m&m: 20ste eeuw

  • oorzaak eerste wereldoorlog

    Gravilo Princip wou de troonopvolger van Bosnië vermoorden, omdat hij wou dat Bosnië niet meer bij het Oostenrijkse-Hongaarse rijk zou horen.
  • het start schot van de groote oorlog

    6 auto's in een stoet rond rijden 2 kogels geschoten een op de vrouw die was op slag dood en een op de president die rakte in coma en na een half uur overleed hij
  • De Slag bij Le Cateau

    25 & 26 augustus: De Slag bij Le Cateau. Dit achterhoedegevecht, dat volgde op de terugtrekking van de Britse en Franse troepen na de Slag bij Mons, betrof vele Schotse regimenten. Het vertraagde de voortgang van de Duitsers, maar resulteerde in meer dan 7000 Britse slachtoffers.
  • Gallipoli

    Gallipoli. De 52e Laagland Divisie, waaronder een aantal Schotse bataljons, was betrokken bij het latere stadium van deze noodlottige geallieerde operatie om de zeestraat de Dardanellen veilig te stellen en Istanbul in te nemen om toegang tot de Zwarte Zee te hebben. Er waren 205.000 Britse slachtoffers, waaronder 43.000 doden.
  • Treinbotsing bij Quintinshill

    Treinbotsing bij Quintinshill. Een troepentrein met daarin voornamelijk manschappen van het in Leith gestationeerde 7e Bataljon van het Royal Scots Regiment botste op weg naar Gallipoli tegen een lokale passagierstrein, waarbij 214 officiers en soldaten om het leven kwamen. Er raakten daarbij ook 246 mensen, voornamelijk soldaten, gewond.
  • De Zeeslag bij Jutland

    De Zeeslag bij Jutland. De grootste en enige zeeslag die gedurende de oorlog tussen de Grand Fleet van de Britse marine (waaronder de Australische marine en de Canadese marine) en de Hochseeflotte van de Duitse Marine werd uitgevochten. Hoewel het Verenigd Koninkrijk en diens bondgenoten meer slachtoffers leden, was Duitsland hierop nooit meer in staat om de Britse heerschappij over de Noordzee te betwisten.
  • De Slag bij Arras

    De Slag bij Arras. 44 Schotse bataljons en 7 Canadese bataljons onder Schotse vlag vormden de grootste concentratie Schotten die tijdens de oorlog zij aan zij hebben gevochten. Een derde van de 159.000 slachtoffers was Schots.
  • Spaanse grieppandemie

    Januari 1918 t/m december 1919: Spaanse grieppandemie. Glasgow was de eerste stad in het Verenigd Koninkrijk die door deze dodelijke griepepidemie werd getroffen. Wereldwijd vielen er miljoenen mensen aan de ziekte ten prooi.
  • Verlies van de HMS

    Verlies van de HMS Iolaire. De Iolaire vervoerde soldaten naar het eiland Lewis toen het op de rotsen sloeg en voor de kust van Stornoway zonk. 205 van de 284 bemanningsleden verdronken.
  • Generaal winkel man tot opperbevelhebber benoemt

    Er zijn veel conflicten tussen opperbevelhebber generaal Reijnders en de minister van Oorlog, Adriaan Dijxhoorn. Generaal Henri Winkelman vervangt daarom Reijnders. Deze wil, in tegenstelling tot zijn voorganger, de verdediging van Nederland concentreren bij de Grebbelinie. Voor de verdediging van Noord-Brabant vertrouwde hij op de tijdige ontplooiing van Franse troepen voor de bondgenootschappelijke verdediging.
  • Duitse inval

    Om 3.55 uur steken Duitse troepen de grens over zonder waarschuwing of oorlogsverklaring vooraf. De veldtocht tegen Nederland maakt deel uit van het krijgsplan Fall Gelb. Dit is een groot offensief in West-Europa tegen Frankrijk en Groot-Brittannië. De Duitsers willen vooral niet dat de Britse troepenmacht in Nederland aan land komt. Daarom willen de Duitsers Nederland zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk troepen bezetten.
  • Duitse troepen zetten hun opmars door Noort-Brabant voort

    Op 12 mei bereiken de Duitse troepen vanuit Noord-Brabant de Moerdijk en dringen vanuit het zuiden de vesting Holland binnen. Nederland verdedigt de stellingen bij Kornwerderzand bij de Afsluitdijk op 13 mei met grote hardnekkigheid. Duitse eenheden dringen niet verder aan. Zij beschouwen het gebied niet als belangrijk voor hun opmars.
  • bombarderment Rotterdam

    Nog steeds zijn alle vragen rond het vernietigende Duitse bombardement op Rotterdam van dinsdag 14 mei 1940 niet beantwoord. Vast staat dat op hoog Duits niveau een dergelijk zwaar bombardement wordt beschouwd als middel om de Nederlandse overgave te bespoedigen. Dat is ook wat gebeurt, ondanks de voorkeur van de Duitse commandant in Rotterdam, Schmidt, voor een
  • Nederlandse onderzee er O 21 gezonken

    de terugweg van een patrouille in de Golf van Cagliari ziet Het gaat om de Duitse boot U95. Na de eerste torpedo draait de U95 af. Hierdoor verbreedt zijn silhouet en een tweede torpedo van de O 21 treft doel. Het voorschip van de Duitse boot komt bijna rechtstandig uit het water en 6 seconden later is de boot verdwenen. 12 drenkelingen worden opgepikt, onder wie de commandant.
  • oprichting korps Insulinde

    Het Korps Insulinde komt voort uit de Prinses Irene Brigade. Een aantal militairen van de brigade vormt een nieuwe eenheid. In bezet Sumatra voeren zij speciale operaties uit, zoals infiltraties en inlichtingenacties.
    Het korps staat onder commando van KNIL-majoor Frits Mollinger en is gestationeerd op Ceylon. Het maakt deel uit van de Britse organisatie Force 136 voor speciale acties in Oost-Azië. In Sumatra voert het Korps Insulinde in totaal 11 acties (parties) uit.
  • oprichting 322 squadron

    Ook personeel van het Wapen der Militaire Luchtvaart steekt over naar Engeland. Het merendeel daarvan wordt opgenomen in de gelederen van de Royal Air Force (RAF). Veel van hen dienen tot het einde van de oorlog bij het 320 Squadron van de Marine Luchtvaartdienst én bij Britse eenheden. Zij voeren vrijwel alle gevechtstaken uit en vliegen een groot aantal verschillende vliegtuigtypen.
  • zijn atoombommen op Hiroshima en Nagasak gegooid

    zijn atoombommen op Hiroshima en Nagasak Hierna besluit keizer Hirohito tot overgave. Op 15 augustus maakt hij in een rede op de radio de overgave bekend.
    Voor het eerst in de geschiedenis hoort het Japanse volk de stem van hun keizer. In een radiotoespraak deelt de keizer mee dat het kabinet is afgetreden. Dat sommige hoge militairen seppuku (rituele zelfmoord) hebben gepleegd. En dat de oorlog nu voorbij is. Er is weer vrede op de wereld.
    Ook in Nederlands-Indië is de oorlog voorbij
  • koude oorlog

    (1945-1991)