Eix cronologic

  • L'assassinat de l'arxiduc Francisco Fernando

    L'assassinat de l'arxiduc Francisco Fernando
    El 28 de juny de 1914. Va ser assesinat l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria-Hongria i la seva dona Sofia. Aquest crim va ser dut a terme per un grup nacionalista serbi anomenat Black Hand i va conduir a la sèrie d'esdeveniments que finalment van donar lloc a l'esclat de la Primera Guerra Mundial.
  • La invasió de Sèrbia pels austrohongaresos

    La invasió de Sèrbia pels austrohongaresos
    La invasió de Sèrbia pels austrohongaresos va tenir lloc el 12 d'agost de 1914, després d'una amenaça d'Austria cap a Sèrbia. Això va portar a la declaració de la guerra per part d'Austria contra Sèrbia. Aquest va ser un dels esdeveniments que va influir a desencadenar la Primera Guerra Mundial.
  • Period: to

    PRIMERA GUERRA MUNDIAL

  • Batalla de Somme

    Batalla de Somme
    La Batalla de Somme, es va lliurar entre l'1 de juliol i el 18 de novembre de 1916, a Somme, França. En aquesta es va fer per accelerar una victòria per als Aliats. La batalla, és coneguda per la importància del poder aeri i la primera vegada que es va utilitzar el tanc. Finalment, l'operació no va complir els seus objectius. Al febrer del 1917 es va forçar la retirada dels alemanys.
  • Batalla de Verdún

    Batalla de Verdún
    La batalla de Verdún va tenir lloc a la regió de Verdún França, el 21 de febrer del 1916 fins al 18 de desembre del mateix any.
    Els alemanys van aconseguir capturar diverses fortificacions franceses, però la resistència francesa, va aconseguir aturar l'ofensiva. Finalment la victòria va ser de França. La batalla va deixar al voltant de 700,000 morts i va ser considerada una de les batalles més sagnants de la Primera Guerra Mundial.
  • Captura de Bagdad pels Aliats

    Captura de Bagdad pels Aliats
    La captura de Bagdad pels Aliats va ocórrer el 1917
    Després d'una sèrie de batalles i enfrontaments en l'Orient Mitjà, les forces britàniques van capturar la ciutat de Bagdad l'11 de març de 1917. La captura de Bagdad va ser un gran cop per a les forces alemanyes i otomanes que havien estat lluitant a la regió, i va proporcionar una victòria significativa per als Aliats. Tot i la presa de Bagdad, les lluites a la regió van continuar durant la guerra i més enllà.
  • Batalla de Passchendaele

    Batalla de Passchendaele
    La Batalla de Passchendaele , es va lliurar entre juliol i novembre de 1917 a la regió de Flandes, a Bèlgica, entre les forces Aliades i les alemanyes. L'objectiu principal era capturar la cimera de Passchendaele dels alemanys, per a proporcionaria una posició defensiva important. Tot i les grans pèrdues de vida per ambdues parts, el resultat de la batalla va ser una victòria Aliada, encara que amb relativament poc avenç territorial.
  • Atac aeri a Londres

    Atac aeri a Londres
    Els alemanys van atacar a Londres amb els seus aeroplans. L'atac va començar el 31 de gener de 1917 i va durar fins al 18 de juliol de 1918. Els atacs van ser fets per bombarders Zeppelin, els quals van llançar bombes sobre els suburbis de Londres. Es calcula que els atacs van causar més de 1500 morts i més de 4500 ferits.
  • Batalla d'Amiens

    Batalla d'Amiens
    La Batalla d'Amiens, es va lliurar entre el 8 i l'11 d'agost de 1918 a prop de la ciutat d'Amiens, França. Els Aliats, liderats pels britànics, els canadencs i els australians, van aconseguir una victòria decisiva sobre les forces alemanyes. La batalla va marcar el començament de l'ofensiva dels Cent Dies, una sèrie de campanyes Aliades que van conduir a la derrota d'Alemanya
  • Armistici de Compiègne

