Geschiedenis tijdlijn

By sjb._
  • Industriële revolutie in Nederland

    Industriële revolutie in Nederland
    In veel verschillende landen was er al de industriële revolutie alleen in Nederland kwam dat pas later dus in 1850.In veel verschillende landen was de industriële revolutie er al alleen in Nederland kwam dat pas later dus in 1850. Industriële revolutie is een overgang van hoe men dingen maakt bijv met de handgemaakt naar machines.
  • Watersnood van 1855

    Watersnood van 1855
    op 1855 was de watersnoodramp van 1855 dat plaatsvond in midden nederland. De dijken braken door waardoor er een overstroming plaatsvond en veel dingen verwoest werden zoals huizen en er kwamen mensen om het leven alleen het aantal weten we niet, maar waarschijnlijk 13.
  • Afschaffing van de slavernij

    Afschaffing van de slavernij
    De afschaffing van de slavernij vond plaats op 1873.Slavernij was niet alleen in Nederland ook in de Nederlandse koloniën. De betekenis van slavernij is dat je eigenlijk iemands eigendom bent, gelukkig is dit afgeschaft op 1873.
  • Het kinderwetje van houten

    Het kinderwetje van houten
    Het kinderwetje van houten werd ingevoerd op 1874. De wet houd in dat het verboden is om kinderen te werken oftewel arbeid onder de 12 jaar. Dit gebeurde namelijk helaas in die tijd.
  • Eerste stoomauto gebouwd

    Eerste stoomauto gebouwd
    In 1885 werd de eerste stoomauto gebouwd. Auto’s zijn door de jaren heen heel erg veranderd in verschillende manieren. Als je het vergelijkt met vroeger waren auto’s toen soort van fietsen.
  • Eerste wereld oorlog

    Eerste wereld oorlog
    De eerste wereldoorlog begon in 1914. De reden dat de oorlog begon was door een moord. Bij deze oorlog zijn er helaas veel mensen omgekomen en er is veel vernield.
  • Moord op Franz Ferdinand

    Moord op Franz Ferdinand
    Op 28 juni 1914 werd Franz Ferdinand vermoord door Gavrilo Princip. Franz Ferdinand was de troonopvolger van oostenrijk. Hij is samen met zijn vrouw toen ze zich in de auto bevonden vermoord.
  • Het verdrag van Versailles

    Het verdrag van Versailles
    Het verdrag van versailles is een contract die ondertekend is door Duitsland en de bondgenoten van duitsland. Dit contract is gemaakt aan het einde van de eerste wereldoorlog.
  • Begin tweede wereldoorlog

    Begin tweede wereldoorlog
    Op 1 september 1939 begon de tweede wereldoorlog. Duitsland zou zich houden aan z’n wordt alleen dat deed hitler niet en daardoor begon de tweede wereldoorlog. Veel mensen zijn omgekomen landen verwoest.
  • Oprichting van Nederlandse opbouwdienst

    Oprichting van Nederlandse opbouwdienst
    Op 15 juli 1940 was de oprichting van de Nederlandse opbouwdienst. Dit houd in dat mensen de schade van de oorlog reparen alleen ging dit niet eerlijk en werd het arbeid.
  • Eerste product op de distributie bonnen

    Eerste product op de distributie bonnen
    Op 11 oktober 1940 kwam het eerste product dat je alleen kon kopen toen met distributiebonnen en dat was suiker. Distributie bonnen moest je inleveren en dan kreeg je een product daarvoor terug.
  • Joden registreren

    Joden registreren
    In 1941 moesten alle joden die niet van Nederlandse afkomst kwamen zich registreren alleen als je dit dus niet deed kon je zelfs in de gevangenis terecht komen en dat gebeurde ook.
  • Capitulatie van Nederlands-Indië

    Capitulatie van Nederlands-Indië
    Op 8 maart 1942 was de capitulatie van Nederlands-indië dat houd in dat de Nederlandse leider iets tekent waarmee je dan zegt dat je opgeeft, want de Japanners die bezette Nederlands-indië.
  • Bordjes joden verboden

    Bordjes joden verboden
    In 1942 verschenen er bordjes met daarop de tekst “joden verboden” op veel verschillende plekken in Nederland. Joden waren bij veel plekken verboden zoals de tram en café's en veel andere plekken
  • Hongerwinter

