Mapa dialectal del catalan valenciano (1)

Història del català

  • 476

    Història del català

  • Period: 476 to 771

    476 dC

    L'Imperi Romà va caure el 476 dC i és quan apareixen els visigots i parlen llatí a la península
  • Period: 771 to 900

    771 dC

    Any 771 dC comencen a venir els musulmans i entren pel nord d’Africà. Els visigots fugen pel nord i els musulmans es queden governant la península. Però els camperols, pagesos i artesans com que no tenen cap compromís polític es queden, però ells parlen Llatí, com que els musulmans parlen àrab, es fa una barreja de les dues llengües i surt el mossàrab, tot i aquesta nova llengua la que predomina és l'àrab.
  • 900

    Segle XIII

    Segle XIII
    Durant el segle XIII els catalans van envair els regnes de valencià, Aragó i Mallorca. L’any 1232 neix Ramon Llull, que dona molta importància al català. Ell escriu molts textos de molts tipus de literatures. També li dona al català una normativa.
  • Period: 900 to 1000

    Segle VIII i IX

    Segle VIII I IX Més endavant els àrabs volen conquerir més territori i pugen fins a Gàl·lia on es troben els francs de la tribu germànica. Els francs s’alien amb els visigots i aconsegueixen una línia fortificada més o menys a on està mitja Catalunya actual i Aragó. Aquesta zona s’anomena Marca Hispànica i es parla llatí on més tard acabaria sent el català.
  • 1000

    Desenvolupament de les terres

    Amb l’estada dels musulmans a la zona del nord de la península amb la llengua llatina es comencen a desenvolupar les llengües: Galaico-Portuguès, Astur-Lleonès, Castellà, Basc, Aragonès i Català.
  • Period: 1400 to 1500

    Segle XIII i XIV

    Van passant els anys i al segle XIII i XIV els catalans van conquerir: Sardenya, Sicília, el Regne de Nàpols i els ducats d’Atenes i Neopàtria. Però també perden territori al nord de la península on comença a pertany a França, tot i que avui dia en aquestes ciutats es parla el català.
    En aquest mateix segle els occitans (part sud de França actual) són fets fora del país pel rei de França que s’uneix amb el Papa de Roma. Els occitans venen cap a la península.
  • Period: 1519 to 1532

    Guerra de la Rebel·lió

    Guerra de la Rebel·lió de les Germanies 1519-1532 al Regne de València. En aquesta guerra els pagesos en van revelar amb els nobles per falta de llibertat, pagar massa impostos i falta de menjar. Els nobles s’alien amb els del Regne de Castellà i com ells parlen castellà els nobles de València comencen a parlar castellà per agrair la seva ajuda. Amb això el castellà passa a ser la llengua principal i la dels nobles i el català passa a ser la llengua secundària i pels pobres.
  • Period: to

    Guerra del Segadors

    Guerra dels Segadors 1640-1652 a bona part de la Catalunya actual. Va ser una guerra que es va donar per què la Isabel I de Castellà i Ferran II d’Aragó es van casar els de Castellà van voler centralitzar el poder i llengua per tot Aragó, això als nobles d’Aragó els hi afavoria, però els pagesos no. Per això va esclatar una guerra on finalment no es va centralitzar.
  • Period: to

    Guerra de Successió

    Guerra de Successió 1705-1714 a tot Espanya. Aquesta guerra prové a causa del fet que Carles II de Castellà mor i no té fills, això fa que algú altre hereti el tron del nou Rei.
    Els dos candidats eren: Felip de Borbó del Regne de Castellà i Carles d’Àustria de la corona d’Aragó.
    Felip pretenia centralitzar el poder mentre que Carles pretenia conservar l’autonomia d’Aragó.
  • Period: to

    Part 2 Guerra de Successió

    . A mitja batalla en Carles deixa amb els pantalons baixats a Aragó i se'n va a governar a un altre lloc. Això fa que el dia 1714 els catalans perdin la batalla i aquell 11 de setembre de 1714 quedes com el dia de Catalunya.
    Els hi van treure les lleis i autonomies i van prohibir la llengua Catalana. Però no va desaparèixer pel fet que a les escoles i misses els pobres parlaven català i els mestres i capellans es veien deguts a parla català per entendre'ns.
  • La Renaixença

    El 1833 comença la Renaixença. Amb això el català agafa molta força al segle XIX. A finals del segle XIX i principis XX va néixer el catalanisme polític que fonamentava el català. Amb aquest moviment van aparèixer la normativa del català. A Pompeu Fabra que fes una ortografia, gramàtica i un diccionari. El diccionari ortogràfic va ser creat el 1917 i la gramàtica catalana el 1932. Amb això el català va seguir creixent.
  • Period: to

    Dictadura Primo de Rivera

    Amb la dictadura de Primo de Rivera del 1923- 1930 el català va frenar el seu creixent una mica, però no va parar de créixer.
  • Period: to

    Segona República

    Amb la Segona República del 1931- 1936 va apostar per una reforma cultural. Això va afavorir al català.
  • Period: to

    Guerra civil

    El 1936 esclata de la Guerra Civil i tots els projectes culturals es van frenar.
  • Period: to

    Dictadura de Franco

    El 1939 amb la dictadura de Franco el català es va enfonsar en un pou. El català va estar prohibit durant els 40 anys de la dictadura. Durant el final de la seva dictadura el règim es va relaxar i és alguns llocs es va començar a parlar català
  • Acabada la Dictadura de Franco

    El 1975 acabada la dictadura els projectes culturals catalans es van reaprendre. Durant els anys 70 i 80 la zona catalana van acogir a molts espanyols del sud del país per què era una zona on es monetitzava i es donava molts treballs.
    Avui dia convivim amb les persones que parlen català i castellà.