Els pilars de la societat alemanya

Alemanya: 1918-1934

  • Proclamació de la República de Weimar

    El kàiser Guillem II va abdicar el novembre de 1918 i just després es va proclamar la República de Weimar. Aquesta va haver de fer front a la derrota militar de la Primera Guerra Mundial i a les dures condicions de pau imposades pels vencedors.
  • Aixecament de la Lliga Espartaquista

    La nova república no va ser capaç de crear un sistema polític estable i, per això, hi van haver diversos intents insurreccionals de la dreta i de l'esquerra que volien fer caure el règim. La Lliga Espartaquista, els comunistes, pretenien proclamar un govern seguint el model soviètic però, tot i això, l'aixecament va ser reprimit amb duresa.
  • Afiliació de Hitler al NSDAP

    El 1920, hi va haver un auge de grups nacionalistes radicals que acusaven el govern de traïció. Aquest mateix any es faria públic el programa del Partit Nacionalsocialista dels Treballadors Alemanys (NSDAP), el partit extremista, agressiu i racista en el què Hitler havia començat la seva carrera política.
  • Lideratge de Hitler del NSDAP

    Hitler va reorganitzar el partit, el va dotar d'un caràcter violent amb la creació d'esquadrons paramiliars (SA), li va donar un component antijueu i va adoptar uns emblemes semblants als del feixisme italià.
  • Cop d'Estat fallit i detenció de Hitler

    Hitler va intentar fer un cop d'Estat contra la República de Weimar però va fracassar. Ell va ser detingut i obligat a complir sis mesos de presó. Durant aquest temps, va escriure "Mein Kampf", un llibre en el què exposava el seu pensament i el seu possible programa polític.
    Hitler rebutjava la democràcia parlamentària i el bolxevisme i, en canvi, defensava l'antisemitisme, la superioritat de la raça ària i la necessitat de forjar un Gran Reich amb els territoris de població germànica.
  • Creació de la milícia SS

    Al sortir de la presó, Hitler ja era conegut com el Führer i aquest any va crear la seva pròpia milícia: la SS (Grup de Protecció). Tot i això, els nazis van haver de aturar la seva activitat antiparlamentària ja que la situació econòmica i social del país havia millorat.
  • Crisi del 1929

    Tot i que hi havia hagut una relativa estabilitat, la situació d'Alemanya durant aquest període, després de la Primera Guerra Mundial, era crítica i amb la crisi del 1929, encara es va agreujar més: la producció va disminuir i el nombre d'aturats va augmentar considerablement.
  • Pujada al poder del nazisme

    La crisi a fer augmentar el malestar social cosa que, afavorint la difusió del discurs nazi, va provocar una polarització política.
    A les eleccions de 1932 va sortir elegits 196 diputats nazis i 100 diputats comunistes. Les forces conservadores, preocupats per frenar el comunisme, van preferir arribar a un acord amb Hitler.
  • Nomenament de Hitler com a canceller i noves eleccions

    Gràcies a l'acord entre les forces conservadores i Hitler, aquest va ser nomenat canceller en un govern de coalició. Tot i jurar la Constitució, ell pretenia convertir la república en un Estat autoritari. La construcció d'aquest nou estat va començar el 1933 quan Hitler va aconseguir dissoldre el Parlament i convocar eleccions. Es van suspendre les llibertats individuals, es va suprimir el control judicial de les detencions i es va restablir la pena de mort.
  • Nomenament de Hitler com a Führer i canceller del Reich

    Amb la mort del president Hindenburg, Hitler va acumular les funcions de canceller i president i es va proclamar Führer i canceller del Reich. D'aquesta manera li van ser concedits plens poders i la facultat de promulgar lleis sense necessitat de tràmits.