UNA HISTÒRIA DE LES IDEES; Max Campmany

  • 3300 BCE

    Inici de l'escriptura

    Inici de l'escriptura
    L'escriptura ha estat fonamental per al desenvolupament de la civilització humana. Aquesta, tot i que va anar sorgint a diferents llocs del món en diverses etapes de la història, podem concloure amb seguretat, que l'inici es troba a l'antiga Mesopotàmia cap a l'any 3300 aC.
  • Period: 800 BCE to 400 BCE

    EL BRESSOL D'OCCIDENT

  • Period: 800 BCE to 200 BCE

    Les polis gregues

    Les polis gregues van ser el centre polític, econòmic i cultural de la civilització grega. Aquestes ciutats-estat es van desenvolupar durant l’època arcaica, i van concloure amb la conquesta de Grècia pels romans en el segle II aC.
  • Period: 700 BCE to 601 BCE

    La Revolució Hoplita

    Aquesta revolució va marcar un canvi important en la forma de combatre dels grecs, amb l’aparició de l’hoplita, un tipus de soldat pesadament armat.
  • 620 BCE

    Primers filòsofs de la història

    Primers filòsofs de la història
    Podem destacar a Tales de Milet, Anaximandre, Pitàgores, Parmènides, Heràclit, etc. Aquests estudiaven els principis de la naturalesa "physis". També és denominen (els filòsofs""presocràtics""). Els filòsofs presocràtics van ser els pioners de la filosofia i van contribuir a establir els dubtes fonamentals que la filosofia encara es pregunta avui en dia.
  • Period: 620 BCE to 300 BCE

    Els sofistes

    Amb l'escriptura, i l'aparició de les monedes, apareixen els primers "filòsofs", que s'admiren davant el món i pretenen explicar-lo.
    Amb els sofistes, l'objecte d'observació ja no es la naturalesa (la physis). A Atenes apareix la preocupació per l'organització de la polis. Aquests es van especialitzar a ensenyar retòrica i l'argumentació persuasiva.
  • 610 BCE

    Inici de la cartografia

    Inici de la cartografia
    La datació del primer mapa conegut és un tema controvertit, però hi ha un mural que pot representar l’antiga ciutat de Çatalhöyük a Anatòlia, datat del VII mil·lenni aC. A l’antiga Grècia i a l’imperi romà es van crear mapes, com el d’Anaximandre (VI aC), considerat a parer de molts com un dels primers mapes del món amb una certa credibilitat.
  • 602 BCE

    Invenció de la moneda

    Invenció de la moneda
    La invenció de la moneda es va produir en diferents èpoques i llocs de la història de la humanitat, i no hi ha una data específica que pugui ser considerada com l'origen exacte de la moneda. Les primeres formes de diners eren objectes físics que s'utilitzaven com a mitjà de canvi. Els primers exemples de monedes de metall es van produir a l'antiga Lídia al voltant del 7è segle aC. Més endavant, es van començar a utilitzar monedes fetes d'or, plata i altres metalls en altres parts del món.
  • 500 BCE

    Idea de que la Terra és esfèrica

    Idea de que la Terra és esfèrica
    La idea que la Terra és esfèrica és un concepte que es va originar en la filosofia grega al voltant del segle VI aC.
  • 500 BCE

    Inici de la medicina moderna

    Inici de la medicina moderna
    Alcmeó de Crotona va iniciar una nova etapa basada en la techné (“tècnica”), definida per la convicció que la malaltia es produïa per una sèrie de fenòmens naturals susceptibles de ser modificats o revertits.
    La imatge fa referència a Alcmeó de Crotona.
  • 500 BCE

    Inici del pitagorisme

    Inici del pitagorisme
    El pitagorisme és un conjunt de doctrines atribuïdes a Pitàgores i als seus deixebles. Aquest moviment filosòfic-religiós va començar a mediats del segle VI aC i va ser fundat per Pitàgores de Samos. Els pitagòrics eren una organització d’astrònoms, músics, matemàtics i filòsofs d’origen grec establerts a Crotona, una colònia grega de la Magna Grècia a Itàlia.
  • Period: 500 BCE to 400 BCE

    Segle d'or de la cultura atenesa

  • Period: 500 BCE to 500

    Període Clàssic

  • Period: 499 BCE to 449 BCE

    Les Guerres Mèdiques

    Les Guerres Mèdiques, també conegudes com les Guerres Perses, van ser una sèrie de conflictes entre l’Imperi Persa i les ciutats-estat gregues.
  • Period: 470 BCE to 399 BCE

    Sòcrates

    Sòcrates va ser un influent filòsof grec.
    Va ser una figura central en el naixement de la filosofia occidental i la tradició de la reflexió filosòfica sobre la moralitat, l'ètica i el coneixement de si mateix. Les seves idees i el seu mètode han estat una influència perdurable en la filosofia i la manera en què les persones aborden les preguntes fonamentals sobre la vida i la moral.
    Una de les frases més recordades avui en dia de Sòcrates, es: "Jo només sé que no sé res".
  • 462 BCE

    Inici de la democràcia

    Inici de la democràcia
    El terme democràcia té el seu origen com a terme i com a sistema de govern en l’antiguitat grega. Concretament, la democràcia es va establir com a forma de govern a l’Atenes posterior a la Revolució popular dirigida per Efialtes. Tot i que la democràcia d'aquella època era molt diferent de l'actual, ja que només podien participar-hi els ciutadans de gènere masculí nascuts a la polis i amb un capital econòmic elevat, podem considerar que es van sentar les bases per a la democràcia d'avui en dia.
  • Period: 460 BCE to 370 BCE

    Demòcrit

    Demòcrit va ser un filòsof presocràtic grec, deixeble de Leucip. Va ser el primer a postular, juntament amb el seu mestre, que tota la matèria està composta per petits elements indivisibles que ell va anomenar «àtoms».
  • 455 BCE

    El Discòbol

    El Discòbol
    El Discòbol és una icònica escultura grega creada per Miró d’Elèutera, més conegut com l’Atenenc, al voltant del 455 aC.
  • 447 BCE

    El Partenó

    El Partenó
    El Partenó, un temple dedicat a la deessa grega Atena, va ser construït a l’Acròpoli d’Atenes durant el segle V aC. Els arquitectes foren Ictinos i Cal·lícrates, supervisats per Fídies.
  • Period: 431 BCE to 404 BCE

    Guerra del Peloponès

    Va ser un conflicte prolongat entre Atenes i la seva lliga del Mar Egeu, i l’aliança del Peloponès liderada per Esparta.
  • 429 BCE

    Mort de Pericles

    Mort de Pericles
    Va dominar la vida política i cultural atenenca des del 461 fins a la seva mort. La seva mort va marcar el final d’una era sovint anomenada el "Segle de Pèricles".
  • Period: 427 BCE to 339 BCE

    Plató

    Plató fou alumne de Sòcrates, aquest va influir molt en la seva manera de viure. Va ser el fundador de l'Acadèmia platònica, una de les primeres institucions d'ensenyament superior a l'antiga Grècia.
    Va ser un filòsof grec, considerat a parer de molts, el més important. Va contribuir al desenvolupament de la filosofia occidental amb les seves obres, la seva teoria de les Formes i les seves idees: "el món que veiem és només una ombra de la realitat, la veritat es troba al món de les idees".
  • 422 BCE

    Les Escoles Socràtiques

    Les Escoles Socràtiques
    Les escoles socràtiques són escoles filosòfiques creades per deixebles de Sòcrates a l’antiga Grècia. Aquestes escoles es diferencien de Sòcrates perquè busquen la virtut o excel·lència humana a l’interior de cada individu i no tant en la justícia col·lectiva.
  • 408 BCE

    Plató coneix a Sòcrates

    Plató coneix a Sòcrates
    Plató coneix a Sòcrates, i posteriorment es converteix en el seu deixeble.
  • 402 BCE

    Teoria de les idees

    Teoria de les idees
    “El món de les idees” és un concepte central en la filosofia de Plató. Segons Plató, hi ha dos mons: el món sensible, que percebem a través dels nostres sentits, i el món de les idees, que és immaterial i només pot ser conegut a través de la raó.
  • 400 BCE

    Inici del cosmopolitisme

    Inici del cosmopolitisme
    El cosmopolitisme és una ideologia que postula que tots els éssers humans pertanyen a una sola comunitat, basada en una moral compartida. Té el seu origen durant el segle IV aC amb Diògenes de Sinope.
  • Period: 400 BCE to

    Inici de l'idealisme

    L’idealisme en filosofia és la teoria de la realitat i del coneixement que atribueix un paper clau a la ment en l’estructura del món percebut. L’idealisme com a corrent filosòfic va començar a prendre forma amb Plató, que és considerat un precursor remot de l’idealisme.
  • 399 BCE

    Plató fuig d'Atenes

    Plató fuig d'Atenes
    Després de la mort de Sòcrates, Plató va haver de fugir d'Atenes perquè no se'l perseguís també a ell. Va viatjar i estudiar a diverses regions, desenvolupant una visió filosòfica única, que avui en dia encara recordem.
  • 399 BCE

    Mort de Sòcrates

    Mort de Sòcrates
    Sòcrates va morir a Atenes l’any 399 aC, als 70 o 71 anys. Després d’un judici molt polèmic, en el qual Sòcrates es va negar a exiliar-se i a deixar Atenes, va ser condemnat a mort mitjançant la ingestió de cicuta, un verí mortal.
  • Period: 399 BCE to

    Inici de l'escepticisme

    Va sorgir durant el període de crisis de l'antiga societat grega, durant el segle IV aC. L'escepticisme és un corrent filosòfic que posa èmfasi en els dubtes i la desconfiança cap a les afirmacions de coneixement o la veritat. Els escèptics dubten de la capacitat de les persones per arribar a conclusions veritables o certeses absolutes sobre qüestions filosòfiques, científiques o fins i tot pràctiques.
  • 387 BCE

    Fundació de l'acadèmia de Plató

    Fundació de l'acadèmia de Plató
    L’Acadèmia de Plató va ser una institució científica i pedagògica fundada per Plató al voltant de l’any 387 aC als afores d’Atenes. Estava dedicada al cultiu de les matemàtiques i la dialèctica, en oposició a l’escola retòrica d’Isòcrates.
  • Period: 384 BCE to 322 BCE

    Aristòtil

    Aristòtil va ser un filòsof grec, considerat un dels filòsofs més importants de la història de la filosofia. És una figura clau en la història de la filosofia occidental i les seves obres continuen sent estudiades i influents en l'actualitat. La seva metodologia rigorosa i el seu enfocament en l'observació i investigació han contribuït de manera significativa al desenvolupament de la ciència i la filosofia com les coneixem avui dia. Va dirigir la mirada al món de les coses, al llenguatge, etc.
  • 383 BCE

    Inici de la Teologia

    Inici de la Teologia
    La teologia és una disciplina que estudia a Déu i es basa en els textos sagrats, la tradició i els dogmes religiosos. El terme “teologia” prové del grec θεος (theos), que significa ‘Déu/deïtat’, i λογος (logos), que significa 'estudi’.
    Aquest terme va ser utilitzat per primera vegada per Plató a la República per referir-se a la comprensió de la naturalesa divina mitjançant la raó, en oposició a la comprensió literària pròpia dels seus poetes coetanis.
  • 370 BCE

    "La República" de Plató

    "La República" de Plató
    “La República” és la més coneguda i influent obra de Plató. L’obra està estructurada en 10 llibres on Plató parla per boca del seu mestre Sòcrates.
  • 365 BCE

    Plató viatja a Heliòpolis

    Plató viatja a Heliòpolis
    Aquest viatge va ser part de la seva recerca de coneixement i comprensió del món.
  • Period: 356 BCE to 323 BCE

    Alexandre el Gran

    Alexandre el Gran, conegut també com a Alexandre Magne, va ser un rei argèada del Regne de Macedònia a l’antiga Grècia.
  • Period: 355 BCE to 476

    EL NAIXEMENT DE L'IMPERI

    La filosofia durant l'imperi romà va ser diversa i va incorporar influències gregues en les escoles estoiques, epicúries i neoplatòniques. Aquests moviments filosòfics van continuar tenint un impacte en la tradició filosòfica occidental i van proporcionar una base per al desenvolupament posterior de la filosofia medieval i la teologia cristiana.
  • 347 BCE

    Mort de Plató

    Plató va morir a Atenes als 80 o 81 anys. Va ser el creador d’un sistema filosòfic que el converteix, probablement, en el filòsof més influent de tota la història. La seva mort va marcar la fi d’una era de grans avenços en la filosofia grega.
  • Period: 336 BCE to 264 BCE