    Armistici de Compiègne
    La signatura de l'Armistici de Compiègne va marcar la fi de la Primera Guerra Mundial. El tractat va ser signat entre els Aliats i Alemanya en un vagó de tren a prop de la ciutat de Compiègne, França, l'11 de novembre de 1918. Les condicions de l'armistici van incloure la retirada de les forces alemanyes de totes les zones ocupades, el desmantellament de la fortalesa de Metz i el lliurament del seu armament, entre d'altres.
  • Period: to

    PERIODE D'ENTREGUERRES

  • Signatura del Tractat de Versalles

    Signatura del Tractat de Versalles
    El Tractat de Versalles fou signat a la ciutat de Versalle, el 28 de juny de 1919. Fou un acord de pau signat per més de cinquanta països que van participar a la Primera Guerra Mundial. Va acabar oficialment amb la guerra i va establir les condicions per la pau i la reconstrucció d'Europa, tambè, va imposar severes sancions a Alemanya, i va crear la Societat de Nacions, una organització internacional.
  • Creació partit nazi

    Creació partit nazi
    El Partit Nacional Socialista Alemany dels Treballadors, també conegut com a Partit Nazi, va ser fundat per un petit grup de nacionalistes alemanys liderat per Adolf Hitler. En aquesta època, el partit era petit i la seva ideologia nacionalista i antisemita. Però, a mitjans de la dècada, el partit va començar a guanyar suports i a fer campanyes per guanyar eleccions. Ja que tenien uns mètodes brutals de propaganda i intimadació.
  • Fundació de la Lliga de les Nacions

    Fundació de la Lliga de les Nacions
    La Lliga de les Nacions va ser creada després de la Primera Guerra Mundial i el seu objectiu principal era garantir la pau i la seguretat entre els països membres a través del diàleg i la cooperació. La seu de la Lliga de les Nacions estava a Ginebra, Suïssa, i va estar activa fins al començament de la Segona Guerra Mundial el 1946, quan va ser reemplaçada per les Nacions Unides.
  • Dictadura de Mussolini a Itàlia

    Dictadura de Mussolini a Itàlia
    El Partit Nacional Fascista, liderat per Mussolini, va arribar al poder a través d'una marxa cap a Roma. Quant Mussolini va estar al poder va imposar assetjament, detenció i tortures a milers d'individus que van ser considerats com a opositors de l'estat. Va implementar polítiques econòmiques proteccionistes i autàrquiques, que es van centrar en l'augment de la producció industrial i agrícola a l'interior d'Itàlia. Mussolini va acabar el 1943 quant els aliats van invadir italia .
  • La crisi del 29

    La crisi del 29
    La crisi del 29, també coneguda com a Gran Depressió, va ser una greu crisi econòmica i financera mundial que va començar als Estats Units d'Amèrica. La crisi va ser desencadenada pel col·lapse del mercat de valors de Nova York. Això va portar a una disminució dels crèdit, així com a una caiguda en la producció industrial i agrícola. La crisi va propagar-se per tot el món, afectant gairebé tots els sectors econòmics i conduint a una gran depressió econòmica.
  • Crisi Mundial del Deute

    Crisi Mundial del Deute
    La crisi mundial del deute de va ser un episodi clau de la Gran Depressió que va afectar a casi tot el món. A causa dels problemes financers que patien molts països, es va produir una gran suspensió de pagaments dels deutes externs. Això va portar a la retallada de la despesa pública i al sorgiment de moviments populistes i autàrquics en diferents països, i va ser un factor clau que va contribuir a l'ascens del nazisme i la Segona Guerra Mundial.
  • Conferència de Lausana

    Conferència de Lausana
    La Conferència de Lausana es va celebrar a Lausana, Suïssa, del 16 de juny al 9 de juliol i va ser convocada a través de la Moratòria Hoover que va posar en suspens els pagaments de reparació de guerre que Alemanya havia d'efectuar des de 1931. Va ser una reunió de representants del Regne Unit, Alemanya i França . Els representants es van adonar que la crisi financera mundial derivada de la Gran Depressió feia que fos quasi impossible que Alemanya pogués reprendre els seus pagaments.
  • Aparició del Feixisme a Alemanya

