Det kapitalistiske vesten og den tredje verden

  • Period: to

    Lav arbejdsløshed i OECD lande

    OECD medlemslandene havde god fremgang efter anden verdenskrig og havde en arbejdsløshed på under 10 millioner mellem 1950 og 1970. Yderligere fordoblede BNP pr. indbygger i vesten (1950-1973)
  • Period: to

    Udvikling i BNP pr. indbygger i de vestlige lande

    De daværende fascistiske landes BNP udvikling sakkede bagud i forhold til de andre vestlige lande fra 1950 til 1973, men begynder dog at indhente efter 1973. Japan, hvor amerikanerne overtog styringen, fik en tidobling af BNP pr. indbygger mellem 1950 og 1973. Dette var i høj grad på grund af amerikanerne.
  • Period: to

    Udviklingen i BNP pr. indbygger i østasiatiske lande

    Her, i forhold til de vestlige lande, udvikler BNP pr. indbygger sig meget senere, først mellem 1975 og 2001. Udvikling er heller ikke lige så kraftig som i vesten. Der er dog undtagelser i form af Taiwan og Sydkorea som firedobler deres BNP pr. indbygger mellem 1975 og 2001
  • Period: to

    Udviklingen i BNP pr. indbygger i afrikanske lande

    De afrikanske landes udvikling i BNP pr. indbyggere er meget lav i forhold til de østasiatiske og vestlige lande. Dette har mange forskellige grunde. En af grundene er borgerkrigene der i lang tid har skabt splid blandt befolkning og har været med til at regeringerne har skiftet så ofte. Yderligere havde landene næsten ingen industriel udvikling og mange lande var afhængige af en enkelt eksportvare.
  • Interview med Kwame Nkrumah i "Foreign Affairs"

    Interview med Kwame Nkrumah i "Foreign Affairs"
    I et interview med Ghanas daværende præsident beskrev Kwame Nkrumah Ghanas forhold til landene uden for Afrika. Her inddrages deres fortsatte tilknytning til Commonwealth trods deres socialistiske regering. Præsidenten reagerede i hans sidste år landet som diktator, hvor han i 1966 blev væltet ved et kup.
  • Period: to

    Gæstearbejdere i DK

    I 60'erne og 70'erne blev det danske arbejdsmarked præget af udenlandske gæstearbejdere. Disse arbejdere styrkede velfærdssamfundet, og deres mål var at støtte deres familier derhjemme økonomisk.
  • Joseph Nyerere holder tale om nykolonialisme

    Joseph Nyerere holder tale om nykolonialisme
    Tanzanias præsident holdt i 1970 en til, hvor de mindre udviklede landes afhængighed af de kapitalistiske foretagender. Hans konklusion var, at med de daværende eksisterende uligheder vil det være umuligt at forene kapitalistisk udvikling med fuld national uafhængighed i landene i den tredje verden.
  • Period: to

    Høj arbejdsløshed i OECD lande

    Arbejdsløsheden i OECD medlemslandene udviklede sig fra 10 millioner til 35 millioner i perioden 1970-1997.
  • Olienedskæringer

    Olienedskæringer
    De arabiske lande vælger at skære ned på deres eksport og produktion af olie til lande som USA. Dette sker bl.a. amerikanernes støtte til israelske styrker.
  • "A fate worse than Debt" - Susan George

    "A fate worse than Debt" - Susan George
    "A fate worse than Debt" af Susan George blev udgivet i 1988. Bogen omhandlede hvordan IMF, bankerne og kreditorlandene udnyttede landene i Afrikas svækkede økonomi. Begrebet omlægning bliver beskrevet, hvor de Afrikanske lande optager nye lån for at afbetale de gamle, og det bliver dermed en ond cirkel som vil svække landenes økonomier yderligere. Når de afrikanske lande på denne måde er tvunget til at eksportere for at afbetale lånene, kan kreditorlandene købe billige importvarer fra Afrika.
  • Period: to

    Congokrigene

    Mellem 1996 og 2003 foregik to krige i Congo. Disse krige sendte mange i befolkning i absolut fattigdom. Her brændte USA fingrene og indså, det var en fejltagelse at indblande sig.
  • HIV-smittede i Afrika, 1997

    HIV-smittede i Afrika, 1997
    HIV virussen var mest udbredt i Sydøstafrika i 1997. Landene nord for Sahara ørkenen har klart færrest smittet.