    L'estoïcisme

    Va ser una escola filosòfica de l'antiga Grècia, fundada per Zenó de Citium. Posteriorment, es va desenvolupar a Roma i va tenir una influència significativa en la filosofia i la cultura de l'antiguitat. Es caracteritza per la seva èmfasi en la raó, la virtut i la serenitat enfront de les adversitats. Els estoics van fer contribucions significatives a la filosofia ètica i política i van influir en molts altres pensadors i moviments filosòfics, incloent-hi el cristianisme i la filosofia moderna.
  • Period: 336 BCE to 168 BCE

    Conquestes d'Alexandre el Gran

    Durant el seu regnat, Alexandre el Gran va forjar un dels imperis més extensos de la història, que s’estenia des de la Mediterrània oriental fins a la vall de l’Indus.
    Alexandre el Gran és sovint considerat un dels grans genis militars de la història. Va convertir el seu petit regne en el centre director de Grècia i va arribar fins al riu Indus.
  • Period: 323 BCE to 322 BCE

    Guerra de Làmia

    Va ser un conflicte que va esclatar després de la mort d’Alexandre el Gran, quan les ciutats-estat gregues van intentar alliberar-se del domini macedoni.
  • Period: 323 BCE to 31 BCE

    L'hel·lenisme o Món Hel·lenístic

    L'hel·lenisme o Món Hel·lenístic és un terme que es fa servir per fer referència al període històric i cultural que va seguir a la mort d'Alexandre el Gran, fins a la conquesta de l'imperi romà sobre l'Àsia Menor. Es volia imitar allò que era grec des d'una mirada cultural.
    Aquest període va tenir un impacte significatiu en la història i la cultura del món antic i va ser caracteritzat per diverses influències i transformacions.
  • Period: 307 BCE to 250

    L'epicureisme

    L'epicureisme és una escola filosòfica que va ser fundada per Epicur d'Àtica, un filòsof grec antic. Posa èmfasi en la recerca de la felicitat i la tranquil·litat mitjançant la moderació dels desitjos, la reducció del dolor i la por, i la pràctica de l'amistat. Epicur va creure que aquesta filosofia podia conduir a una vida plena i satisfactòria en la qual es podia aconseguir l'ataràxia.
  • 280 BCE

    El Far d'Alexandria

    El Far d'Alexandria
    El Far d’Alexandria, també conegut com la Torre de Faros, va ser una de les Set Meravelles del Món Antic. Va ser construït al segle III aC durant l’època hel·lenística per Sòstrat de Cnidos.
  • 200 BCE

    Invenció de l'astrolabi

    Invenció de l'astrolabi
    L’astrolabi és un instrument astronòmic de mesura i càlcul analògic que reprodueix sobre un disc el moviment aparent de l’esfera celeste entorn de la Terra.
    Hiparc, al segle II aC, va escriure sobre la projecció estereogràfica, que és el mètode matemàtic en què es basa el funcionament de l’astrolabi.
  • 200 BCE

    Invenció de la brúixola

    Invenció de la brúixola
    La brúixola és una eina de navegació que es va inventar durant la dinastia Han a la Xina, al voltant dels segles II o III aC. Aquesta invenció va ser un pas important en la història de la navegació i va permetre als navegants orientar-se amb precisió mitjançant l'ús d'una agulla magnètica que assenyala el nord magnètic. Amb aquest invent, és va poder "descobrir" que la terra no era plana.
  • Period: 27 BCE to 476

    Imperi Romà d'Occident

    L’imperi romà d’Occident va ser una entitat política de l’Antiguitat. Aquest imperi comprenia l’àrea occidental d’Europa —a l’est dels rius Rin i Drina—, bona part de la Gran Bretanya i la franja mediterrània d’Àfrica, al nord del desert del Sàhara fins a Líbia.
  • 8 BCE

    Invenció del paper

    Invenció del paper
    El paper més antic conegut utilitzat per contenir un missatge es va descobrir a la Xina i ha estat datat l’any 8 aC, sota la dinastia Han occidental.
  • Period: 1 CE to 33

    Jesucrist o Jesús

    Jesucrist és la figura central del cristianisme, considerat el Fill de Déu i un líder religiós que va viure al segle I aC, les seves ensenyances i la seva mort i resurrecció són la base de la fe cristiana.
  • 27

    Laocoont i els seus fills

    Laocoont i els seus fills
    “Laocoont i els seus fills” és un grup escultòric del període hel·lenístic grec (segle I). Està dissenyat i construït per Agesandre i Atenodor de Rodes.
  • Period: 30 to

    El Cristianisme

    El cristianisme és una religió monoteista basada en la vida, les ensenyances i les creences de Jesucrist. Ha tingut un impacte profund en la història, la cultura, la moral i l'ètica occidentals, i continua sent una força significativa en la vida de milions de persones a tot el món. Les creences i les pràctiques cristianes poden variar àmpliament d'una denominació a una altra, però la creença en Jesucrist com a fill de Déu i Salvador és una característica central de la fe cristiana.
  • 425

    Mausoleu de Gala Placidia

    Mausoleu de Gala Placidia
    El Mausoleu de Gala Placidia a Ràvena (Itàlia) és una cèlebre tomba monumental de la germanastra de l’emperador Honori, Gala Placidia. Va ser construït entre 425 i 430, i és una de les vuit estructures de Ràvena inscrites en la llista del patrimoni de la humanitat el 1996.
  • 476

    Caiguda de l'Imperi Romà d'Occident

    Caiguda de l'Imperi Romà d'Occident
    La caiguda de l’imperi romà d’Occident marca el final de l’antiguitat i l’inici de l’edat mitjana. Amb la caiguda de l'imperi romà d'Occident, desapareix la cultura grega i s'inicia la cultura de l'Europa d'Occident i un nou saber fundat en el dogma cristià.
  • Period: 476 to

    L'ODRE DE DÉU

    Amb la caiguda de l'imperi romà, hi ha una gran decadència en la filosofia i totes les ciències (desapareix la cultura grega). I s'inicia l'elaboració d'un nou saber fundat en el dogma cristià.
    L'humanisme començarà el procés de recuperació i reivindicació de la cultura pagana de Grècia i Roma. I que més tard conduirà a la revolució astronomicocosmològica, i possibilitarà el naixement de la ciència i la filosofia modernes.
  • 800

    Invenció de la pólvora

    Invenció de la pólvora
    La pólvora va ser inventada a la Xina a mitjans del segle IX durant la dinastia Tang. Els alquimistes xinesos, utilitzant el producte químic salnitre (nitrato potàssic), intentaven crear una poció d’immortalitat. En lloc d’això, van crear una de les eines més destructives de la història de la humanitat: la pólvora. Aquesta invenció s'atribueix a Berthold Scharz. Aquest invent va tenir un impacte significatiu en la història militar i tecnològica dels segles posteriors.
  • 1120

    Maiestas Domini

    Maiestas Domini
    La “Maiestas Domini” o “Crist en Majestat” és una iconografia del cristianisme que representa la manifestació de Déu Totpoderós, senyor de l’Univers.
  • 1163

    La Catedral de Notre Dame

    La Catedral de Notre Dame
    La Catedral de Notre Dame és una de les catedrals gòtiques més antigues del món, dedicada a la Verge Maria. La catedral ha estat l’escenari d’esdeveniments importants, com la coronació de Napoleó Bonaparte, la beatificació de Joana d’Arc i la coronació d’Enric VI d’Anglaterra.
  • 1195

    Ingeborg Psalter (Salterio de Ingeborg)

    Ingeborg Psalter (Salterio de Ingeborg)
    El Salterio de Ingeborg és un manuscrit il·luminat de finals del segle XII que es conserva al Musée Condé de Chantilly, França. Aquesta obra és un dels exemples més significatius que sobreviuen de la pintura gòtica primerenca.
  • 1200

    La Catedral de Chartres

    La Catedral de Chartres
  • Period: 1275 to

    Primera gran expansió del comerç internacional

    Va donar lloc a un creixement econòmic exponencial i en conseqüència, una millora de l'estàndard de vida de la majoria de la població
  • Period: 1300 to 1570

    El Renaixement

    El Renaixement va ser un període cultural, artístic i intel·lectual que va tenir lloc a Europa durant els segles XIV, XV i XVI. Va ser una època de redescobriment i admiració per la cultura i les obres d'art de l'Antiguitat Clàssica grega i romana. Aquest moviment va tenir un profund impacte en diferents àmbits de la societat europea i va marcar la transició entre l'edat mitjana i l'època moderna.
  • Period: 1370 to

    L'humanisme

    L'humanisme és un moviment cultural, filosòfic i intel·lectual que va sorgir durant el Renaixement a Europa, particularment al segle XIV, encara que les seves arrels es poden rastrejar fins a l'Antiguitat clàssica. Aquest moviment va ser una resposta a la fi de l'edat mitjana i va posar l'èmfasi en l'estudi i l'apreciació de la cultura, la filosofia i les arts de l'Antiguitat grega i romana. Les seves idees i valors segueixen sent rellevants en la societat contemporània.
  • 1440

    "El David"

    "El David"
    Donatello, un destacat escultor italià del Renaixement, va crear una escultura tridimensional de David, un personatge bíblic conegut per la seva victòria sobre Goliat, a la meitat del segle XV. Aquesta obra, anomenada “David”, és una de les primeres representacions escultòriques de David i és un exemple emblemàtic de l’art renaixentista.
  • 1453

    Invenció de la impremta

    Invenció de la impremta
    La impremta va ser inventada per Johannes Gutenberg, i la seva influència va ser massiva i duradora. Va marcar el començament de l'era moderna i va ser un catalitzador clau per a la disseminació del coneixement i les idees a tot el món. Aquesta invenció va transformar la societat i va obrir el camí a una nova època d'expansió cultural, científica i política. Aquest invent va permetre escriure i redactar d'una forma innovadora i molt més eficaç.
  • May 29, 1453

    Caiguda de Constantinoble

    La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs va constituir el punt final de l’imperi romà. Aquest esdeveniment va causar una gran commoció en la cristiandat i, segons alguns historiadors, va marcar el final de l’edat mitjana a Europa.
  • 1455

    La Pietà de Villeneuve-lès-Avignon

    La Pietà de Villeneuve-lès-Avignon
    S'atribueix com autora de l'obra a Enguerrand Quarton.
  • 1484

    "El naixement de Venus"

    "El naixement de Venus"
    “El naixement de Venus” és una obra famosa del pintor italià Sandro Botticelli.
  • 1490

    “L’Home de Vitruvi”

    “L’Home de Vitruvi”
    “L’Home de Vitruvi” és una il·lustració icònica creada per Leonardo da Vinci. Aquest dibuix, que representa una figura masculina nua en dues posicions sobreimpreses de braços i cames, està inscrit en un cercle i un quadrat.
    Aquesta obra és un estudi de les proporcions del cos humà, basat en els textos de l’arquitecte romà Vitruvi.
    El quadrat està centrat en els genitals, mentre que el cercle està centrat en el melic. La relació entre el costat del quadrat i el radi del cercle és la secció àuria.
  • Period: 1492 to 1510

    El descobriment d'Amèrica

    El descobriment d'Amèrica fa referència als esdeveniments històrics que van tenir lloc a la fi del segle XV i principis del segle XVI quan les naus europees van arribar per primer cop a les Amèriques, que fins aleshores havien estat desconegudes per als europeus. Aquest moment va tenir un impacte enorme en la història mundial i va marcar l'inici de l'exploració i la colonització europea del Nou Món.
  • Oct 12, 1492

    Arribada de Cristòfor Colom a "Amèrica"

    Arribada de Cristòfor Colom a "Amèrica"
    Cristòfor Colom, navegant al servei dels Reis Catòlics, va arribar a Amèrica el 12 d’octubre de 1492. Va iniciar un viatge cap a les Índies amb una nova ruta per l’oest del continent, un itinerari equivocat que el va portar fins a Amèrica. Des del començament, Colom va creure haver arribat a un arxipèlag de l’Índia, de manera que no es va adonar que les terres on acabava de posar els peus eren un nou continent.
  • 1497

    Revolució astronòmica cosmològica

    Revolució astronòmica cosmològica
    La revolució astronòmica cosmològica es refereix a un canvi radical en la nostra comprensió de l’univers que va tenir lloc durant el Renaixement. Aquesta revolució va ser impulsada per figures com Nicolau Copèrnic, Johannes Kepler, i més tard, Galileu Galilei i Isaac Newton.
    Va significar un canvi fonamental en la comprensió del sistema solar i la posició del nostre planeta Terra dins d'aquest. A més al segle XVI va ser quan van donar a lloc la ciència i la filosofia moderna.
  • 1498

    “L’últim Sopar”

