Habitatge

Evolució de l'habitatge

  • 1 CE

    INTRODUCCIÓ

    INTRODUCCIÓ
    L'evolució dels habitatges prehistòrics va estar fortament lligada als canvis climàtics, tecnològics i socials que van experimentar els nostres avantpassats.
    És important destacar que la transició entre els diferents tipus d'habitatges no va ser lineal i va tenir lloc a ritmes desiguals en diferents regions del món. A més, diversos tipus d'habitatges podien coexistir al mateix temps en funció de les necessitats i preferències de cada grup humà.
  • 2

    INTRODUCCIÓ

    Aquests són només alguns exemples dels principals tipus d'habitatges prehistòrics. La seva varietat reflecteix la ingeniositat i l'adaptabilitat dels nostres avantpassats a les condicions ambientals i socials de cada època. A continuació, es detallen alguns dels principals tipus d'habitatges prehistòrics i les seves característiques:
  • 5

    COVES

    COVES
    Època: Paleolític inferior i mitjà (fa 2,5 milions d'anys - fa 30.000 anys) Característiques: Refugis naturals aprofitats pels homínids, oferint protecció contra la intempèrie i els depredadors. Destaquen jaciments com la cova de Shanidar (Iraq) o la cova de Chauvet (França). *Avantatges: Accessibilitat, protecció natural, espai ampli.
    *Desavantatges: Depenent de la ubicació de la cova, falta de llum natural i ventilació.
  • 6

    CAVANES

    CAVANES
    Època: Paleolític superior i Mesolític (fa 40.000 anys - fa 8.000 anys)
    Característiques: Construccions semipermanents fetes amb fusta, branques i pells d'animals. Podien ser còniques, ovalades o rectangulars. Sovint s'agrupaven en petits campaments. Avantatges: Adaptabilitat a diferents entorns, major control sobre l'espai habitable.
    Desavantatges: Menor protecció contra la intempèrie en comparació amb les coves, necessitat de manteniment constant.
  • 9

    ESTRUCTURES SEMISUBTERRÀNIES

    Època: Mesolític i Neolític (fa 8.000 anys - fa 3.000 anys)
    Característiques: Excavacions al terra cobertes amb un sostre de fusta o pells, proporcionant aïllament tèrmic. Són comunes a zones fredes o amb sòls humits. Avantatges: Bona protecció contra el clima extrem, aprofitament de la temperatura estable del terra.
    Desavantatges: Dificultat de construcció, menor ventilació natural.
  • 13

    POBLATS NEOLÍTICS

    Època: Neolític (fa 3.000 anys - fa 2.000 anys)
    Característiques: Assentaments permanents amb habitatges planificats, construïts amb materials com ara tova, adobe, fusta i pedra. Podien tenir carrers, places i zones comunes. Avantatges: Major seguretat col·lectiva, facilitat d'accés a recursos, foment de la interacció social.
    Desavantatges: Requereixen major inversió de treball i recursos, risc de propagació de malalties en espais densos.
  • 18

    HABITATGES LACUSTRES

    HABITATGES LACUSTRES
    Època: Neolític i Edat del Bronze (fa 3.000 anys - fa 800 anys)
    Característiques: Construccions elevades sobre plataformes de fusta sobre llacs o aiguamolls, aprofitant els seus recursos i la protecció natural. Avantatges: Protecció contra depredadors i inundacions, accés a recursos aquàtics, defensa fàcil.
    Desavantatges: Depenent del clima, necessitat de manteniment constant de la plataforma, risc d'incendi.
    + info: https://tuit.cat/Pijex