    Hongerwinter
    De hongerwinter was in 1944 dus het einde ongeveer van de tweede wereldoorlog. In deze tijd was er gebrek aan voedsel waardoor veel mensen omkwamen, omdat ze meestal ook op straat leefde in de kou.
  • Oprichting Nederlandse lucht transportdienst

    Oprichting Nederlandse lucht transportdienst
    Op 7 juli 1944 was de oprichting van de Nederlandse lucht transportdienst. Dit was opgericht omdat ze hier behoefte aan hadden, omdat veel wegen waren verwoest in Nederland door de tweede wereldoorlog.
  • Dolle dinsdag

    Dolle dinsdag
    Op 5 september 1944 was dolle dinsdag. Het heet dolle dinsdag, omdat iedereen dolblij was, want Nederland zou eindelijk bevrijd zijn door de duitsers die het land bezette en ze vierden dit ook.
  • Einde tweede wereldoorlog

    Einde tweede wereldoorlog
    1945 was het jaar dat de tweede wereldoorlog eindigde. De duitsers gaven zich over op 8 mei 1945. Mensen gingen de bevrijding met blijdschap vieren op straten met massale groepen.
  • Eerste Nieuwjaarsduik in Scheveningen

    Eerste Nieuwjaarsduik in Scheveningen
    In 1965 was de eerste nieuwjaarsduik in scheveningen. De jaren hiervoor deden ze dit namelijk niet bij scheveningen maar zandvoort. De nieuwjaarsduik is nu een bekende traditie waar een hoop mensen aan meedoen in Nederland.
  • Eerste televisie uitzending in kleur

    Eerste televisie uitzending in kleur
    De eerste televisie uitzending in kleur werd uitgezonden op 1 januari 1968. De eerste televisie in kleur was het jaar daarvoor al uitgebracht en een jaar later kwam de allereerste uitzending,
  • Gijzel poging op koningin Juliana

    Gijzel poging op koningin Juliana
    Op 3 maart 1975 werd er een poging gedaan om koningin Juliana te gijzelen. De twee jongens hebben het gelukkig niet kunnen uitvoeren, omdat mensen ze verdacht vonden dus het bij de politie meldde en het klopte ook dat ze iets van plan waren dus.
  • Beatrix word tot koningin gekroond

    Beatrix word tot koningin gekroond
    Op 30 april 1980 treed koningin Juliana af van de troon en de troon opvolger werd koningin Beatrix der Nederlanden. Beatrix was koningin 30 april 2013 koningin en toen werd het koning Willem Alexander.
  • Eerste aids patiënten in Nederland

    Eerste aids patiënten in Nederland
    De eerste aids patiënten in Nederland werden in 1981 opgenomen in het ziekenhuis. Mensen waren hierdoor bang, omdat ze dachten dat het heel erg zouden verspreiden en niemand wist bijna iets over het virus zelf.
  • Eerste hiv-test beschikbaar in Nederland

    Eerste hiv-test beschikbaar in Nederland
    De hiv-test kon je nemen in 1985 en dan kon je er achter komt of je het virus had. Alleen namen veel mensen niet de test, want niemand wou weten of je die ziekte nou eigenlijk ook echt had, want in die tijd zou je waarschijnlijk overlijden eraan.
  • Opening Amsterdam arena

    Opening Amsterdam arena
    Op 14 augustus 1996 was de opening van de Koningin Beatrix Amsterdam arenA en ook gelijk de arena waar Ajax thuis spelen. Het heet nu het johan cruijff arenA in eer voor johan cruijff.
  • De euro word ingevoerd in Nederland

    De euro word ingevoerd in Nederland
    Op 1 januari 1999 werd de euro ingevoerd in Nederland en andere landen. Hiervoor waren er gulden gebruikt om te betalen. De munt en bankbiljetten kwamen wel in de latere jaren.
  • De euro word giraal ingevoerd in Nederland

    De euro word giraal ingevoerd in Nederland
    Op 4 januari 1999 werd de euro ook giraal ingevoerd. Dit houd in dat het soort van digitaal kan worden gebruikt in plaats van chartaal. Veel mensen gebruiken het nu ook alleen maar giraal.
  • Eerste uitzendig van NPO Zappelin

    Eerste uitzendig van NPO Zappelin
    Op 4 september 2000 werd de allereerste NPO Zappelin uitzending uitgezonden. Dit heette toen nog alleen maar Zappelin. Zappelin in nu gesplitst in twee en dus voor kinderen en tieners.