    “L’últim Sopar”
    “L’últim Sopar” o “El Sant Sopar” és una pintura mural de Leonardo da Vinci que es troba al convent de Santa Maria delle Grazie a Milà, Itàlia. Va ser pintada originalment a la mateixa paret entre els anys 1495 i 1498. Aquesta obra és considerada una de les millors obres pictòriques de la història de l’art.
  • Period: 1501 to

    Inici del capitalisme

    El capitalisme com a sistema econòmic, en teoria, no va aparèixer fins al segle XVI a Anglaterra i va substituir el feudalisme. Segons Adam Smith, els éssers humans sempre han tingut una forta tendència a "realitzar barates, canvis i intercanvis d’unes coses per unes altres".
  • 1503

    "David"

    "David"
    "David" de Michelangelo és una de les escultures més icòniques i celebrades de tota la història de l'art. Va ser creada per l'artista italià Michelangelo Buonarroti entre els anys 1501 i 1504, i actualment es troba a la Galeria de l'Acadèmia de Florència, Itàlia. Aquesta escultura representa al rei bíblic David abans de la seva famosa batalla amb Goliat. És una de les obres més icòniques i reconegudes del Renaixement.
  • 1505

    “La Gioconda”

    “La Gioconda”
    “La Gioconda”, també coneguda com a “Mona Lisa”, és una obra pictòrica del polímata renaixentista italià Leonardo da Vinci. És un retrat de mig cos en què apareix una dona que mira directament l’espectador amb una expressió que sovint ha estat descrita com a enigmàtica. El retrat és de Lisa Gherardini, esposa de Francesco del Giocondo, d’aquí el nom “La Gioconda”.
  • 1510

    “L’Escola d’Atenes”

    “L’Escola d’Atenes”
    “L’Escola d’Atenes” és una de les pintures més famoses de l’artista renaixentista italià Rafael Sanzio.
    Com que el fresc es va fer sobre la secció de filosofia de la llibreria del Papa Juli II, l’Escola d’Atenes representa els més grans filòsofs de l’antiguitat clàssica. Al centre, en segon terme, i al punt de fuga de la composició, s’hi representen Plató i Aristòtil, els filòsofs grecs considerats com els més importants de la història.
  • 1547

    La Basílica de Sant Pere del Vaticà

    La Basílica de Sant Pere del Vaticà
    En la seva construcció van participar alguns dels arquitectes més famosos de la història, com Donato Bramante, Miquel Àngel o Bernini. Es troba a la Ciutat del Vaticà.
  • Period: to

    Descartes

    René Descartes va ser un filòsof, matemàtic i científic francès que va ser una figura clau en el desenvolupament de la filosofia moderna i de la ciència. La seva obra va tenir un impacte profund en àmbits com la filosofia, les matemàtiques i la metodologia científica. La seva insistència en la importància de la raó, el dubte metòdic i el mètode científic han tingut un impacte durador i continuen sent fonamentals per a la investigació i comprensió del món i la naturalesa de la consciència humana.
  • Period: to

    LA RAÓ I L'ÈPOCA DE LES LLUMS

    L'època de les Llums va ser un moviment que va posar la raó i la il·luminació intel·lectual al centre del pensament i la societat europea. Va marcar una transició cap a una visió més secular i científica del món, i les seves idees van influir profundament en la filosofia, la política i la ciència que han perdurat fins als nostres dies.
  • Inici del Barroc

    Inici del Barroc
    El Barroc va ser un període històric i un moviment cultural que es va estendre a Europa i a les seves colònies cap als inicis del s. XVII i els inicis del s. XVIII.
    Va ser un moviment que va impulsar un estil artístic que es dirigia no sols a les elits sinó al poble illetrat. Aquest estil es caracteritzava per la seva complexitat, extravagància i dramatisme, amb tendència a una abundància d’ornamentació. Va influir sobre la literatura, l’escultura, la pintura, la música, l’arquitectura, etc.
  • La filosofia moderna

    La filosofia moderna
    René Descartes és considerat unànimement com el fundador de la filosofia moderna. Va ser un matemàtic, físic i filòsof que va establir la base del coneixement en la “cosa pensant” o “res cogitans”, una idea que es plasma en la seva famosa frase "penso, per tant, existeixo"
  • Descartes ingressa al col·legi dels Jesuïtes de La Flèche

    Descartes ingressa al col·legi dels Jesuïtes de La Flèche
  • Invenció del telescopi

    Invenció del telescopi
    L'invent del telescopi al segle XVII, atribuït principalment a Galileu Galilei, va canviar la nostra comprensió de l'univers. Va permetre l'observació detallada dels cossos celestials i va conduir a noves descobertes en astronomia.
  • Period: to

    La Guerra dels Trenta Anys

    La Guerra dels Trenta Anys va ser un conflicte europeu que va modificar contínuament les fronteres de nombrosos estats i que es va prolongar entre França i la monarquia hispànica fins al 1659. Es considera un dels conflictes més mortífers de l’edat moderna. Descartes va participar-hi l'any 1618, però posteriorment va començar el seu període de viatges.
  • Descartes descobreix els fonaments de la ciència meravellosa

  • Descartes inicia un període de viatges

    Descartes inicia un període de viatges
    Va iniciar un període de viatges que va durar 9 anys, des de 1620 fins a 1629. Durant aquest temps, va adquirir un patrimoni familiar que li va permetre tenir autonomia econòmica. Malgrat fer un viatge a Itàlia, no va arribar a conèixer Galileu. En global, va viatjar a Holanda, Baviera, França, Alemanya, Suïssa i Itàlia.
  • Invenció de la calculadora mecànica

    Invenció de la calculadora mecànica
    El matemàtic alemany Wilhelm Schickard va posar les bases de les calculadores mecàniques modernes l'any 1623. No obstant això, la primera calculadora que funcionava a base de rodes i engranatges va ser la Pascalina, inventada en 1642 pel pensador i matemàtic francès Blaise Pascal.
  • Period: to

    Descartes a Holanda

    Descartes es va instal·lar a Holanda, on va viure durant 20 anys de la seva vida. Des de 1629 fins al seu desgraciat viatge a Suècia el 1649, va romandre la major part del temps a Holanda. Va ser durant aquest període quan va escriure una sèrie d’obres que estableixen el temari per a tots els estudiosos posteriors de la ment i el cos.
  • El Palau de Versalles

    El Palau de Versalles
    El Palau de Versalles és una antiga residència reial construïda pel rei Lluís XIV situada a Versalles. Va ser construït per Lluís XIII i ampliat per ordre de Lluís XIV. La més famosa de les estances és el Saló dels Miralls.
    El palau i el parc van ser designats patrimoni de la humanitat per la UNESCO el 1979 per la seva importància com a centre de poder, art i ciència a França durant els segles XVII i XVIII.
  • Period: to

    Locke

    John Locke va ser un filòsof i metge anglès, considerat com un dels pensadors més influents de l’empirisme anglès i conegut com el "Pare del Liberalisme Clàssic".
    Locke va postular que, en néixer, la ment era una pissarra en blanc o tabula rasa. Al contrari de la filosofia cartesiana, basada en conceptes preexistents, va sostenir que naixem sense idees innates, i que, en canvi, el coneixement només el determina l’experiència derivada de la percepció sensorial.
  • El cas de Galileo Galilei

    El cas de Galileo Galilei
    El 1632, Galileu, ja en edat avançada, va publicar el Diàleg sobre els dos principals sistemes del món, que implícitament defensava l’heliocentrisme, i es va fer molt popular. Responent a una controvèrsia creixent sobre teologia, astronomia i filosofia, la Inquisició Romana va jutjar Galileu el 1633 i el va acusar de “sospitós d’heretgia”, i el va condemnar a presó indefinida. Galileu va estar en presó domiciliària fins a la seva mort, el 1642.
  • Els estudis de Descartes

    Descartes va interrompre els seus estudis sobre la física, atemorit per la condemna de Galileo Galilei per part de la Inquisició.
    En resposta a aquesta situació, Descartes va decidir prudencialment renunciar a la publicació del seu llibre “Le Monde” (El Món), que també defensava la teoria heliocèntrica. Aquesta decisió va marcar un punt d’inflexió en la seva carrera, ja que va canviar el seu enfocament cap a una recerca més filosòfica i matemàtica.
  • Publicació del "Discurs del Mètode", de Descartes

    Publicació del "Discurs del Mètode", de Descartes
    La seva primera obra publicada durant la seva vida va ser “Ensayos Filosóficos” en 1637, que és una obra multidisciplinària que inclou observacions en òptica, geometria i astronomia. Aquesta obra va ser seguida per “Discurso del método” en 1637, que és la primera exposició de la metodologia cartesiana i conté la famosa frase “Cogito, ergo sum” (Penso, per tant, existeixo).
  • Publicació de "Meditacions metafísiques", de Descartes

    Publicació de "Meditacions metafísiques", de Descartes
    “Meditationes de Prima Philosophia” (Meditacions metafísiques) va ser publicada el 1641.
  • Acusació a Descartes

    Acusació a Descartes
    Gisbertus Voetius, un pastor, acusa René Descartes d'ateu.
  • Censura a les obres de Descartes

    El març de 1642, mentre servia com a rector de la Universitat d’Utrecht, Gisbertus Voetius va persuadir el senat acadèmic de la universitat per emetre una condemna formal de la filosofia cartesiana i el seu defensor local, Henricus Regius. Segons la declaració del senat, la filosofia cartesiana havia de ser suprimida.
  • Publicació de "Els principis de la filosofia", de Descartes

    Publicació de "Els principis de la filosofia", de Descartes
    “Principles of Philosophy” (Principis de filosofia) va ser publicada el 1644.
  • Començament dels estudis i formació de Locke

    Començament dels estudis i formació de Locke
    John Locke va començar els seus estudis i la seva formació filosòfica a la "Westminster School".
  • Publicació de "Les passions de l'ànima", de Descartes

    Publicació de "Les passions de l'ànima", de Descartes
    “Passions of the Soul” (Passions de l’ànima) va ser publicada el 1649.
  • Mort de Descartes

    Mort de Descartes
    Va morir l'11 de febrer de 1650 a Estocolm, Suècia. En aquell moment, es trobava a la cort de la reina Cristina de Suècia, que era una apassionada de la filosofia. La causa de la seva mort va ser una pneumònia.
  • Locke a Oxford

    Locke a Oxford
    Entre 1652 i 1667, Locke va ser estudiant i després professor a Christ Church, Oxford, on es va centrar en el currículum estàndard de lògica, metafísica i clàssics. També va estudiar medicina de manera extensa i va ser associat de Robert Hooke, Robert Boyle i altres científics destacats d’Oxford. Locke va obtenir una llicenciatura en medicina l'any 1675.
  • "Las Meninas"

    "Las Meninas"
    “Las Meninas” o “La família de Felip IV” és considerada l’obra mestra del pintor del Segle d’Or espanyol, Diego Velázquez. Va ser acabada el 1656, durant l’últim període estilístic de l’artista, el de plena maduresa.
  • Locke i Lord Ashley

    Locke i Lord Ashley
    John Locke es va unir a la llar de Lord Ashley com a ajudant i metge personal l’any 1667. Durant aquest temps, Locke va participar en una operació quirúrgica notable per inserir un tub de plata en un tumor al fetge d’Ashley, la qual cosa va permetre drenar-lo regularment i alleujar-lo de molts dolors. Aquesta relació estreta amb Lord Ashley va permetre a Locke implicar-se més en la política.
  • Locke a la "Royal Society"

    Locke a la "Royal Society"
    John Locke va ser escollit membre de la Royal Society el 26 de novembre de 1668.
  • Period: to

    Locke a Holanda

    John Locke, el filòsof i teòric polític anglès, va seguir el seu patró, Anthony Ashley Cooper (més tard el primer comte de Shaftesbury), a l’exili a Holanda. Quan Shaftesbury va començar a tramar una resistència armada i no va tenir èxit, es va veure obligat a fugir a Holanda el 1682. Locke el va seguir a l’exili un any després (1683). Locke només va tornar després que la Revolució Gloriosa hagués posat al protestant Guillem III al tron, l'any 1689.
  • Period: to

    La Il·lustració

    La Il·lustració va ser un corrent filosòfic, polític i social europeu que va promoure el progrés, el racionalisme i el liberalisme en contra del poder reial, la noblesa i l’obscurantisme catòlic. Va aparèixer a finals del segle XVII al Regne de França, al Regne Unit i a Alemanya. Després es va estendre a altres parts d’Occident durant el segle XVIII, anomenat el segle de les llums.
  • Publicació dels "Principis matemàtics de la filosofia natural", de Newton

