geschiedenis van Nederland, PO geschiedenis

By mb2006
  • afschaffing van de doodstraf

    de ophanging van Johannes Nathan op 31 oktober 1860 was de laatste nederlandse executie van een gewone misdadiger, alleen na de 2e wereldoorlog is de doodstraf nog uitgevoerd. 10 jaar daarna, in 1870 werd de doodstraf afgeschaft.
  • Kinderwetje van Van Houten

    Het kinderwetje van Van Houten werd opgericht in 1874 door Samuel van Houten. Kinderen tot 12 jaar mochten niet meer werken. In de werkelijkheid gebeurde dit na het oprichten van deze wet nog steeds voor een lange tijd.
  • De anti-revolutionaire partij

    In 1879 richtte Abraham Kuijpers de anti-revolutionaire partij op. Dit wordt ook wel de ARP genoemd. De ARP was een christendemocratische, protestantse partij. Dit was de eerste nationale politieke partij.
  • Oprichting staatsbosbeheer

    staatsbosbeheer opgericht:
    In juli 1899 werd staatsbosbeheer opgericht om bossen aan te leggen en zandverstuivingen tegen te gaan. Op veel plekken in nederland was stuifzand een gevaar voor de omgeving en kustverdediging. er was te weinig geld om dit door lokale overheden te laten oplossen, dus werd staatsbosbeheer opgericht door de rijksoverheid.
  • Leerplicht

    Leerplicht:
    op 1 januari 1901 werd de leerplicht ingevoerd en is onder toezicht van verantwoordelijkheid van toenmalig minister van binnenlandse zaken Hendrik Goeman Borgesius. dat zorgde ervoor dat kinderen van 6 tot 12 jaar verplicht naar school moesten.
  • De dodendraad in de Eerste-wereldoorlog

    De duitsers wouden in de 1e wereldoorlog niet dat de belgen naar het neutrale Nederland zouden vluchten. Daarom werd er op de grens van Nederland-België een draad geplaatst waar elektriciteit op stond zodat mensen er niet door konden. Dit was in 1915
  • Algemeen mannen kiesrecht

    algemeen mannenkiesrecht is ingevoerd in 1917 door de grondwetsherziening, de herziening werd door de minister van binnenlandse zaken tot stand gebracht. dat zorgde ervoor dat alle mannen boven de 23 jaar mochten stemmen.
  • Mobilisatie in Nederland

    De 1e wereldoorlog is uitgebroken, nederland blijft neutraal en sluit de schelde voor britse en andere oorlogsschepen. dit zorgt voor de afkondiging van een algehele mobilisatie. tot 1918 blijft deze mobilisatie.
  • crisisjaren

    De crisisjaren van 1930 was de grootste crisis in de 20ste eeuw en werd ook sterk gevoeld in Nederland. De crisis was het gevolg van de beurskrach in New York. Het aantal werklozen steeg enorm en kwam zelfs tot een piek van 600.000 in 1935.
  • Stijging in nationalisme en de oprichting van de NSB

    Onder de leiding van Anton Mussert winde deze autoritaire, extreemrechtse, (en onder invloed van de Duitse NSDAP) antisemitistische partij veel aanhangers en haalde zelfs 4% in de verkiezingen van 1937
  • Period: to

    De Nederlandse holocaust

    Nederland werd het zwaarst getroffen van de west europese landen door de holocaust. Er werden meer dan 100.000 Nederlandse joden afgevoerd naar vernietigingskampen zoals auschwitz waaronder Anne Frank, die later bekend werd door haar dagboek.
  • Duitsland viel Nederland binnen

    Op 10 mei 1940 viel de Duitse Wehrmacht Nederland binnen. Dit was slechts een neven operatie van een groter plan: Fall Gelb. Dit was Hitlers versie van het Schlieffen plan dat in de eerste wereldoorlog is gefaald. Helaas voor de geallieerden verliep het ditmaal veel beter af voor de Duitser.
  • Bombardement van Rotterdam en capitulatie van Nederland

    Op 14 mei 1940 vertrokken er verschillende Heinkel HE 111 bommenwerpers vanaf Duitsland opweg naar Rotterdam. Eerder die dag ontving generaal Winkelman een ultimatum maar deze werd vrijwel genegeerd. Helaas leidde dit tot het bombardement van Rotterdam waarbij 711 mensen om het leven kwamen en er nog eens 80.000 mensen dakloos raakte. 15 mei tekende Winkelman de capitulatie in angst dat er meer grote steden zoals Utrecht gebombardeerd zouden worden.
  • Period: to

    Atlantikwall

    Tussen 1942 en 1945 werden er plannen gemaakt voor het bouwen van de Atlantikwall. Dit was omdat er een tweefrontenoorlog dreigde te komen. Ook in Nederland zouden er 2000 bunkers komen. Uiteindelijk ging het niet helemaal volgens plan en eindigde het met maar 510 bunkers in Nederland.
  • Gevecht in Nederlands Indië

