Geschiedenis trede 2

  • Period: 800 BCE to 700 BCE

    Homerus schrijft de Ilias en Odyssee

    Homerus was een Griekse dichter. Hij heeft twee belangrijke mythen opgeschreven: de Ilias en de Odyssee. Ze gaan over de oorlog om Troje en over de zwerftocht van koning Odysseus na de oorlog.
    Historische bron: de boeken zelf.
  • 753 BCE

    De stichting van Rome

    De stichting van Rome
    Rome is gesticht door Romulus en Remus. Zij werden gevoed door een wolvin. Ze zijn kinderen van de oorlogsgod Mars. En koningsdochter Rhea Silvia.
    Historische bron: Dit is een legende, maar volgens historici ontstond er wel rond 750 v.C. een nederzetting op de plek van Rome. Livius heeft de legende opgeschreven in het boek Ab Urbe Condita (Over de stichting van Rome).
  • 750 BCE

    Ontstaan Griekse stadstaten

    Ontstaan Griekse stadstaten
    In Griekenland ontstonden opnieuw machtige steden. Die beheersten het omringende land vanuit de Akropolis. In een polis wonen duizend mensen. Athene en Sparta waren wat groter. Iedere polis bepaalde zelf welke regels en bestuur er was. De Grieken spraken wel allemaal dezelfde taal, hadden dezelfde goden en bouwstijl.
    Historische bron: de Akropolis in Griekenland (zie plaatje).
  • 509 BCE

    Rome wordt een republiek

    Rome wordt een republiek
    Koning Tarquinius wordt door de bevolking de stad uit gejaagd. Een groep rijke families ging de stad besturen. Dat deden ze met een senaat en consuls. In de senaat zaten mannen uit de families die mochten stemmen over wetten. De senaat koos twee consuls. Die moesten ook oorlog voeren tegen vijanden.
    Historische bron: de vergaderplaats van de Senaat staat nog steeds in Rome en heet Curia Julia (zie plaatje).
  • 508 BCE

    Athene krijgt een democratie

    Athene krijgt een democratie
    Rond 590 v.C. werden er wetten aangenomen waardoor ook gewone burgers moesten vechten in het leger. In ruil daarvoor wilden ze meebeslissen over zaken als oorlog en vrede. In 508 v.C. zorgde de bestuurder Kleisthenes ervoor dat de macht bij de Atheense demos, het volk, kwam te liggen. Alle Atheense mannen met burgerrecht en ouder dan 18 jaar namen voortaan deel aan de volksvergadering.
    Historische bron: ostrakon, dat is een scherf met de naam van iemand die weggestemd werd.
  • 323 BCE

    Alexander de Grote

    Alexander de Grote
    Alexander de Grote voerde de veroverplannen van zijn vader uit. Het plan was om met een groot Grieks leger het Perzische rijk te veroveren. Hij overwon de Perzen en Egyptenaren en veel andere gebieden. Met zijn leger reisden veel geleerden mee. Tijdens zijn tocht maakte hij veel nieuwe steden. Alexander wilde van alle volken in zijn rijk één volk maken.
    Historische bron: mozaïek van Alexander de Grote in de strijd.
  • Period: 264 BCE to 146 BCE

    Rome voert oorlog met Carthago

    De Romeinen wilden hun gebied uitbreiden. Eerst veroverden ze de rest van Italië en daarna ook andere gebieden rond de Middellandse Zee. Daar was Carthago een belangrijke handelsstad. De Romeinen voerden drie oorlogen met Carthago en toen hadden ze het verslagen.
    Historische bron: opgravingen van Carthago in het huidige Tunesië.
  • 44 BCE

    Caesar wordt vermoord

    Caesar wordt vermoord
    Julius Caesar was een generaal die goed voor zijn soldaten zorgde. Hij was heel populair en in 46 v.C. werd hij dictator. De senatoren wilden de macht houden en daarom vermoordden ze Caesar tijdens een vergadering van de senaat met 23 dolksteken.
    Historische bron: Spaanse archeologen hebben een plaat in het senaatsgebouw gevonden die volgens hun de exacte plaats is waar Caesar werd vermoord. Zie: https://isgeschiedenis.nl/node/16143
  • 27 BCE

    Augustus wordt de eerste Romeinse keizer

    Augustus wordt de eerste Romeinse keizer
    Augustus was een geadopteerde zoon van Caesar. Hij wilde wraak op de moordenaars van Caesar. In 27 v.C. verslag hij de vijanden en kreeg toen alle macht. Hij ging de naam van Caesar als titel gebruiken. Daar komt ons woord 'keizer' vandaan.
    Historische bron: Ara Pacis. Dat is een een marmeren vredesaltaar dat Augustus liet bouwen om te herdenken dat er vrede was gekomen na een oorlog.
  • 1 CE

    Geboorte van Jezus

    Geboorte van Jezus
    Jezus was van joodse komaf. Hij verkondigde de boodschap: na het leven komt een beter leven. Hij kreeg veel volgers die hem christus de verlosser noemden.
    Historische bron: het Nieuwe Testament.
  • Period: 1 CE to 200

    Pax Romana

    Onder leiding van Augustus veroverde het Romeinse leger een groot aantal gebieden tot een imperium. De veroverde gebieden werden verdeeld in provincies en stonden onder controle van de keizer. De langdurige periode van vrede werd Pax Romana genoemd. Toen gingen ze het hele land opbouwen. Augustus was trots, dus hij liet allemaal standbeelden bouwen. Hij gaf arme mensen in steden brood en spelen.
    Historische bron: mozaïek uit havenstad Ostia over gratis brooduitdelingen.
  • 331

    Het Romeinse rijk wordt christelijk

    Het Romeinse rijk wordt christelijk
    Het christendom was eerst populair bij slaven of mensen zonder geld. Later wordt het ook bij mensen die geld hadden populairder. De christenen willen maar één god en de Romeinse keizers voelen dat als een bedreiging en verbieden het christendom. Constantijn is de eerste Romeinse keizer die voor het christendom is. Door hem werden niet meer alle christenen vermoord. Van Constantijn mocht iedereen een eigen godsdienst.
    Historische bron: plafondtekening uit christelijke graftombe (zie plaatje).
  • 476

    De laatste keizer wordt in Rome afgezet

    De laatste keizer wordt in Rome afgezet
    Het Romeinse rijk werd gesplitst in oost en west. De christenen vonden het niet wenselijk om in het leger te werken en daarom zaten daar staat meer vreemdelingen in. Politiek waren er ook problemen. In 476 viel de laatste hoofdstad van het westelijke deel en werd de keizer afgezet.
    Historische bron: munt met afbeelding van de laatste keizer (zie plaatje)