    Publicació dels "Principis matemàtics de la filosofia natural", de Newton
    “Principis matemàtics de la filosofia natural”, també coneguda simplement com “Principia”, és una obra publicada en llatí per Isaac Newton el 5 de juliol de 1687. Aquesta obra recull els seus descobriments en mecànica i càlcul matemàtic.
    Aquest treball va marcar un punt d’inflexió en la història de la ciència i és considerada, per molts, com l’obra científica més important de la història.
  • Publicació de “An Essay Concerning Human Understanding”, de Locke

    Publicació de “An Essay Concerning Human Understanding”, de Locke
    “Un Compendi”, conegut en anglès com “An Essay Concerning Human Understanding”, va ser publicat l’any 1689. En aquesta obra, Locke va desenvolupar la seva teoria de les idees i el seu compte de les arrels del coneixement humà en l’experiència.
  • Publicació de "Carta sobre la tolerància", de Locke

    Publicació de "Carta sobre la tolerància", de Locke
    La “Carta sobre la tolerància” és una sèrie de cartes que el filòsof John Locke va publicar entre els anys 1689 i 1690. Aquestes cartes ofereixen, en bona part, les bases ideològiques essencials per a la seva teoria política exposada durant les mateixes dates en "Dos tractats sobre el govern civil". La publicació inicial va ser en llatí, encara que es va traduir de seguida a altres idiomes.
  • Period: to

    Montesquieu

    Charles Louis de Secondat, més conegut com a Baró de Montesquieu o simplement Montesquieu, va néixer el 18 de gener de 1689 al castell de la Brède, prop de Bordeus, França. Va ser un filòsof i jurista francès que va desenvolupar la seva obra en el context del moviment intel·lectual i cultural conegut com la Il·lustració.
    Montesquieu és conegut per la seva teoria de la separació de poders, que va ser influent en el desenvolupament de les constitucions modernes.
  • Publicació de “Two Treatises of Government”, de Locke

    Publicació de “Two Treatises of Government”, de Locke
    “Dos tractats sobre el govern civil" o “Two Treatises of Government” va ser publicat per primera vegada l’any 1690, però substancialment compost abans de 1683. En aquesta obra, Locke va defensar una teoria de l’autoritat política basada en drets individuals naturals i llibertats i el consentiment dels governats.
  • Publicació de “The Reasonableness of Christianity”, de Locke

    Publicació de “The Reasonableness of Christianity”, de Locke
    “The Reasonableness of Christianity”, que és considerada la seva obra teològica més important, va ser completada l’any 1695.
  • Period: to

    Neoclassicisme

    Aquest moviment cultural va buscar inspiració en l’art i la cultura de l’Antiga Grècia i Roma.
  • Publicació de "Regles per a la direcció de l'esperit", de Descartes

    Publicació de "Regles per a la direcció de l'esperit", de Descartes
    “Regles per a la direcció de l’esperit” és una obra de René Descartes. Descartes va començar a redactar aquesta obra al voltant de l’any 1628. No obstant això, l’obra va ser publicada de manera pòstuma l’any 1701. Aquesta obra és una part important del llegat filosòfic de Descartes.
  • Mort de Locke

    Mort de Locke
    John Locke, va morir el 28 d’octubre de 1704 a High Laver, Essex, Anglaterra. La causa de la seva mort va ser un infart de miocardi. Després de la seva mort, va ser enterrat al cementiri de l’església de High Laver, on havia residit des de 1691.
  • Émilie du Châtelet

    Émilie du Châtelet
    Émilie du Châtelet, va ser una filòsofa, matemàtica i física francesa que va viure durant l'Edat de la Il·lustració.
    És coneguda principalment per la seva traducció i comentari de l'obra d'Isaac Newton, “Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica”, que conté les lleis bàsiques de la física. A més, va contribuir a la mecànica newtoniana amb el postulat d'una llei de conservació addicional per a l'energia total, de la qual l'energia cinètica de moviment és un element.
  • Period: to

    Hume

    David Hume va néixer i va morir a Edimburg, Escòcia. Va ser un filòsof, historiador, economista i assagista escocès, i és una de les figures més importants de la Il·lustració escocesa.
    Hume és conegut pel seu sistema filosòfic altament influent en l’empirisme, l’escepticisme i el naturalisme.
    Hume va argumentar en contra de l’existència d’idees innates, postulant que tot el coneixement humà es deriva únicament de l’experiència.
  • Hume i la carrera de Dret

    Hume i la carrera de Dret
    David Hume va estudiar dret a la Universitat d’Edimburg per voluntat de la seva família. No obstant això, la seva falta d’interès en aquesta disciplina el va portar a abandonar la carrera de dret. Des de molt jove, Hume sabia què volia dedicar-se a la filosofia. Així, tot i que la seva família el va destinar a fer la carrera de Dret, ell va preferir la literatura i la filosofia.
  • Period: to

    Kant

    Immanuel Kant va ser un filòsof alemany que va fer contribucions profundes i influents a la filosofia en una àmplia gamma de temes, incloent-hi l'ètica, la metafísica, l'epistemologia i l'estètica. La seva obra més important, "Crítica de la raó pura" (en alemany, "Kritik der reinen Vernunft"), és considerada un punt culminant de la filosofia moderna i va tenir un impacte durador en el pensament filosòfic. Amb ell, culmina la il·lustració, sota la consigna sapere aude! (atreveix-te a saber!).
  • Inici del Rococó

    Inici del Rococó
    El Rococó és un moviment artístic que va néixer a França i es va desenvolupar de forma progressiva entre els anys 1730-60. Aquest estil es va mantenir de moda fins a 1770.
    El Rococó es caracteritza pel gust pels colors lluminosos, suaus i clars. Predominen les formes inspirades en la natura, en la mitologia, en la bellesa dels cossos nus, en l’art oriental, especialment en els temes galants i amorosos.
  • Period: to

    Hume a França

    David Hume va marxar a França l’any 1734, on va passar tres anys, la major part d’ells a La Flèche. Durant aquest temps, es va dedicar a la redacció de la seva primera obra, “Tractat de la naturalesa humana”, que va completar després del seu retorn a Londres i es va començar a publicar el 1739. Aquesta estada a França va ser una part important de la seva vida i carrera.
  • Publicació de "Assaigs morals i Polítics", de Hume

    Publicació de "Assaigs morals i Polítics", de Hume
    “Assaigs morals i Polítics” o “Essays, Moral and Political”, és una obra de David Hume que es va publicar en dos volums el 1741 i 1742. Aquesta obra conté una sèrie de tractats finament elaborats que es divideixen en tres àrees principals: teoria política, teoria econòmica i teoria estètica.
  • Publicació de "El Tractat de la Naturalesa", de Hume

    Publicació de "El Tractat de la Naturalesa", de Hume
    “El Tractat de la Naturalesa Humana”, de David Hume, és considerada per molts com una de les obres més importants de Hume i una de les més influents en la història de la filosofia. Aquesta obra va ser publicada a Londres l’any 1739 de manera anònima, en tres volums. Aquesta obra resumeix la teoria d’aquest pensador sobre el coneixement i l’ètica.
  • Publicació de "Extracte" o "Abstracte", de Hume

    Publicació de "Extracte" o "Abstracte", de Hume
    “A Treatise of Human Nature” (1739-1740).
  • Publicació de "Carta d'un cavaller a un amic d'Edimburg", de Hume

    Publicació de "Carta d'un cavaller a un amic d'Edimburg", de Hume
    “Carta d’un cavaller a un amic d’Edimburg” és una obra de David Hume que es va publicar el 1745. Aquesta obra conté algunes de les objeccions fetes pels clergues i acadèmics, incloent-hi filòsofs, a la sol·licitud de Hume per una Càtedra de Filosofia a la Universitat d’Edimburg, juntament amb les respostes de Hume a aquestes.
  • Publicació de “L’esperit de les lleis”, de Montesquieu

    Publicació de “L’esperit de les lleis”, de Montesquieu
    “L’esperit de les lleis”, es va publicar a Ginebra el 1748. Aquesta obra examina les lleis en relació amb una varietat de factors, incloent-hi el govern, el clima, la religió, l’economia i la història.
  • Publicació de "Una investigació sobre l'enteniment humà", de Hume

    Publicació de "Una investigació sobre l'enteniment humà", de Hume
    “Enquiries concerning Human Understanding” és una obra escrita pel filòsof escocès David Hume i publicada el 1748. Aquesta obra és una revisió significativa de les primeres parts del “Tractat sobre la naturalesa humana” de Hume, que es va publicar el 1739.
  • “Sapere Aude”

    “Sapere Aude”
    “Sapere Aude” és una locució llatina que significa “atreveix-te a saber”. També sol interpretar-se com "tingues el valor d’utilitzar la teva pròpia raó". La frase va ser encunyada per Horaci al segle I aC en una epístola al seu amic Lolius.
    El filòsof alemany Immanuel Kant va popularitzar aquesta expressió en el seu assaig "Resposta a la pregunta: Què és la Il·lustració?".
  • Publicació de "Una investigació sobre els principis de la moral", de Hume

    Publicació de "Una investigació sobre els principis de la moral", de Hume
    “Enquiry Concerning the Principles of Morals” (EPM), de David Hume. Hume argumenta, entre altres coses, que els fonaments de la moralitat es troben en el sentiment, no en la raó.
  • Primera publicació de "l'Encyclopédie", de Denis Diderot i Jean-le-Rond d’Alembert

    Primera publicació de "l'Encyclopédie", de Denis Diderot i Jean-le-Rond d’Alembert
    L’Encyclopédie, o Diccionari raonat de les ciències, arts i oficis, és una obra voluminosa de coneixements en francès a càrrec de Denis Diderot i Jean-le-Rond d’Alembert. El primer volum de l’Encyclopédie va aparèixer l'1 de juliol de 1751. Aquesta obra representa una síntesi dels coneixements de l’època, basada en les idees del segle XVIII. És considerada un típic exponent del projecte de la Il·lustració.
  • Començament de l'obra “La història d’Anglaterra”, de Hume

    Començament de l'obra “La història d’Anglaterra”, de Hume
    David Hume, va escriure “La història d’Anglaterra”, també coneguda com "La història de la Gran Bretanya". Aquesta obra, més aviat una col·lecció d’escrits que una sola obra, abasta des de la invasió de Juli Cèsar fins a la Revolució de 1688. Hume va començar a escriure aquesta obra el 1754. En aquesta obra, Hume descriu els esdeveniments imbuint-los d’un esperit atribuït al caràcter típicament anglès, que contraposa al de l’etern rival francès.
  • Period: to

    La Revolució industrial

    La Revolució Industrial va ser un període de transformació socioeconòmica i tecnològica que va tenir lloc aproximadament entre la segona meitat del segle XVIII i la primera meitat del segle XIX a Anglaterra i després es va expandir a altres regions d'Europa i Amèrica del Nord. Va marcar un canvi profund en la història de la humanitat, ja que va transformar la manera com les persones vivien i treballaven.
  • Period: to

    La Revolució Americana

    La Revolució Americana va ser un conflicte entre les Tretze Colònies britàniques a Amèrica del Nord i la seva metròpoli, el Regne Unit. Aquest conflicte va començar el 1765 i va culminar el 1783. Les colònies es van unir contra l’imperi britànic i van entrar en el conflicte armat conegut com la Guerra d’Independència dels Estats Units entre el 1775 i el 1783. Això va donar lloc a la Declaració d’Independència dels Estats Units del 1776 i la victòria al camp de batalla d’octubre del 1781.
  • Invenció de la primera màquina de vapor

    Invenció de la primera màquina de vapor
    La primera màquina de vapor comercialitzada amb èxit va ser la bomba anashe, construïda per Thomas Savery el 1698. No obstant això, la màquina de vapor tal com la coneixem avui dia va ser inventada per l’enginyer escocès James Watt el 1769. Watt va introduir algunes millores en algunes màquines ja existents, que feien un ús pobre de la força del vapor. Aquestes millores van ser clau per al desenvolupament de la màquina de vapor i la seva aplicació en la Revolució Industrial.
  • Period: to

    Hegel

    Georg Wilhelm Friedrich Hegel va ser un influent filòsof alemany conegut per la seva complexa filosofia idealista i per la seva contribució a la comprensió de la història i la lògica. La seva obra més important és "La ciència de la lògica" i "La fenomenologia de l'esperit," que van influir profundament en la filosofia occidental i van donar lloc al qual es coneix com a "hegelianisme". S'adona que la llibertat que ha atorgat la Revolució Francesa constitueix l'ordre social alhora que el dissol.
  • Publicació de “Dialogues Concerning Natural Religion”, de Hume

