση και νομίζανε πως θα τους σώζανε οι ναζι και οι φασίστες που ήταν κατά του κομμουνισμού. Τέλος, η Κοινωνία των Εθνών δεν κατάφερε να βρει άλλη λύση.