Αρχείο λήψης

ΕΠΟΧΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄(1863-1913)

  • Προσάρτηση Επτανήσων.

    Προσάρτηση Επτανήσων.
    Οι Βρετανοί παραχωρούν τα νησιά, προίκα στον νέο βασιλιά της Ελλάδας,Γεώργιο Α΄ σε ανταπόδοση του όρου που είχαν θέσει: Ότι ο νέος μονάρχης δε θα επιβουλευόταν τα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
  • Αρχή της "δεδηλωμένης"

    Αρχή της "δεδηλωμένης"
    Η αρχή της δεδηλωμένης «γεννήθηκε» μετά την καταγγελία του Χ.Τρικούπη ότι ο βασιλιάς διόριζε αυταρχικά υπουργούς από την μειοψηφία. Από τότε οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν «δεδηλωμένη» την απόλυτη πλειοψηφία της βουλής.
  • Ενσωμάτωση Θεσσαλίας-Άρτας

    Ενσωμάτωση Θεσσαλίας-Άρτας
    Μετά από μακρόχρονες συζητήσεις, υπογράφτηκε, στις 20 Ιουνίου 1881, ελληνοτουρκική συνθήκη. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα αποκτούσε τη Θεσσαλία, εκτός από την περιοχή της Ελασσόνας, καθώς και την επαρχία της Άρτας. Η υπόλοιπη Ήπειρος παρέμεινε στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
    Έτσι, αυξήθηκαν η έκταση της Ελλάδας κατά 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου μίλια και ο πληθυσμός της κατά 500.000 κατοίκους.
  • Διώρυγα της Κορίνθου

    Διώρυγα της Κορίνθου
    Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1880-1893, έργο του Έλληνα μηχανικού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Η κατασκευή της είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πολιτικής του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στόχευε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικονομικά ανεπτυγμένου κράτους.
  • Πτώχευση 1893

    Πτώχευση 1893
    Η Κυβέρνησή του Τρικούπη κήρυξε πτώχευση, η οποία και επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας.
  • Ήττα ελληνοτουρκικού πολέμου

    Ήττα ελληνοτουρκικού πολέμου
    Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 (γνωστός στην Ελλάδα και ως Μαύρο '97 ή Ατυχής πόλεμος) ήταν ο πόλεμος μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Ελλάδας το 1897. Άμεση αφορμή ήταν το Κρητικό Ζήτημα, στο οποίο η Ελληνική πλειοψηφία της Οθωμανικής επαρχίας της Κρήτης επιθυμούσε την Ένωση με την Ελλάδα.
  • Κίνημα στο Γουδί (1909)

    Κίνημα στο Γουδί (1909)
    Το 1909 συντελείται μια τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας γενικότερα, και των πολιτικών κομμάτων ειδικότερα. Στις 15 Αυγούστου 1909 εκδηλώθηκε κίνημα στο Γουδί, το οποίο έγινε από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο, μια μυστική ένωση στρατιωτικών, με αιτήματα που αφορούσαν μεταρρυθμίσεις στο στρατό, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και τη δημοσιονομική πολιτική.
  • Α΄Βαλκανικός πόλεμος(1912-1913)

    Α΄Βαλκανικός πόλεμος(1912-1913)
    Ο πόλεμος διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 1912 έως τον Μάιο του 1913.Αποτελέσματα του Α' Βαλκανικού πολέμου ήταν η εκδίωξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από όλη σχεδόν την Βαλκανική χερσόνησο, αφού η συμμαχία των βαλκανικών κρατών της απέσπασε το Κοσσυφοπέδιο, την Μακεδονία και το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης και η αφύπνιση των Αλβανών που θα οδηγήσει στην δημιουργία του κράτους της Αλβανίας.