    Publicació de “Dialogues Concerning Natural Religion”, de Hume
    És una obra filosòfica de David Hume, publicada pòstumament (1779). A través del diàleg, tres filòsofs anomenats Demea, Philo i Cleanthes debaten sobre la naturalesa de l’existència de Déu.
    En aquesta obra, Hume explora si la creença religiosa pot ser racional. Com a empirista, Hume pensa que una creença és racional només si està prou suportada per evidència empírica. Per tant, la pregunta és si hi ha prou evidència al món per permetre’ns inferir un Déu infinitament bo, savi, poderós i perfecte.
  • Publicació de "Crítica de la Raó Pura", de Kant

    Publicació de "Crítica de la Raó Pura", de Kant
    “Crítica de la Raó Pura” és l’obra principal del filòsof prussià Immanuel Kant. La primera edició es va publicar a Riga l’any 1781. Kant va arribar a corregir-la, publicant una segona edició l’any 1787. En aquesta obra, Kant exposa els elements centrals de la seva teoria del coneixement.
  • Publicació de "Prolegòmens a tota Metafísica futura que vulgui presentar-se com a ciència", de Kant

    Publicació de "Prolegòmens a tota Metafísica futura que vulgui presentar-se com a ciència", de Kant
    És una obra d’Immanuel Kant publicada el 1783. En aquesta obra, Kant intenta exposar els punts de vista essencials de la seva “filosofia crítica” o “filosofia transcendental” de manera sinòptica. Kant entenia aquest petit escrit com una descripció simplificada i comprensible de la primera edició de la seva obra principal, la “Crítica de la raó pura” (1781), en la qual discuteix els mateixos problemes però de manera més profunda i filosòfica.
  • Publicació de "Prolegòmens a tota Metafísica futura que vulgui presentar-se com a ciència", de Kant

    Publicació de "Prolegòmens a tota Metafísica futura que vulgui presentar-se com a ciència", de Kant
    És una obra d’Immanuel Kant publicada el 1783. En aquesta obra, Kant intenta exposar els punts de vista essencials de la seva “filosofia crítica” o “filosofia transcendental” de manera sinòptica. Kant entenia aquest petit escrit com una descripció simplificada i comprensible de la primera edició de la seva obra principal, la “Crítica de la raó pura” (1781), en la qual discuteix els mateixos problemes però de manera més profunda i filosòfica.
  • Publicació de "Fonaments de la metafísica dels costums", de Kant

    Publicació de "Fonaments de la metafísica dels costums", de Kant
    “Fonaments de la metafísica dels costums” és una obra d’Immanuel Kant publicada el 1785. Aquesta obra és una de les més importants de Kant, ja que estableix els principis fonamentals de la seva filosofia moral.
    En aquesta obra, Kant explora les qüestions fonamentals de l’ètica, com ara “Què he de fer?” i “Què m’és permès d’esperar?”. Aquestes preguntes es tracten en profunditat en aquesta obra, així com en la seva obra posterior, la “Crítica de la Raó pràctica” (1788).
  • "El Jurament dels Horacis"

    "El Jurament dels Horacis"
    “El Jurament dels Horacis” és una obra de Jacques-Louis David realitzada el 1784, uns anys abans de la Revolució Francesa. Se’l considera el paradigma de la pintura neoclàssica.
  • Publicació de "Idea d'una Història Universal des d'un punt de vista cosmopolita", de Kant

    Publicació de "Idea d'una Història Universal des d'un punt de vista cosmopolita", de Kant
    “Idea d’una Història Universal des d’un punt de vista cosmopolita” és una obra d’Immanuel Kant publicada el 1784. Kant proposa una visió de la història humana des d’un punt de vista cosmopolita, és a dir, considerant la humanitat com una comunitat global.
    Kant argumenta que tots els esdeveniments i decisions individuals contribueixen a un pla general de la naturalesa. Aquest pla és el desenvolupament progressiu de les facultats humanes i l’establiment d’un estat civil perfecte globalment.
  • Publicació de "Inici Versemblant de la Història Humana", de Kant

    Publicació de "Inici Versemblant de la Història Humana", de Kant
    “Inici Versemblant de la Història Humana” és una obra d’Immanuel Kant publicada el 1786. En aquesta obra, Kant busca desenvolupar el sistema de tota la moralitat, podent-se considerar com l’“edifici de la moralitat”.
  • Publicació de "Crítica de la Raó Pràctica", de Kant

    Publicació de "Crítica de la Raó Pràctica", de Kant
    “Crítica de la Raó Pràctica” és el segon dels textos fonamentals d’Immanuel Kant, publicat l’any 1788 a Riga. En aquesta obra, Kant exposa les seves idees en el terreny de l’ètica. Juntament amb la “Crítica de la Raó Pura”, és una de les obres clau del pensament kantià.
  • Invenció de la guillotina

    Invenció de la guillotina
    La guillotina va ser inventada pel metge francès Joseph-Ignace Guillotin. El 1789, durant l’Assemblea Nacional, Guillotin va proposar un mètode d’execució més humà i eficient.
  • Period: to

    La Revolució Francesa

    La Revolució Francesa va ser un esdeveniment històric complex amb molts actors i esdeveniments importants. Va canviar la cara de França i va tenir un impacte profund en la història europea i global, configurant el curs de la política i la societat en els segles posteriors.
  • Publicació de "Crítica del Judici", de Kant

    Publicació de "Crítica del Judici", de Kant
    “Crítica del Judici” és la tercera gran crítica escrita per Immanuel Kant, publicada l’any 1790. Aquesta obra complementa les anteriors “Crítica de la Raó Pura” i “Crítica de la Raó Pràctica” per establir els límits i condicions del coneixement humà.
  • Publicació de "Religió dins dels límits de la senzilla raó", de Kant

    Publicació  de "Religió dins dels límits de la senzilla raó", de Kant
    En aquesta obra, Kant explora la relació entre la religió i la raó, argumentant que la veritable religió es pot trobar dins dels límits de la raó.
    Kant sosté que la religió no hauria de dependre de les revelacions sobrenaturals o de l’experiència mística, sinó que hauria de ser una extensió de la moralitat. Segons Kant, la religió és una manifestació de la raó moral, i per tant es pot comprendre i practicar dins dels límits de la senzilla raó.
  • Publicació de "El Conflicte de les Facultats", de Kant

    Publicació de "El Conflicte de les Facultats", de Kant
    “El Conflicte de les Facultats” és un llibre escrit per Immanuel Kant i publicat l’any 1798. L’objectiu principal d’aquesta obra és defensar la funció de la filosofia, i per tant de la raó i la llibertat, enfront de la pretensió d’absolutitat d’altres sabers sotmesos a l’autoritat del poder.
  • Period: to

    Auguste Comte

    Auguste Comte va ser un filòsof i sociòleg francès conegut per ser el fundador de la disciplina de la sociologia i per desenvolupar una teoria de la història i la filosofia del coneixement coneguda com el "positivisme". Va ser un pensador visionari que va contribuir significativament al desenvolupament de la sociologia com una ciència i al foment del pensament científic en l'estudi de les qüestions socials.
  • El capitalisme

    El capitalisme
    El capitalisme com a sistema econòmic, en teoria, no va aparèixer fins al segle XVI a Anglaterra i va substituir el feudalisme.
    Aquest impuls natural cap al comerç i l’intercanvi va ser accentuat i fomentat per les Croades que es van organitzar a Europa occidental des del segle XI fins al segle XIII.
    No obstant això, la importància de la producció no es va fer palesa fins a la Revolució Industrial, que va tenir lloc al segle XIX.
    Avui en dia, encara perdura el capitalisme.
  • Period: to

    L'ESPERIT DEL POBLE

    L'esperit del poble reconeix que les idees filosòfiques no es desenvolupen de manera aïllada, sinó que estan influïdes per les condicions culturals, socials i històriques d'una comunitat o una època determinada. Aquesta perspectiva ajuda a contextualitzar les teories i les idees filosòfiques en el seu entorn i a comprendre com es relacionen amb les preocupacions i les creences de la seva època. Hegel creu superar la contradicció de la llibertat que ha atorgat la Revolució Francesa.
  • Period: to

    EXISTENCIALISMES I VITALISMES

    L'existencialisme se centra en les qüestions de la llibertat, la responsabilitat i la creació de significat en una existència aparentment absurda, mentre que el vitalisme posa èmfasi en una força vital creativa que transcendeix les explicacions purament materials. Ambdues perspectives filosòfiques han estat influents en la reflexió sobre la vida i l'existència humana. Heidegger i Sartre parlaran de l'existencialisme, i Ortega y Gasset del vitalisme.
  • Period: to

    L'imperialisme

    L’imperialisme és l’expansió del mateix territori o de la mateixa influència a força de dominar altres països i formar una unitat. La dominació pot ser territorial, com passava al colonialisme, cultural o econòmica, o una combinació dels tres factors.
    A partir de finals del segle XIX, l’imperialisme es va caracteritzar sobretot per la dominació econòmica imposada per les potències sobre nacions inferiors a aquestes, ja que la dominació política cada vegada va ser més posada en dubte.
  • Period: to

    El Romanticisme

    El Romanticisme va ser un moviment tant cultural com polític que s’originà a Alemanya a final del segle XVIII, inicialment com a moviment literari, però que ràpidament passà a influenciar totes les arts. La seva característica fonamental és la ruptura amb la tradició, amb l’ordre i la jerarquia dels valors culturals i socials imperants. Busca constantment la llibertat autèntica.
  • Hegel i l'ensenyament

    Es va convertir en professor a la Universitat de Jena, on va desenvolupar la seva reputació mundial com a filòsof.
  • Period: to

    Mill

    John Stuart Mill va ser un filòsof, economista polític i funcionari britànic. És considerat un dels pensadors més influents en la història del liberalisme clàssic i va contribuir àmpliament a la teoria social, la teoria política i l’economia política.
    Mill va ser membre del Partit Liberal i va participar activament en l’aprovació del projecte de llei de reforma de 1867, la reforma de la tinença de la terra a Irlanda, la reforma del govern de Londres i els drets de les dones.
  • Publicació de "Fenomenologia de l'esperit", de Hegel

    Publicació de "Fenomenologia de l'esperit", de Hegel
    “Fenomenologia de l’esperit” és l’obra més important de Georg Wilhelm Friedrich Hegel, publicada l’any 1807. Aquesta obra analitza la relació entre subjecte i objecte i és considerada com una de les obres conceptuals més difícils de la filosofia occidental.
  • Publicació de "Ciència de la lògica", de Hegel

    Publicació de "Ciència de la lògica", de Hegel
    “Ciència de la lògica” és una obra fonamental de Georg Wilhelm Friedrich Hegel, publicada en dos volums l’any 1812 i 1816. Aquesta obra és considerada com una de les obres més difícils de la filosofia occidental. En aquesta obra, Hegel desenvolupa la seva lògica filosòfica, que és la base del seu sistema filosòfic. Hegel argumenta que la lògica no és simplement una ciència formal que tracta de les formes de pensament, sinó que és la ciència de l’absolut o de la totalitat de la realitat.
  • Period: to

    Kierkegaard

    Søren Aabye Kierkegaard va ser un filòsof i teòleg danès, considerat el pare de l’existencialisme.
    Kierkegaard va ser un crític important de la religió organitzada, l’ètica i la filosofia de la religió. Molta de la seva obra filosòfica tracta sobre com es viu com a “individu únic”, donant prioritat a la realitat humana concreta sobre l’abstracció i destacant la importància de l’elecció personal i el compromís.
  • Estudis d'Auguste Comte

    Estudis d'Auguste Comte
    Després d’assistir al Lycée Joffre i després a la Universitat de Montpeller, va ser admès a l’École Polytechnique de París. Influenciat i guiat per figures com Condorcet, Saint-Simon i Henri de Saint-Simon, Comte va dedicar-se a la reflexió sobre la societat i el canvi social.
  • Publicació de "Enciclopèdia de les Ciències Filosòfiques", de Hegel

    Publicació de "Enciclopèdia de les Ciències Filosòfiques", de Hegel
    L’“Enciclopèdia de les Ciències Filosòfiques” de Georg Wilhelm Friedrich Hegel és una obra que presenta una versió abreujada de la filosofia sistemàtica de Hegel en la seva totalitat. Aquesta obra es va publicar per primera vegada l’any 1817, amb una segona edició el 1827 i una tercera el 1830.
    L’obra descriu el patró de la Idea com a manifestació en el raonament dialèctic.
  • Period: to

    EL REREFONS DEL SUBJECTE

    La identitat de les persones i les seves accions estan influïdes per una sèrie de factors que poden ser conscients o inconscients, i que inclouen les seves vivències personals, el context cultural i social, el moment històric, etc. que formen part de la seva història i la seva existència. Aquesta perspectiva ajuda a comprendre millor la complexitat de la naturalesa humana i la manera en què les persones es relacionen amb el món que les envolta. Marx Nietzsche i Freud (filòsofs de la sospita).
  • Period: to