    Aparició del Feixisme a Alemanya
    Hitler va arribar al poder de l'estat d'Alemany com a canceller. A partir d'aquest moment, va aprofitar la inestabilitat econòmica i política que patia Alemanya per afermar el seu domini sobre el país. Va anar derogant les lleis democràtiques i fent desaparèixer les llibertats i drets fonamentals de la població. Va provocar múltiples crueltats i atrocitats, entre elles l'extermini de milions de persones, en especial jueus i altres grups considerats com a "impurs" pel règim nazi.
  • Cremada de llibres

    Cremada de llibres
    La crema de llibres de 1933 va ser una acció impulsada pel règim nazi.Va destruir tots els llibres que consideraven contraris als seus ideals i propaganda política.La crema es va iniciar el 10 de maig de 1933 i va ser organitzada per membres de les Schutzstaffel i altres grups paramilitars nazis en tota Alemanya. Els llibres que van ser objecte de la crema incloïen obres d'autors jueus, socialdemòcrates, comunistes, anarquistes, pacifistes i altres grups considerats com a enemies del règim nazi.
  • La Batalla de Guernica

    La Batalla de Guernica
    La Batalla de Guernica no va ser exactament una batalla en el sentit tradicional, sinó més aviat un atac aeri dut a terme per la Legió Còndor alemanya i l'Aviació Legionària italiana durant la Guerra Civil Espanyola el 1937. L'objectiu de l'atac era donar suport a les forces franquistes en la lluita contra les forces republicanes i sembrar el terror entre la població civil.
  • El cop d'Estat del 18 de juliol

    El cop d'Estat del 18 de juliol
    El cop d'Estat del 18 de juliol del 1936 va ser un aixecament militar nacionalista que tenia com a objectiu derrocar la Segona República Espanyola, però que va precipitar la Guerra Civil Espanyola. La revolta estava planificada per al 18 de juliol, tot i que va començar el dia anterior a la zona de l'actual Marroc espanyol. Francisco Franco va acabar convertint-se en el dictador d'Espanya després de la guerra.
  • Front de Madrid

    Front de Madrid
    La batalla i setge de la ciutat de Madrid per part dels exèrcits Nacionalistes. La Batalla de Madrid al novembre de 1936 va ser l'enfrontament més intens, quan els Nacionalistes van fer el seu intent més decidit per prendre la capital Republicana. La ciutat de Madrid es va convertir en un símbol de valentia i resistència.
  • L'ajuda interncional

    L'ajuda interncional
    L'ajuda internacional va treballar per millorar la situació dels refugiats espanyols i per promoure la recuperació econòmica i social d'Espanya. Es va comprometre a garantir la seguretat alimentària dels espanyols mitjançant el suport a programes d'alimentació i agricultura, així com recolzar el desenvolupament d'indústries com la tèxtil i la fusta. També va ajudar els refugiats espanyols a trobar noves vides a altres països, proporcionant assessorament i suport per al seu trasllat.
  • L'Exili

    L'Exili
    Durant la guerra, milers d'espanyols van haver de fugir del país per escapar-se de la violència i la persecució. Molts van emigrar a altres països europeus, especialment a França, on van ser rebuts amb poc entusiasme per les autoritats, que els van imposar condicions molt dures. Molts també van fugir a Amèrica Llatina, especialment a Argentina. Aquí, els refugiats van ser molt més benvinguts i van ser capaços de reconstruir les seves vides. Molts mai van tornar Espanya.
  • El Pacte de No Intervenció

    El Pacte de No Intervenció
    El Pacte de No Intervenció va ser un acord aprovat per les principals potències mundials per abstenir-se de participar directament a la Guerra Civil Espanyola del 1936 al 1939. Aquestes nacions van acordar no intervenir militarment en el conflicte, i van acceptar la prohibició de la venda d'armes a tots dos bàndols. El pacte va ser signat per Gran Bretanya, França, Alemanya, Itàlia, Portugal i la Unió Soviètica.
  • Period: to

