Revolucioindustrial2 2

Revolucions industirals

  • Llançadora volant per al filat

    Llançadora volant per al filat
    John Kay inventa la llançadora volant per al filat, que va substituir a la filosa.
  • Filadora Jenny Machine

    Filadora Jenny Machine
    Es crea el primer torn de filar mecànic de vuit fusos, la filadora Jenny Machine, que anirà creixent fins als 120 fusos.
  • Màquina de vapor

    Màquina de vapor
    Es patenta la màquina de vapor, amb múltiples aplicacions a la maquinària tèxtil. Richard Arkwright crea la primera filadora hidràulica.
  • Period: to

    Primera revolució industrial

    Comença a la Gran Bretanya, on sorgeixen les primeres fàbriques (tèxtils i metal·lúrgiques), impulsades per màquines de vapor i els primers ferrocarrils. Fonts d'energia: carbó Màquina de vapor per filar i teixir i energia hidràulica Ferrocarril i vaixell de vapor Divisió del treball Fàbrica amb màquinaria i treballadors/es no experts/es Mecanització de la producció
  • Mula de filar o Filadora de mussolina

    Mula de filar o Filadora de mussolina
    Samuel Crompton crea la Mula de filar o Filadora de mussolina, un tipus d'hidràulica millorada.
  • Primer teler completament mecànic

    Primer teler completament mecànic
    Primer teler completament mecànic -no manejat- d'Edmund Cartwright. Primer funcionava amb energia equina, però va ser substituïda per hidràulica.
  • Invenció màquina de cosir

  • Màquina desmotadora de cotó

    Màquina desmotadora de cotó
    Creació de la màquina desmotadora de cotó als EUA.
  • Es patenta la màquina de cosir

    Es patenta la màquina de cosir
    El 12 d'agost de 1851 l'estadunidenc Isaac M. Singer va patentar la màquina de cosir, invent que va revolucionar tota la producció industrial tèxtil.
  • Period: to

    2a revolució industrial

    S'estén per Europa, els EUA i el Japó. Es desenvolupa la indústria siderúrgica, dels béns d'equip (trens, transatlàntics, de guerra, etc.) i arrenca la indústria elèctrica, química i de l'automòbil. Fonts d'energia: petroli i gas Energia elèctrica i motors elèctrics i d'explosió, acer. Automòbil, avió... Grans fàbriques amb producció en massa Primera cadena de muntatge (fordisme) Taylorisme
  • Period: to

    3a revolució industrial

    S'inicia amb l'esclat nuclear a Hiroshima. Les grans potències són els EUA i l'URSS; el Japó i la UE s'hi afegiran més tard. Les indústries capdavanteres són la nuclear, aeroespacial, química del petroli i electrònica. Fonts d'energia: urani Energies alternatives (eòlica, solar...) Reactor nuclear, TIC i robòtica Avió de reacció, tren d'alta velocitat... Petroquímica, plàstics Automatització i electrònica Multinacionals, deslocalització i R+D+I Consum de masses
  • Period: to

    Indústria 4.0

    S'inicia amb l'aparició d'Internet i el desenvolupament de la robotització, les energies renovables, etc. La Xina es converteix en una gran potència industrial i lidera les economies properes (Corea del Sud, Taiwan...) Energies renovables i materials nous Maquinària i productes intel·ligents Transports autònoms, eficients i no contaminants (vehicles elèctrics, híbrids...) Úes de noves tecnologies (dades massives, internet...) Fàbriques robotitzades i hiperconnectades.