    Marx

    Karl Marx va ser un filòsof, economista, historiador i teòric polític alemany, conegut per sera el coautor del "Manifest comunista" i per desenvolupar la teoria econòmica i política coneguda com el marxisme. Les idees de Marx han tingut un impacte profund i durador a escala mundial, i han estat la base de diversos moviments polítics i socials, incloent-hi el socialisme i el comunisme. Tanmateix, les seves teories també han estat objecte de debat i interpretació diversa al llarg del temps.
  • Energia elèctrica

    Energia elèctrica
    La generació i distribució d'energia elèctrica, que va començar a la dècada de 1880, va alimentar la industrialització i va canviar la forma com vivim i treballem.
  • “La Llibertat guiant el poble”

    “La Llibertat guiant el poble”
    “La Llibertat guiant el poble” és una obra del pintor francès Eugène Delacroix.
    Aquesta obra representa la Revolució de Juliol de 1830, ocorreguda a París, contra les violacions constitucionals perpetrades per Carles X durant la Segona Restauració. El quadre simbolitza la revolució del dia 28 de juliol, una escena en la qual el poble de París s’aixeca en armes contra el rei Carles X de França.
  • Inici del moviment antiesclavista

    Inici del moviment antiesclavista
    Va començar a prendre forma a principis del s. XIX. Aquest moviment va ser una ruptura històrica de les categories establertes de la humanitat.
    El primer moviment antiesclavista es va generar a partir d’una revolució d’esclaus dirigida per Nat Turner l’any 1830 als EUA. Aquest moviment va anar lligat als drets de les dones, ja que moltes es van sentir identificades comparant tant el matrimoni, com les condicions del treball i els salaris denigrants que l’home blanc els imposava en aquella època.
  • Publicació de "Early Essays on Marriage and Divorce", de Mill i Harriet Taylor

    Publicació de "Early Essays on Marriage and Divorce", de Mill i Harriet Taylor
    “Early Essays on Marriage and Divorce” és un treball de John Stuart Mill i Harriet Taylor publicat l’any 1832.
    Aquesta obra se centra en el matrimoni i el divorci, i es considera una anàlisi i defensa victoriana de la igualtat de les dones en termes de professions, lleis, llibertat per casar-se i divorciar-se, i un rebuig de les dones com a xàtels per ser utilitzades com a màquines de parir i esclaves domèstiques no remunerades.
  • Invenció de l'alfabet o codi Morse

    Invenció de l'alfabet o codi Morse
    L’alfabet o codi Morse va ser inventat per Samuel Morse juntament amb Alfred Vail l’any 1838. Prèviament, Morse havia estat capaç de fabricar un model de telègraf que serviria per dur a terme l’emissió d’aquest alfabet, consistent en un codi de ratlles i punts traduït a senyals telegràfiques.
  • Inici del moviment obrer

    Inici del moviment obrer
    El moviment obrer, també conegut com a moviment laboral, va sorgir al segle XIX com a resposta de la classe treballadora als problemes provocats per la industrialització i el capitalisme. Aquest moviment va ser creat amb l’objectiu d’alliberar-se de l’explotació capitalista, assolir millores laborals i, fins i tot, transformar la societat mitjançant una revolució social.
    Els orígens del moviment obrer a Espanya se situen a Catalunya en les dècades de 1830 i 1840.
  • Inici del moviment sufragista

    Inici del moviment sufragista
    Va ser un moviment internacional que reivindicava el dret de les dones a exercir el vot. Va començar als EUA a finals de la dècada de 1840 i es va estendre a gran part dels països europeus des de 1865.
    A la Gran Bretanya, aquest moviment va ser especialment actiu. Les sufragistes britàniques van lluitar durament per aconseguir el dret de vot de les dones, enfrontant-se a la violència, la presó, les vagues de fam i les manifestacions. Finalment, van aconseguir el seu objectiu el febrer de 1918.
  • Publicació de "Curs de Filosofia Positiva", de Comte

    Publicació de "Curs de Filosofia Positiva", de Comte
    “Curs de Filosofia Positiva” és l’obra principal d’Auguste Comte, publicada en sis volums a París entre 1830 i 1842. Aquesta obra es compon de 57 lliçons i exposa de forma sistemàtica tot el saber científic des del punt de vista de la filosofia positiva.
  • Invenció dels anestèsics

    Invenció dels anestèsics
    Els anestèsics, que permeten que els pacients no sentin dolor quan se’ls sotmet a procediments quirúrgics, van ser inventats al segle XIX. Els dos primers anestèsics utilitzats van ser l’èter i el cloroform. Aquests avenços van marcar un punt d’inflexió en la medicina, ja que van permetre realitzar procediments quirúrgics més complexos sense causar dolor als pacients.
  • Publicació de "Sistema de lògica demostrativa i inductiva", de Mill

    Publicació de "Sistema de lògica demostrativa i inductiva", de Mill
    “Sistema de lògica demostrativa i inductiva” és una obra de John Stuart Mill publicada l’any 1843. Aquesta obra es compon de dues parts: la lògica demostrativa i la lògica inductiva.
    En aquesta obra, Mill formula els cinc principis del raonament inductiu, coneguts com “Els mètodes de Mill” (Mill’s Methods). Aquesta obra, la seva principal i única obra sobre la filosofia de la ciència, va tenir un gran impacte en la ciència, la lògica i la filosofia del llenguatge posteriors.
  • Publicació de "Discurs sobre l'esperit positiu", de Comte

    Publicació de "Discurs sobre l'esperit positiu", de Comte
    “Discurs sobre l’esperit positiu” és una obra d’Auguste Comte publicada l’any 1844. Aquesta obra és considerada una bona síntesi del pensament de Comte, fundador i mestre del corrent positivista que va exercir una gran influència en la filosofia del segle XIX.
    El “Discurs sobre l’esperit positiu” pretén ser un pas cert en la direcció de comprendre què ha estat la filosofia i el món després de l’idealisme alemany.
  • Publicació de "Manuscrits Econòmics i Filosòfics de 1844", de Marx

    Publicació de "Manuscrits Econòmics i Filosòfics de 1844", de Marx
    “Manuscrits Econòmics i Filosòfics de 1844”, també coneguts com “Els manuscrits de París”, són un dels textos més famosos de Karl Marx escrits durant la seva estada a París el 1844. Aquests manuscrits són una expressió primerenca de l’anàlisi de Marx de l’economia, principalment a partir d’Adam Smith i de la crítica de la filosofia de G. W. F. Hegel.
  • Period: to

    Nietzsche

    Friedrich Nietzsche va ser un influent filòsof alemany conegut per les seves idees sobre la moralitat, la cultura, la religió i la naturalesa de l'ésser humà. La seva obra, que va ser profundament crítica amb molts aspectes de la cultura i la filosofia occidental, va tenir un impacte significatiu en el pensament del segle XX. Va ser un pensador provocador i innovador que va desafiar moltes de les creences i les concepcions establertes sobre la moralitat i la naturalesa humana.
  • Marx i Engels

    Marx i Engels
    Karl Marx i Friedrich Engels són considerats figures històriques clau per entendre la societat i la política contemporànies. Van iniciar una col·laboració teòrica i política que duraria la resta de les seves vides.
    Van escriure conjuntament obres com “La ideologia alemana”, “La misèria de la filosofia”, “La situació de la classe obrera a Anglaterra” i, sobretot, el “Manifest del Partit Comunista”, publicat a principis de 1848.
  • Publicació de "Principis d'economia política", de Mill

    Publicació de "Principis d'economia política", de Mill
    “Principis d’economia política” és una obra de John Stuart Mill publicada l’any 1848. Aquesta obra és considerada una de les més importants en l’àmbit de l’economia política.
    Mill explora diversos temes relacionats amb l’economia, com ara la producció, la distribució, el consum, el treball, els salaris, el capital, entre d’altres. Defensa la llibertat econòmica i argumenta a favor de l’economia de mercat, tot i que també reconeix la necessitat d’intervenció governamental en certes situacions.
  • Publicació de "El Manifest Comunista" de Marx i Engels

    Publicació de "El Manifest Comunista" de Marx i Engels
    “El Manifest Comunista”, també conegut com a “Manifest del Partit Comunista”, és un text de Karl Marx i Friedrich Engels redactat entre 1847 i 1848. Aquesta obra va ser encarregada per la Liga de los Comunistas i publicada per primera vegada a Londres el 21 de febrer de 1848. En aquesta obra, Marx i Engels reconeixen als comunistes com una força política a Europa i exposen els seus conceptes, objectius i tendències.
  • Inici del Realisme

    Inici del Realisme
    El Realisme és un corrent artístic i literari que va sorgir al segle XIX com a reacció al Romanticisme. Aquest moviment va néixer en el context de la revolució que, el 1848, va derrocar al rei Lluís Felip d’Orleans i va instaurar una república a França.
    El Realisme es caracteritza per la recerca de l’objectivitat i el rebuig al món de la fantasia i dels somnis. El que és quotidià en contraposició al que és exòtic és el tema central, que exposa problemes polítics, humans i socials.
  • Period: to

    Realisme

    El realisme, que es va iniciar a França després de la revolució de 1848, plasmava imatges de persones contemporànies durant la seva vida quotidiana. Va ser una resposta al romanticisme imperant fins aleshores, caracteritzat per escenes mitològiques o bíbliques, o per crear retrats del clergat i la noblesa.
    Alguns dels artistes més destacats del realisme, que van mostrar la realitat de les persones més pobres, van ser Gustave Courbet, Honoré-Victorin Daumier, Jean-François Millet, entre d'altres.
  • Period: to

    LA CIÈNCIA A DEBAT

    El debat científic pot ajudar a comprendre millor els resultats científics i a prendre decisions sobre qüestions rellevants per a la seva vida quotidiana.
    Auguste Comte considerava que la ciència era superior a tots els altres sabers, ja que es podia basar en l'experiència. Kuhn i Feyerabend ho criticaven, mentre que Popper intentava defensar amb fonaments sòlids les bases de les teories científiques. El saber científic és importantíssim, però no tot es reduïble als paràmetres científics.
  • Mill i Harriet Taylor

    Mill i Harriet Taylor
    Harriet Taylor, va ser una filòsofa anglesa defensora dels drets de les dones. Va conèixer a John Stuart Mill, un dels pensadors més destacats del segle XIX, al voltant de 1830. Van establir una profunda amistat que va acabar en matrimoni el 1851.
    John Stuart Mill va afirmar que Harriet va ser la coautora de la majoria dels llibres i articles que van ser publicats sota el seu nom.
  • Publicació de "Sistema de Política Positiva", de Comte

    Publicació de "Sistema de Política Positiva", de Comte
    “Sistema de Política Positiva” és una obra d’Auguste Comte publicada entre 1851 i 1854. En aquesta obra, Comte va desenvolupar la seva teoria de la “política positiva”, que va marcar una separació entre el seu sistema i el de Saint-Simon. Aquesta obra distingeix dues escoles econòmiques que van tenir una gran influència en la formació política i filosòfica de la França del segle XIX.
  • Period: to

    Freud

    Sigmund Freud va ser un metge, neuròleg i psicoanalista austríac, conegut com el fundador de la psicoanàlisi, una disciplina que va revolucionar la comprensió de la ment humana, la psicopatologia i la psicoteràpia. Les seves teories i conceptes han tingut un impacte profund en la psicologia, la psiquiatria i altres camps relacionats amb la ment i el comportament.
  • Publicació de "Sobre la llibertat", de Mill

    Publicació de "Sobre la llibertat", de Mill
    “Sobre la llibertat” és una obra filosòfica publicada l’any 1859 pel pensador anglès John Stuart Mill. Aquesta obra és considerada de gran radicalitat per la seva defensa de la llibertat dels individus respecte de l’estat, tant en els aspectes morals com en els econòmics.
    Va dedicar l'obra a Taylor quan fou publicat el 1859, un any més tard de la seva mort.
    El fonament de la noció de llibertat de Mill és que "sobre si mateix, sobre el seu cos i la seva ment, l’individu és sobirà".
  • Publicació de "L'utilitarisme", de Mill

    Publicació de "L'utilitarisme", de Mill
    “L’utilitarisme” és una obra de John Stuart Mill publicada per primera vegada el 1861. En aquesta obra, Mill realitza una exposició i defensa clàssica de l’utilitarisme en ètica. L’objectiu de Mill és explicar què és l’utilitarisme, mostrar per què és la millor teoria ètica i defensar-la contra una àmplia gamma d’objeccions i malentesos. Segons Mill, l’ètica utilitarista és una ètica pública, adreçada a la felicitat a través de la utilitat.
  • Els estudis de Nietzsche