    GUERRA CIVIL

  • Nit dels vidres trencats

    Nit dels vidres trencats
    La Nit dels Vidres Trencats va tenir lloc el 9 i 10 de novembre de 1938, i va ser organitzat per les forces nazis juntament amb la participació de joves hitlerians i civis alemanys contra la població jueva. Va ser una nit de persecució violenta contra la propietat i les persones jueves, amb el resultat de molts atacs a botigues, escoles, hospitals i sinagogues amb el llançament de pedres i la destrucció de vitrines i mobles.
  • La invasió de Polònia

    La invasió de Polònia
    La invasió de Polònia va ser una invasió militar duta a terme pels exèrcits d'Alemanya Nazi i la Unió Soviètica l'1 de setembre del 1939. Aquesta invasió va marcar el començament oficial de la Segona Guerra Mundial. Alemanya va començar la invasió des del nord, l'oest i el sud, mentre que la Unió Soviètica va envair des de l'est. La invasió de Polònia va ser una campanya de destrucció coordinada per annexar territoris i eliminar la població jueva polonesa.
  • La caiguda de Barcelona

    La caiguda de Barcelona
    El 26 de gener de 1939, les tropes de l'exèrcit franquista van entrar a la ciutat després d'una llarga i sagnant batalla. Les forces republicanes es van veure obligades a abandonar la ciutat i es van retirar cap al sud. Això va marcar la fi de la Guerra Civil Espanyola i el començament de la dictadura franquista. Durant la batalla, milers de persones van morir i moltes altres van resultar ferides. Aquesta tragèdia va deixar una profunda cicatriu a la memòria històrica d'Espanya.
  • La Batalla de l'Ebre

    La Batalla de l'Ebre
    La Batalla de l'Ebre va ser una gran contesa lliurada durant la Guerra Civil Espanyola entre el 19 de juliol del 1938 i el 16 de novembre del 1938. La batalla va ser entre l'Exèrcit Republicà i les Forces Nacionals, liderades per Francisco Franco. L'objectiu de les Forces Nacionals era prendre la ciutat de Barcelona i tallar l'Ebre per bloquejar l'avenç de les forces republicanes. L'Exèrcit Republicà va resistir més de tres mesos, però al final va ser derrotat per les forces nacionals.
  • La batalla de l'Alamein

    La batalla de l'Alamein
    La Batalla de l'Alamein va ser una sèrie de trobades bèl·liques lliurades al desert occidental d'Egipte durant la Segona Guerra Mundial. Va ser una de les batalles més significatives de la guerra, ja que va marcar el punt d'inflexió de la campanya de la Segona Guerra Mundial al nord d'Àfrica. Les forces britàniques es van enfrontar a les de l'Eix, compostes principalment per les tropes de la Wehrmacht alemanya i els seus aliats italians.
  • La repressió franquista

    La repressió franquista
    La repressió franquista de la Guerra Civil Espanyola va ser un període de temps durant el qual el règim de Francisco Franco va suprimir la llibertat d'expressió i els drets civils, així com la violació dels drets humans, per tal de mantenir el control absolut. Això va incloure l'ús de la censura, l'empresonament, l'exili, la tortura i l'execució de milers d'opositors polítics. Aquesta repressió es va prolongar durant la dictadura de Franco, que va durar des del 1939 fins al 1975.
  • El fi de la guerra

    El fi de la guerra
    La fi de la Guerra Civil espanyola es va produir l'1 d'abril del 1939, quan l'exèrcit nacional liderat per Francisco Franco va aconseguir el control total del territori espanyol. Durant gairebé tres anys de guerra, l'exèrcit de Franco va rebre el suport d'Alemanya i Itàlia, mentre que el govern republicà va rebre ajuda de la Unió Soviètica i de diversos països occidentals. Al final, la derrota dels republicans i l'inici de la llarga dictadura de Franco a Espanya.
  • Period: to

    SEGONA GUERRA MUNDIAL

  • L'atac a Pearl Harbor

    L'atac a Pearl Harbor
    L'atac a Pearl Harbor va ser un atac sorpresa realitzat el 7 de desembre de 1941 per part de les forces aeronàviques de l'Imperi del Japó al port naval de Pearl Harbor a Hawaii. L'atac va deixar 2.403 persones mortes, entre les quals hi havia 1.177 mariners americans. L'atac va provocar una gran indignació a l'Amèrica, que va entrar oficialment a la Segona Guerra Mundial. Les forças japonesos van invair Pearl Harbor després de diversos anys de tensions entre el Japó i els Estats Units.
  • L'ofensiva aliada al nord d'Àfrica

