SET DÈCADES DE CONFLICTE ISRAELIÀ-PALESTÍ (1947-2023)

By Lidia08
  • Proposta de partició de l'ONU (1947)

    Proposta de partició de l'ONU (1947)
    El pla de partició de Palestina va ser la proposta de l'ONU per a dividir el Mandat britànic de Palestina en dos Estats, un jueu i un altre àrab. El pla proposava distribuir el territori, donant aproximadament la meitat a cada part.
    Pla de partició de Palestina
  • Proclamació de l'Estat d'Israel per Ben Gurion (1948)

    Proclamació de l'Estat d'Israel per Ben Gurion (1948)
    El 14 de maig de 1948, el sionista David Ben-Gurión va proclamar la independència d'Israel en eixe territori, si bé ja existia llavors una població que havia viscut en esta regió, Palestina, durant segles.
    Proclamació de l'estat d'israel
  • Primera guerra àrab-israelià (1948-1949)

    Primera guerra àrab-israelià (1948-1949)
    Els països àrabs que envolten Israel (Egipte, l'Aràbia Saudita, l'Iraq, Síria, Iemen, Jordània i Líban) van emprendre contactes per a organitzar i iniciar una ofensiva militar el 14 de maig de 1948 contra Palestina a fi d'expulsar a la població jueva recentment organitzada en el seu nou Estat.
    Primera guerra àrab-israelià
  • Segona guerra àrab-israelià (1956)

    Segona guerra àrab-israelià (1956)
    La decisió del govern egipci de construir la presa de Assuán sobre el riu Nil va provocar un conflicte on Gran Bretanya, França e Israel es van posar d'acord per a organitzar un atac.
    Segona guerra àrab-israelià
  • Guerra dels Sis Dies (1967)

    Guerra dels Sis Dies (1967)
    La Guerra dels Sis Dies va ser un enfrontament militar armat entre Israel i Egipte, en el marc del conflicte àrab-israelià. L'exèrcit d'Israel va llançar un atac aeri sorpresa sobre Egipte el 5 de juny de 1967 i sis dies més tard va aconseguir la victòria. Com a resultat, l'Estat d'Israel va prendre possessió de la península del Sinaí, la Franja de Gaza, Cisjordània i els Alts del Golán.
    Guerra dels Sis Dies
  • Guerra del Yom Kippur i crisi del petroli (1973)

    Guerra del Yom Kippur i crisi del petroli (1973)
    El 6 d'octubre de 1973, una coalició àrab liderada per Egipte i Síria va llançar un atac combinat contra Israel coincidint amb la festivitat del Yom Kipur, dia sagrat per als jueus.
    Guerra del Yom Kippur i crisi del petroli
  • Acords de Camp David entre Egipte i Israel (1978)

    Acords de Camp David entre Egipte i Israel (1978)
    Es coneixen com els acords de Camp David als quals van ser signats pel president egipci Anwar el-Sadat i el primer ministre israelià Menájem Beguín el 17 de setembre de 1978 després de dotze dies de negociacions secretes amb la mediació del president dels Estats Units, Jimmy Carter, i mitjançant els quals Egipte i Israel van signar la pau en els conflictes territorials entre tots dos països.
    Acords de Camp David entre Egipte i Israel
  • Primera Intifada o “Revolta de les pedres” (1987-1993)

    Primera Intifada o “Revolta de les pedres” (1987-1993)
    Va ser un moviment popular en Palestina en contra de les forces israelianes amb l'objectiu de posar fi a les asfixiants condicions socials en què vivien els palestins.
    Primera Intifada o “Revolta de les pedres”
  • Acords d'Oslo entre Israel i la Organització per a l'Alliberament de Palestina (1993)

    Acords d'Oslo entre Israel i la Organització per a l'Alliberament de Palestina (1993)
    ​Van ser una sèrie d'acords signats entre el Govern d'Israel i l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP), dissenyats per a oferir una solució permanent en el conflicte palestí-israelià.
    Acords d'Oslo entre Israel i la Organització per a l'Alliberament de Palestina
  • Creació de l'Autoritat Nacional Palestina (1994)

    Creació de l'Autoritat Nacional Palestina (1994)
    L'Autoritat Nacional Palestina (ANP) és l'organització administrativa creada per a governar Gaza i Cisjordània. Va sorgir en 1994 com a resultat dels Acords d'Oslo de l'any anterior entre Israel i Palestina.
    [Creació de l'Autoritat Nacional Palestina (1994)](https://elordenmundial.com/que-es-autoridad-nacional-palestina/#:~:text=La%20Autoridad%20Nacional%20Palestina%20(ANP,anterior%20entre%20Israel%20y%20Palestina.)
  • Segona Intifada (2000-2005)

    Segona Intifada (2000-2005)
    Segona rebel·lió violenta iniciada per la visita d'Ariel Sharón a l'Esplanada de les Mesquites a Jerusalem.
    Segona Intifada
  • Tercera Intifada o Divendres de la Fúria (2017)

    Tercera Intifada o Divendres de la Fúria (2017)
    El divendres 8 de desembre de 2017, el líder d'Hamàs Ismail Haniya va demanar als palestins que participaren en una tercera Intifada a través del denominat "Divendres de Fúria", motivada per la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de reconéixer a Jerusalem com a capital de l'Estat d'Israel.
    Tercera Intifada o Divendres de la Fúria
  • Proclamació d'Israel com a Estat nació jueu (2018)

    Proclamació d'Israel com a Estat nació jueu (2018)
    El Parlament israelià ha aprovat de matinada la controvertida llei "Estat-Nació" per la qual es protegeix la identitat jueva d'Israel, el país es declara "llar nacional del poble jueu" amb capital a Jerusalem, reserva el dret a l'autodeterminació a este col·lectiu estableix l'hebreu com a única llengua oficial per damunt de l'àrab.
    Proclamació d'Israel com a Estat nació jueu
  • Guerra Israel-Franja de Gaza (2023)

    Guerra Israel-Franja de Gaza (2023)
    La guerra Israel-Gaza de 2023 és un conflicte armat en curs que va començar el 7 d'octubre de 2023, mentre els israelians festejaven la festa de Sucot, quan grups armats de milicians palestins, principalment d'Hamàs i el Gihad Islàmic Palestí, juntament amb altres agrupacions van llançar un gran atac contra Israel des de la Franja de Gaza.
    Guerra Israel-Franja de Gaza