    Els estudis de Nietzsche
    Friedrich Wilhelm Nietzsche va iniciar els seus estudis de Teologia i Filologia Clàssica a la Universitat de Bonn el 1864. No obstant això, un any més tard, el 1865, va decidir abandonar la Teologia per centrar-se completament en la Filologia. Aquest canvi va ser influït pel seu descobriment de Schopenhauer, que el va entusiasmar. Després de sis anys d’estudi intens, Nietzsche va experimentar els encants de la primera llibertat en el seu viatge per la regió del Rin.
  • Mill és escollit rector de la Universitat de St. Andrews

    Mill és escollit rector de la Universitat de St. Andrews
    John Stuart Mill va ser escollit rector de la Universitat de St. Andrews pels seus estudiants, i va ocupar el càrrec des del 1865 fins al 1868. Va donar el seu discurs inaugural l'1 de febrer de 1867. Aquesta elecció va marcar un canvi en la interpretació del paper del rector, que es va convertir en un càrrec més honorífic i cerimonial. Això va permetre que el paper del rector principal es convertís en el punt focal de l’administració de la universitat.
  • Invenció de la maquina d'escriure

    Invenció de la maquina d'escriure
    La primera màquina d’escriure d’èxit va ser la inventada per Christopher Sholes en 1867. Aquesta innovació va ser posteriorment venuda per 12.000 dòlars a Densmore and Yost que, a la seva vegada, la va vendre a un reconegut fabricant de màquines de cosir. No obstant això, es va introduir comercialment l’any 1874.
    Des de finals del segle XIX i durant bona part del XX, les màquines d’escriure van ser eines indispensables en les oficines comercials, així com per a molts escriptors professionals.
  • Publicació de "El Capital", de Marx

    Publicació de "El Capital", de Marx
    “El Capital” és una obra de Karl Marx que es va publicar en tres volums. Marx va escriure “El Capital” entre 1864 i 1867.
    “El Capital” és considerat una de les obres més influents de la història del pensament econòmic, polític i social. En aquesta obra, Marx analitza la societat capitalista des d’una perspectiva crítica, amb l’objectiu de revelar les seves contradiccions internes i les seves injustícies inherents.
  • Nietzsche i la Filologia Clàssica

    Nietzsche i la Filologia Clàssica
    Friedrich Wilhelm Nietzsche va ser nomenat catedràtic de Filologia Clàssica a la Universitat de Basilea el 1868, quan tenia només 24 anys. Les seves classes van començar amb un curs sobre "Homer i la filologia clàssica". Aquesta posició el va convertir en la persona més jove que mai havia ocupat aquest càrrec. La seva amistat amb Wagner es va refermar durant aquest període, així com la seva amistat amb el teòleg F. Overbeck i amb Paul Rée.
  • Publicació de "La submissió de les dones", de Mill

    Publicació de "La submissió de les dones", de Mill
    “La submissió de les dones” és una obra de John Stuart Mill publicada l’any 1869. Aquesta obra és considerada un dels textos fundacionals del pensament feminista al segle XIX. En aquesta obra, Mill fa una crítica contundent a la subordinació social i legal de les dones respecte als homes, i defensa la igualtat de drets entre homes i dones.
  • Bombeta elèctrica

    Bombeta elèctrica
    La invenció de la bombeta elèctrica per Thomas Edison a la dècada de 1870 va portar la llum elèctrica a les llars i les ciutats, canviant la vida quotidiana.
  • Publicació de "El Naixement de la Tragèdia", de Nietzsche

    Publicació de "El Naixement de la Tragèdia", de Nietzsche
    “El Naixement de la Tragèdia” és una obra de Friedrich Nietzsche publicada quan tenia tan sols vint-i-vuit anys. Aquesta obra va suscitar, gairebé abans i tot que veiés la llum, una allau d’adhesions i, alhora, de crítiques aferrissades. Amb la contundència i l’entusiasme tempestuós que havien de caracteritzar els seus escrits posteriors, Nietzsche ofereix en aquest llibre els eixos principals de la seva particular concepció de la Grècia antiga com a mitjà d’entendre el temps present.
  • Escrit "Sobre Veritat i Mentida en sentit extramoral", de Nietzsche

    Escrit "Sobre Veritat i Mentida en sentit extramoral", de Nietzsche
    “Sobre Veritat i Mentida en sentit extramoral” és un assaig filosòfic de Friedrich Nietzsche que va ser escrit el 1873, un any després de "El naixement de la tragèdia". Tot i això, aquesta obra no va ser publicada fins al 1896 per la seva germana Elisabeth, quan Nietzsche ja estava en estat catatònic.
    En aquest assaig, Nietzsche reflexiona sobre la veritat, el llenguatge i el coneixement. Segons Nietzsche, la veritat és una forma de poder.
  • Publicació de "Autobiografia", de Mill

    Publicació de "Autobiografia", de Mill
    “Autobiografia” és una obra de John Stuart Mill que va ser publicada per primera vegada l’any 1873. Aquesta obra ofereix una visió detallada de la vida i el pensament de Mill, incloent-hi la seva educació rigorosa a càrrec del seu pare, la seva carrera política i els seus esforços per a la reforma social. També inclou reflexions sobre temes filosòfics i econòmics. La seva publicació va proporcionar una visió única de la vida d’un dels pensadors més influents del segle XIX.
  • Publicació de "La Filosofia a l'Època de la Tragèdia Grega", de Nietzsche

    Publicació de "La Filosofia a l'Època de la Tragèdia Grega", de Nietzsche
    “La Filosofia a l’Època de la Tragèdia Grega” és una obra de Friedrich Nietzsche que va ser escrita el 1873. Aquesta obra és una reflexió profunda sobre la naturalesa de la tragèdia grega i la seva relació amb la filosofia.
    Nietzsche argumenta que els grecs van utilitzar la tragèdia com a mitjà per afrontar les dures realitats de la vida, incloent-hi la mort i el sofriment.
  • Inici de l’Impressionisme

    Inici de l’Impressionisme
    L’Impressionisme és un moviment pictòric que va néixer a França a la segona meitat del segle XIX. Aquest moviment va marcar la ruptura de l’art modern amb l’academicisme. Encara que el terme impressionisme s’aplica en diferents arts com la música i la literatura, el seu vessant més conegut, i aquell que en va ser el precursor, és el de la pintura.
  • Invenció del telèfon

    Invenció del telèfon
    L'invent del telèfon per Alexander Graham Bell el 1876 va transformar les comunicacions, permetent les trucades de veu a distància. I facilitant la comunicació entre tots els científics i filòsofs.
  • Publicació de "Humà massa humà", de Nietzsche

    Publicació de "Humà massa humà", de Nietzsche
    “Humà, massa humà” és una obra de Friedrich Nietzsche publicada el 1878. Aquesta obra marca un canvi en l’estil i la temàtica de Nietzsche respecte a les seves obres anteriors. En aquesta obra, Nietzsche comença a utilitzar aforismes i reflexions breus per expressar les seves idees, en lloc dels llargs assaigs que caracteritzaven les seves obres anteriors.
  • Nietzsche, la docència, i la salut

    Nietzsche, la docència, i la salut
    Friedrich Nietzsche va haver d’abandonar la seva posició com a professor de Filologia Clàssica a la Universitat de Basilea a causa de problemes de salut. Nietzsche va patir de mals de cap intensos i problemes d’estómac durant gran part de la seva vida adulta. Aquests problemes de salut van empitjorar amb el temps, fins al punt que va haver de renunciar a la seva posició acadèmica el 1879. Després d’això, Nietzsche va viure una vida nòmada, escrivint les seves obres mentre viatjava per Europa.
  • Publicació de "El Viatger i la seva Ombra", de Nietzsche

    Publicació de "El Viatger i la seva Ombra", de Nietzsche
    “El Viatger i la seva Ombra” és una obra de Friedrich Nietzsche que va ser escrita el 1879 i publicada l’any 1880. Aquesta obra és un recull d’aforismes que Nietzsche va escriure quan ja estava gairebé cec.
    Aquesta obra reflecteix el mateix esperit que en la primera col·lecció d’aforismes, és a dir, una voluntat decidida de protegir-se de totes les formes morboses de romanticisme i transcendentalisme.
  • Publicació de "Aurora", de Nietzsche

    Publicació de "Aurora", de Nietzsche
  • Publicació de "La Gaia Ciència", de Nietzsche

    Publicació de "La Gaia Ciència", de Nietzsche
  • Period: to

    Ortega i Gasset

    José Ortega y Gasset va ser un influent filòsof, escriptor i pensador espanyol del segle XX. Va jugar un paper destacat en la filosofia, la política i la cultura d'Espanya i va ser conegut per les seves reflexions sobre la filosofia de la vida i la situació de l'individu en la societat contemporània.
  • Invenció dels cotxes

    Invenció dels cotxes
    Els cotxes van canviar completament la forma en què viatgem, així com el disseny de les nostres ciutats, i van empènyer el concepte de la línia de muntatge al corrent principal. Van ser inventats en la seva forma moderna a finals del segle XIX per una sèrie d'individus, amb un crèdit especial per a l'alemany Karl Benz per crear el que es considera el primer cotxe pràctic el 1885.
  • Publicació de “Així parlà Zaratustra: Un llibre per a tothom i per a ningú”, de Nietzsche

    Publicació de “Així parlà Zaratustra: Un llibre per a tothom i per a ningú”, de Nietzsche
    “Així parlà Zaratustra: Un llibre per a tothom i per a ningú” és una obra del filòsof alemany Friedrich Nietzsche, redactada en quatre parts entre 1883 i 1885. Aquesta obra introdueix moltes de les idees que Nietzsche va continuar desenvolupant en les seves obres posteriors, com ara l’etern retorn, la paràbola de la mort de Déu, i la profecia del superhome.
    El llibre narra les explicacions i la doctrina d’un filòsof, Zaratustra -en referència a Zaratustra, fundador del Zoroastrisme.
  • Publicació de "Més enllà del Bé i el Mal", de Nietzsche

    Publicació de "Més enllà del Bé i el Mal", de Nietzsche
  • Publicació de "La Genealogia de la Moral", de Nietzsche

    Publicació de "La Genealogia de la Moral", de Nietzsche
    “La Genealogia de la Moral” és una obra filosòfica de Friedrich Nietzsche que va ser publicada el 1887. Aquesta obra consta d’un prefaci i tres tractats i és un dels seus escrits més influents. En aquesta obra, Nietzsche fa una anàlisi crítica de la moralitat tradicional i la religió, i proposa una nova manera d’entendre els valors morals. Segons Nietzsche, els valors morals no són universals ni absoluts, sinó que són productes de la història humana i de les relacions de poder.
  • “La nit estelada”

    “La nit estelada”
    “La nit estelada” és una pintura a l’oli realitzada per Vincent van Gogh. Va ser pintada el juny de 1889 i representa la vista des de la finestra orientada a l’est de la seva habitació d’asil a Saint-Rémy-de-Provence, just abans de l’albada, amb l’addició d’un poble imaginari. Aquesta obra és considerada una de les millors obres pictòriques de la història de l’art. Actualment, es troba a la col·lecció permanent del Museu d’Art Modern de Nova York.
  • Publicació de "El Crepuscle dels Ídols o com filosofar amb el martell", de Nietzsche

    Publicació de "El Crepuscle dels Ídols o com filosofar amb el martell", de Nietzsche
    “El Crepuscle dels Ídols o com filosofar amb el martell” és una obra de Friedrich Nietzsche que va ser escrita el 1888 i publicada el 1889. Aquesta obra és una crítica contundent a la filosofia tradicional i una defensa de la seva pròpia filosofia. En aquesta obra, Nietzsche fa servir el martell com a metàfora per a la seva filosofia, que busca destruir les falses creences (els ídols) que han dominat el pensament humà.
  • Period: to

    Heidegger

    Martin Heidegger va ser un filòsof alemany conegut per la seva influent obra en la fenomenologia i l'existencialisme, així com per la seva influència en la filosofia contemporània. Heidegger va desenvolupar una filosofia complexa i influent que abordava qüestions fonamentals sobre l'existència humana, el llenguatge, la tecnologia i la relació amb el món.
  • Nietzsche, un cavall, i un col·lapse mental