    In januari van 1942 verklaart Japan de oorlog op Nederlands Indië vanwege de grote hoeveelheid grondstoffen die zich hier bevinden. De lokale bevolking steunt in het begin de de binnenvallende Japanners maar ze veranderen al snel van mening nadat de bevolking wordt geforceerd om te werken door de Japanners. Op 9 maart 1942 capituleerde Nederlands Indië formeel. Toch gaat de strijd verder met de hulp van Australische troepen.
  • Arbeitseinsatz

    Na verschillende Duitse nederlagen op het oostfront, vooral na de slag van Stalingrad, werd de Arbeitseinsatz ingevoerd. Dit hield in dat elke Nederlandse man tussen de 18 en 35 zich moest melden om te werken voor de Duitse industrie. Duitsland had te veel mankracht nodig in het leger. Later voerde Duitsland de druk verder op door iedereen tussen de 17 en 45 te forceren om te werken in de Duitse fabrieken. Deze werden vaak gebombardeerd door geallieerden.
  • De slag om de Schelde

    In 1944 was de slag om de Schelde. Dit was een van de zwaarste aanslagen van Nederland in de Tweede-wereldoorlog. 2283 burgers kwamen om het leven en 7481 militairen kwamen in deze strijd om het leven.
  • operatie Market Garden

    In 1944 kwamen geallieerden Nederland binnen met als doel de Duitsers af te snijden. Hierbij waren ze van plan belangrijke gebieden in Nederland in te nemen en bezet te houden, waaronder Arnhem. Dat is ook waarom het wel eens slag bij Arnhem genoemd wordt.
  • Period: to

    Hongerwinter

    Deze winter werd ook wel de hongerwinter genoemd. 20.000 mensen kwam om het leven door de honger en de kou. De honger werd veroorzaakt door een treinstaking die werd afgekondigd door Engeland die op dat moment het zuiden van Nederland bevrijd hadden.
  • Wilhelmina doet afstand van de troon

    in 1948 deed koningin Wilhelmina afstand van haar troon. Dit gebeurde op 4 september, en ze maakte het ook pas die dag bekend aan het volk. 2 dagen later volgde haar dochter Juliana haar op als koningin.
  • Watersnoodramp

    In 1953 kwam er een zware noordwesterstorm, op 31 januari 1953 kwam de storm aan in nederland. op meerdere plekken aan de kust van nederland braken de dijken door, omdat ze de hoeveelheid water niet aankonden. 1.836 mensen zijn overleden door de watersnoodramp.
  • Huwelijk van Beatrix en Claus

    In 1966 was het Huwelijk van Prinses Beatrix en Claus von Amsberg. Veel mensen waren het niet helemaal eens met hun huwelijk. Zo waren er ook rellen op hun huwelijksdag waarbij er een rookbom gegooid werd.
  • Het eerste Nederlandse pop festival

    In 1970 heeft het eerste popfestival van Nederland plaatsgevonden. Het was in de openlucht en was een groot, gezellig feest. Er kwamen bijna 100.000 mensen die daar 3 dagen bleven om te genieten van de sfeer. Dit festival heette het Holland Pop Festival.
  • Eerste abortuskliniek

    In 1971 kwam in Nederland het eerste abortuskliniek. Dit was in het Mildresthuis in Arnhem waar illegaal abortussen werden gepleegd. Dit werd gedaan door huisartsen die het er niet mee eens waren dat vrouwen voor het laten verwijderen van hun baby helemaal naar Engeland moesten
  • De laatste kolenmijn in Nederland werd gesloten

    In 1974 werd de laatste kolenmijn gesloten. Dit was de kolenmijn genaamd de Oranje- Nassau wat in Heerlen ligt. Hiermee kwam de steenkoolwinning in Nederland tot het einde.
  • Wet afbreking zwangerschap (WAZ)

    In 1984 werd abortus legaal in Nederland. In de abortuswet stond dat de behandeling alleen gedaan mocht worden door geneeskundige in het ziekenhuis of door een kliniek met een speciale vergunning.
  • De deltawet

    Jacob Algera bedacht de deltawet in 1985. Hierin stond het plan van het verhogen van de dijken en het afsluiten van wateren. Dit is gedaan om een watersnoodramp zoals in 1953 te voorkomen.
  • De nieuwe provincie Flevoland

    In 1986 kwam de nieuwe provincie Flevoland. Er was meer land nodig voor bouw en voor recreatie. Op 1 januari 1986 was Flevoland officieel een nieuwe provincie in ons Nederland.
  • Stier Herman

    In 1990 werd stier herman geboren, vanaf de geboorte was al duidelijk dat herman geen gewone stier was. hij was de eerste stier waarbij het gelukt was om een menselijk gen in te bouwen dat menselijk eiwit aanmaakt. het idee was dat zijn dochters dat eiwit in de melk maakte en dat als medicijn kon worden gebruikt, alleen maakte zijn dochters niet genoeg van dat eiwit aan. daardoor was het meer een theoretisch succes en is hij het icoon van de biotechnologie.