    L'ofensiva aliada al nord d'Àfrica
    L'ofensiva aliada al nord d'Àfrica va ser una sèrie de campanyes militars desenvolupades al nord d'Àfrica durant la Segona Guerra Mundial. La campanya va començar l'any 1940 amb l'ocupació italiana de Túnsia i va finalitzar el 1943 amb la victòria Aliada i la derrota de les forces de l'Axis. L'objectiu de l'ofensiva aliada al nord d'Àfrica era acabar amb la presència de l'Axis a la regió i alliberar Túnsia dels italians.
  • La Batalla de Midway

    La Batalla de Midway
    La Batalla de Midway va ser una important batalla de la Segona Guerra Mundial, que va tenir lloc del 4 al 7 de juny de 1942. Va ser una important victòria estratègica per a Estats Units sobre l'Imperi Japonès. Aquesta batalla va ser un punt d'inflexió a la guerra al Pacífic, ja que els japonesos van perdre quatre creuers i tres portaavions, a més de nombrosos avions i submarins, cosa que els va deixar sense prou recursos i capacitat per dur a terme operacions a gran escala.
  • La Batalla de Stalingrad

    La Batalla de Stalingrad
    La Batalla de Stalingrad va ser una de les batalles més sagnants i decisives de la Segona Guerra Mundial. Va tenir lloc entre el 17 de juliol de 1942 i el 2 de febrer de 1943 entre les forces alemanyes de la Wehrmacht i les forces soviètiques de l'Exèrcit Roig. La batalla va marcar un punt d'inflexió a la guerra a Europa, ja que va ser la primera vegada que les forces alemanyes van patir una derrota significativa al front oriental.
  • La rendició alemanya

    La rendició alemanya
    La rendició alemanya va ser la signatura dels instruments de rendició d'Alemanya a les potències aliades principals al final de la Segona Guerra Mundial a Europa. La rendició incondicional va ser signada el 8 de maig de 1945, a la base aèria de Reims, a França, a mitjanit hora central europea (23.01 hora de Greenwich) i va entrar en vigor a les 23.01 hora de Greenwich del 9 de maig de 1945. Això va significar la fi de la guerra a Europa.
  • El débarquement de Normandia

    El débarquement de Normandia
    El desembarcament de Normandia va ser una important operació militar realitzada durant la Segona Guerra Mundial com a part de la campanya de Normandia. Va consistir en el desembarcament de tropes aliades a les costes de Normandia, França, el 6 de juny de 1944. Va ser el desembarcament més gran i un dels moments més dramàtics de la Segona Guerra Mundial. El desembarcament de Normandia va ser una de les operacions militars més reeixides de la Segona Guerra Mundial.
  • La caiguda de Berlín

    La caiguda de Berlín
    La Caiguda de Berlín es va produir el 8 de maig de 1945, quan les forces aliades van capturar la ciutat, que estava sota el control de les forces nazis. Això va marcar la fi de la guerra i la rendició definitiva d'Alemanya. Amb l'arribada de les forces aliades a Berlín, el dictador nazi Adolf Hitler es va suïcidar al búnquer. La capitulació alemana es va signar el 2 de maig de 1945 quan les tropes soviètiques van entrar a la ciutat i es van apoderar de tots els edificis governamentals i militars
  • El bombardeig d'Hiroshima i Nagasaki

    El bombardeig d'Hiroshima i Nagasaki
    El bombardeig d'Hiroshima i Nagasaki el 6 i 9 d'agost de 1945 van ser dos atacs nuclears liderats pels Estats Units a la Segona Guerra Mundial. La decisió de l'atac nuclear va ser presa pel president dels Estats Units, Harry S. Truman, amb l'objectiu d'accelerar la rendició del Japó i evitar una invasió de la península japonesa. A Hiroshima, van morir més de 70.000 persones, mentre que a Nagasaki el dia 9 d'agost es va llançar una altra bomba que va causar 40.000 morts.