    Nietzsche, un cavall, i un col·lapse mental
    El 3 de gener de 1889, Friedrich Nietzsche va patir un col·lapse mental a Torí, Itàlia. Segons algunes fonts, Nietzsche va veure un cavall que era maltractat i va córrer cap a ell, llançant els seus braços al voltant del coll del cavall per protegir-lo, i després va caure a terra. Després d’aquest incident, Nietzsche va ser portat a una clínica psiquiàtrica a Basilea.
    La seva mare, Franziska, va decidir traslladar-lo a una clínica a Jena sota la direcció d’Otto Binswanger.
  • La Torre Eiffel

    La Torre Eiffel
    La Torre Eiffel, situada al Camp de Mart a París, és una estructura reticulada de ferro colat dissenyada per l’enginyer Alexandre Gustave Eiffel. Va ser construïda amb motiu de l’Exposició Universal de París de 1889.
    La construcció de la Torre Eiffel va durar 2 anys, 2 mesos i 5 dies, amb la col·laboració d’uns 300 treballadors, 50 dels quals eren enginyers i dissenyadors. Quan es va inaugurar el 1889, es va convertir en la construcció més alta del món.
  • Inici del Modernisme

    Inici del Modernisme
    Va ser un moviment cultural, literari i artístic produït a Occident a la fi del segle XIX i al començament del segle XX.
    El Modernisme sorgeix per l’evolució de l’eclecticisme i l’historicisme. És un art burgès, molt car, que intenta integrar en l’arquitectura tot l’art i totes les arts. És un corrent essencialment decoratiu, encara que inclou solucions arquitectòniques originals.
    Aquest moviment va suposar una ruptura amb les tradicions passades i va explorar noves formes d’expressió.
  • Inici de l'avantguardisme

    Inici de l'avantguardisme
    Aquest moviment cultural va incloure una sèrie de moviments artístics radicals que van voler innovar en l’art i la cultura.
  • Period: to

    Gadamer

    Hans-Georg Gadamer va ser un filòsof alemany conegut pel seu treball en el camp de l'hermenèutica, una disciplina que se centra en la interpretació i la comprensió del text i el significat. Va promoure una comprensió més rica i profundament humana del coneixement i la veritat, i va destacar la importància de l'horitzó d'expectatives i la consciència dels prejudicis en el procés de comprensió.
  • Period: to

    Popper

    Karl Raimund Popper va ser un filòsof, politòleg i professor austríac, nacionalitzat britànic. És conegut per haver fundat el falsacionisme i per les seves teories de la falsabilitat i el criteri de demarcació. Popper va argumentar que una teoria en les ciències empíriques mai pot ser provada, però pot ser falsada, la qual cosa significa que pot i ha de ser examinada per experiments decisius per distingir la ciència de la pseudociència.
  • Period: to

    Sartre

    Jean-Paul Sartre va ser un influent filòsof, escriptor i pensador francès conegut pel seu paper fonamental en el desenvolupament de l'existencialisme, un corrent filosòfic que destaca la llibertat individual, la responsabilitat i l'existència humana en un món sense sentit inherent.
  • Publicació de "Ecce Homo", de Nietzsche

    Publicació de "Ecce Homo", de Nietzsche
    “Ecce Homo: Com esdevé el que es és” és una de les últimes obres del filòsof alemany Friedrich Nietzsche. Va ser escrita el 1888, però no es va publicar fins al 1908, després de la mort de Nietzsche. En aquesta obra, Nietzsche ofereix la seva pròpia interpretació del seu desenvolupament, les seves obres i el seu significat.
  • Period: to

    La Primera Guerra Mundial

    La Primera Guerra Mundial (Gran Guerra) va ser un dels conflictes més destructius de la història, involucrant la majoria de les potències mundials de l'època i provocant canvis significatius en la política, la societat i la geografia del món. Va provocar canvis importants en les fronteres nacionals, l'avanç de la tecnologia militar i una profunda amargura i pèrdua que van donar lloc a la creació de la Segona Guerra Mundial dues dècades més tard.
  • L'Escola de Frankfurt.

    L'Escola de Frankfurt.
    L’Escola de Frankfurt, també coneguda com a Institut de Recerca Social, es va fundar el 1922 a Frankfurt del Main, Alemanya. Aquesta escola de pensament va ser representada per un grup de pensadors alemanys que es van agrupar entorn de l’Institut de Recerca Social. El seu tret més representatiu, almenys en les primeres etapes, va ser l’adscripció al marxisme com a base de les seves reflexions.
  • Period: to

    Kuhn

    Thomas Samuel Kuhn va ser un físic, filòsof de la ciència i historiador estatunidenc, conegut per la seva contribució al canvi d’orientació de la filosofia i la sociologia científica a la dècada de 1960.
    Segons Kuhn, les ciències no progressen seguint un procés uniforme per l’aplicació d’un hipotètic mètode científic. Es verifiquen, en canvi, dues fases diferents de desenvolupament científic.
    El terme «paradigma» designa tots els compromisos compartits per una comunitat de científics.
  • Period: to

    Feyerabend

    Paul Karl Feyerabend va ser un filòsof de la ciència que al llarg de la seva vida va experimentar una evolució constant en el seu pensament (popperià, antiracionalista, empirista, anti empirista, anti positivista, relativista), sempre amb un alt grau d’anarquisme i sentit crític.
    És conegut per haver creat l’anarquisme epistemològic. Segons aquesta teoria, no hi ha regles metodològiques universals per a la recerca científica. També és un dels dos autors de la tesi de la incommensurabilitat.
  • Inici del surrealisme

    Inici del surrealisme
    El surrealisme és un moviment cultural que va néixer a Europa després de la Primera Guerra Mundial, influït en gran manera pel dadaisme. El terme “surrealisme” va ser encunyat per primer cop pel poeta Guillaume Apollinaire l’any 1917. No obstant això, el moviment surrealista no es va establir fins al 15 d’octubre de 1924, quan el poeta i crític francès André Breton va publicar el Manifest del surrealisme a París.
  • Invenció de la penicilina

    Invenció de la penicilina
    Descobert pel científic escocès Alexander Fleming el 1928, aquest fàrmac va transformar la medicina per la seva capacitat de curar malalties bacterianes infeccioses. Va començar l'era dels antibiòtics.
  • Period: to

    Habermas

    Jürgen Habermas és un influent filòsof i teòric social alemany conegut per les seves contribucions a la teoria crítica i a la filosofia política. Ha estat una figura clau en la filosofia contemporània i ha estat crític amb les limitacions de la modernitat i les estructures socials que poden restringir la comunicació i la raó. Es considerat l'últim membre de l'escola. Té profundes divergències amb els seus mestres i predecessors.
  • Period: to

    L'ESPECTADOR ENTRA EN ESCENA

    Hans-Georg Gadamer va fer una contribució significativa a la filosofia hermenèutica, defensant una visió de la comprensió i la veritat centrada en el diàleg, la tradició i la consciència dels nostres prejudicis.
  • Period: to

    El Tercer Reich

    El règim nazi, també conegut com a Tercer Reich, va ser la forma que va prendre l’Estat alemany sota la dictadura d’Adolf Hitler i el Partit Nazi des del 1933 fins al 1945.
    El discurs nazi promulgava la conquesta de Lebensraum (“espai vital”) per a la raça ària al mateix temps que la desaparició de tots els individus, grups i ètnies considerats indesitjables al Tercer Reich. Això va culminar en un genocidi a gran escala, amb la creació de camps de concentració i camps d’extermini.
  • Period: to

    La Guerra Civil Espanyola

    Va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Espanya entre el 18 de juliol de 1936 i l’1 d’abril de 1939.
    Aquest conflicte va ser el resultat d’un llarg procés d’inestabilitat política, econòmica i social durant la Segona República Espanyola. La guerra va tenir múltiples facetes, ja que va incloure lluita de classes, guerra de religió, enfrontament de nacionalismes oposats, lluita entre dictadura militar i democràcia republicana, entre contrarevolució i revolució, entre feixisme i comunisme.
  • “Guernica”

    “Guernica”
    “Guernica” és una gran pintura a l’oli de 1937 de l’artista espanyol Pablo Picasso. És una de les seves obres més conegudes, considerada per molts crítics d’art com la pintura anteguerra més commovedora i poderosa de la història.
    Picasso va pintar “Guernica” a casa seva a París en resposta al bombardeig del 26 d’abril de 1937 de Guernica, una ciutat al País Basc al nord d’Espanya que va ser bombardejada per l'Alemanya nazi i la Itàlia feixista a petició dels nacionalistes espanyols.
  • Period: to

    La Segona Guerra Mundial

    La Segona Guerra Mundial va ser un esdeveniment que va canviar la història del segle XX i va deixar una empremta profunda en la memòria col·lectiva de moltes nacions. Va ser un període de gran trastorn i heroisme, així com de pèrdua i destrucció massives.
  • Sloterdijk

    Sloterdijk
    Peter Sloterdijk és un filòsof i teòric cultural alemany nascut a Karlsruhe. Va estudiar filosofia, estudis alemanys i història a la Universitat de Múnic i la Universitat d'Hamburg de 1968 a 1974. Des de 2001, és rector de l’Escola d’Arts i Disseny de Karlsruhe.
    Sloterdijk és conegut per les seves idees innovadores i transgressores. La seva obra més coneguda és Esferes, una trilogia composta per Burbujas, Globos i Espumas.
  • Inici del Postmodernisme

    Inici del Postmodernisme
    Aquest moviment cultural es caracteritza per la seva actitud escèptica o irònica cap als grans relats i ideologies del modernisme.
  • Period: to

    CRISIS DE LA RAÓ MODERNA

    La crisi de la raó moderna va sorgir com una resposta a les limitacions percebudes de la raó com a eina absoluta per a la comprensió i la veritat. Aquesta crisi va conduir a una revisió crítica de la filosofia, la religió, les ciències socials i altres àrees del coneixement, i va influir en el desenvolupament de diversos corrents filosòfics i teològiques durant els segles XIX i XX. Habermas, considerat l'últim membre de l'escola té profundes divergències amb els seus mestres i predecessors.
  • Publicació de "La llei de la naturalesa", de Locke

    Publicació de "La llei de la naturalesa", de Locke
    John Locke va escriure sobre la llei natural en els seus “Ensayos sobre la Ley de la Naturaleza”, que és una compilació d’apunts del jove Locke sobre la llei natural. Aquests assaigs no són comparables amb els textos madurs de Locke, però mostren els seus primers passos en filosofia política i revelen la forta relació de l’autor amb l’escolàstica.
    Aquests assaigs van ser publicats per Wolfgang Von Leyden en 1954.
  • Publicació de “The Structure of Scientific Revolutions”, de Kuhn

    Publicació de “The Structure of Scientific Revolutions”, de Kuhn
    El 1962, Kuhn va publicar “The Structure of Scientific Revolutions” (L'estructura de les revoluciones científiques), obra en la qual va exposar l’evolució de les ciències naturals bàsiques d’una manera que es diferenciava de forma substancial de la visió més generalitzada fins aleshores.
  • Invenció de l'ordinador personal

    Invenció de l'ordinador personal
    Inventat en la dècada de 1970, els ordinadors personals van ampliar enormement les capacitats humanes. Tot i que el seu telèfon intel·ligent és més potent, un dels primers PC va ser introduït el 1974 per Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) a través d'un kit d'ordinador de comanda de correu anomenat Altair. A partir d'aquí, empreses com Apple, Microsoft i IBM han redefinit la computació personal.
  • Publicació de "La teoria de l'acció comunicativa", de Habermas.

    Publicació de "La teoria de l'acció comunicativa", de Habermas.
    “La teoria de l’acció comunicativa” és una obra del filòsof i sociòleg alemany Jürgen Habermas. Aquesta teoria s’explica com el diàleg té un paper decisiu en l’organització social. Habermas desenvolupa aquesta teoria amb tres pretensions fonamentals.
    Habermas distingeix entre la racionalitat instrumental, que és l’ús instrumental del saber, i la racionalitat comunicativa, que és el saber com a enteniment.
  • Internet

    Internet
    Internet és una xarxa global d'ordinadors interconnectats que permet la comunicació i el compartiment d'informació a escala mundial. Va sorgir com una xarxa de recerca i desenvolupament als Estats Units i, amb el temps, es va estendre per tot el món, esdevenint una part integral de la vida contemporània.
  • Filosofia en l'actualitat

    Filosofia en l'actualitat
    La filosofia contemporània és un camp dinàmic i en constant evolució que es preocupa per qüestions relacionades amb la societat, la política, la tecnologia, la ciència, la cultura, etc.
    La majoria de corrents ètics contemporanis tracten l’ésser humà com a ciutadà i tracten de respondre als nous reptes com la convivència intercultural, el civisme, els dilemes biomèdics, l’ús de la tecnologia o la democràcia. Al s. XXI, ha ressorgit amb força l’estudi de la ment per l’auge de la ciència cognitiva.